توضیحات

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

  مقاله نگهداری مواد غذایی در pdf دارای 88 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله نگهداری مواد غذایی در pdf  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله نگهداری مواد غذایی در pdf،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله نگهداری مواد غذایی در pdf :

بخش اول:
بررسی اهمیت تغذیه و بهداشت مواد غذایی
الف) اهمیت تغذیه صحیح:
آنچه كه حاصل قرنها تجربه و پژوهش است مبین این نكته است كه در كمبودهای عوامل غذائی زمینه پیدایش بسیاری از بیماریها و نیز افزایش میزان مرگ و میر ناشی از امراض عفونی و غیر آن فراهم می گردد و جالب توجه اینكه بیماریهایی كه در زمینه كمبودهای تغذیه أی با انسانها دست به گریبان می شوند خود موجبات سوءتغذیه های شدیدتر و به نتیجه فراهم شدن زمینه ایجاد بیماریهای دشوارتر با خطرات افزونتر می گردد و این حلقه معیوب حیات انسانها بخصوص كودكان را بطور بسیار جدی به مخاطره می افكند.

سرمایه گذاریهای بهداشتی در حالی كه سوءتغذیه وجود داشته باشد كمترین بازده را خواهد داشت. گرچه در بحث مربوط به سوءتغذیه نمی توان تنوع عوامل مسبب آن و ارتباط آن با میزان رشد فرهنگی افراد، عوامل اقتصادی و اجتماعی، عوامل ارثی، بهداشتی و محیطی را فراموش كرد اما به نظر میرسد بیشترین زمینه ساز سوءتغذیه ناآگاهیها و ناكافی بودن پوشش خدمات آموزشی باشد. لذا آنچه كه در قالب خدمات بهداشتی اولیه به عنوان نخستین اصل تحت عنوان

آموزش همگانی بهداشت آمده، بیشترین تأثیر و بازده را خواهد داشت. كمبودهای غذائی بخصوص كمبود كالری، پروتئین، كمبود ویتامینها بخصوص ویتامینهای D,C,A كمبود مواد معدنی بویژه آهن، ید، كلسیم عمده ترین دشواریهای ناشی از فقدان یا كمبود دسترسی به مواد غذائی مناسب را حكایت می كند. وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكی نمیتواند بتنهائی در این قسمت تمام بار مسئولیت مبارزه با سوءتغذیه را بدوش بكشد. گرچه لااقل در شناخت نوع و حل این مشكل می بایست بیشترین تلاش را بكار برد.

اینك حدود 30 درصد جمعیت روستائی كشور مستقیماً زیر پوشش نظام شبكه بهداشتی درمانی قرار دارد و حدود 4158 خانه بهداشت عهده دار ارائه خدمات بهداشتی به این جمعیت می باشند. اگرچه بخش عظیم باقی مانده جمعیت روستائی نیز از اشكال دیگری از خدمات بهداشتی غالباً به صورت ناكافی و غیر فرا گیر استفاده می كنند، لیكن با كمبودهای اساسی كه در نیروی انسانی پزشكی وجود دارد تنها با گسترش شبكه بهداشتی درمانی امید دستیابی به خدمات

بهداشتی اولیه برای همه بخصوص برای روستائیان وجود خواهد داشت. به هر صورت با توجه به اهمیت خاص دوران اولیه زندگی و ضرورت تعمیم استفاده شیرخواران از شیر مادر لازم است روی این قسمت به عنوان یكی از مهمترین اركان بهبود تغذیه تأكید كنیم. در تعالیم اسلامی حداقل سه مورد در آیات قرآنی و صدها مورد در احادیث رهنمودهای دقیقی ارائه شده است كه می تواند در تعمیم استفاده از شیر مادر و مطرح كردن این مهم به عنوان یك ارزش مورد استفاده قرار گیرد.

