توضیحات

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

  مقاله اهمیت اقتصادی طلا در جهان و موقعیت اكتشاف و استخراج طلای ایران در مقایسه با جهان تحت pdf دارای 364 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله اهمیت اقتصادی طلا در جهان و موقعیت اكتشاف و استخراج طلای ایران در مقایسه با جهان تحت pdf  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله اهمیت اقتصادی طلا در جهان و موقعیت اكتشاف و استخراج طلای ایران در مقایسه با جهان تحت pdf،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله اهمیت اقتصادی طلا در جهان و موقعیت اكتشاف و استخراج طلای ایران در مقایسه با جهان تحت pdf :

چکیده:
در این پروزه سعی شده است به بررسی کلیه مطالب مربوط به طلا اعم از خصوصیات و اهمیت اقتصادی طلا در جهان،فعالیتهای اکتشافی و استخراجی انجام شده در برخی مناطق کشور،تولیدات و نوسانات قیمت طلا در ایران وجهان،اقتصاد جهانی طلا،طریقه اکتشاف،استخراج و استحصال طلا،موقعیت طلای ایران در مقایسه با جهان،بررسی ذخایر و تجارت جهانی طلا و در نهایت امکان تولیدطلا درایران پرداخته شده است.
از آنجا که کشور ما در خاورمیانه از نظر ذخایر ارز و طلا در موقعیت بسیار ارزشمندی است اما با وجود این در بسیاری از مناطقی که وجود طلا در آنجا محرز شده است اما امکان استخراج و استحصال آن وجود ندارد.
زیرا عواملی اعم ازوجود شرایط نامناسب آب وهوائیدر محل،موقعیت جغرافیائی نا مناسب محل وجود ماده معدنی ،عدم وجود مکانیسم پیشرفته جهت استخراج درشرایط مختلف،پائین بودن عیار طلا،اقتصادی نبودن مراحل اکتشافی و در نهایت استخراجی و; امکان تولید طلا در ایران تنها به دو معدن منتهی می شود .
یکی طلای زرشوران است که از سال آینده باعیار 79تولید خواهد کرد که بسیار خوب است و دیگری طلای موته با عیار25 است که تنها از این معدن است که طلا به صورت شمش تهیه می گردد.
البته در بعضی از نقاط کشور مانند شوش طلا از لجن های مس استحصال می شود
امید است در آینده نزدیک شرایط به گونه ای فراهم شود تا مناطقی که در آنجا طلا وجود دارد اما امکان استحصال آن نیست این امکان،ممکن شده و چرخه اقتصادی کشور به کمک این ماده معدنی ارزشمند و تعیین کننده در وضعیت کنونی کشور تحول نوینی ایجاد نماید و علاوه بر نفت بتواند پشتوانه قدرتمند دیگری داشته باشد.
چرا که طلا نقش تعیین کننده ای در اقتصاد ایفا می کند ومی‌توان طلا را به عنوان یك شاخص حساس نسبت به شرایط ملی و بین‌المللی معین از قبیل تورم و یا جنگ معرفی كرد.

مقدمه :
منابع معدنی نقش زیر بنایی در فرایند توسعه اقتصاد كشور دارند و در این میان طلا به عنوان یك منبع ثروت با كاربرد ویژه در صنعت و پشتوانه سیستم پولی پاره‌ای از كشورهای جهان، از اهمیت خاصی برخوردار است. تفاوت طلا با سایر عناصر در رابطه تاریخی آن با پول نهفته است. بر این اساس در چند سال اخیر منابع هنگفتی در زمینه اكتشاف طلا سرمایه گذاری شده است.
اطلاعات درمورد ذخایر طلا در كشورمان بسیار پراكنده بوده و به لحاظ نداشتن یك سیستم بانك اطلاعاتی قوی، گردآوری، نگهداری و پردازش این اطلاعات به خوبی صورت نگرفته است. هدف از انجام این پروژه جمع آوری اطلاعات مربوط به طلا (اكتشاف، استخراج، ; )، ساماندهی این اطلاعات در قالب یك بانك اطلاعاتی و در نهایت ارایه اطلاعات به شكل پروژه و CD خواهد بود. .در مرحله بعد اطلاعات مورد نیاز و مراكز اطلاعاتی شناسایی شد و با توجه به الویت‌بندی صورت گرفته و حجم عظیم اطلاعات در سازمان زمین‌شناسی و اكتشافات معدنی كشوراطلاعات موجود در این ارگان گردآوری گردید، در ادامه جمع‌آوری اطلاعات موجود در وزارت صنایع و معادن و دانشگاههای سطح تهران صورت پذیرفت. طبقه‌بندی اطلاعات جمع‌آوری شده به چهار دسته معدن، كانسار، نشانه های معدنی و آنومالی( كه شرح مربوط به هر كدام در ذیل آورده شده ) انجام شد كه حاصل آن معرفی 2 معدن (طلای موته و مس و طلای سرچشمه )، 36 كانسار، 79 نشانه معدنی، و 288 آنومالی معدنی تا كنون می‌باشد.

