توضیحات

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

 تحقیق در مورد قارچ با word دارای 25 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد تحقیق در مورد قارچ با word  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی تحقیق در مورد قارچ با word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن تحقیق در مورد قارچ با word :

مقدمه:
مساله غذا با توجه به نرخ رشدی بالای جمعیت یكی از مهمترین مسایل جهان است و اگر افزایش جمعیت همگام با افزایش تولید نباشد نتیجه آن فقر، قحطی، گرسنگی و متعاقباً تباهی خواهد بود(7).

دراین بین آنچه بیش از همه بحرانی‌ است مساله كمبود پروتئین می‌باشد. قارچ‌های خوراكی در مقام منابع طبیعی سرشار از پروتئین، كلسیم، فسفر، ویتامین ( ویتامین‌های A,E,K,D ) و انواع اسیدهای آمینه ضروری می‌باشند. میزان پروتئین آنها 30%-25% می‌باشد كه همردیف حبوبات و بالاتر از سبزیجات و میوه‌ها قرار گرفته است. قند و نشاسته و كلسترول نیز در آنها پائین است و همین ویژگی سبب شده تا قارچ‌های خوراكی برای افرادی كه دچار بیماری قند هستند، یك غذای مفید محسوب شود.

علاوه بر ارزش غذایی قارچ‌های خوراكی صرفه اقتصادی تولید آنها نیز مطرح است. قارچ‌های خوراكی هیچ ضایعاتی ندارند و علاوه بر آن خود یكی از بزرگترین تولیدكننده‌های پروتئین در واحد سطح و زمان روی بقایای محصولات كشاورزی هستند(5). قارچ‌ها باعث تجزیه بقایای محصولات كشاورزی نظیر كاه و كلش گندم، خاك‌اره، برگ‌های موز و…می‌شوند، بستر آنها به عنوان غذای دام و حاصلخیزی خاك به كار می‌رود.

قارچ‌های خوراكی هیچ رقابتی با گیاهان دیگر ندارند و وابسته به نور نیستند و در طبیعت به صورت وحشی و خودرو در مناطق مختلف كره زمین از كوهستانهای برفگیر تا بیابان‌های خشك و كویری و در انواع خاك‌های مراتع، جنگل‌ها و مزارع لم‌یزرع رشد می‌كنند و در تمام فصول سال، به خصوص در شرایط آب‌وهوایی مرطوب دیده می‌شوند. قارچ‌های كلاهك‌دار متعلق به راسته‌های Aphyllophorales, Agaricales و رده Basidiomycetesمی‌باشند و آن گروه را كه خوراكی هستند اصطلاحاً Mushroom و قارچ‌های سمی را Toad Stool گویند(6). به نظر متخصصین بهتر است اصطلاح Mushroom به اندام‌های گوشتی تولیدكننده اسپور قارچ اطلاق گردد و می‌توان گفت ماشروم‌ها یا خوراكی‌اند (Edible) و یا سمی (Poisonous) .

 

تاریخچه:
قارچ‌ها موجوداتی هستند كه از ادوار قدیم با انسان‌ها بوده‌اند و سوابق فسیلی آنها به پركامبرین و دونین می‌رسد(4). انسان‌های نخستین از خواص ویژه

قارچ‌ها اطلاع داشته‌اند. آزتك‌ها از قارچ به عنوان مواد توهم‌زا در فالگیری استفاده می‌كردند و قارچ را گوشت خدا می‌نامیدند(6). قبل از قرون وسطی یونانی‌ها و رومی‌ها به قارچ به عنوان غذای مخصوص توجه قابل ملاحظه‌ای داشتند چنانكه تئوفراستوس فیلسوف یونانی در نوشته‌های خود به جمع‌آوری قارچ از اراضی

