توضیحات

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

  مقاله مبارزه بیولوژیك، بخش از مبارزه تلفیقی در فایل ورد (word) دارای 25 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله مبارزه بیولوژیك، بخش از مبارزه تلفیقی در فایل ورد (word)  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله مبارزه بیولوژیك، بخش از مبارزه تلفیقی در فایل ورد (word)،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله مبارزه بیولوژیك، بخش از مبارزه تلفیقی در فایل ورد (word) :

آگاهی وشناخت بیشتر محیط زیست موجب شده است كه دراغلب كشورهای جهان مبارزه بیولوژیك به عنوان بخش از مبارزه تلفیقی، نسبت به مبارزه شیمیایی از اهمیت بیشتری برخوردار شود.اساساً دركشاورزی وباغبانی روش های گوناگونی برای مبارزه بیولوژیك وجود دارد كه دراین گونه روش ها از دشمنان طبیعی آفات برای كاهش جمعیت آنها استفاده می شود.

مراقبت وحمایت ازحشرات مفید
به منظور حمایت از حشرات مفید، مصرف سموم شیمیایی باید به حداقل ممكن كاهش داده شود وتنها هنگامی كه جمعیت آفات از حد زیان اقتصاد بالاتر باشد، می توان سموم شیمیایی را مورد مصرف قرارداد كه دراین صورت نیز منحصراً تركیبات بی خطر برای حشرات مفید باید به كارگرفته شوند. دراین زمینه دسترسی به اطلاعات مربوط به سموم شیمیایی بی خطر برای حشرات مفید كه توسط گروه بین المللی سموم گیاهی وارگانیسم های مفید موردآزمایش قرار گرفته اند، از طریق سازمان بین المللی مبارزه بیولوژیك (IOBS ) امكان پذیر می باشد. برای حمایت از ارگانیسم های مفید موجود درطبیعت روش های متنوعی بكار بسته می شود كه درزیر به چند نمونه از آنها به عنوان مثال اشاره می شود.

– كاشت ونگهداری گیاهان درحاشیه مزارع بصورت نوار یا پرچین برای بهبود بخشیدن به شرایط زندگی انواع حشرات مفید؛
– ایجاد محیط های اكولوژیكی سالم ومناسب وحفاظت ا زمنابع طبیعی موجود؛
– كاشت گیاهان شهد دار ویا جلب كننده برای حشرات شكاری مثل بالتوری كریزوپا (Chrysoperla carnea ) و مگس های خانواده سیرفیده (Syrphidae ) درنواحی مورد نظر درحاشیه مزارع؛
– ساختن آشیانه ویا نصب جعبه های مناسب برای تخم گذاری پرندگان ویا زندگی خفاش ها؛
– استفاده از توده های سنگ به عنوان پناهگاه برای پستانداران كوچك مفید؛

بومی كردن حشرات مفید وارداتی
دراین روش عوامل مفیدی راكه درمناطق دیگر دنیا به عنوان دشمنان طبیعی آفات شناخته شده اند به محیط جدید وارد كرده وپس ازتكثیر درآزمایشگاه( انسكتاریوم) آنهارا برای كنترل جمعیت آفات درمزارع وباغ ها مورد استفاده قرارمی دهند.دراین حالت رهاسازی حشرات مفید در كانون های مختلف ازدیاد آفات ضروری است. نمونه موفقی كه از بومی كردن حشرات مفید می توان نام برد، پرورش زنبور پروسپالتلا (Perospaltella perniciosi ) است كه به عنوان فاكتوری مهم ومحدودكننده برای شپشك سانژوزه (سانخوزه) كارآیی خود را به اثبات رسانیده است.

پرورش انبوه و رهاسازی حشرات مفید
تكثیر ورها سازی انگل ها (پارازیت ها) وشكارگرهای شناخته شده به عنوان دشمنان طبیعی حشرات وكنه های خسارات زا درسالهای اخیر از اهمیت زیادی برخوردار شده است. سطح مبارزه با آفات ازطریق كاربرد حشرات مفید همواره با افزایش روبه رو بوده است. به عنوان مثال استفاده از شكارگرها وزنبورهای انگل (پارازیت) درگلخانه های مخصوص پرورش سبزی ها از 10 هكتار درسال 1983 به حدود 200 هكتار درسال 1990 رسید.

دراروپا درسال 1990 برای كنترل آفات در15000 هكتار از سطح زیر كشت ذرت از روش های بیولوژیك استفاده شده است. امروزه حدود14 گونه حشره مفید برای مبارزه باكنه های تارعنكبوتی ، مگس های سفید بال، ریشكداران (تریپس ها) ، مگس های مینوز، شته ها ولاروهای سوسك های سرخرطومی ، شپشك های آرد آلود ونیز كرم ساقه خوار ذرت به شكل انبوه تولید وتوزیع می شوند.
رها سازی حشرات مفید برای مبارزه با آفات درشیوه مدیریت تلفیقی آفات( IPM ) دارای مزایای زیادی است كه دراینجا به ذكر چندین نمونه از آنها می پردازیم:
1- درجه تأثیرزیاد آنها، بطوری كه غالباً با حشره كش های شیمیایی قابل مقایسه هستند.