1-معدن: تمركز اقتصادی مواد معدنی كه یا در گذشته استخراج شده‌است و یا اكنون در حال استخراج برای عرضه و فروش می‌باشد.
2-كانسار: تمركز اقتصادی مواد معدنی كه لزوما یك تمركز اقتصادی است اما هنوز استخراج نگردیده است.
3-نشانه معدنی: ویژگی زمین‌شناسی یا ; كه به حضور یك نهشته معدنی در یك ناحیه اشاره دارد.
4-آنومالی معدنی: نواحی بی‌هنجار كه مطالعات زمین‌شناسی، اكتشافی و; انجام‌گرفته در آنها از ” نشانه معدنی” كمتر بوده اما در آینده با تكمیل مطالعات می‌تواند به‌عنوان یك نشانه معدنی معرفی گردد.

فصل اول
منشأ،خصوصیات و اهمیت اقتصادی طلا

1-1- اهمیت اقتصادی طلا:
طلا از گذشته‌های بسیار دور، به‌دلیل جلای زیبا، مقاومت بالا در مقابل اكسیداسیون و دیگر عوامل شیمیایی، شكل‌پذیری خوب و كمیابی، در طول تاریخ مورد توجه بشر بوده و دارای اهمیت ویژه‌ای می‌باشد.
طلا به عنوان مهمترین استاندارد پولی جهان مطرح بوده و بیشترین مورد مصرف آن، در ساخت سكه و شمش طلا به عنوان ذخایر پولی بین‌المللی است. این فلز به علت زیبایی و مقاومت، به صورت زیورآلات و كارهای هنری نیز استفاده می‌شود. این فلز همچنین در ساخت لوازم الكترونیكی دقیق مورد استفاده است به‌طوری‌كه در آینده رده اول مصرف طلا را به خود اختصاص خواهد داد.
فلز طلا به عنوان یك سرمایه ملی و پشتوانه اقتصادی كشور مطرح می‌باشد، بنابراین اطلاع رسانی در مورد آمار قیمت، تولید، ذخیره و ; این فلز گران‌بها در ایران در مقایسه با دیگر كشورها، برای برنامه‌ریزی بهتر در جهت استخراج و استفاده از آن مفید و حتی ضروری می‌باشد.
1-1-1- ملاحظات استراتژیک:
طلا از دیدگاه اقتصادی می تواند استراتژیک تلقی شود، زیرا خود پشتوانه مالی بوده و در بازارهای جهانی نقش ارزنده ای را ایفا می کند.

شکل 1-1- طلا در آزمایشگاه

شکل 2-1- تصویری از طلای صفحه‌ای
ذخیره سازی طلا در مراکز مهم دولتی در مواقع بحرانی و اضطراری حائز اهمیت است.
2-1-1- کیمیاگری جدید:
از اوایل قرن بیستم بشر سعی کرده تا با بمباران های اتمی، بتواند در ساختار شیمیایی عناصر تغییر و تحولاتی بدهد و آن را به عناصر دیگری تبدیل کند. سرانجام رویای قدیمی کیمیاگران قرون وسطی، یعنی تبدیل فلزات پست به طلا به حقیقت پیوست.
در سال 1941 دکتر Kenneth از دانشگاه هاروارد (Harward) و یکی از همکارانش با به کارگیری یکی از آخرین مدل های دستگاه های اتم شکن موفق به تبدیل جیوه به طلا شدند. اما این کار عظیم، هیجان کمی را به همراه داشت زیرا طلای به دست آمده بدین روش، بسیار جزئی بوده و هزینه ی تولید آن بسیار یالا می باشد. بنابراین از نقطه نظر تجاری، استخراج طلا از کانسارها و حتی تامین آن از بازار به صرفه تر از تولید آن توسط دستگاه اتم شکن است.
3-1-1- طلای آزمایشگاهی:
در آزمایشگاه برکلی (Lawrence Berkely) در کالیفرنیا، طلا از بیسموت ساخته شده است. شاهکاری که در قرون وسطی برای کیمیاگران به صورت رویایی بود. اما این کار توسط کیمیاگران انجام نشد، بلکه توسط دستگاه Bevalac که برای شتاب دادن ذرات اتمی طراحی شده است، انجام شد. این دستگاه یون های کربن و نئون را به سرعت به سوی بیسموت شلیک می کند که این عمل از اتم بیسموت، قسمت هایی را به بیرون پرتاب کرده و عنصر سبک تری از نظر جرم اتمی یعنی طلا برجای می گذارد. آیا این عمل یعنی تبدیل بیسموت به طلا باعث شد که همه ی جویندگان طلا به جای رفتن به کوه و دره به این دستگاه روی بیاورند؟ خیر، زیرا کارکرد این دستگاه، برای تولید یک میلیون اتم طلا حدود 10000 دلار آمریکا، هزینه در برداشت. در صورتی که قیمت طلای تولید شده در طی کل مدت کمتر از یک میلیاردیم یک سنت قیمت داشت.
جدول 1-1- نمودار تولید بزرگترین تولید کنندگان طلای جهان ازسال 1998تا 2003