مزروعی، صحرا و چمن اشاره نموده است. شرقیان اولین كسانی بودند كه به پرورش قارچ دست زدند. هزاران سال پیش چینی‌ها و ژاپنی‌ها نحوه پرورش چندین نوع قارچ را می‌دانستند(2). اما در بین قارچ‌های خوراكی فقط در مورد قارچ تكمه‌ای سفید تاریخ مشخصی به دست آمده كه بر طبق آن كاشت این قارچ به 700 سال قبل از میلاد مسیح در حومه پاریس توسط یك باغبان ناشناس بوده است. قارچ خوراكی تكمه‌ای سفید رایج‌ترین قارچی است كه در سراسر جهان كشت

می‌شود و در مجموع 40% تولید قارچ‌های خوراكی در دنیا به این قارچ اختصاص دارد. اولین حركت اصولی و جامع در رابطه با كاشت قارچ در سال 1707 میلادی توسط شخصی به نام تورن فورت با انتشار كتابی در این زمینه تحقق یافت. پس از آن در سال 1779 م. تولید و پرورش قارچ در انگلستان و برخی دیگر از

كشورهای اروپایی توسعه یافت. كشت قارچ در گلخانه برای اولین بار حدود سال 1754 م. در سوئد ابداع شد و پس از آن به انگلستان و سایر نقاط اروپا گسترش یافت. از آنجائی كه قارچ‌ها در تاریكی می‌توانند رشد نمایند، در اوایل قرن 19 كشت و پرورش آن‌ها در غارهای طبیعی، در فرانسه توسعه زیادی پیدا كرد. پرورش قارچ خوراكی در اوایل نیمه دوم قرن 19 از اروپا به ایالت متحده امریكا انتقال یافت(4).

در ایران برای اولین بار كشت قارچ تكمه‌ای سفید توسط آقای احیایی در داخل غارهای موجود دركن در شمال تهران با راهنمایی آقای اسمیت (Smit) انجام گرفت و در سال 1335 ه. ش شروع به عرضه محصول شد. در اواخر سال 1356 تولید بذر قارچ تكمه‌ای توسط آقای مهندس پیرایش شروع كه با همكاری آقای دكتر بهروز بهبودی به صورت آزمایشی ادامه یافت. كارخانه‌های جدید، اسپان مصرفی خود را از كشورهای اروپایی تامین می‌كردند. در حال حاضر تعداد زیادی كارخانه تولید قارچ در تهران، كرج، دماوند، اصفهان، شیراز، مشهد، تبریز و ارومیه فعالیت می‌نمایند.

مختصری درباره زندگی قارچ‌ها:
قارچ‌ها موجوداتی هستند كه اندام غیرجنسی آنها هیف یا ریسه ( مجموعه‌ای از رشته‌های باریك كه ظاهری كپك مانند دارد) نامیده می‌شود، كه اغلب به چشم نمی‌آید. آنچه ما به عنوان قارچ می‌شناسیم، یعنی مجموع كلاهك و پایه، در واقع دستگاه تولیدمثلی قارچ است. زندگی پیچیده قارچ‌ها مدت‌ها ناشناخته بود. این موجود بدون كلروفیل قادر است با شرایط گوناگون تطبیق یابد، می‌تواند ساپروفیت (قارچ‌های خوراكی) پارازیت( قارچ‌های بیماری‌زای گیاهی) و یا همزیست ( قارچ‌های میكوریز) با گیاهان عالی باشد. سرانجام با شناخت اسرار زندگی قارچ بود كه انسان توانست آن را پرورش دهد(2).

قارچ خوراكی تكمه‌ای سفید (White button mushroom) :
خصوصیات مرفولوژیكی:

اصطلاح تكمه‌ای سفید از شكل ظاهری این قارچ در هنگام جوانی گرفته شده است، هر چند كه این مرحله ناپایدار است و قارچ در مرحله بلوغ به حالت چتری در می‌آید. قارچ خوراكی تكمه‌ای سفید با نام علمی Agaricus bisporus جز قارچ‌های كلاهك‌دار است و لذا ساختمان ظاهری آن به شرح زیر می‌باشد:

به طور كلی قارچ‌ خوراكی تكمه‌ای سفید از دو قسمت اصلی تشكیل شده است؛ قسمت چتری كه به شكل كلاهك است و در واقع همان اندام باردهی است و به رنگ سفید، كرم، تقریباً صاف و نرم و در برخی موارد دارای پولك‌های كوچك است، سطح آن محدب بوده كه در نهایت ممكن است پهن شود(5). بافت كلاهك گوشتی بوده و تیغه‌های آن به صورت آزاد، باریك و پرپشت می‌باشند كه در ابتدا صورتی رنگ و به تدریج كه از سن قارچ می‌گذرد به رنگ قهوه‌ای در می‌آیند(6).

