توضیحات

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

  گزارش کار اموزی شرکت معدنی املاح ایران – ازمایشگاه واحد سولفات سدیم در pdf دارای 42 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد گزارش کار اموزی شرکت معدنی املاح ایران – ازمایشگاه واحد سولفات سدیم در pdf  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی گزارش کار اموزی شرکت معدنی املاح ایران – ازمایشگاه واحد سولفات سدیم در pdf،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن گزارش کار اموزی شرکت معدنی املاح ایران – ازمایشگاه واحد سولفات سدیم در pdf :

بسمه تعالی
مقدمه
با لطف و عنایت خداوند متعال دوره‌كارآموزی خویش را در مدت 9 هفته متوالی از تاریخ 15/4/87 تا 20/6/87 در واحد صنعتی شركت معدنی املاح ایران در آزمایشگاه واحد سولفات سدیم گذراندم . و در این مدت زمان مجموعه ی فعالیت هایی كه در این آزمایشگاه روزانه بطور متوالی انجام می پذیرفت را در این پژوهش جمع آوری نموده ام امیدوارم مورد توجه و عنایت شما قرار بگیرد.

آشنایی با شركت معدنی املاح ایران
شركت معدنی املاح ایران در سال 1363 با هدف آكتشاف ، استخراج و فرآوری نمكهای صنعتی، بویژه كانسارهای سولفات سدیم تأسیس شد. این شركت از سال 1375 عضو سازمان بورس اوراق بهادار تهران می باشد.
شركت معدنی املاح ایران دارای دو واحد تولید پودر سولفات شدیم می باشد كه در استانهای سمنان و مركزی قرار دارند.

واحد شماره 1 در كیلومتر 35 جاده گرمسار به سمنان قرار دارد كه عملیات اجرائی احداث آن در سال 1370 شروع و در خرداد سال 1373 به بهره برداری رسید. ظرفیت اسمی واحد مزبور 30 هزار تن در سال می باشد كه تاكنون توانسته با 25% بالاتر از ظرفیت اسمی تولید نماید.
واحد شماره 2 در 15 كیلومتری شمال شرق شهر اراك در كنار معدن سولفات سدیم میقان قرار دارد.
این واحد با استفاده از تجربیات مثبت بدست آمده در واحد شماره یك و با ساخت بیش از 80% ماشین آلات توسط شركت و سازندگان داخلی راه اندازی شده است.
عملیات اجرائی واحد اراك از خرداد 1376 شروع و در شهریور 1379 به بهره برداری رسیده است و خوشبختانه بعد از حدود 3 ماه تولید آزمایشی به ظرفیت اسمی رسید.
تولید سالانه واحد مزبور 40 هزار تن می باشد و شركت در نظر دارد ظرفیت تولید این واحد را تا 80 هزار تن در سال افزایش دهد.
محصول تولیدی كارخانه های شركت پودر سولفات سدیم با خلوص حداقل 5/99% می بشاد كه از فرآوری ماده معدنی حاوی سولفات سدیم بدست می آید.
محصول تولیدی شركت دارای مهر استاندارد تشویقی پودر سولفات سدیم صنعتی نوع الف و قابل رقابت در بازارهای بین المللی است.
این شركت در حال حاضر علاوه بر تأمین بخش اعظم نیاز داخلی بخش از محصول تولیدی را به خارج صادر می نماید.
مصرف عمده سولفات سدیم در تولید پودرهای شوینده می باشد. سایر مصرف آن در شیشه سازی، تولید كاغذ به روش كرافت است.
كل نیروی شاغل در این واحدها و معادن مربوطه بالغ بر 400 نفر می باشد.

شرح گزارش:
روش نمونه گیری :
مهمترین مسئله در نمونه گیری آنست كه نمونه برداری برداشت درستی از كار خود داشته باشد نمونه ای بعنوان نماینده از كامیون خاك برداشته می شود كه مخلوط كلوخه و نرمه آن تناسب درستی با مخلوط كلوخه و نرمه بازار كامیون داشته باشد. نمونه گیر باید با یك دید خشمی بار كامیون را به دو قسمت مساوی تقسیم كند پس یك نیمه را به سمت قسمت به طور عمودی تقسیم كند. نقطه a بیشترین كلوخه در آن تجمع یافته است.