جدول 2-1- مقایسه تولیدات طلای ایران نسبت به جهان

واژه Siliqua Graece كه در زبان یونانی به جای آن واژه Keration، در زبان عربی واژه Qirat(قیراط) و امروزه به طور كل به جا‌ی آن واژه Carat یا همان عیار را به كار می‌گیرند، در زمان‌‌های قدیم برای نامیدن هسته‌ درخت كاربو به كار رفته است. در این دوران‌ همچنین واژهSILIQUA را برای نامیدن سكه‌های نقره‌ای كوچكی كه ارزش هر كدام یك‌بیست و چهارم ارزش سكه‌های طلایی 9/3 گرمی موسوم به SOLIDUS ، به كار رفته است. وزن این سكه‌های نقره‌ای كوچك 54/4 گرم بود. از این رو SILIQUA از نظر ارزشی تقریبا همسنگ با مقدار یك عیار یا siliqua Graeca از طلا است.
همچنین ارزش یك بیست و چهارم سكه SOLIDUS یك عیار طلا و یك قیراط است.
امروزه طلای خالص، 24 عیار نامیده می‌شود كه این عدد نشانگر درجه خلوص طلای موردنظر است.

شکل 3-1-گردنبندی از طلا
جدول 3-1-آلیاژهای مختلف طلای ناب

آلیاژ طلاهای مورد استفاده در ساخت جواهر‌آلات در اروپا عمدتا 18 و 14 عیار است. در كشور انگلیس طلای 9 عیار نیز ساخته می‌شود.
در آمریكا طلای 14 عیار و در بعضی مواقع 10 عیار نیز در ساخت جواهرآلات به كار می‌رود.
در خاورمیانه، هندوستان و جنوب شرق آسیا، جواهرآلات از طلای 22 عیار و گاهی 23عیار ساخته می‌شود. در كشورهای چین، هنگ‌كنگ و دیگر نواحی آسیا طلای ناب موسوم به CHUK HAM با درجه خلوص 990 و تقریبا 24 عیار در ساخت جواهر به كار می‌رود.
در قرن نوزدهم در انگلستان پس از جنگ‌های ناپلئون استانداردهایی برای طلا در نظر گرفته شد. در نیمه دوم این قرن تعداد زیادی از دیگر كشورهای اروپایی این استانداردها را به كار گرفتند و در ضرب سكه‌های رایج در كشور‌های خود تركیب طلا و نقره را به كار بردند. در آمریكا نیز در سال 1879 استانداردی موسوم به DE FACTO برای طلا در نظر گرفته شد كه در سال1900 به شكل كاملا قانونی درآمد. در سال1914 یك استاندارد جهانی برای طلا در نظر گرفته شد كه مورد تایید خیلی از كشورهای جهان قرار گرفت و البته برخی كشورها نیز از پذیرفتن آن امتناع كردند.