آنچه از گزارش جیمز گران در بررسی وضعیت جهانی كودكان از انتشارات سازمان جهانی بهداشت مستفاد می شود حاكی از افزایش گرایش مادران در جوامع غربی در سالهای اخیر نسبت به تغذیه كودك از شیر مادر است. چنانكه ظرف ده سال در كشورهای اسكاندیناوی رقم مادرانی كه كودكان خود را با شیر خود تغذیه می كنند از حدود 30 درصد به 90 درصد افزایش یافته است. آخرین بررسی آماری مربوط به شهریور ماه گذشته درمناطق روستائی تحت پوشش شبكه های بهداشتی درمانی كشور نشان دهنده رقمی معادل 7/72 درصد است كه در مناطق شهری و نیز مناطق روستائی دیگری كه از خدمات آموزشی مراكز

بهداشتی با تأكید بر ضرورت استفاده از شیر مادر نیستند بیشتر است و این مجموعه نشان دهنده ضرورت كار بیشتر در این خصوص است و این یك سرمایه گذاری مطمئن برای پیشگیری از سوءتغذیه نزد كودكان و كاهش مشكلات بهداشتی و مالی خواهد بود. امروزه می توان با شناخت كامل مسائل مشكلات، كمبودها و نیازها و ارتباط و هماهنگی منطقی بین بخشهای صنعتی، كشاورزی، خدماتی، آموزشی و تحقیقاتی با نیازهای جامعه از این مشكل عصر حاضر كه همانا پدیده گرسنگی است مبارزه قطعی را به عمل آورد.

ب) اهمیت بهداشت مواد غذایی:
بخشی از بهبود تغذیه در گرو دستیابی به مواد غذایی متناسب با نیازهای فیزیولوژیك
و احیاناً نیازهای پاتولوژیك در موارد خاص است و بخش دیگری در گرو دستیابی به همان غذاها در شكل سالم و بهداشتی است. زیرا به هر صورت به روشنی بایست پذیرفت، آنچه كه به عنوان غذا مورد استفاده قرار می گیرد نباید چه در كوتاه مدت و چه در دراز مدت موجب مشكلات بهداشتی و اختلالاتی در ارگانسیم شود. قانون نظارت بر مواد خوراكی، آشامیدنی، آرایشی و نظارت بر این امر مهم ساخته است و واحدهای این وزارت از جمله اداره كل نظارت بر مواد غذائی و

بهداشتی و آزمایشگاهی كنترل در اجرای قانون مذكور از جهت كنترل كیفی محصولات تولیدی و وارده به كشور با توجه به ضوابطی كه در راستای قانون فوق تهیه شده و یا در دست تدوین دارند مستمراً فعالیت نموده و كنترلهای لازم را اعمال می نمایند و همچنین اقدامات لازم به منظور هر چه بیشتر و بهتر تكمیل شدن ادارات مذكور در مراكز استانها و شهرستانها در دست انجام است.
ج) تغذیه جمعیت جهان:

آیا جهان می تواند 6 میلیارد نفر را تغذیه كند؟ از نظر تئوری بله، ولی از نظر عملی خیر. میلیونها نفر در گرسنگی به سر می برند در حالیكه میلیونها تن غلات در انبارها ذخیره شده است.

علی رغم آنكه مواد غذایی موجود از نظر تئوری برای سیر كردن همه افراد كافی است
ولی این تئوریها شكمهای خالی را سیر نمی كند. درحقیقت، امروزه بیش از هر زمان دیگری گرسنه در دنیا وجوددارد.
بر اساس برآورد بانك جهانی، حداقل 730 میلیون نفر از جمعیت جهان، از كمبود كالری لازم برای یك زندگی فعال رنج می برند.
از یك طرف، به هر حال وضع رو به بهبود است. در 87 كشوری كه بانك جهانی مورد مطالعه قرار داده، گرسنگی به نسبت 6 درصد بین سالهای 1970 و 1980 كاهش یافته است.

اما از طرف دیگر، سوء تغذیه شدیدتر شده است. هر چند با توجه به 2 درصد رشد سالیانه جمعیت جهان، نسبت افرادی كه از سوءتغذیه رنج می برند پیوسته رو به كاهش است، ولی هنوز تعداد افراد گرسنه در جهان مرتباً افزایش می یابد.
دور از انتظار نیست كه اكثر این افراد در كشورهای فقیر زندگی می كنند. نیمی از جمعیت 30 كشور كم درآمد دنیا، كمتر از 90 درصد غذای مورد نیازشان را به دست می آورند.