در آزمایشگاه روزانه فعالیتهایی به طور مداوم و تكراری انجام می پذیرد به این شرح كه : ابتدا تقسیم نمودن خاك انجام می شود. مقداری خاك كه از روی نوار برداشته شده است توسط وسایل تقسیم فیزیكی، تقسیم می شود و بخشی بصورت مخلوط و رندوم از سایر خاك جدا می گردد. صورت كه شیشه ساعت را در ابتدا وزن می كنند و 10 grخاك بدان اضافه می كنند وزن شیشه ساعت و خاك را یادداشت می كنند و آن را به مدت 2 ساعت با دمای 105 درجه حرارت می‌دهند. پس شیشه ساعت را در دیسكاتور سرد كرده و توزین می كنند.

اگر وزن شیشه ساعت و خاك اولیه : m1
و وزن شیشه ساعت و خاك خشك : m2

اندازه گیری pH:
اندازه گیری pH محلول تانك ذوب
1) ابتدا باید مطمئن شویم دمای محلول تقریباً به دمای محیط رسیده است.
2) pH Cell قیر را با آب مقطر شستشو می دهیم.
3) cell را داخل محلول می گذاریم.
4) هنگامی كه عدد ظاهر شده ثابت شد آنرا می خوانیم
5) دستگاه را خاموش می كنیم.
6) cell را از محلول در می آوریم و داخل آب مقطر می گذاریم.
سپس Cell را داخل محلول كلریدپتاسیم 3 نرمال می گذاریم.

اندازه گیری یون كلراید و درصد نمك یك سرریز
1) ml 1 از محلول اصلی را داخل بالن ژوژه 100 ml ریخته با آب مقطر به حجم می رسانیم.
2) به ml 5 از این محلول 4 قطره معرف كرومات پتاسیم می افزائیم.
3) محلول را با نیترات نقره 01/0 نرمال تا رسیدن به رنگ زرد چرك تیتر می كنیم.
1017 × ml مصرفی نیترات نقره = NaCl%
نمونه گیری از گل خروجی از واحد انحلال:
هدف: نمونه برداری از سولفات سدیم با كلر از گل خروجی واحد انحلال .
1) محل نمونه برداری از لوله خروجی زیر تیكنر Slon می باشد.
2) این نمونه برداری را بار در هر شیفت انجام می شود.
3) پس از آنكه به مدت 2 ساعت گل بطور مداوم خارج شد حداقل یك نموئنه یك لیتری نمونه برداری می شود.

اندازه گیری مقدار قلیائیت:
هدف: روشی برای اندازه گیری میزان قلیائت پودر سولفات سدیم كارخانه
10 گرم نمونه را با دقت 01/0 وزن می كنیم.
100 میلی لیتر آب مقطر بدان اضافه می كنیم.
5 قطره معرف متیل رد و 10 میلیمتر محلول اسید سولفوریك به آن می‌افزائیم . محلول را به مدت 5 دقیقه می جوشانیم . محلول را تا دمای محیط خنك می كنیم.
اسید اضافی را با محلول هیدروكسید سدیم تا تغییر رنگ از قرمز به زرد تیتر می كنیم.
بر روی خاكهای مختلف از جمله S-104 یعنی سرریز تانك 104 در ساعت های 8، 12؛ 16 در شیفت روز و در ساعت های 20، 24، 4 بامداد در شیفت شب اعمال اندازه گیری درصد Nacl و (%NaSO4) ، درصد AgNO3 ، mg2+ و Ca2+ و Pb(NO3)2 انجام می گیرد. بر روی پساب هم همین موارد اندازه گیری شده و هر كدام در جدولی و در دفتر مخصوص ثبت می شود.
بر روی گل خروجی نیز البته در زمانهایی كه تانك گل روشن است همه‌اندازه گیری های بالا انجام می گیرد . بنابراین زمان خاصی ندارد هر وقت در روز كه روشن شد.
108-S یا سرریز 108 شب در ساعت 10 این آزمایشات برویش انجام می‌گیرد.
خاك نوار نقاله نیز در طول روز سه بار برداشته شده تقسیم می شود، كوبیده می شود و آزمایشات درصد رطوبت، درصد mgSO4 ، درصد CaSO4 درصد NaCl ، درصد AgNO3 Pb, Cl2,
سولفات سدیم تولیدی را هم به آزمایشگاه آورده و دانسیته ی آنرا اندازه می گیریم.
برای الك كردن از مش های مختلف 70، 140، 16، 10 استفاده می شود به این ترتیب كه 100gr از نمونه را وزن كرده در زمان 5 دقیقه الك می كنیم و میزان نمونه باقی مانده در هر الك را وزن می كنیم بهتر است كه نمونه در الك آخر ما كمتر از 6 باشد یعنی خیلی درشت نباشد.