2- نسل هایی از آفات كه نسبت به سموم شیمیایی مقاومت نشا ن می دهند، به وسیله دشمنان مفید قابل كنترل هستند.
3- عملیات رهاسازی غالباً ساده بوده وبصورت دستی انجام می شود.برای این كار به دستگاه های گران قیمت وپیچیده نیازی نیست.
4- هزینه مصرف حشره كش های شیمیایی كاهش یافته وحشرات مفید موجود حفظ می شوند، زیرا عوامل مفید رها شده غالباً فقط علیه آفات بخصوصی مؤثر بوده وحیات حشرات دیگر را مورد تهدید قرارنمی دهند.
5- می توانید به نحو ساده ای درتركیب با دیگر عوامل بیولوژیك موجب افزایش محصول شوند، مثلاً استفاده از زنبورها برای گرده افشانی بهتر گوجه فرنگی درشرایط گلخانه ای .
6- برای استفاده از حشرات مفید محدودیتی وجود ندارد ومی توان آنها را درحاشیه تالاب ها ومحل های ذخیره آب ها كه مصرف سموم شیمیایی درآن مناطق مجاز نیست بكار برد.

7- استفاده از حشره كش های شیمیایی مشكل باقی مانده مواد شیمیایی درمحصولات را بدنبال دارد كه سلامت انسان وحیوانات سودمند را به مخاطره می اندازد، حال آنكه بهره گیری ازحشرات مفید دركنترل آفات این مشكل را نیز ندارد .
8- درهنگام استفاده از حشرات رعایت زمان انتطار (دوره كارنس) لزومی ندارد استفاده از حشرات مفید درمبارزه نیازمند به تجربه زیادی است كه می بایست توسط افراد مجرب انجام شود. همچنین برای كسب موفقیت درمبارزه بیولوژیك لازم است كه استفاده كنندگان از این روش دارای معلومات فنی مناسب باشند.

9- استفاده كننده باید از بیولوژی آفات وحشرات مفید آگاهی كافی داشته باشد ، زیراعلت اصلی عدم موفقیت دراین شیوه مهارآفات، غالباً بخاطر رهاسازی زود ویا دیرتر از موقع حشرات مفید است.
10- مخارج استفاده از حشرات مفید دربعضی ازموارد بیشتر ازمخارج استفاده از سموم شیمیایی است . اما توجه به تأثیرات زیست محیطی كمتر مبارزه بیولوژیك، این افزایش هزینه اندك راجبران می كند.
11- بسیاری ازحشرات مفید مانند كنه ها، برای ادامه فعالیت نیازمند درجه حرارت ورطوبت خاصی هستند ، بطوری كه استفاده از آنها درگلخانه ها ودرشرایط كنترل شده بسیاربیشتر ازهوای آزاد معمول است.

12- تركیب كردن استفاده ازحشرات مفید با دیگر عملیات زراعی تا حدی اشكال برانگیز است، تنها تعداد محدودی از سموم شیمیایی برای حشرات مفید درمراحل مختلف زندگی آنها بی خطر هستند. كشاورزان ویا باغداران باید قبل از استفاده از حشرات مفید دراین مورد كه چه عملیات دیگری را باید درارتباط با حشرات مفید انجام دهند، اطلاعات كافی بدست آورند . با برنامه ریزی دقیق وانتخاب انواع گیاهان مقاوم غالباً ازمصرف سموم شیمیایی جلوگیری می شود. به عنوان مثال باكشت انواع خیار مقاوم به سفیدك حقیقی از سم پاشی باسموم قارچ كش خودداری می شود. تنها بهره گیری مناسب از تمام روش های تلفیقی ممكن درحفظ نباتات است كه موجب می شود تا از بروز خسارت های اقتصادی ناگهانی به هنگام استفاده ازحشرات مفید جلوگیری به عمل آید. باید همه روش های كاشت را به نحوی برنامه ریزی كرد كه بتوان استفاده از حشرات مفید را با دیگر عملیات زراعی هماهنگ كرد.

مبارزه با مگس های سفید به وسیله زنبورEncarsia Formosa
مگس های سفید به دو صورت به میزبان خود آسیب می رسانند، اول اینكه پوره ها از شیره گیاهی تغذیه می كنند ودیگر آنكه به علت ترشحات چسبناك (عسلك) قسمت های زیرین برگ گیاه را آلوده می كنند وبخصوص درصورت وجود رطوبت زیادهوا، قارچ های سیاه رنگ برروی ترشحات مذكور رشد كرده وپوشش سیاه رنگی را به وجود می آوند، به طوری كه عمل كربن گیری(Assimilation ) گیاه میزبان با اشكال مواجه می شود. مگس های سفید دربرابر بسیاری ازحشره كش ها به شدت مقاوم هستند. زنبور Encarsia Formosaحشره كوچكی است به طول 6/0 میلی متر، سر وسینه آنها سبز تیره، شكم درماده زرد رنگ ودرنرها سیاه رنگ است.
در شرایط گلخانه ها زنبورهای ماده در طول زندگی 3 تا 27 روزه خود 60 تا 100 عدد تخم مرغ می گذارند. طول دوره زندگی زنبورهای ماده به درجه حرارت گلخانه بستگی داشته و هر چه درجه حرارت بالاتر باشد، كوتاه تر خواهد بود. تحم ها به كمك تخم ریز و به صورت مجزا در داخل بدن پوره های قدیمی تر هر دو گونه از مگس های سفید گذاشته می شود. پوره هایی كه بدین نحو خسارت دیده اند، از بین خواهند رفت. پوره ه ای پارازیته شده T.vaporariorum به رنگ سیاه در آمده و پوره های B.tabaci پس از پارازیته شدن شفاف به نظر می رسند.