بر اساس آنچه كه رئیس بانك جهانی در سال 1986 اظهار داشته است:“ برخلاف عقیده رایج، مشكل تأمین غذا الزاماً ناشی از عرضه نامناسب آن نیست بلكه معلول فقدان قدرت خرید بعضی ملل و یا خانوارها است.”
در كشورهای فقیری مانند هائیتی، اتیوپی یا بنگلادش نیز ثروت

مندان، حتی در خشكسالیها هم می توانند غذای مورد نیاز خود را تهیه كنند، علت واقعی گرسنگی، عدم توانایی افراد گرسنه در خرید یا تولید مواد غذایی كافی در فواصل معین است.
در عین حال هیچگاه ذخیره مواد غذایی در جهان ما به این حد نبوده است. نتیجه محاسبات سازمان خواربار و كشاورزی جهان(F.A.O) ، موجودی كل غلات انبارهای دنیا را در سال 1987، بالغ بر 453 میلیون تن نشان می دهد.
مسئله كمبود مواد غذایی بیش از آنچه كه به كمبود تولید مربوط باشد، ناشی از عدم تولید آن در جای مناسب و عدم توزیع آن بین نیازمندترین افراد است. علی رغم افزایش تولید مواد غذایی در بعضی كشورها، تولید سرانه آن در فقیرترین كشورهای در حال توسعه سالانه 3/0 درصد كاهش دارد.
افزایش جمعیت در آفریقا سریعتر از آن است كه روشهای كشاورزی سنتی بتواند مواد غذایی كافی را تامین كند. بنابراین با گذشت زمان گرسنگی تشدید می شود. بر اساس محاسبه(F.A.O) ، حتی تا پایان قرن حاضر یعنی كمتر از 13 سال دیگر نیز، 54 كشور( شامل 29 كشور آفریقایی) قادر به تغذیه جمعیت خود نخواهند بود.

تردیدی نیست كه دنیا می تواند تمام جمعیت خود را تغذیه كند، اما با توجه به تقسیم
جهان به كشورهای متعدد، تصوراینكه ذخایر غذایی موجود در یك كشور به سادگی بتواند در دسترس كشور دیگر قرار بگیرد غیر واقعی به نظر می رسد.
باید رشد جمعیت جهان را به میزان قابل ملاحظه أی كاهش داد. در نهایت بایستی نظم نوینی در اقتصاد بین المللی به وجود آورد، تا اطمینان حاصل شود كشورهای در حال توسعه، پول كافی برای خرید غذای مورد احتیاج خود در اختیار دارند.
د) نقش ایمنی مواد غذایی در بهداشت و توسعه جوامع:

سالهاست كه سازمانهای ملی و بین المللی در صدد بهبود بهداشت مردم سراسر جهان می باشند. علیرغم كوششها و پیشرفتهای اساسی در این زمینه و تحقق این هدف تا سال /2000 انجام اقدامات بیشتری احساس می گردد.

آمار نشان می دهد كه در سال 1980 فقط/1000 میلیون مورد اسهال حاد در اطفال زیر 5 سال در كشورهای در حال توسعه مشاهده گردیده كه از این تعداد 5 میلیون طفل فوت نموده اند كه بعبارت دیگر برابر با 80 مرگ بر اثر اسهال در دقیقه در هر روز سال می باشد. همچنین موارد زیادی از اسهالهای حاد بوسیله آلودگیهای میكربی مواد غذائی ایجاد گردیده، كه در نتیجه سوءجذب حاصله كیفیت تغذیه أی مواد مصرف شده كاهش یافته و در افراد موجب سوءتغذیه می گردد.
مواد غذائی آلوده در كاهش موقعیت اقتصادی و مالی جوامع دنیا اثر بسزائی دارد. بطور مثال در 1977، 240 میلیون مارك آلمان غربی به شكل

سالمونلوزیز(Salmonellosis) اختصاص یافت و یا در ایالات متحده آمریكا ارزش مواد غذائی وارداتی كه در طول یك دوره سه ماه از ورود آن جلوگیری شده است بتنهائی بالغ بر 65 میلیون دلار گردیده است. این امر در كشورهای جهان سوم و در حال توسعه كه دارای اقتصاد تك محصولی و حاشیه أی می باشند، نابود كننده خواهد بود.