اندازه گیری كلرید سدیم
از محلول سرریز تیكنر S108 محلول یك درصد W/V (یك میلی لیتر در بالن 100) ساخته شده و به روش سرریز تیكنر S104 آزمایش و محاسبه كنید.
گل خروجی تیكنر S108
محل نمونه برداری:
– یك نمونه 5/0 لیتر از لوله گل خروجی زیر تیكنر برداشته می‌شود.
این آزمایش یكبار در هر شیفت انجام می شود.
اندازه گیری دانسیته:
گل را كاملاً بهم زده مقداری از آنرا داخل استوانه مدرج 250 میلی لیتری ریخته هیدرومتر را داخل آن می اندازیم. سطح تماس رویی گل با هیدرومتر دانسیته گل می باشد كه بر روی هیدرومتر خوانده می شود.
– در صورتیكه دانسیته گل بیش از 4/1 باشد (گل غلیظ باشد) دانسیته بكمك ترازو اندازه گیری می شود. استوانه مدرج 100 میلی لیتری را روز تراز گذاشته ترازو را صفر كرده سپس تا خط نشانه 100 میلی لیتر داخل آن گل بریزید. وزن را از روی ترازو بخوانید.
وزن گل / 100=دانسیته گل

آزمایش شیمیایی:
50 گرم گل را با دقت 01/5 گرم توزین كرده داخل بالن ژوژه 500 میلی لیتری ریخته پس از حل كردن با آب مقطر به حجم برسانید. بالن را داخل حمام بن ماری با دمای 70 درجه سانتیگراد بمدت 20 دقیقه قرار داده سپس محلول را صاف كرده پس از آنكه به دمای محیط رسید ml 5 از آنرا برداشته و آزمایش كنید.
1- یون سولفات: 5 میلی لیتر از محلول صاف شده در حضور معرف ائوزین وای با نیترات سرب 2/0 نرمال به همان روشی كه در مورد خاك توضیح داده شد تیتر كنید.

مجموع كلسیم و منیزیم:
2- یون منیزیم : 5 میلی لیتر محلول صاف شده را در حضور معرف اریوكروم بلاك تی و بافر آمونیاكال با EDTA02/0 نرمال تیتر كنید. (مانند روش خاك)
002/0 × 04/142 × (میلی لیتر مصرفی EDTA )‌- (10×میلی لیتر مصرفی نیترات سرب) = درصد سولفات سدیم Na2SO4%

4- یون كلر: 5 میلی لیتر از محلول صاف شده را داخل بالن 50 میلی لیتری به حجم برسانید (محلول ده درصد) سپس 5 میلی لیتر از این محلول را برداشته با نیترات نقره 01/0 نرمال و درحضور معرف كرومات پتاسیم 5 درصد تیتر كنید.
مصرفی نیترات نقره 17/1 × میلی لیتر = = درصد كلرید سدیم NaCl%

تانك ذوب:
محل نمونه برداری : شیر خروجی از تانك ذوب
هر شیفت یك بار از تانك ذوب (حدود نیم لیتر) نمونه برداری می شود.
نمونه برداری در ساعت 8 و 20 انجام می شود.
اندازه گیری PH : وقتی محلول به دمای محیط ریسد pH آن مستقیماً با دستگاه PH متر اندازه گیری می شود.