مبارزه با كنه های تارعنكبوتی به وسیله كنه شكاری Phytoseiulus persimilis
كنه تار عنكبوتی Tetranychus urticae روی بسیاری از گیاهان زراعی در فضای باز و گلخانه ها دیده می شود. در گلخانه ها انواع گیاهان زینتی، خیار و لوبیا را آلوده می كند. این جانور كه طول آنها فقط 6/0 میلی متر است، برحسب نوع تغذیه زردرنگ، سبزمایل به زرد و یا زرد روشن می شوند. در قسمت پشت آنها 2 لك سبز تیره رنگ وجود دارد. رنگ زمستانه آنها قرمز مایل به نارنجی تند است. ماده های بالغ حدود 2 هفته زندگی می كنند و حدود 100 عدد تخم می گذارند. در حرارت 20 درجه سانتی گراد رشد آنها حدود 14 روز به طول می انجامد. نحوه خسارت به این شكل است كه در سطح بالای برگ لكه های مكیده شده كوچك و زرد رنگی دیده می شود. سپس به دلیل ازدیاد جمعیت كنه های تار عنكبوتی این لكه ها به هم پیوسته شده و نواحی خشكیده و برنزی رنگی را به وجود می آوردند و در سطح زیرین برگها باقی مانده پوسته های سفید رنگ كنه ها كه به تارهای ظریفی چسپیده اند كه با چشم غیر مسلح هم قابل رؤیت هستند.

كنه های شكاری Phytoseiulus persimilis وابسته به خانواده نزدیك به كنه های تارعنكبوتی هستند كه منحصراً به تغذیه از كنه های خانواده نزدیك به خود مبادرت می ورزند. كنه های شكاری كمی بزرگتر از كنه های تارعنكبوتی بوده و دارای شكلی گرد می باشند. رنگ كنه های جوان مایل به قرمز است و كنه های بالغ به رنگ قرمز براق هستند. این كنه ها به مراتب متحرك تر و فعال تر از كنه های تار عنكبوتی هستند و شكار خود را از طریق گیاهان واسط بسیاری می یابند. هر كنه شكاری روزانه حدود 5 كنه تار عنكبوتی بالغ و یا 20 پوره و یا تخم را می خورد و به این طریق تعداد كنه های تار عنكبوتی بسیار سریع كاهش می یابد. در صورت رهاسازی كنه های شكاری بر روی گیاهان آلوده به كنه ه تارعنكبوتی، هنگامی كه كلیه آفتاب نابود شوند، كنه های شكاری در جستجوی منابع جدید تغذیه بر روی گیاهان دیگر تغییر مكان می دهند. در این گونه موارد، تخم های كنه های مفید برروی گیاه اولیه باقیمانده و پس از تفریخ كنه های شكاری جوان از تخم های انفرادی باقیمانده كنه های تارعنكبوتی تغذیه كرده و سپس گیاه را ترك می كنند.

مبارزه با شته ها توسط پشه گالزی شكاری Aphidoletes aphidimyza
یكی از دشمنان طبیعی شته ها یك نوع پشه شكاری با نام علمی Aphidoletes aphidimyza

است.تعداد محدودی ازاین پشه ها كه بیشتر شب ها فعال هستند ، می توانند بطور طبیعی ازبیرون به گلخانه راه پیدا كنند. پشه های ماده كه اندازه آنها حدود 2 میلی متر است درحدود 14 روز عمر می كنند. این پشه ها تخم های قرمز مایل به نارنجی رنگ خود را كه اندازه ای درحدود 3/0 میلی متر دارند در نزدیكی شته ها قرار می دهند. یك پشه ماده درحدود 100 تا 150 عدد تخم می گذارد كه پس از یك هفته لاروها از آن خارج می شوند. هر لارو می تواند تعداد 20 تا 50 شته را درهفته نابود كند. پس از آن لاروها گیاه را ترك كرده ودرخاك تبدیل به شفیره می شوند. پس از گذشت 14 روز پشه ها از شفیره ها خارج شده ودو روز پس از خروج ازخاك شروع به تخم گذاری مجدد می كنند.