شاید بیماریهای حاصل از مواد غذائی آلوده گسترده ترین مسئله بهداشتی در جهان بوده كه در كاهش كیفیت اقتصادی موثر می باشد.
بنابراین ایمنی مواد غذائی باید یك جزء مكمل مراقبت های بهداشتی اولیه محسوب گردیده و این امر پایه آموزش متناسب و ارائه اطلاعات كافی بطور عام در جامعه و بطور اخص به مادران كه در مدیریت خانواده نقش مهمی را ایفا می نمایند، قرار گیرد.
حل این مشكل می باید دراولویت فعالیتهای اصلی سازمانهای بهداشتی ملی و بین المللی قرار گرفته و این امر زمانی تحقق خواهد یافت كه مراقبتهای اولیه بهداشتی بكار گرفته شود.

ه) اهمیت بهداشتی آلودگی میكربی مواد غذائی:
امروزه حداقل 500 میلیون نفركه اكثر آنها اطفال می باشند گرسنه بوده و مبتلا به
سوءتغذیه می باشند. علاوه بر این افرادی در نقاطی یافت می شوند كه مواد غذائی آنها در معرض آلودگی به عوامل بیماریزای شیمیایی و یا بیولوژیكی قرار دارد.
در اغلب كشورها تنها آب مصرفی موجود كه برای شرب و آشامیدن بكار برده می شود از منابع آلوده تامین می گردد. عدم وجود تسهیلات برای دفع فاضلابهای انسانی، حیوانی و غذائی سبب تجمع آنها در اطراف منازل و مراكز تولید مواد غذائی گردیده و بالطبع موجب آلودگی مواد غذائی می گردد. این امر خود عامل مناسب و مهمی برای میكروارگانیسمهای مضر و انگلهای عفونی هستند و تحت چنین شرایطی خطر انتقال گسترده و مستقیم عفونت از طریق پیشاب و زباله ها وجود خواهد داشت. بنابراین ملاحظه می گردد كه جلوگیری از آلودگی مواد غذائی و آب آشامیدنی غیر ممكن می باشد.

بخش دوم :
نگهداری مواد غذایی

الف) شناخت روشهای نگهداری مواد غذایی
با توجه به روند رشد و افزایش جمعیت دنیا در حال حاضر كه از مرز 6 میلیارد نفر گذشته و پیش بینی می گردد كه در سال 2004 به مرز 7 میلیارد نفر برسد طبیعی است كه این افراد باید از تغذیه مناسب برخوردار گردند لذا می بایست علاوه بر تولید چند برابر فرآورده های كشاورزی و دامداری كه خود امری بسیار مشكل می باشد( بعلت محدودیت آب و زمین مرغوب) در نگهداری مواد غذایی و حفاظت از آن حداكثر كوشش بعمل آید. در اینجا پیرامون حفاظت و نگهداری

مواد غذایی و راههای جلوگیری از ضایعات بحث می گردد. بزرگترین عامل خرابی و فساد مواد غذایی میكروارگانیسمها و عواملی هستند كه به وفور در همه جا وجود دارند و چه قبل از برداشت محصول و چه پس از برداشت سریعاً به مواد غذایی حمله كرده و با تجزیه آنها، مواد غذایی مورد نیاز حیات خود را جستجو كرده و بالاخره عمل این میكروارگانیسمها به فساد مواد غذایی منجر می گردد. لذا برای داشتن جامعه أی سالم و تغذیه أی كافی و بهداشتی مبارزه با آنها امری ضروری و راهی جز از بین بردن آنها در مراحل مختلف رشد و نموشان وجود ندارد.

مسئله نگهداری مواد غذایی، مسئله أی جدا نشدنی از مواد غذایی است و هر كجا غذایی هست می بایستی روش نگهداری متناسب با آن انتخاب گردد كه بتواند تمام خواص غذایی و ارزشهای آنرا برای مدت كم و بیش طولانی حفظ نماید. قسمت اعظم مواد غذایی در جوامع پیشرفته امروز بصورت كنسرو شده تهیه و مصرف می گردد و دانش تغذیه از حالت غیر بهداشتی و ابتدایی به كارخانجات صنایع غذایی راه پیدا كرده است و این امر تابجایی رسیده است كه تقریباً تمام

مواد غذایی قبل از مصرف بصورتی با یكی از روشها عمل آوری شده و بصورت آسان با تركیب و كیفیت و كمیتی مناسب برای تغذیه در اختیار انسان قرار می گیرد. می توان گفت كه در ممالك صنعتی امروز حدود 90 درصد محصول گوجه فرنگی، 80 درصد زیتون ، 60 تا 65 درصد نخود سبز و لوبیا سبز، 54 درصد ذرت، 70 درصد زردآلو، 55 درصد گلابی، 50 درصد سیب، همچنین قسمت اعظم گوشت طیور و انواع مختلف ماهی مثل ساردین 90 درصد، ماهی تون 95 درصد و سالمون 85 درصد كنسرو می گردد.