اسپورهای قهوه‌ای رنگ روی تیغه‌ها قرار دارند و از آن طریق به طرف پایین می‌افتند و از درون چتر در هوا رها می‌شوند. قسمت دوم آن پایه است كه كلاهك را نگه می‌دارد و به رنگ سفید، حلقوی و محكم است كه قسمت تحتانی آن ضخیم بوده و به تدریج كه بالا می‌آید باریك‌تر می‌شود. به زبان علمی دو قسمت پایه و كلاهك را كارپوفور می‌نامند.

 

چرخه زندگی قارچ خوراكی تكمه‌ای سفید:
چرخه زندگی قارچ‌های عالی از اسپور به میسلیوم است و پس از تولید و رشد میسلیوم اندام باردهی به وجود می‌آید. وسیله تكثیر در قارچ، اسپور می‌باشد كه در اینجا بازیدیوسپور نامیده می‌شود چنانچه بازیدیوسپورها در شرایط مناسب رویشی قرار بگیرند، تندش كرده و از آن‌ها رشته‌های نازكی خارج شده كه

هیف یا ریسه نامیده می‌شود. هیف‌ها به سرعت‌ رشد كرده و دارای دیواره عرضی می‌شوند و تولید یك شبكه هیفی به نام میسلیوم می‌كنند كه این قسمت اندام رویشی قارچ را تشكیل می‌دهد. در شرایط مناسب قارچ وارد دوره جنسی می‌شود و كلاهك ( بازیدیوكارپ) را تشكیل می‌دهد. وقتی كلاهك رشد كرد و به بلوغ رسید تیغه‌ها تشكیل می‌گردند، سپس بازیدیوم‌ها تشكیل می‌شود. بازیدیوم‌ها سلول‌هایی هستند كه بازیدیوسپورها روی آنها قرار می‌گیرند. هر بازیدیوم‌ دارای دو اندام خارمانند به نام استریگما است كه در انتهای هر یك از آنها یك بازیدیوسپور تشكیل می‌شود.

بازیدیوسپورهای قارچ Agaricus bisporus بسیار كوچك و سبك هستند و شكل آنها عموماً بیضوی است(5).
فیزیولوژی قارچ:

كشت خالص قارچ معمولاً به دو طریق صورت می‌پذیرد، یكی از طریق كشت بازیدیوسپورها و دیگری از طریق كشت بافت ماشروم (اندام باردهی).

-كشت اسپور
اسپورهای تهیه شده در صورت عدم آلودگی و یا ضدعفونی به كمك كلروفرم، به راحتی روی محیط‌های كشت غذایی جوانه می‌زنند. میسلیوم حاصل از جوانه‌زنی اسپورها به لوله‌های آزمایش حاوی محیط كشت مناسب آگاردار منتقل می‌شوند، سپس در انكوباتور در حرارت 1+24 درجه سانتی‌گراد نگهداری می‌شوند.

-كشت بافت
ابتدا اندام باردهی مناسب را از نمونه مورد نظر انتخاب كرده، پس از شستن و تمیز كردن، آن ها را در محلول5% فرمالین قرار می‌دهیم، یا این كه در الكل خالص فرو برده و به سرعت آن را از روی شعله عبور می‌دهیم تا ضدعفونی شود. سپس در شرایط استریل یك تكه از بافت درونی ساقه یا كلاهك را جدا كرده و روی محیط كشت مناسب منتقل می‌كنیم. پس از رشد میسلیوم می‌توان از آن اسپان تهیه كرد.
مایه تلقیح (Spawn) :