مبارزه با شته ها به وسیله زنبور Aphidius matricariae
زنبور Aphidius matricariae حشره ای است كوچك به طول 2 میلی متر با بدنی بسیار باریك وسیاه رنگ، درحرارت گلخانه (15 تا 20 درجه سانتی گراد) زنبورهای بالغ درحدود 7 تا 10 روز با تغذیه از شهد گلها وعسلك زندگی می كنند. این زنبورتخم های 1/0 میلی متری خود را بطور جداگانه درداخل بدن شته ها می گذارد. لاروهای پارازیت پس ازخروج ازتخم از محتویات داخلی بدن شته هایی كه هنوز زنده بوده وبه رشد خود ادامه می دهند تغذیه می كنند. پس از اینكه لاروها به سن چهارم رسیدند ، شته ها را بطور كامل مورد استفاده قرارداده وفقط یك پوسته خشك شده از آنها باقی می گذارند سپس لاروها درداخل بدن شته ها تبدیل به شفیره می شوند. زنبور كامل پس از خروج از شفیره كالبد خشك شده شته ها را به وسیله ایجاد یك سوراخ گرد ترك می كنند.

مبارزه با شته ها به وسیله بالتوری Chrysoperla carnea
گونه های متعددی از این بالتوری ها درسطح جهانی گسترش یافته اند. برای مبارزه با شته ها وتریپس ها درگیاهان گلخانه ای ونیز درگیاهان آپارتمانی ، تخم هاویا لاروهای این حشره كه به شكل انبوه پرورش داده شده اند، با موفقیت مورد استفاده قرارمی گیرند. هنگامی كه بین تعداد حشرات شكارگر وطعمه نسبت 1:10 برقرار باشد، می توان برای نابودی كامل گیاهان زراعی مثل فلفل، بادنجان وگوجه فرنگی وخیار حساب كرد.

رهاسازی حشرات مفید
امكانات رهاسازی مختلفی درمورد این حشره وجود دارد، از جمله پارچه های ململ حاوی تخم ها Chrysoperla carnea را به قطعات متعددی بریده حتی الامكان به طور یكنواخت درگلخانه توزیع می كند، یا اینكه تخم ها را كه به صورت همراه با یك ماده بی ضرر عرضه می شوند با دست به صورت یكنواخت روی گیاهان قرار می دهند. علاوه بر این امكان توزیع تخم ها به وسیله قراردادن آنها در محلول و با استفاده از سرنگ های معمولی هم وجود دارد، لیكن این روش عملاً كارایی خود را به اثبات نرسانیده است. لاروهای این بالتوری ها پس از رهاسازی فقط حدود 10 روز (تا زمان شفیره شدن حشرات) آفت را نابود می كنند. رشد بالتوری ها درشرایط گلخانه به كندی صورت گرفته وتخم گذاری اغلب بطور تصادفی انجام می شود.به همین دلیل باید رهاسازی آنهارا دردفعات متعدد تكراركرد.

مبارزه با شپشك های آرد آلود توسط كفش دوزك Cryptolaenus montrouzieri
بكار گیری كفش دوزك Cryptolaenus montrouzieri درمبارزه علیه آلودگی به شپشك آردآلود گیاهان زینتی، درحرارت های بالای 20 درجه سانتی گراد ورطوبت نسبی بالای هوا بسیارموفقیت آمیز است . لاروهای جوان وسوسك های كامل ازتخم ها ومراحل اولیه میزبان خودتغذیه می كنند، درحالی كه لاروهای سنین بالاتر همه مراحل مورد تغذیه قرار می دهند.
استفاده ازحشرات مفید درفضای آزاد
مبارزه با كرم ساقه خوارذرت توسط زنبورTrichogramma evanescens

دشمن طبیعی كرم ساقه خوارذرت، زنبورهای جنس Trichogramma هستند . گونه های مختلف این زنبورها تخم های پروانه های خسارتزای بخصوصی را پارازیته می كنند. لاروها از محتویات تخم های میزبان تغذیه كرده ودر پوسته تخم تبدیل به شفیره می شوند وپس ازگذراندن دوره شفیرگی بصورت حشره كامل قادربه پرواز آنجا را ترك كرده ودرپی میزبان های مناسب برای نسل بعدی خودبه جستجو می پردازند. با توجه به دوره تكامل 9 تا 12 روزه ، این زنبورها درطی یك دوره رویشی گیاه ذرت بین 5 تا 8 نسل تولید می كنند. برای ازدیاد انبوه پارازیتوئیدهای تخم، پرورش نوعی از پروانه غلات به صورت حشره میزبان ضروری است قبل از ازدیاد انبوه، كیفیت حشرات مفید مورد آزمایش قرار گرفته و اطلاعات لازم در مورد طول زندگی، وضعیت جنسی، توان تخم گذاری و قدرت آنها برای جستجوی حشرات هدف جمع آوری می شود.

مبارزه با كرم سیب Carpocapsa pomonella و پوستخوار سیب Capua reticulana توسط زنبور Trichogramma dendrolimi
این دو آفت از آفات خطرناك باغ های میوه هستند كه به تازگی با آن ها از طریق بیولوژیك و با ستفاده از زنبور Trichogramma dendrolimi مبارزه می شود.
مبارزه با آفات به وسیله تولیدات محتوی Bacillus thuringiensis
در حال حاضر در برخی از كشورهای اروپا تنها یك عامل بیماری زا برای حشرات به نام (Bt) Bacillus thuringiensis به عنوان مواد حفاظت كننده گیاهان در بازار موجود می باشد. انتخاب Bacillus thuringiensis برای این میكروارگانیسم بدین علت است كه اولین بار در سال 1910 به وسیله دكتر Berliner در لاروهای پروانه آرد آسیایی در شهر Thuringen كشف شده است.

