عنوان : مقاله بتن هاي اسفنجي در word
قیمت : 29,400 تومان
توضیحات در پایین همین صفحه

درگاه 1

توجه : دریافت شماره تلفن همراه و آدرس ایمیل صرفا جهت پشتیبانی می باشد و برای تبلیغات استفاده نمی شود

هدف ما در این سایت کمک به دانشجویان و دانش پژوهان برای بالا بردن بار علمی آنها می باشد پس لطفا نگران نباشید و با اطمینان خاطر خرید کنید

توضیحات پروژه

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

 مقاله بتن هاي اسفنجي در word دارای 24 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله بتن هاي اسفنجي در word  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه و مقالات آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي مقاله بتن هاي اسفنجي در word،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد


بخشی از متن مقاله بتن هاي اسفنجي در word :

بتن های اسفنجی
بتن اسفنجی یک مخلوط سنگدانه درشت.سیمان.آب وماسه به میزان اندک(وگاهی اوقات بدون ماسه).در ساختار این بتن15-25%(از لحاظ حجم )فضای خلی وجود دارد و این امر موجب عبور آب از داخل این بتن می شود.
در بتن اسفنجی از آب نسبت به دیگر انواع بتن کمتر استفاده می شود و این مسئله باعث شده تا پس از ساختن مخلوط بتن آب ان به سرعت تبخیر شده و مخلوط در مدت یک ساعت کاملا ار اب تخلیه خواه شد.

در بتن اسفنجی منافذ هوا درون خمیر سیمان ایجاد میگردد دو نوع اصلی بتن اسفنجی عبارتند از :
1- بتن كفی 2- بتن گازی
در تولید بتن گازی منافذ عمدتا از طریق واكنش های شیمیایی ایجادگردیده و فرآیند عمل آوری توسظ سیستم اتوكلاو صورت میگیرد و در بتن كفی با ادغام حبابهای هوای از پیش آماده شده (كف) در خمیر سیمان یا ملات، آب و ماسه ریز ایجاد گردیده و عمل آوری آن بصورت معمولی و غیر اتوكلاو انجام می گردد.

نسبت مواد مختلف در بتن اسفنجی
نسبت مواد مقدار مواد
1)مواد دارای خواص بتن 270to415kg/m^3
(2سنگدانه 1190to1480 kg/m^3
3)نسبت اب به سیمان 027to030
4)نسبت سنگدانه به سیمان 4to4.5:1
نسبت سنگدانه ریزبه سنگدانه درشت 0to1:1

رفتار بتن اسفنجی
همچنین به منظور اشنایی بیشتر با رفتار این بتن ویژگیهای آن در زیر بیان شده است.
مشخصات مقدار
اسلامپ 20mm
چگالی 1600to2000 kg/m^3
زمان گیرش 1 ساعت
تخلخل 15%to25%

میزان نفوذ پذیری 120L/m^2/minto320
مقاومت فشاری 35mpato28mpa
مقاومت خمشی 1mpa to 3.8mpa
افت بتن 200×10^-6

1- بتن گازی (Atuoclaved Aerated Conceret)
بتن هوادار اتو كلاو شده (AAC) یا بتن گازی یكی از انواع خاص بتن سبك متخلخل می باشد این نوع بتن به علت وزن كم وخواص عایق حرارتی خود، باعث كاهش وزن ساختمان و صرفه جویی در مصرف انرژی می گردد و بدین لحاظ كاربرد آن در سطح جهان در حال گسترش می باشد محصولی كه امروز بنام AAC نامگذاری گردیده طی 70 سال اخیر در سطح جهان خصوصا سوئد تولیده شده است.

این محصول شامل دو فرآیند اصلی ایجاد حباب هوا در دوغاب مخلوط سیمان آهك، و پودر سیلیس وعمل آوری بتن حاصل در سیستم اتوكلاو می باشد از خواص عمده بتن گازی وزن مخصوص كم، مقاومت مناسب، عایق بندی حرارتی و مقاومت در برابر آتش قابل ذكر می باشد با توجه به خصوصیات ذكر شده از كاربردهای عمده بتن تولید بلوكهای سبك ساختمانی جهت ساخت دیوارهای جدا كننده و باربر می باشد همچنین كاربردهای عمده بتن گازی تولید بلوكهای سبك ساختمانی جهت ساخت دیوارهای جدا كننده و باربر مانند پانلهای سقف و دیوار مورد استفاده قرار می گیرند.