شکل 4-1- شمش های ساخته شده طلا

شکل 5-1- سکه های قدیمی طلا
2-1- تاریخچه:
Gold )طلا) از اسم گوتیك Gult گرفته‌ شده‌است. این فلز از قدیمی‌ترین فلزات شناخته‌شده است كه مورد استفاده قرارگرفته است، زیرا به سادگی شكل‌پذیر می‌باشد. هندی‌ها اولین بار در كتاب مقدسشان (4000 سال قبل از میلاد مسیح) به طلا اشاره كرده‌اند. قدیمی‌ترین معدن طلا (4000 سال قبل از میلاد مسیح) در بین‌النهرین, در خاورمیانه و مربوط به سومریان بوده‌است. یافته‌ها نشان می‌دهد كه بین سال‌های2654 تا 2685 قبل از میلاد در آبیدوس(Abydos) و نگده(Nagada) مصر, زرگری مرسوم بوده‌است، این زمان به پیش از تاریخ استفاده از نقره برمی‌گردد. در این زمان استفاده از طلا در جواهرسازی و تزئینات، بجز برای فرعونیان, خانواده آن‌ها, كاهنین و مقامات بلند پایه ممنوع بود. براساس اطلاعات محلی در مصر، طلا برای اولین بار در نیل آبی و معادن خاص گزارش شده كه به سال 2200 قبل از میلاد برمی‌گردد.
3-1- كانی شناسی طلا:
طلا در طبقه بندی عناصر طبیعی در گروه مس قرار می گیرد. در سیستم كوبیك متبلور می شود و بلورهای آن به شكل اكتائدر و بندرت دودكائدر، هگزائدر و تراپزوئدر با آرایش شبكه ای مكعب با سطوح مركز دار می باشند، ولی طلا اغلب به صورت رشته ای و شاخه شاخه از شكل افتاده است. بلورهای مكعبی طلا نادرند. طلا كه فلز نجیبی است (سختی 5/2 تا 3 بر اساس مقیاس موس) می تواند در اثر آلیاژ شدن با مس و دیگر فلزات سخت گردد. بیشتر طلاها مقداری نقره دارند. طلای خالص چگالی بالایی دارد و وزن مخصوصش 3/19 است كه وقتی نقره همراه آن بیشتر باشد به 6/15 نزول می كند.طلا دارای سطح شكست تیز، كدر، با جلای فلزی به رنگ زرد و با رنگ خاكه زرد بوده و بسیار چكش خوار و مفتول شدنی است.طلا به واسطه خاصیت چكش خواری و وزن مخصوص زیاد از پیریت، كالكو پیریت و میكاهای تجزیه شده زرد رنگ مشخص می شود. طلا معمولا به صورت دانه های پراكنده در رگه های كوارتزی با پیریت و دیگر سولفورها، یا به صورت دانه های گرد یا گاه تكه های غلنبه در رسوبات رودخانه ای یافت می شود. سنگهای معدنی غیر از خود طلا شامل سلنورهای طلا و تلورهای طلا می باشند.

شکل 6-1- طلای کوبیک با سطوح اکتاهدری

شکل 7-1- طلای خالص همراه کمی سیلیس
1-3-1- كانی های اصلی طلا:
1- كالاوریت Calaverite با فرمول Au Te2 این كانی طلا در سیستم مونوكلینیك متبلور شده و به صورت منشورهای تیغه ای و شیار دار، غالبا دوقلو و توده های دانه ای پیدا می شود. رنگ این كانی از زرد برنزی تا سفید نقره ای متغیر است. خط اثرش خاكستری مایل به زرد تا خاكستری متمایل به سبز است. سختی اش 5/2 تا 3 و وزن مخصوصش 31/9 می باشد. كالاوریت فاقد رخ بوده و كدر و شكننده است. این كانی دارای جلا ی فلزی می باشد. در اسید نیتریك گرم حل می شود و طلای فلزی در محلول قرمز آزاد می سازد. اختلاف آن با پیریت، سختی كمتر و داشتن بلورهای طویل است. قابل ذكر است كه مقدار طلای كالاوریت تا 44% می رسد. این كانی معمولا در رگه های هیدروترمال حرارت پائین تشكیل می شود.
2- سیلوانیت Sylvanite با فرمول Ag,uA Te2 ) )این كانی نیز همانند كالاوریت در سیستم مونو كلینیك متبلور شده و به صورت منشورهای كوتاه و ضخیم، كه برخی دوقلواند و نیز به شكل ستون، چوب بست یا دانه ای پیدا می شوند.سیلوانیت احتمالا هم ساخت كالاوریت است ولی برخی از محلهای فلزی توسط نقره اشغال شده است. رنگ این كانی از خاكستری فولادی تا سفید نقره ای متغیر است و رنگ خاكه آن خاكستری متمایل به زرد است. سختی آن 5/1 تا 2 و وزن مخصوصش 11/8 است. سیلوانیت دارای جلای فلزی درخشان، كدر و شكننده است. سطح شكست آن ناصاف بوده و دارای كلیواژ كامل (010)می باشد. سیلوانیت در اسید نیتریك حل می شود و طلای فلزی آزاد می سازد. اختلاف آن با كالاوریت در داشتن رخ و سختی كمتر است. ضمنا مقدار طلای سیلوانیت 30% است.این كانی نیز در رگه های هیدروترمال حرارت پائین تشكیل می شود.
3- كرنریت Krennerite با فرمول( Au,Ag Te2 ) این كانی در سیستم ارتو رمبیك متبلور می شود.سختی كرنریت 5/2 وزن مخصوصش 62/8 است. مقدار طلای كرنریت معمولا كمتر از كالاوریت است و حداكثر به 44% می رسد. نسبت طلا به نقره در این كانی 4:1 می باشد. كرنریت گسترش زیادی دارد ولی از لحاظ استخراج طلا اهمیت زیادی ندارد.
4- پتزیت Petzite با فرمول( Ag3,Au Te2 ) سختی این كانی 5/2، وزن مخصوصش 13/9 می باشد و مقدار طلای آن تا 25% می رسد. رنگ این كانی خاكستری تا سیاه است و جلا ی فلزی دارد. رخ این كانی مكعبی و شكست آن مختصری صدفی است.
5- مونت برایتیت Montbrayite با فرمول َAu2 Te3 این كانی دارای سختی 5/2 و وزن مخصوص 9/9 می باشد. مقدار طلای مونت برایتیت تا 50% می رسد. این كانی یك تلوروید كمیاب است.
6- ناژیاژیت Nagyagite با فرمول Pb5 Au ( Te,Sb ) 4 S -8 سختی این كانی 1 تا 5/1 و وزن مخصوص آن 5/7 می باشد. مقدار طلای ناژیاژیت تا 7/12 % می رسد. یك كانی نادر بوده و اكثرا در كانسارهای ساب ولكانیك-گرمابی تشكیل می شود.
7- مالدونیت Maldonite با فرمول َAu2 Bi سختی این كانی نا مشخص و وزن مخصوص آن 7/15 می باشد. مقدار طلای آن 65% است.جزء كانی های نادر بوده و در كانسارهای حرارت بالا تشكیل می شود.
8- اروشیبنیت Aurostibnite با فرمول Au Sb2