اسپان به میسلیوم رویشی تكثیر یافته یا قابل تكثیر قارچ خوراكی گفته می‌شود كه به صورت عمده و به صورت تجاری توسط كمپانیهای بخصوصی تولید و به قارچ كاران عرضه می‌گردد(3). كیفیت اسپان پایه و اساس موفقیت در تولید قارچ خوراكی است، لذا قارچهایی كه مقاومت خوبی نسبت به بیماریها و امراض ندارند و در مقابل عوامل خارجی حساس می‌باشند نباید انتخاب شوند(1). بنابراین انتخاب قارچ را نبایستی بر اساس شانس و تصادف گذاشت. چنانچه اسپانی فاقد كیفیت مطلوب باشد، موفقیتی در كشت قارچ حاصل نخواهد شد، هرچند سایر شرایط كاملاً مهیا باشد. برای تولید اسپان سه روش وجود دارد كه هر یك در ذیل شرح داده می‌شود.

-تهیه اسپان قارچ با كود اسبی
در این روش كود اسب كمپوست شده، كاملاً شسته می‌شود تا بعضی مواد موجود در آن كه مانع رشد میسلیوم قارچ می‌شوند از آن خارج شود. پس از این كه رطوبت كمپوست به 60% رسید آن را در شیشه‌های نیم‌لیتری شیر یا كیسه‌های پلاستیكی ریخته و كمی متراكم می‌كنند و به مدت 2 ساعت در حرارت 121 درجه سانتی‌گراد در اتوكلاو استریل می‌كنند(6). سپس با استفاده از كشت‌های خالص، قارچ مایه‌زنی شده و در حرارت 22 تا 24 درجه سانتی‌گراد در تاریكی نگهداری می‌شود. دو هفته بعد اسپان آماده استفاده می‌شود.

-تهیه اسپان با بذر غلات
برای تهیه اسپان معمولاً از گندم روشن استفاده می‌شود. برای این منظور به ازای هر كیلوگرم گندم 1200 میلی‌لیتر آب استفاده می‌شود. گندم تا زمانی جوشانده می‌شود كه تمام آب موجود بخار شود. در مرحله بعد دانه‌های گندم را روی كاغذهای روزنامه پهن می‌كنند تا دانه‌ها سرد شوند. سپس به ازای هر كیلوگرم گندم 12 گرم سولفات كلسیم هیدراته ( جهت جلوگیری از لزج شدن و به هم چسبیدن دانه‌های گندم) و 6 گرم كربنات كلسیم ( جهت ایجاد محیط

قلیایی مناسب برای رشد میسلیوم‌های قارچ) به دانه‌های گندم اضافه می‌شود. سپس حجم مشخصی از دانه‌های گندم را در ظروف شیشه‌ای پیركس ریخته و دهانه ظرف با فویل آلومینیومی پوشانده می‌شود و ظروف به مدت 45 دقیقه در درجه حرارت 121 درجه سانتی‌گراد اتوكلاو می‌شوند. پس از سردشدن دانه‌های گندم، آنها را با میسلیوم قارچ در شرایط استریل تلقیح می‌كنند و در حرارت 1+23 نگاهداری می‌كنند. پس از دو هفته اسپان آماده مصرف می‌باشد(3).

-تهیه اسپان با استفاده از پرلیت
پرلیت ماده‌ای است كه در هزار درجه سانتی‌گراد افزایش حجم پیدا می‌كند. مواد لازم برای تهیه اسپان عبارتند از؛ پرلیت، سبوس گندم، سولفات كلسیم، كربنات كلسیم، آب. روش كار همانند روش قبلی می‌باشد علاوه بر این اسپان برای مدت زمان طولانی قابل نگهداری است.
كمپوست:

جهت پرورش قارچ خوراكی و تامین مواد غذایی مورد نیاز آن اغلب از دو نوع كمپوست استفاده می‌شود. كمپوست طبیعی كه از پهن اسب تهیه می‌شود و كمپوست‌های مصنوعی كه از مواد مختلفی مانند كاه و كلش گندم ( در صورت عدم دسترسی به كاه و كلش گندم از ساقه سایر غلات مانند برنج، جو، ذرت و… استفاده می‌شود)، كربوهیدرات( ملاس و دانه‌های تخمیر شده غلات)، مكمل‌های غذایی ( كود اسبی و مرغی)، كودهای شیمیایی (سولفات آمونیوم، اوره، نیترات كلسیم، آمونیوم و…)، املاح معدنی (سولفات كلسیم هیدراته و كربنات كلسیم) تهیه می‌شود(4).