تاریخچه و وضعیت موجود تولید AAC در جهان
بتن گازی (A)) در دهه 1920 در كشور سوئد تولید گردید انگیزه تولید آن دستیابی به ماده با خواص چوب نظیر سبكی، عایق حرارتی و قابلیت برش و شكل دادن و در عوض بدون معایب چوب همانند قابلیت اشتعال و فساد پذیری آن بود. پس از سالهای 1950 ساخت AAC در دیگر كشورها نیز آغاز شد و امروزه این محصول با روش های مختلف و نامهای متفاوت در بسیاری از كشورها تولید می گردد. محصولاتی كه تحت نام های تجاری ثبت شده نظیر yatong , hebelx siporex , durox , unipol تولید و عرضه می شوند كه در نسبت های طرح اختلاط ، مواد اولیه ، روش برش دادن بتن و مراحل پیش و پس فرآیند تفاوتهایی با یكدیگر دارند.

مواد اولیه و كلیات تولید بتن گازی (AAC)
در صنعت به بتن هوادار اتوكلاو شده بتن گازی گفته می شود و با همین مشخصه از بتن هوادار اتوكلاو نشده (بتن كفی) متمایز می شود.بطور كلی محصولات AAC از تركیب دو ماده زیر تشكیل می گردد.
الف- ماده با پایه سیلیسی (ماسه سیلیسی آسیاب شده یا خاكستر بادی)

ب- ماده چسباننده

از سیمان پرتلند معمولی و آهك معمولا بعنوان چسباننده استفاده می شود این مواد در طی فرآیند اتوكلاو با سیلیس واكنش انجام داده و سیلیكات كلسیم هیدراته تولید می شود.
یكی از روشهای هوادار كردن بتن اعمال گاز است كه این گاز توسط واكنش شیمیایی در بتن تولید می گردد. بدین منظور ملات باید كارایی مناسب داشته باشد تا حباب ها در ملات بطور یكنواخت توسعه یافته و از ملات خارج نگردند بنابر این سرعت ایجاد حباب گاز ، روانی دو غاب و زمان گسترش باید هماهنگ باشند.

از معمولی ترین روش های اعمال گاز یا حباب در تولید بتن گازی استفاده از پودر آلومینیوم است می توان از آلیاژ آلومینیوم نیز برای حبابها استفاده نمود گاهی اوقات از پیروكسید هیدروژن برای تولید حباب ها استفاده می شود.جهت دستیابی به خواص بهتر مقاومتی و كاهش پدیده جمع شدگی ، بتن هوادار تحت فشار و دمای بالا (اتوكلاو) و عمل آوری می گردد این فرآیند باعث تولید محصولی با ساختار كاملاً متفاوت نسبت به ماده ای كه اتو كلاو نشده می گردد.

خواص بتن گازی
با توجه به موارد كاربرد ،بتن گازی در جرم های حجمی گوناگون و مقاومت های مختلف تولید می شود .

جرم حجمی:
این پارامتر از مهم ترین خصوصیات بتن گازی می باشد و اكثر خواص این بتن به آن بستگی دارد. از آنجایی كه جرم حجمی بستگی به وضعیت رطوبت نمونه دارد. جهت استانداردهای كردن و مبنای مقایسه انواع بتن سبك، جرم حجمی در حالت خشك شده در كوره بعنوان معیار درنظر گرفته می شود بتن گازی معمولاً با جرم حجمی خشك در محدود 400 تا g/m3 800 تولید می شود.

مقاومت فشاری :
مقاومت فشاری بتن گازی نیز مانند بقیه بتن ها با افزایش جرم حجمی افزایش می یابد همچنین وضعیت رطوبتی نمونه، در مقاومت فشاری آن تاثیر می گذارد مقاومت فشاری نمونه های خشك شده در هوای 15 تا 20 درصد بیشتر از نمونه های اشباع شده می باشد با توجه به عمل آوری خاص اتوكلاو كه روی بتن گازی اعمال می گردد این نوع بتن ها در پایان این فرآیند به مقاومت نهایی خود رسیده و مقاومت آنها افزایش محسوسی در طی زمان نخواهند داشت.

جمع شدگی ناشی از خشك شدن:
جمع شدگی ناشی از خشك شدن بتن با كاهش رطوبت آن شروع می شود و آب از منافذ بزرگ خارج می گردد این كاهش رطوبت با كاهش حجم چندانی همراه نیست و با ادامه خشك شدن آب از منافذ مویین كوچك بتن و همچنین آب جذب شده روی سطوح داخلی مواد متشكله بتن گازی خارج می گردد این خشك شدن با كاهش قابل توجه حجم خمیر سیمان همراه است بر این اساس عامل اصلی جمع شدگی از دست رفتن آب منافذ مویین و آب جذب شده روی سطوح می باشد .