شکل 8-1- کانی پتزیت

شکل 9-1- کانی سیلوانیت
2-3-1- كانی های فرعی طلا:
طلای خالص در طبیعت بسیار كم است و آنچه اصطلاحا به آن طلای خالص یا native گفته می شود، در واقع طلایی است كه 4 تا 15 درصد جرمی، دارای ایزومرف نقره می باشد.
1- الكتروم Electrum با فرمول Au,Ag اگر مقدار نقره در اختلاط كانی از 15 درصد جرمی بیشتر شود، كانی الكتروم با رنگ زرد كم رنگ تا سفید كه در حقیقت كانی حد واسط بین نقره و طلاست، بوجود می آید. گاهی مقدار نقره تا 50% جرمی در ساختمان الكتروم بالا می رود.
2- كوشتلیتKustelite با فرمول Ag,Au در این كانی نقره در اختلاط كانی بیشتر از 80% جرمی می باشد.
3- پورپزیت Porpesite این كانی علاوه بر نقره و طلا همراه با پالاریوم و رودیوم نیز دیده شده است. مقدار پالادیوم بین 5 تا 11 درصد تغییر می كند و كانی پورپزیت حاصل می شود.
4- بیسموتو اوریت Bismutho_aurite با فرمول Au,Bi چنانچه طلا با بیسموت تا 4 % جرمی همراه باشد، این كانی حاصل می شود.
5- طلای كوپریفر Ore cuprifer به طلای مس دار اطلاق می شود.
6- رودیت Rodite با فرمول(( Au Pt.Rh.Ir,Pd .
7- كورشتیبیت Qurostibite از دیگر كانیهای فرعی طلا به شمار می رود.
3-3-1- اکسیدهای طلا:
اکسید طلای (Au2O)(I) گفته می شود که از ترکیب هیدروکسید پتاسیم رقیق با کلرید طلای (I) به وجود می آید ولی کاملا ناپایدار است و در مجاورت این هیدروکسید به طلا و یون اورات (AuO2) تجزیه می شود. با اضافه کردن هیدروکسید به محلول هایی که ترکیب های طلای (III) دارند رسوب Au(OH)3 یا به احتمال بیشتر هیدروکسید سس کویی اکسید (Au2O3) تشکیل می شود. این ماده آمفوتر است ولی بیشتر اسیدی است تا قلیایی. اورات های قلیایی مثل KAuO2 محلولند ولی اورات های قلیایی خاکی نامحلولند. اکسید طلای (AuO)(II) نیز تهیه شده ولی کاملا ناپایدار است.
4-1- خواص فیزیكی :
1-4-1- خواص فیزیكی طلا:
طلای خالص بدون شك زیباترین فلزات است.این فلز جلای فلزی و رنگ زرد (وقتی به صورت تودهای یافت شود) دارد.و رنگهای سیاه، یاقوتی و زرشكی (وقتی به صورت عادی و پراكنده یافت شود) دارد. طلا چكش خوارترین فلز و رسانا ترین فلز بعد از نقره و مس می باشد كه فلزی نرم و هادی بسیار خوب حرارت و الكتریسیته می باشد. علامت اتمی طلا Au می باشد. جرم اتمی طلا برابر با 9665/196، عدد اتمی آن 79 و شعاع اتمی آن pm144 است. طلا به صورت یك فلز سنگین و نیز” نجیب” طبقه بندی شده و در تجارت، مهمترین فلز در میان فلزات گرانبها تلقی می شود. فقط یك ایزوتوپ پایدار طلا وجود دارد و آنهم ایزوتوپ 79 آن است. طلا دارای تقریبا 24 ایزوتوپ رادیو اكتیو است. رنگ این فلز زرد سیر می باشد ولی وقتی از روشهای فراریت یا رسوبی بدست می آید به رنگ بنفش سیر، ارغوانی و یا قرمز سیر دیده می شود. نقطه ذوب طلا 18/1064 درجه سانتیگراد و نقطه جوش آن 2856 درجه سانتیگراد و جرم حجمی آن gr/cm3 32/19می باشد. سختی این فلز بر حسب مقیاس موس برابر با 3-5/2 و باطلا در مقایسه با دیگر فلزات از خاصیت ورقه و مفتول شدن زیادتری برخوردار است. طلا را می توان به صورت ورقه ای با ضخامت mm00001/0و مفتولی به جرم 0005/0 گرم در هر متر در آورد. آلیاژ آن با مس ، قرمزتر، سخت تر و قابلیت گداخته شدن بیشتری تا طلای خالص را دارد. همانند دیگر فلزات گرانبها، طلا در ایران بر حسب “مثقال” كه برابر 4/4 گرم است و در خارج با مقیاس “تروی troy ” می سنجند كه هر اونس تروی معادل با 103431/31 گرم می باشد. از خواص منحصر به فرد طلا، قابلیت چكش خواری و رنگ زرد مایل به قرمز براق آن است. به وسیله الكترولیز، می توان صفحاتی به ضخامت 00001/0 میلی متر، و با كشش می توان مفتولی به قطر mm 0/006 از طلا را بوجود آورد. 1 گرم طلا تا طول 3 كیلو متر قابل كشش است. مقدار ناچیزی از فلز سرب، بیسموت، تلور، سلنیم، آنتیموان، قلع و آلومینیوم، طلا را شكننده می كنند. مقیاس مساوی با 5/18 است.
جدول4-1- مربوط به خواص طلا