– اندازه گیری كلر: 5 میلی لیتر از محلول تانك ذوب را داخل بالن 100 میلی لیتری ریخته پس از كردن با آب مقطر به حجم برسانید. 5 میلی لیتر از این نمونه را داخل ارلن 250 میلی لیتری ریخته با نیترات نقره 01/0 نرمال در حضور معرف كرومات پتاسیم 5 درصد تیتر كنید.
محاسبه درصد یون كلر:
میلی لیتر مصرفی نیترات نقره × 142/0 = = %Cl-

نمك گلابر : Na2SO4,10H2O
محل نمونه برداری: سانتریفوژ Z201
هر شیفت از یكی از سانتریفوژهای B,A بترتیب نمونه برداری می شود.
كلر: ده گرم نمك گلابر 201 را با دقت 1/0 گرم توزین كرده در بالن ژوژه 100 میلی لیتری ریخته پس از حل كردن و به دمای محیط رساندن با آب مقطر به حجم برسانید. سپس 10 میلی لیتر از این محلول را با نیترات نقره 01/0 نرمال و در مقابل معرف كرومات پتاسیم 5 درصد تیتر كنید.
محاسبه درصد یون كلر

(نیترات سرب N2/0)
معرف ائوزین وای: 3/5 گرم معرف ائوزین وای را داخل بالن ژوژه 500 میلی لیتری ریخته پس از حل شدن در آب مقطر و همدما شدن با محیط آنرا به حجم برسانید.
روش كار: به 5 میلی لیتر از محلول صاف شده 5 قطره معرف ائوزین وای بیفزائید. در صورت وجود یون سولفات رنگ محلول زرد می شود. سپس به آن قطره قطره نیترات سرب 2/0 نرمال بیفزائید تا رنگ محلول صورتی شود. مجدداً به محلول 5 قطره معرف ائوین وای بیفزائید. در صورتیكه رنگ محلول مجدداً زرد شد به آن قطره قطره نیترات سرب بیفزائید تا رنگ محلول صورتی یا قرمز شود نقطه پایانی تیتراسیون همین رنگ می‌باشد.
از آنجا كه تغییر رنگ زرد به قرمز یك تغییر رنگ پیوسته می باشد بهتر است كسانی كه مبتدی می باشند حتماً روش خود را با روش وزنی كنترل كنند.
محاسبه:

2/19 × میلی لیتر مصرفی نیترات سرب = درصد سولفات SO42-%
اندازه گیری یون كلسیم:
مواد لازم:

EDTA 02/0 نرمال : 4448/7 گرم EDTA را در بالن دو لیتری ریخته پس از حل كردن با آب مقطر به حجم برسانید. (در آزمایشگاه 6751 گرم EDTA توزین و به حجم دولیتر رسانده می شود.)
معرف موركساید : 2/5 گرم معرف موركسایدرا در 100 گرم نمك مركه ریخته كاملاً نرم و مخلوط كنید.
سود 2 نرمال: 40 گرم سود را در بالن 500 میلی لیتری حل كنید.
روش كار: به 5 میلی لیتر از محلول حاصل از صاف شدن خاك 4 قطره سود دو نرمال بیفزائید سپس كمی معرف موركساید به آن افزوده با افزایش تدریجی EDTA 02/0 نرمال رنگ محلول از ارغوانی به بنفش تغییر می كند نقطه پایانی تیتراسیون هنگامیست كه با افزایش یك قطره EDTA تغییر رنگی مشاهده نشود.
محاسبه

= Ca2-%درصد سولفات
اندازه گیری درصد خلوص سولفات سدیم به روش وزنی (روش كاربردی در كارخانه) املاح
مواد لازم:
كلرور باریم: 3/1 درصد : 26 گرم كلرید باریم را در آب مقطر حل كرده به یك بالن دو لیتری منتقل و به حجم برسانید.
– اسید كلریدریك 6 نرمال: 500 میلی لیتر اسید كلریدریك را با مقداری آب مقطر رقیق كرده و در یك بالن یك لیتری به حجم برسانید.
– روش آزمایش:

1- حدود 7000/0 گرم پودر سولفات سدیم را با دقت 1/0 میلی گرم توزین كرده و با آب مقطر به یك بشر 400 میلی لیتری منتقل كنید. به این محلول 5/1 میلی لیتر محلول اسید كلریدریك بیفزائید. حجم محلول را با آب مقطر حدودا به 100 میلی لیتر برسانید . این محلول را بر روی هیتر بگذارید.
2- حدود 100 میلی لیتر محلول كلرور باریم را به یك بشر 250 میلی لیتری منتقل ركده نمونه را بر روی هیتر بگذارید.
– محلول كلرور باریم در حال جوشیدن را به محلول داغ سولفات سدیم بیفزائید. در حالیكه محلول به آرامی بهم زده میشود محلول كلرور باریم را به آن بیفزائید. رسوب سفیدرنگی تشیكل می شود.
– برای ادامه اینكار د وروش پیشنهاد میگردد.

1- رسوب را حدود 18 تا 4 ساعت در محیط آزمایشگاه قرار داده سپس بر روی كاغذ صاف و اتمن 40 یا 42 آنرا صاف كنید.
2- رسوب را بمدت دو ساعت در حمام بخار در دمای 90-70 درجه سانتیگراد قرار دهید. تا حجم محلول تقریباً نصف شود. سپس رسوب را بر روی كاغذ صافی و اتمن 40 یا 42 صاف كنید.
3- همزمان با صاف كردن نمونه چند عدد بوته یا كروزه چینی را آب مقطر زده و در داخل كوره بگذارید. هنگامیكه دمای كوره به 800 درجه سانتیگراد رسید. مدت 15 دقیقه بوته ها را در همین دما نگهدارید. سپس كوره را خاموش كرده وقتی دمای كوره به 300 درجه سانتیگراد رسید. بوته های چینی را به دیسكاتور منتقل كرده و مدت 15 دقیقه در دمای آزمایشگاه نگهدارید. سپس بوته ها را توزین كنید و رسوب صاف شده همراه با كاغذ صافی را داخل این بوته ها گذاشته و آنها را به كوره منتقل كنید

.
مدت 15 دقیقه این نمونه را در دمای 300 درجه كوره گذاشته و سپس دما را به 800 درجه سانتیگراد برسانید مدت 60 دقیقه نمونه ها را در این دما نگهداشته سپس كوره را خاموش كنید پس از آنكه دمای كوره به 300 درجه سانتیگراد رسید بوته ها را به دیسكاتور منتقل كرده و مدت 15 دقیقه آنها را در دمای آزمایشگاه نگهدارید . سپس رسوب و بوته را توزین كنید.
محاسبات :

(وزن بوته – وزن رسوب و بوته)‌= Na2So4%
تذكر:
جهت بدست آوردن نتیجه مطلوب از این آزمایش میبایست در تمام مراحل انجام كار دقت شود. اما صاف كردن و تنظیم میزان آب شستشو تأثیر مهمی بر روی نتیجه آزمایش دارد. بهمین دلیل صاف كردن میبایست با حوصله و آرامی انجام شود. رسوب را با آب ولرم منتقل كنید. وقتی كه حدود 250 میلی لیتر آب در بشر زیر صافی ملاحظه شد. آنرا خالی كرده و پس از آنكه با مقداری آب بشر حاوی رسوب را شستشو داده و از كاغذ صافی گذرانیده به آب زیر كاغذ صافی چند قطره نیترات نقره بیفزائید در حالیكه با افزایش نیترات نقره تغییر رنگی ملاحظه شد.
142/0 × میلی لیتر مصرفی نیترات نقره = ‍Cl-%

سانتریفوژ Z301 : هر شیفت یكبار نمونه برداری انجام می شود.
رطوبت: شیشه ساعت خشك شده در اون را با دقت01/0 گرم وزن كرده
به انده گرم پودر 2301 اضافه كنید .وزن شیشه ساعت همراه پودررا یادداشت كرده نمونه را داخل اون با دمای ثابت ±105 درجه سانتیگراد قرار داده پس از دو ساعت مجددا شیشه ساعت را توزین كنید .
10*(وزن شیشه ساعت +10گرم پودر خشك شده –وزن شیشه +10پودر )=درصدرطوبت پودر بعداز خشك شدن
محل نمونه برداری:لوله خروجی پودر بعد از خشك شدن.