ضمناً علاوه بر مسائل ذكر شده چنانچه امكانات تولیدی این صنعت بكار گرفته شود نه تنها از ضایعات كشاورزی جلوگیری می گردد بلكه ضایعات تولید كه بشرح ذیل می باشند با جمع آوری، به مصرف خوراكهای دامی و مصارف متفرقه خواهد رسید به عنوان مثال:
الف ـ ضایعات تولید دم و هسته آلبالو و گلابی حدود 30 الی 33 درصد
ب ـ ضایعات تفاله گوجه فرنگی حدود 14 الی 16 درصد
پ ـ ضایعات پوست و دم و هسته میوه جات حدود 25 الی 30 درصد
ت ـ ضایعات پوست و پرز مركبات حدود 50 الی 65 درصد
اصولاً كنسرواسیون یا نگهداری مواد غذایی به روشهای مختلف و زیادی اطلاق می گردد كه بنحوی از انحاء مدت زمان نگهداری هر نوع ماده غذایی را از عمر طبیعی آن پس از برداشت طولانی تر كند خواه این روشها خیلی ابتدایی شامل پیچیدن ساده مركبات و میوه جات در لفاف با كاغذهای پارافینی و مومی، سیلو كردن در آتمسفر كنترل شده بوده و یا نگهداری بوسیله مواد اسیدی( انواع ترشیها)، نگهداری بوسیله مواد قندی( مربا و كمپوت)، دود دادن و نمك سود كردن، ژله أی كردن، استفاده از روشهای حرارتی(آپرتیزاسیون)، استفاده از سرما مانند مواد غذایی سرد شده و منجمد شده، استفاده از اشعه های یون زا و غیره باشد، همگی بنام روشهای نگهداری مواد غذایی نامیده می شوند.

لازم به تذكر می باشد كه بایستی در زمینه كشاورزی نیز همگام با ازدیاد تولید در جهت بهبود آن نیز اقدام نمود لذا مسئله برنامه ریزیهای دقیق در امر تولید متناسب با احتیاجات، وجود آمار و ارقام و همچنین آموزش و راهنمایی كشاورزان بنحو چشمگیری تولیدات كشاورزی را افزایش خواهد داد.
فاكتورهای مهم دیگری كه در این زنجیره طویل تولید و نگهداری مواد غذایی موثرند
عبارتند از:

1ـ بهبود كیفیت محصولات غذایی با استفاده از بذرهای اصلاح شده و نحوه صحیح كشت و برداشت
2ـ بسته بندی و حمل و نقل صحیح مواد غذایی از مراكز تولید محصولات كشاورزی به بازار مصرف جهت جلوگیری از صدمه دیدن محصول و فساد و آلودگی مواد غذایی

3ـ ایجاد بازار جذب محصولات كشاورزی و دامداری چه برای مصارف داخلی و چه برای صادرات جهت جلوگیری از ضایعات و جذب بموقع محصولات فصلی
4ـ استاندارد و درجه بندی محصولات كشاورزی جهت بالا بردن كیفیت و مرغوبیت مواد غذایی نگاهداری شده
5ـ جلوگیری از آفت و آلودگی و فساد محصولات كشاورزی جهت بالا بردن بهداشت و سلامتی افراد جامعه

6ـ پروسس صحیح مواد غذایی كنسرو شده بخصوص مراعات اصول و شرایط بهداشتی در تمام مراحل تولید و نگهداری صحیح بعد از تولید
در بین همه رشته های مختلف صنایع نگهداری مواد غذایی در ایران بیشترین فعالیت از طریق صنایع تولید كمپوت و كنسرو و آبمیوه كه صنعتی در رابطه با ظروف سربسته و غیر قابل نفوذ مثل شیشه و ظروف فلزی كه بیشتر متداول و بصورت منسجم فعالیت می نماید كه البته این رشته از صنایع نگهداری مواد غذایی بسیار ظریف و از نظر تغذیه انسانها سهم بزرگی را اشغال كرده و از نظر اقتصادی مهم و می تواند بعد از صادرات مواد نفتی بسیار مهم و قابل توجه باشد.
ب: وضع موجود صنعت كنسرو و كمپوت