آگاهی وشناخت بیشتر محیط زیست موجب شده است كه دراغلب كشورهای جهان مبارزه بیولوژیك به عنوان بخش از مبارزه تلفیقی، نسبت به مبارزه شیمیایی از اهمیت بیشتری برخوردار شود.اساساً دركشاورزی وباغبانی روش های گوناگونی برای مبارزه بیولوژیك وجود دارد كه دراین گونه روش ها از دشمنان طبیعی آفات برای كاهش جمعیت آنها استفاده می شود.

مراقبت وحمایت ازحشرات مفید
به منظور حمایت از حشرات مفید، مصرف سموم شیمیایی باید به حداقل ممكن كاهش داده شود وتنها هنگامی كه جمعیت آفات از حد زیان اقتصاد بالاتر باشد، می توان سموم شیمیایی را مورد مصرف قرارداد كه دراین صورت نیز منحصراً تركیبات بی خطر برای حشرات مفید باید به كارگرفته شوند. دراین زمینه دسترسی به اطلاعات مربوط به سموم شیمیایی بی خطر برای حشرات مفید كه توسط گروه بین المللی سموم گیاهی وارگانیسم های مفید موردآزمایش قرار گرفته اند، از طریق سازمان بین المللی مبارزه بیولوژیك (IOBS ) امكان پذیر می باشد. برای حمایت از ارگانیسم های مفید موجود درطبیعت روش های متنوعی بكار بسته می شود كه درزیر به چند نمونه از آنها به عنوان مثال اشاره می شود.

– كاشت ونگهداری گیاهان درحاشیه مزارع بصورت نوار یا پرچین برای بهبود بخشیدن به شرایط زندگی انواع حشرات مفید؛
– ایجاد محیط های اكولوژیكی سالم ومناسب وحفاظت ا زمنابع طبیعی موجود؛
– كاشت گیاهان شهد دار ویا جلب كننده برای حشرات شكاری مثل بالتوری كریزوپا (Chrysoperla carnea ) و مگس های خانواده سیرفیده (Syrphidae ) درنواحی مورد نظر درحاشیه مزارع؛
– ساختن آشیانه ویا نصب جعبه های مناسب برای تخم گذاری پرندگان ویا زندگی خفاش ها؛
– استفاده از توده های سنگ به عنوان پناهگاه برای پستانداران كوچك مفید؛

بومی كردن حشرات مفید وارداتی
دراین روش عوامل مفیدی راكه درمناطق دیگر دنیا به عنوان دشمنان طبیعی آفات شناخته شده اند به محیط جدید وارد كرده وپس ازتكثیر درآزمایشگاه( انسكتاریوم) آنهارا برای كنترل جمعیت آفات درمزارع وباغ ها مورد استفاده قرارمی دهند.دراین حالت رهاسازی حشرات مفید در كانون های مختلف ازدیاد آفات ضروری است. نمونه موفقی كه از بومی كردن حشرات مفید می توان نام برد، پرورش زنبور پروسپالتلا (Perospaltella perniciosi ) است كه به عنوان فاكتوری مهم ومحدودكننده برای شپشك سانژوزه (سانخوزه) كارآیی خود را به اثبات رسانیده است.

پرورش انبوه و رهاسازی حشرات مفید
تكثیر ورها سازی انگل ها (پارازیت ها) وشكارگرهای شناخته شده به عنوان دشمنان طبیعی حشرات وكنه های خسارات زا درسالهای اخیر از اهمیت زیادی برخوردار شده است. سطح مبارزه با آفات ازطریق كاربرد حشرات مفید همواره با افزایش روبه رو بوده است. به عنوان مثال استفاده از شكارگرها وزنبورهای انگل (پارازیت) درگلخانه های مخصوص پرورش سبزی ها از 10 هكتار درسال 1983 به حدود 200 هكتار درسال 1990 رسید.

دراروپا درسال 1990 برای كنترل آفات در15000 هكتار از سطح زیر كشت ذرت از روش های بیولوژیك استفاده شده است. امروزه حدود14 گونه حشره مفید برای مبارزه باكنه های تارعنكبوتی ، مگس های سفید بال، ریشكداران (تریپس ها) ، مگس های مینوز، شته ها ولاروهای سوسك های سرخرطومی ، شپشك های آرد آلود ونیز كرم ساقه خوار ذرت به شكل انبوه تولید وتوزیع می شوند.
رها سازی حشرات مفید برای مبارزه با آفات درشیوه مدیریت تلفیقی آفات( IPM ) دارای مزایای زیادی است كه دراینجا به ذكر چندین نمونه از آنها می پردازیم:

1- درجه تأثیرزیاد آنها، بطوری كه غالباً با حشره كش های شیمیایی قابل مقایسه هستند.