جمع شدگی بتن اتو كلاو شده كمتر از بتن معمولی می باشد.استاندارد انگلیس B.Sمقدار حداكثر مجاز جمع شدگی ناشی از خشك شدن را برای بلوكهای گازی برابر 09/0 درصد تعیین می كند

منظور از جذب آب درصد وزنی آب جذب شده نسبت به وزن خشك نمونه بتن طی زمانی مشخص استغراق در زیر آب می باشد مقدار جذب آب برای بتن معمولی حدود 5 تا 10درصد وزنی می باشد بتن گازی پس از پایان فرآیند اتوكلاو دارای حدود 30 درصد وزن رطوبت قابل تبخیر است میزان جذب آب نمونه های بتن گازی تا حدود 70 درصد وزنی گزارش شده است.

نتایج آزمایشهای موردی انجام شده روی نمونه های بتن گازی تولید داخل كشور:
در مباحث قبلی مشخصات عمومی بتن های گازی بر مبنای منابع بین المللی ارائه گردید. در این بخش نتایج آزمایشهای انجام شده در بخش بتن مركز تحقیقات ساختمان و مسكن ساختمان و مسكن روی تعدادی نمونه بتن گازی تولید داخل كشور ارائه می گردد . شایان ذكر است كه نمونه های آزمایش شده بصورت آماده برای انجام آزمایش دریافت گردیدند.

دو گروه بتن گازی تولید داخل با شناسنامه GI و GS تحت آزمایش های تعیین مقاومت فشاری 7 تعیین جذب آب، تعیین جرم حجمی خشك و تعیین جمع شدگی ناشی از خشك شدن از حالت اشباع قرار گرفتند كه نتایج آن به صورت خلاصه در جدول زیر آمده است.
نام گروه مقاومت فشاری Mpa درصد جذب آب جرم حجمی خشك kg/m3 جمع شدگی
GI * 8/2 3/66 560 13% ***
GS 6/2 8/61 ** 525 1%

*آیین نامه دین آلمان نیز رنج مقاومتی 2 تا 8 مگا پاسكال را برای این نوع بتن ها تعیین نموده است.
**قابلیت جذب آب بالا از خصوصیات بتن های گازی می باشد و درمنابع مختلف جذب آب 60 الی 70 درصد وزنی نیز گزارش شده است.
شایان ذكر است كه این مقادیر بیشتر از مقادیر مجاز ذكر شده در منابع مختلف است و این مشكل اساسی بتنهای گازی كشور نیز می باشد.

بررسی تولیدات بتن گازی در كشور
در حال حاضر در كشور دو شركت در حال فعالیت می باشند. كه اطلاعات كل در خصوص وضعیت این كارخانه ها بشرح ذیل می باشند.
الف- مجتمع تولیدی و صنعتی سیپور ( شركت فرآورده های ساختمانی ایران)
این مجتمع در اوایل دهه 1350 در منطقه آبیك قزوین ساخته شده و شامل دو خط تولید با نامهای تجاری سیپوركس و ایتونگ می باشد. این مجتمع ( در معرض تعطیلی) دارای ظرفیت اسمی 1450 متر مكعب در دو شیفیت كاری در روز می باشد كه بطور متوسط با نصف این ظرفیت كار می كند.

میزان مصالح اولیه، نحوه آماده سازی نمونه ها واتوكلاو نمودن در خطوط تولید سیپوركس ویتونگ قدری با یكدیگر متفاوت است . هر چند تولید عمده كارخانه در حال حاضر بلوكهای سبك دیواری این مجتمع قادر به تولید پانلهای بتن گازی مسلح نیز می باشد.

ب- مجتمع تولیدی بنای سبك (هبلكس)
این كارخانه در منطقه باقرآباد ورامین واقع شده است این كارخانه بصورت بلوكهای سبك دیواری بوده و ظرفیت تولید آن بطور متوسط 200 متر مكعب روزانه در دو شیفت كاری است.(در ضمائم نتایج آزمایشات بعمل آمده بر روی این محصول ارائه گردیده است)

نتایج مطالعه بر روی بتن های گازی :
خواص مطلوب این نوع بتن شامل جرم حجمی پایین نسبت مناسب مقاومت به جرم حجمی ،عایق بندی مناسب حرارتی و ثبات (جمع شدگی ناشی از خشك شدن) نسبتاً پایین باعث شده است كه این ماده در بسیاری از كشورهای جهان مورد استفاده قرار گیرد .شایان ذكر است كه این محصول نیاز به ایجاد كارخانه ای با هزینه سرمایه گذاری اولیه نسبتاً بالا تولید می گردد.

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید


دانلود مقاله بتن هاي اسفنجي در word
قیمت : 29,400 تومان

درگاه 1

Copyright © 2014 icbc.ir