جدول 5-1- مربوط به خواص طلا

5-1-خواص شیمیایی :
1-5-1- خواص شیمیایی طلا:
از لحاظ شیمیایی طلا یكی از كم فعالترین فلزات به شمار می رود. این فلز در تماس به هوا كدر نمی شود. در مقابل قویترین محلولهای قلیایی پایدار است و در تماس با تمام اسید های خالص، به جز اسید سلنیك، كاملا مقاوم است. برای حل كردن طلا به نحو شیمیایی بهترین راه این است كه آن را در مخلوط یك مول اسید نیتریك و سه مول اسید كلرئیدریك كه به نام تیز آب سلطانی مشهور است، قرار دهیم. 3HCl + HNO3 + AU ________ AuCl3 +2H2O + NO طلا همچنین می تواند با برم در دمای اتاق و فلوئور، كلر، ید و تلوریوم در دماهای بالاتر تركیب شود، یكی از خصوصیات جالب طلا این است كه می تواند به صورت سولی و یا كلوئیدی در آید. سولی های آبی طلا بر حسب اندازه ذرات آن می توانند به رنگهای قرمز، آبی یا ارغوانی در آیند. سولی زیبای كاسیوس CASSIUS را می توان با اضافه كردن كلرید قلع (II) به تركیبات طلا بدست آورد. طلا در تركیبات در تركیبات مختلف خود به صورت +1 و +3 ظرفیتی ظاهر می شود. طلا تمایل بسیار زیادی در تشكیل كمپلكسهایی دارد كه در آن همیشه به صورت +3 ظرفیتی می باشد. تركیبات +1ظرفیتی طلا خیلی پایدار نیستند و عموما به ظرفیت +3 اكسیده شده یا اینكه به صورت فلز آزاد احیاء می شوند. تمام تركیبات طلا، اعم از 1 ظرفیتی یا 3 ظرفیتی اكسید شده یا اینكه به طورت فلز آزاد احیاء می شوند. البته این یك قاعده كلی است كه تركیبات فلزات غیر فعال (نجیب) به آسانی به فلز مربوطه می توانند احیاء شوند، در حالیكه در مورد تركیبات فلزات فعال به آسانی میسر نیست.
طلا بر خلاف نقره و مس می تواند تشكیل تركیبات آلی فلزی حقیقی دهد كه همگی نیز پایدارند. طلا و گوگرد را اگر با هم حرارت دهیم تركیب نمی شوند، ولی این فلز در پلی سولفیدهای قلیایی حل شده و تیواوریت ها و احتمالا بعضی از تیواوریت ها را بوجود می آورند طلا 18 ایزوتوپ داشته و نیمه عمری در حدود 7/2 روز دارد. تركیبی از 1 بخش اسید نیتریك با 3 بخش اسید هیپو كلریك “آكوارجیا” (aqua regia) یا به فارسی تیز آب سلطانی نامیده می شود. كه می تواند طلا را در خود حل نماید و بدین دلیل به این نام خوانده می شود، كه می تواند شاه فلزات (king of metals) را در خود حل نماید. طلایی كه در دسترس ما می باشد طلای تجارتی نام دارد كه خلوص 999/99+ درصد را دارا می باشد. وزن مخصوص طلا بر اساس مقدار دما و عوامل دیگر متغیر می باشد.
6-1- ذخایر طلا و همراهان آن:
عموما طلا، با سولفید های فلزی غیرآهنی و کانی های وابسته به آن، ارتباط بسیار نزدیکی دارد و اغلب با این سولفیدها و یا محصولات ناشی از اکسید شدگی آنها همراه است. این همراهان طلا عبارتند از:
کالکوپیریت، اسفالریت، گالنیت، آرسنوپیریت، پیریت، آنتیمونیت، لیمونیت و کوارتز.
6-1-1-آنتیمونیت:
آنتیمونیت معمولا به صورت بلورهای ستونی(columnar) و سوزنی یا اینکه به صورت شعاعی پدیدار می شود و به ندرت به صورت آگرگات در کوارتز دیده می شود، ترد و شکننده بوده ، رنگ آن خاکستری سربی و دارای جلای فلزی می باشد.
2-6-1- لیمونیت (کانه آهن قهوه ای : (
انباشتگی و تراکم این کانی در قسمت های آلتره شده ی کانه ی سولفیدی، از این جهت قابل توجه است که در بعضی مواقع دارای مقادیر زیادی از طلا می باشد.