هدف اصلی از بكارگیری مواد مختلف در تهیه كمپوست ایجاد تعادل بین كربن و ازت موجود در آن است. فرمول‌های مختلفی برای تهیه كمپوست وجود دارد كه در ذیل فرمول تهیه كمپوست طبیعی و مصنوعی كه در كشت و صنعت قارچ در ایران مورد استفاده قرار می‌گیرد اشاره می‌گردد.

كمپوست طبیعی
پهن اسب 1000 كیلوگرم
سبوس گندم 350 كیلوگرم
اوره 3 كیلوگرم

سولفات كلسیم هیدراته 30 تا 40 كیلوگرم
به جای اوره می‌توان از 100 تا 110 كیلوگرم كود مرغی استفاده كرد
كمپوست مصنوعی
كلش گندم 6000 كیلوگرم

كودمرغی 3500 كیلوگرم
اوره 100 كیلوگرم
ملاس 100 كیلوگرم

سولفات كلسیم هیدراته 400 كیلوگرم

دو روش عمده در تولید كمپوست وجود دارد، روش كوتاه مدت و روش درازمدت. روش دراز مدت یك روش اولیه و قدیمی است و روش كوتاه مدت به مراتب سریعتر و پیشرفته‌تر از روش دراز مدت است ولی به علت گرانی تكنولوژی این روش در بیشتر كشورهای آسیایی هنوز از روش طولانی مدت برای تهیه كمپوست استفاده می‌شود(6).
روش طولانی مدت شامل مراحل زیر می‌باشد:

1-خیس كردن كلش
خیس كردن كلش اولین گام در تهیه كمپوست می‌باشد. در عمل یك لایه نازك كلش در سطح سوله كمپوست پخش می‌كنند پس با پاشیدن آب فراوان طی مراحل مختلف آن را خیس می‌كنند به نحوی كه كاملاً اشباع شده و نتواند آب بیشتری جذب كند. در این صورت رطوبت كاه و كلش 75% می‌باشد.
2-مخلوط كردن و قالب‌زنی كمپوست

پس از خیس كردن كلش تمام مكمل‌های غذایی به جز گچ به طور یكنواخت در سطح آن پخش و مخلوط می‌گردد. سپس مخلوط حاصل را به صورت یك توده روی هم انباشته می‌كنند. هر قالب كمپوست یك متر ارتفاع و یك متر عرض دارد و طول كمپوست بستگی به مقدار آن دارد، این عمل را قالب‌زنی می‌گویند.
3-برگرداندن كمپوست

طی مراحل تهیه كمپوست باید چندین مرتبه عمل به هم زدن قالب‌ها و قالب‌زنی مجدد صورت گیرد، پس از چهار روز از انباشتن مواد بر روی هم قالب زنی اول صورت می‌گیرد، قالب زنی دوم در روز هشتم، قالب زنی سوم در روز دوازدهم و قالب زنی چهارم در روز شانزدهم صورت می‌گیرد. در روز بیستم آخرین مرحله زیررو كردن كمپوست صورت گرفته و كمپوست را به سالن‌های پرورش انتقال می‌دهند.

قابل ذكر است كه اضافه كردن گچ به كمپوست از قالب‌زنی سوم و بعد از آن صورت می‌گیرد.