2- نسل هایی از آفات كه نسبت به سموم شیمیایی مقاومت نشا ن می دهند، به وسیله دشمنان مفید قابل كنترل هستند.
3- عملیات رهاسازی غالباً ساده بوده وبصورت دستی انجام می شود.برای این كار به دستگاه های گران قیمت وپیچیده نیازی نیست.
4- هزینه مصرف حشره كش های شیمیایی كاهش یافته وحشرات مفید موجود حفظ می شوند، زیرا عوامل مفید رها شده غالباً فقط علیه آفات بخصوصی مؤثر بوده وحیات حشرات دیگر را مورد تهدید قرارنمی دهند.
5- می توانید به نحو ساده ای درتركیب با دیگر عوامل بیولوژیك موجب افزایش محصول شوند، مثلاً استفاده از زنبورها برای گرده افشانی بهتر گوجه فرنگی درشرایط گلخانه ای .
6- برای استفاده از حشرات مفید محدودیتی وجود ندارد ومی توان آنها را درحاشیه تالاب ها ومحل های ذخیره آب ها كه مصرف سموم شیمیایی درآن مناطق مجاز نیست بكار برد.
7- استفاده از حشره كش های شیمیایی مشكل باقی مانده مواد شیمیایی درمحصولات را بدنبال دارد كه سلامت انسان وحیوانات سودمند را به مخاطره می اندازد، حال آنكه بهره گیری ازحشرات مفید دركنترل آفات این مشكل را نیز ندارد .

8- درهنگام استفاده از حشرات رعایت زمان انتطار (دوره كارنس) لزومی ندارد استفاده از حشرات مفید درمبارزه نیازمند به تجربه زیادی است كه می بایست توسط افراد مجرب انجام شود. همچنین برای كسب موفقیت درمبارزه بیولوژیك لازم است كه استفاده كنندگان از این روش دارای معلومات فنی مناسب باشند.
9- استفاده كننده باید از بیولوژی آفات وحشرات مفید آگاهی كافی داشته باشد ، زیراعلت اصلی عدم موفقیت دراین شیوه مهارآفات، غالباً بخاطر رهاسازی زود ویا دیرتر از موقع حشرات مفید است.
10- مخارج استفاده از حشرات مفید دربعضی ازموارد بیشتر ازمخارج استفاده از سموم شیمیایی است . اما توجه به تأثیرات زیست محیطی كمتر مبارزه بیولوژیك، این افزایش هزینه اندك راجبران می كند.
11- بسیاری ازحشرات مفید مانند كنه ها، برای ادامه فعالیت نیازمند درجه حرارت ورطوبت خاصی هستند ، بطوری كه استفاده از آنها درگلخانه ها ودرشرایط كنترل شده بسیاربیشتر ازهوای آزاد معمول است.

12- تركیب كردن استفاده ازحشرات مفید با دیگر عملیات زراعی تا حدی اشكال برانگیز است، تنها تعداد محدودی از سموم شیمیایی برای حشرات مفید درمراحل مختلف زندگی آنها بی خطر هستند. كشاورزان ویا باغداران باید قبل از استفاده از حشرات مفید دراین مورد كه چه عملیات دیگری را باید درارتباط با حشرات مفید انجام دهند، اطلاعات كافی بدست آورند . با برنامه ریزی دقیق وانتخاب انواع گیاهان مقاوم غالباً ازمصرف سموم شیمیایی جلوگیری می شود. به عنوان مثال باكشت انواع خیار مقاوم به سفیدك حقیقی از سم پاشی باسموم قارچ كش خودداری می شود. تنها بهره گیری مناسب از تمام روش های تلفیقی ممكن درحفظ نباتات است كه موجب می شود تا از بروز خسارت های اقتصادی ناگهانی به هنگام استفاده ازحشرات مفید جلوگیری به عمل آید. باید همه روش های كاشت را به نحوی برنامه ریزی كرد كه بتوان استفاده از حشرات مفید را با دیگر عملیات زراعی هماهنگ كرد.

مبارزه با مگس های سفید به وسیله زنبورEncarsia Formosa
مگس های سفید به دو صورت به میزبان خود آسیب می رسانند، اول اینكه پوره ها از شیره گیاهی تغذیه می كنند ودیگر آنكه به علت ترشحات چسبناك (عسلك) قسمت های زیرین برگ گیاه را آلوده می كنند وبخصوص درصورت وجود رطوبت زیادهوا، قارچ های سیاه رنگ برروی ترشحات مذكور رشد كرده وپوشش سیاه رنگی را به وجود می آوند، به طوری كه عمل كربن گیری(Assimilation ) گیاه میزبان با اشكال مواجه می شود. مگس های سفید دربرابر بسیاری ازحشره كش ها به شدت مقاوم هستند. زنبور Encarsia Formosaحشره كوچكی است به طول 6/0 میلی متر، سر وسینه آنها سبز تیره، شكم درماده زرد رنگ ودرنرها سیاه رنگ است.
در شرایط گلخانه ها زنبورهای ماده در طول زندگی 3 تا 27 روزه خود 60 تا 100 عدد تخم مرغ می گذارند. طول دوره زندگی زنبورهای ماده به درجه حرارت گلخانه بستگی داشته و هر چه درجه حرارت بالاتر باشد، كوتاه تر خواهد بود. تحم ها به كمك تخم ریز و به صورت مجزا در داخل بدن پوره های قدیمی تر هر دو گونه از مگس های سفید گذاشته می شود. پوره هایی كه بدین نحو خسارت دیده اند، از بین خواهند رفت. پوره ه ای پارازیته شده T.vaporariorum به رنگ سیاه در آمده و پوره های B.tabaci پس از پارازیته شدن شفاف به نظر می رسند.