شکل 10-1- طلا همراه با مالاکیت، توربرنیت، ولفنیت و کازوریت

شکل 11-1- طلا همراه با پیریت و سیلیس
کوارتز بیشتر از دیگر کانی ها، طلا را همراهی می کند. بدین سبب اغلب در رگه های کوارتزی وجود دارد. طلای آشکار(visible gold) اغلب در کوارتزهای زرد – قهوه ای با ادخال های اخری (ochreous) دیده می شود.
3-6-1- کانی هرزه سنگ طلا:
کانی هرزه سنگ طلا، معمولا کوارتزاست، اما کربنات ها، تورمالین، فلوئوراسپار ( فلوئورید کلسیم CaF2 )و مقدار کمی از کانی های غیر فلزی نیز ممکن است به عنوان هرزه سنگ (Gongue) طلا وجود داشته باشند. طلا معمولا در سولفیدهای فلزات پست(Basemetals)و کانی های وابسته ی آن، جای می گیرد.
به طور کلی کانسارهای طلا را به دو نوع تقسیم بندی می کنند.
ا لف- کانسارهای برجا:
در کانسارهای برجا طلا همراه سنگ های آذرین اسیدی عمیق و بینابین و به ندرت در سنگ های آذرین خروجی پیدا می شود. در هر صورت همراه کوارتز در رگه های کوارتزی، همراه کانی های کلسیت، باریت، فلورین، آلاباندین(Alabandin) و همچنین همراه کانی های فلزی مانند: پیریت، بلند، کالکوپیریت، کانی های نقره و کانی های تلور(Te) و خیلی به ندرت همراه سلنیم (Se) است.
ب- کانسارهای آبرفتی:
از تخریب کانسارهای برجا و حمل و نقل آن به وسیله ی عوامل طبیعی، کانسارهای آبرفتی تشکیل می شود و تجمع طلای ناب در این صورت در بستر رودخانه ها و دریاچه های بسته، انجام می گیرد، در آن صورت طلا همراه سایر کانی های سنگین مانند کرندوم (Corundum) و زیرکن (Zircon)و منازیت (Monazite) و کاسیتریت و نارسنگ (Garnet) و بالاخره مگنتیت (به شکل ماسه سیاه) است. در پوسته ی زمین، تخمین زده می شود که دارای مقدار متوسط 0001/0 اونس طلا به ازای یک تن کوچک یا 5/3 قسمت در بیلیون (3/5PPB) طلا باشد. سنگ های رسوبی به ویژه ماسه سنگ ها از درصد بیشتری طلا برخوردارند. درمیان سنگ های آذرین، مقدار متوسط طلا در سنگ های مافیکی (mafic) تیره فام کمی بالاتر بوده و نسبت به سنگ های فلسیک (Felsic) پایین تر است. آب دریا نوعا دارای 011/0 (PPB) طلا می باشد، هرچند این مقدار از لحاظ مکانی از 44(PPB) تا 0/001(PPB) در نوسان است و مقدار طلا در آب های سطحی همانند آب دریا، در همان محدوده بوده و وابستگی زیادی به منبع آن پیدا می کند. برای نمونه آب هایی که از معادن طلا در یاکوت جنوبی (Yakut) در شوروی جاری می شوند، شامل مقدار متوسط 0/7(PPB) تا 0/9(PPB) طلا می باشند.