4-پاستوریزاسیون كمپوست
این مرحله به عنوان فاز میكروبی تهیه كمپوست شناخته شده و یكی از اهداف این مرحله تامین شرایط مناسب برای فعالیت میكروارگانیسمهای گرمادوست و هدف دیگر پاستوریزه كردن كمپوست است. بدین منظور كمپوست را به اتاق پاستوریزاسیون منتقل كرده و هوای اتاق را به 60 درجه سانتی‌گراد می‌رسانند و كمپوست را به مدت 8 ساعت در این دما نگاه می‌دارند. سپس دما را به تدریج كم و به 25-24 درجه سانتی‌گراد می‌رسانند و به مدت 4-3 روز كمپوست را در این دما نگاه می‌دارند تا بوی آمونیاك از آن خارج شود. در این مرحله باید رطوبت كافی در كمپوست وجود داشته باشد تا از خشك شدن آن جلوگیری شود.

پس از طی مراحل فوق كمپوست آماده است و به رنگ قهوه‌ای تیره درآمده و ذرات آن ترد و شكننده است و بوی شیرین علف تازه می‌دهد. PH آن نیز خنثی است و رطوبت آن به حدی است كه اگر یك مشت از آن در دست فشار داده شود كف دست را مرطوب می‌كند. اگر كمپوستی فاقد شرایط فوق باشد ممكن است عملیات تخمیر به خوبی انجام نگرفته و یا در نحوه اجرای كار اشكالی وجود داشته است(6).
مراحل پرورش قارچ تكمه‌ای سفید:
آماده‌سازی بستر:
روش‌های مختلفی جهت آماده‌سازی بستر وجود دارد كه در زیر به چند روش آن اشاره می‌شود.

-كاشت در قفسه‌های فلزی
جهت كشت قارچ در سطح وسیع از این روش استفاده می‌شود، بدین صورت كه قفسه‌هایی از جنس استیل كه دارای چهارچوب بوده تهیه و بین آنها توری‌های فلزی كشیده می‌شود. فاصله هر قفسه تا قفسه دیگر نیم‌متر می‌باشد و پائین‌ترین قفسه 20 سانتی‌متر از زمین فاصله دارد. در این روش به علت خارج شدن رطوبت از بستر كشت هر 4 روز یكبار باید آبیاری صورت گیرد.

-كاشت در جعبه‌های چوبی
در این روش از جعبه‌هایی به ابعاد 15*50*100 استفاده می‌شود و جهت خروج آب اضافی در كف جعبه‌ها شكافی به عرض 1 تا 5/1 سانتی‌متر تعبیه می‌شود. هم‌چنین بین طبقه اول تا كف زمین 15 سانتی‌متر و فاصله هر طبقه تا طبقه دیگر 60 سانتی‌متر می‌باشد تا هنگام چیدن جعبه‌ها بر روی هم فضای كافی جهت برداشت قارچ وجود داشته باشد. تنها مشكلی كه كاشت در این جعبه‌ها ایجاد می‌كند این است كه جعبه‌های چوبی منشا رشد انواع كپك‌های آلوده‌كننده هستند.

-كشت در جعبه پلاستیكی
كشت در این روش مشابه كشت در جعبه‌های چوبی می‌باشد با این تفاوت كه در این روش آلودگی كپك‌هایی كه منشا آنها چوب هستند وجود ندارد ولی از نظر اقتصادی استفاده از این روش مقرون به صرفه نمی‌باشد(4).
-كشت در كیسه پلاستیكی

در این روش از كیسه‌هایی از جنس پلی‌اتیلن استفاده می‌كنند. طول و عرض كیسه‌ها در كشت و راندمان محصول مهم می‌باشد. معمولاً از كیسه‌هایی به طول 45 سانتی‌متر و سطح 1/0 مترمربع استفاده می‌شود. به منظور تهویه و تبادل اكسیژن و دی‌اكسیدكربن در كف كیسه‌ها سوارخ‌هایی ایجاد می‌كنند. استفاده از كیسه‌های پلاستیكی در پرورش قارچ با صرفه نمی‌باشد زیرا چیدن كیسه‌ها در كف اتاق باعث استفاده كمتر از تعداد كیسه‌هاست و از كل فضای اتاق استفاده مطلوب به عمل نمی‌آید(6).

برای دریافت اینجا کلیک کنید

سوالات و نظرات شما

برچسب ها

سایت پروژه word, دانلود پروژه word, سایت پروژه, پروژه دات کام,
Copyright © 2014 icbc.ir