1ـ یكی از علل پائین آوردن كیفیت صنعت نگهداری مواد غذایی عدم استاندارد نمودن محصولات كشاورزی و عدم توجه مسئولین كشاورزی به این موضوع است چه بسا ممكن است مطالعاتی بر روی بذرهای مختلف بعمل آمده باشد ولی برای صنعت نگهداری مواد غذایی توجه خاصی مبذول نشده است، به عنوان مثال رب گوجه فرنگی كه یكی از روشهای نگهداری مواد غذایی است نیاز به مطالعات دقیقی بر روی بذر آن با توجه به مناطق مختلف كشاورزی از نظر بازدهی، رنگ، طعم و غیره می باشد كه هنوز به صورت مستمرو دقیق چنین مطالعات مفیدی در سطح كلی بعمل نیامده و در اجرا هم آثار مطلوب مشاهده نمی شود و

بررسیهای انجام شده از مزارع مختلف موید موضوعات مطرح شده است، همچنین نسبت به سایر محصولات كشاورزی می توان همین نتیجه را بدست آورد.
2ـ عدم رعایت بسته بندی صحیح محصولات كشاورزی از مزارع به كارخانجات تولیدی خود عامل مهم دیگری در افزایش ضایعات بوده و در این راستا استاندارد نمودن بسته بندی محصولات تولیدی نیز با مشكلاتی مواجه خواهد بود زیرا اغلب مشاهده می شود كه محصولات كشاورزی عرضه شده با آلودگیهای مختلف همراه می باشند.

3ـ عدم تجهیزات و امكانات لازم یا كافی در جهت نگهداری مواد اولیه در كارخانجات نیز سبب ایجاد ضایعات بیشتر و از بین رفتن محصولات كشاورزی می شود و بایستی روشی اتخاذ نمود كه چنانچه تولید یا تولیدات بدلائلی( قطع برق، خرابی ماشین آلات، . . ) متوقف گردند امكاناتی با شرایط مناسب انبارداری بوجود آید تا در حفظ و حراست مواد اولیه در جهت جلوگیری از افزایش ضایعات اقداماتی انجام و پیشگیریهای لازم برای جلوگیری از به هدر رفتن محصولات كشاورزی اعمال گردد.

4ـ تعلیم و آموزش نیروی انسانی متخصص و ماهر بدلیل كمبود متخصص در این بخش از صنعت و افزایش سهمیه دانشجو برای مطالعات محصولات غذایی با توجه به پیشرفت تكنولوژی در جهان در رابطه با تكنیك نگهداری مواد غذایی.

5ـ محدود بودن ظرفیت تولید به دلیل محدودیت سرمایه و سهمیه ارزی یكی دیگر از عوامل بازدارنده در این بخش از صنعت بوده و مسئولین محترم بایستی به این امر مهم توجه خاص مبذول داشته تا رشد لازم و كافی در این بخش از صنعت( تولیدات كشاورزی و تولیدات صنعتی) بدست آید.
6ـ قبول نمودن اهمیت و ضروری بودن این بخش از صنعت در رابطه با حفظ و نگهداری مواد غذایی و محصولات كشاورزی و ایجاد حركت مناسب و معقول در رشد آن كه متاسفانه بتدریج بورطه فراموشی گذاشته شده و اقدامی در این راستا صورت نپذیرفته است.

7ـ قیمت گذاری پایه ثابت بدون در نظر گرفتن مرغوبیت محصول تولیدی خود نیز یكی از عوامل بازدارنده تولید محصول با كیفیت مرغوب گردیده و محصولات عرضه شده بتدریج محكوم به عدم رعایت استاندارد شده و بقول معروف دوغ و دوشاب یكسان شده و بالا بردن كیفیت بورطه فراموشی سپرده شده است.
ج: دورنمای آینده صنایع نگهداری مواد غذایی