مبارزه با كنه های تارعنكبوتی به وسیله كنه شكاری Phytoseiulus persimilis
كنه تار عنكبوتی Tetranychus urticae روی بسیاری از گیاهان زراعی در فضای باز و گلخانه ها دیده می شود. در گلخانه ها انواع گیاهان زینتی، خیار و لوبیا را آلوده می كند. این جانور كه طول آنها فقط 6/0 میلی متر است، برحسب نوع تغذیه زردرنگ، سبزمایل به زرد و یا زرد روشن می شوند. در قسمت پشت آنها 2 لك سبز تیره رنگ وجود دارد. رنگ زمستانه آنها قرمز مایل به نارنجی تند است. ماده های بالغ حدود 2 هفته زندگی می كنند و حدود 100 عدد تخم می گذارند. در حرارت 20 درجه سانتی گراد رشد آنها حدود 14 روز به طول می انجامد. نحوه خسارت به این شكل است كه در سطح بالای برگ لكه های مكیده شده كوچك و زرد رنگی دیده می شود. سپس به دلیل ازدیاد جمعیت كنه های تار عنكبوتی این لكه ها به هم پیوسته شده و نواحی خشكیده و برنزی رنگی را به وجود می آوردند و در سطح زیرین برگها باقی مانده پوسته های سفید رنگ كنه ها كه به تارهای ظریفی چسپیده اند كه با چشم غیر مسلح هم قابل رؤیت هستند.

كنه های شكاری Phytoseiulus persimilis وابسته به خانواده نزدیك به كنه های تارعنكبوتی هستند كه منحصراً به تغذیه از كنه های خانواده نزدیك به خود مبادرت می ورزند. كنه های شكاری كمی بزرگتر از كنه های تارعنكبوتی بوده و دارای شكلی گرد می باشند. رنگ كنه های جوان مایل به قرمز است و كنه های بالغ به رنگ قرمز براق هستند. این كنه ها به مراتب متحرك تر و فعال تر از كنه های تار عنكبوتی هستند و شكار خود را از طریق گیاهان واسط بسیاری می یابند. هر كنه شكاری روزانه حدود 5 كنه تار عنكبوتی بالغ و یا 20 پوره و یا تخم را می خورد و به این طریق تعداد كنه های تار عنكبوتی بسیار سریع كاهش می یابد. در صورت رهاسازی كنه های شكاری بر روی گیاهان آلوده به كنه ه تارعنكبوتی، هنگامی كه كلیه آفتاب نابود شوند، كنه های شكاری در جستجوی منابع جدید تغذیه بر روی گیاهان دیگر تغییر مكان می دهند. در این گونه موارد، تخم های كنه های مفید برروی گیاه اولیه باقیمانده و پس از تفریخ كنه های شكاری جوان از تخم های انفرادی باقیمانده كنه های تارعنكبوتی تغذیه كرده و سپس گیاه را ترك می كنند.

مبارزه با شته ها توسط پشه گالزی شكاری Aphidoletes aphidimyza

یكی از دشمنان طبیعی شته ها یك نوع پشه شكاری با نام علمی Aphidoletes aphidimyza
است.تعداد محدودی ازاین پشه ها كه بیشتر شب ها فعال هستند ، می توانند بطور طبیعی ازبیرون به گلخانه راه پیدا كنند. پشه های ماده كه اندازه آنها حدود 2 میلی متر است درحدود 14 روز عمر می كنند. این پشه ها تخم های قرمز مایل به نارنجی رنگ خود را كه اندازه ای درحدود 3/0 میلی متر دارند در نزدیكی شته ها قرار می دهند. یك پشه ماده درحدود 100 تا 150 عدد تخم می گذارد كه پس از یك هفته لاروها از آن خارج می شوند. هر لارو می تواند تعداد 20 تا 50 شته را درهفته نابود كند. پس از آن لاروها گیاه را ترك كرده ودرخاك تبدیل به شفیره می شوند. پس از گذشت 14 روز پشه ها از شفیره ها خارج شده ودو روز پس از خروج ازخاك شروع به تخم گذاری مجدد می كنند.

مبارزه با شته ها به وسیله زنبور Aphidius matricariae
زنبور Aphidius matricariae حشره ای است كوچك به طول 2 میلی متر با بدنی بسیار باریك وسیاه رنگ، درحرارت گلخانه (15 تا 20 درجه سانتی گراد) زنبورهای بالغ درحدود 7 تا 10 روز با تغذیه از شهد گلها وعسلك زندگی می كنند. این زنبورتخم های 1/0 میلی متری خود را بطور جداگانه درداخل بدن شته ها می گذارد. لاروهای پارازیت پس ازخروج ازتخم از محتویات داخلی بدن شته هایی كه هنوز زنده بوده وبه رشد خود ادامه می دهند تغذیه می كنند. پس از اینكه لاروها به سن چهارم رسیدند ، شته ها را بطور كامل مورد استفاده قرارداده وفقط یك پوسته خشك شده از آنها باقی می گذارند سپس لاروها درداخل بدن شته ها تبدیل به شفیره می شوند. زنبور كامل پس از خروج از شفیره كالبد خشك شده شته ها را به وسیله ایجاد یك سوراخ گرد ترك می كنند.