نمونه برداری هردو ساعت یكبار انجام می شود و مواد نا محلول ان را بصورت چشمی كنترل شده بصورت(دارد یا ندارد ) در فرم ثبت می شود .و رطوبت ان نیز هر چهار ساعت یك بار اندازه گیری می شود .
اندازه گیری رطوبت:شیشه ساعت خشك شده در اون را با دقت 0001/0 گرم توزین كرده به ان یك گرم پودرافزوده وزن شیشه ساعت و پودر رتا یادداشت كنید.این نمونه را در اون با دمای ثابت 105 درجه سانتیگراد بمدت دو ساعت قرار داده سپس آنرا برداشته دقیقاً مدت پنج دقیقه داخل دیسكاتور گذاشته سپس آنرا توزین كنید.
100× (وزن شیشه ساعت و پودر پس از خشك شدن – وزن اولیه شیشه ساعت و پودر)‌= درصد رطوبت
سرریز تیكنر S105

محل نمونه برداری : تیكنر S105
آزمایش شیمیایی : دقیقاً به روش تیكنر S104 اندازه گیری می شود.
دانسیته گل بعد از میكسر:
محل نمونه برداری: بالای میكسر دهانه خروجی گل

– در تمام ساعات زوج در صورتی كه خاك زنی ادامه داشته باشد نمونه برداری انجام می شود (حدود دولیتر)
1-اندازه گیری دانسیته: نمونه گل را كاملاً مخلوط كرده داخل استوانه 250 میلی لیتری ریخته هیدرومتر را (هیدرومتر 2-1) داخل آن قرار داده دانسیته گل را بخوانید.
2- میزان مصرف فلوكولانت: 1000 میلی لیتر از این محلول را داخل استوانه مدرج 1000 میلی لیتری ریخته و بر روی هیتر مگنت دار قرار داده در حالیكه گل بهم زده شود با سرنگ 5cc چند بار به آن فلوكولانت افزوده بعد گل را ساكن نگهمیداریم بعد از 3 دقیقه ارتفاع گل خوانده شود كه باید بین 900 تا 920 میلی باشد. میلی لیتر مصرفی فلوكولانت در زیر دانسیته در فرم روزانه ثبت می شود.

درصد حجمی گلابر خروجی از سانتریفوژها
– محل نمونه برداری: شیر خروجی سانتریفوژ B,A كنار تانك ذوب.
– یك هفته در میان یكبار اندازه گیری می شود.
– روش آزمایش:
شیر را باز كرده و به مقدار cc100 از محلول مستقیماً داخل استوانه مدرج 100 میلی لیتری ریخته شود. حجمی از استوانه را كه گلابر داشته باشد بصورت درصد حجمی گلابر بیان می شود.
اندازه گیری مقدار كلسیم در سولفات سدیم نوع صنعتی
مواد لازم:
1- محلول استاندارد حجمی 02/0 نرمال دی سدیم اتیلن دی آمین تترا استات دی هیدراته با دقت 0001/0 گرم 7224/3 گرم (EDTA) را وزن و در آب حل كنید. محلول را كاملا به یك بالن نشان دار یك لیتری منتقل و به حجم رسانده خوب مخلوط كنید.
– محلول استاندارد حجمی 0002/0 نرمال EDTA 10 میلی لیتر از محلول تهیه شده EDTA فوق را در یك بالن نشان دار 100 میلی لیتری ریخته و تا خط نشانه به حجم رسانده خوب مخلوط كنید.
– سود دو نرمال: 40 گرم سود را در آب حل كرده به یك بالن 500 میلی لیتری منتقل و تا خط نشانه به حجم برسانید.
– شناساگر – موركساید: 2/0 گرم معرف موركساید را با 100 گرم نمك مرگ مخلوط كرده آن را كاملاً نرم و همگن كنید.

برای دریافت اینجا کلیک کنید

سوالات و نظرات شما

برچسب ها

سایت پروژه word, دانلود پروژه word, سایت پروژه, پروژه دات کام,
Copyright © 2014 icbc.ir