1ـ با بررسیهای بعمل آمده چنین استنتاج می گردد كه تنها تعداد 192 واحد صنعتی كه در زمینه نگهداری مواد غذایی بصورت انواع كنسرو( اعم از كارخانجات بزرگ و كوچك و كارگاههای تولیدی مواد غذایی) رقمی معادل 15 میلیارد ریال سرمایه ثابت با تعداد كارگر و كاركنان دائم در حدود 25000 نفر و كم و بیش در همین حدود كارگر موقت كه در فصل تولید بكار گمارده می شوند را در اختیار دارند. چنانچه اقدامی لازم و ضروری در زمینه جذب محصولات كشاورزی از سوی كارخانجات و كارگاههای تولیدی در زمان برداشت صورت نگیرد، علاوه بر ضایعات موجود تولیدی ضایعاتی معادل 800 هزار تن افزوده كه این نیز بخودی خود سبب كاهش تولید در بخش كشاورزی می گردد و این كاهش حتماً افزایش قیمت و در نتیجه تورم و مهاجرت كشاورزان از روستاها و مناطق كشاورزی را علاوه بر بیكار شدن كارگران در كارخانجات بهمراه خواهد داشت.

2ـ عدم اشتغال نیروی انسانی در مناطق كشاورزی كه وابستگی مهمی به صنعت نگهداری مواد غذایی بصورت كنسرو و كمپوت دارد باعث عوارض بیشماری برای جامعه خواهد بود.
3ـ بكارگیری امكانات تولید صنایع كنسرو و كمپوت در جهت نگهداری مواد غذایی سبب آن می گردد كه یك حالت تعادل مصرف در خارج از فصل برداشت محصولات كشاورزی در طول سال بوجود آید و جامعه بتواند مواد مصرفی مورد نیاز خود را در طول سال بدون هیچگونه ضایعات یا افزایش قیمت تهیه و كمبودی نیز ایجاد نگردد.

4ـ در اثر عدم جذب بموقع محصولات كشاورزی توسط كارخانجات تولیدی با توجه به افزایش ضایعات و كاهش قیمت، كشاورزان نسبت به كشت محصولات مورد نیاز جامعه بی علاقگی نشان داده و كشت اینگونه محصولات را رها می كنند. حال آنكه این امر مغایر با سیاستهای دولت جمهوری اسلامی بوده و بایستی اقداماتی در جهت جلوگیری از كاهش تولید كشاورزی و افزایش اینگونه تولیدات صورت گیرد.

5ـ با توجه به سیاست دولت جمهوری اسلامی در رابطه با صدور محصولات غیر نفتی، صنایع نگهداری مواد غذایی( كنسرو و كمپوت) كه كمترین ارزبری را نسبت به سایر صنایع دارند قادر خواهند بود سهم مهمی از تولیدات كشاورزی را بصورت كنسرو و كمپوت كه دارای ارز آوری در حدود 70 درصد می باشد صادر نموده و ارز حاصله صرف هزینه های ضروری و یا توسعه و رشد اقتصادی كشور گردد.

6ـ در اثر اتفاقات ناگهانی نظیر شرایط جنگی و تحریم اقتصادی یا بروز عوارض طبیعی از فبیل سیل و زلزله، صنعت كنسرو و كمپوت در صورت فعال بودن می تواند با بالا بردن تولیدات خود ذخیره مهمی در امر تامین مواد غذایی بشمار رفته و جامعه را تا حدی از نگرانی دور نگهداشته و بتدریج با برنامه ریزی صحیح و تدوین شده این مواد را به مصرف برساند. كما اینكه تاكنون نقش بسیار مهمی در راه تامین انواع كنسرو و كمپوت و سایر محصولات تولیدی جهت جبهه های نبرد حق علیه باطل، در چند ساله اخیر ایفا نموده است و تغذیه بصورت كنسرو در شرایط بمباران شیمیایی اهمیت نقش آنرا روشن می كند.

7ـ مسئله مهم دیگر كه در این رهگذر در صورت عدم حمایت از این بخش از صنعت بوقوع خواهد پیوست، ایجاد آلودگی در محیط زیست با توجه به ضایعات ایجاد شده كشاورزی می باشد علاوه بر اینكه هزینه غیر قابل تصور جهت جمع آوری و از بین بردن ضایعات را در بر خواهد داشت سلامتی جامعه نیز در معرض خطر بوده و زیانهای اقتصادی غیر قابل جبران را در بر خواهد داشت كه با توجه به موقعیت اقتصادی موجود مشكلات عدیده أی را ببار خواهد آورد.

برای دریافت اینجا کلیک کنید

سوالات و نظرات شما

برچسب ها

سایت پروژه word, دانلود پروژه word, سایت پروژه, پروژه دات کام,
Copyright © 2014 icbc.ir