مبارزه با شته ها به وسیله بالتوری Chrysoperla carnea
گونه های متعددی از این بالتوری ها درسطح جهانی گسترش یافته اند. برای مبارزه با شته ها وتریپس ها درگیاهان گلخانه ای ونیز درگیاهان آپارتمانی ، تخم هاویا لاروهای این حشره كه به شكل انبوه پرورش داده شده اند، با موفقیت مورد استفاده قرارمی گیرند. هنگامی كه بین تعداد حشرات شكارگر وطعمه نسبت 1:10 برقرار باشد، می توان برای نابودی كامل گیاهان زراعی مثل فلفل، بادنجان وگوجه فرنگی وخیار حساب كرد.

رهاسازی حشرات مفید
امكانات رهاسازی مختلفی درمورد این حشره وجود دارد، از جمله پارچه های ململ حاوی تخم ها Chrysoperla carnea را به قطعات متعددی بریده حتی الامكان به طور یكنواخت درگلخانه توزیع می كند، یا اینكه تخم ها را كه به صورت همراه با یك ماده بی ضرر عرضه می شوند با دست به صورت یكنواخت روی گیاهان قرار می دهند. علاوه بر این امكان توزیع تخم ها به وسیله قراردادن آنها در محلول و با استفاده از سرنگ های معمولی هم وجود دارد، لیكن این روش عملاً كارایی خود را به اثبات نرسانیده است. لاروهای این بالتوری ها پس از رهاسازی فقط حدود 10 روز (تا زمان شفیره شدن حشرات) آفت را نابود می كنند. رشد بالتوری ها درشرایط گلخانه به كندی صورت گرفته وتخم گذاری اغلب بطور تصادفی انجام می شود.به همین دلیل باید رهاسازی آنهارا دردفعات متعدد تكراركرد.

مبارزه با شپشك های آرد آلود توسط كفش دوزك Cryptolaenus montrouzieri
بكار گیری كفش دوزك Cryptolaenus montrouzieri درمبارزه علیه آلودگی به شپشك آردآلود گیاهان زینتی، درحرارت های بالای 20 درجه سانتی گراد ورطوبت نسبی بالای هوا بسیارموفقیت آمیز است . لاروهای جوان وسوسك های كامل ازتخم ها ومراحل اولیه میزبان خودتغذیه می كنند، درحالی كه لاروهای سنین بالاتر همه مراحل مورد تغذیه قرار می دهند.

استفاده ازحشرات مفید درفضای آزاد
مبارزه با كرم ساقه خوارذرت توسط زنبورTrichogramma evanescens
دشمن طبیعی كرم ساقه خوارذرت، زنبورهای جنس Trichogramma هستند . گونه های مختلف این زنبورها تخم های پروانه های خسارتزای بخصوصی را پارازیته می كنند. لاروها از محتویات تخم های میزبان تغذیه كرده ودر پوسته تخم تبدیل به شفیره می شوند وپس ازگذراندن دوره شفیرگی بصورت حشره كامل قادربه پرواز آنجا را ترك كرده ودرپی میزبان های مناسب برای نسل بعدی خودبه جستجو می پردازند. با توجه به دوره تكامل 9 تا 12 روزه ، این زنبورها درطی یك دوره رویشی گیاه ذرت بین 5 تا 8 نسل تولید می كنند. برای ازدیاد انبوه پارازیتوئیدهای تخم، پرورش نوعی از پروانه غلات به صورت حشره میزبان ضروری است قبل از ازدیاد انبوه، كیفیت حشرات مفید مورد آزمایش قرار گرفته و اطلاعات لازم در مورد طول زندگی، وضعیت جنسی، توان تخم گذاری و قدرت آنها برای جستجوی حشرات هدف جمع آوری می شود.

مبارزه با كرم سیب Carpocapsa pomonella و پوستخوار سیب Capua reticulana توسط زنبور Trichogramma dendrolimi
این دو آفت از آفات خطرناك باغ های میوه هستند كه به تازگی با آن ها از طریق بیولوژیك و با ستفاده از زنبور Trichogramma dendrolimi مبارزه می شود.
مبارزه با آفات به وسیله تولیدات محتوی Bacillus thuringiensis
در حال حاضر در برخی از كشورهای اروپا تنها یك عامل بیماری زا برای حشرات به نام (Bt) Bacillus thuringiensis به عنوان مواد حفاظت كننده گیاهان در بازار موجود می باشد. انتخاب Bacillus thuringiensis برای این میكروارگانیسم بدین علت است كه اولین بار در سال 1910 به وسیله دكتر Berliner در لاروهای پروانه آرد آسیایی در شهر Thuringen كشف شده است.

برای دریافت اینجا کلیک کنید

سوالات و نظرات شما

برچسب ها

سایت پروژه word, دانلود پروژه word, سایت پروژه, پروژه دات کام,
Copyright © 2014 icbc.ir