شکل 12-1- تصویری از آبرفت پلاسری

شکل 13-1- طلای بدست آمده از پلاسرها
در ایالات کلرادو آمریکا، پساب حاصله ازمعادن طلا و نواحی دیگر شامل 0/15 pbb طلا هستند. لازم به یادآوری است که چشمه های آب گرم معمولا نسبت به آب های دیگر از درصد بیشتر طلا برخوردارند و کانسارهای طلا در بسیاری از انواع سنگ ها یافت می شوند. کانسارهای هیدروگرمایی در سنگ های آذرین واسطه ای و اسیدی و آبرفت های رسوبی (Silty) سنگ های کربناته ی رگه دار و در سنگ های متامرفیک (Metamorphic) یا رسوبی سیلیسی یا آلومینی، بطور معمولتری ظاهرگشته و دیده میشود.
اصولا کانسارهای طلا دارای منشاهای زیرند: هیدروگرمایی(Hydrothermal) ، هیدروگرمایی- متامرفیک (Hydrothermal Metamorphic) ، متامرفیک، آبرفتی(رگه ای، توده ای و پراکنده) و (جوش سنگ ها (Conglommerates) (لایه های سطحی، شکافهای باریک ایجاد شده در طول زمان.
طلا اساسا، همان طوری که گفته شد، به صورت فلز طبیعی رخ داده و با نقره و دیگر فلزات تشکیل آلیاژ می دهد و همچنین به صورت تلورید ها (Tellurides) ظاهر می شود. از جمله آلیاژهای طلا می توان به الکتروم (Electrum) آلیاژ طلا و نقره اشاره کرد و البته سایر مواد معدنی طلا کمیاب بوده و طلا معمولا همراه با سولفیدهای آهن، نقره، آرسنیک، آنتیموان و مس می باشد. اگرچه غنی ترین کانسارهای رگه ای از نوع رگه ای شکاف دار همراه با گانگ کوارتزی (Quartz Gangue) مانند بونانزس (Bonanzas) می باشند، لکن طلا بیشتر از کانسارهای عظیمی که عیارشان متوسط است استخراج می شود. در آفریقای جنوبی برای مثال، کانی های طلا با 10/2 اونس طلا در تن مورد عملیات بهره برداری قرار می گیرند و در کنار آن معادنی وجود دارند که در آنها کانی های مربوطه در هر تن 69/0 اونس طلا موجود است. کانی های طلای ایالات متحده ی آمریکا، به طور متوسط 1/0 اونس یا کمتر طلا در هر تن دارند، هر چند امروزه با بهره گیری از روش های جداسازی و بازیابی ویژه ای ( فرآیند جداسازی کپه ای شیمیایی ) کانی های با کمتر از 1/0 اونس طلا در تن را می توان مورد بهره برداری قرار داد.
7-1- منشا طلا:
بیشتر ذخایر طلا، دارای منشا آذرین بوده و یا اینکه از تمرکزهای سطحی، سرچشمه می گیرند، و تعداد کمتری از ذخایر طلا بر اثر کنتاکت متاسوماتیسم به وجود می آیند، اما ذخایر رگه ای اکثرا در اثر محلول های هیدروترمال حاصل می شوند. بین رگه های طلادار و سنگ های نفوذی یک ارتباط گسترده وجود دارد که پیوند این دو را، به وضوح مشخص می کند. طلا در توده های معدنی از منشا گرمابی، همراه پیریت، میسپیکل کوارتز و یا همراه رودوکروزیت( Rhodochrosit ) و سایر کانی های منگنز و باریتین تشکیل می شود.

شکل 14-1- تصویری از رگه‌ طلادار
رگه های نوع اول ( سولفید طلا، کوارتز طلادار ) توده های معدنی قدیمی و قاعدتا، بدون نقره بوده و با سنگ های آذرین درونی مربوط هستند، این رگه ها گاهی با پدیده ی متاسوماتوز، بستگی دارند. تمرکزهای مکانیکی، ذخایرعظیم پلاسری را به وجود می آورند که این پلاسری های طلادار برای استخراج طلا ، امروزه بسیار مهم هستند و در داخل ماسه ها و شن ها به همراه سایر فلزات سنگین، طلا دیده می شود. مقدار طلا در پلاسرها تا چند دهم گرم در تن نیز می تواند از نظر اقتصادی مناسب باشد.
ذخایر سوپرژن دارای مقدار ناچیزی طلا هستند.
1-7-1- چگونگی پیدایش پلاسر طلا:
ذخایر طلای پلاسری ، در نتیجه ی هوازدگی و تخریب سنگ های طلادار، حاصل می شوند . تغییرات دما، آب و حلال های طبیعی، سنگ ها را تجزیه و تخریب کرده و طلا را آزاد می نماید، سپس محصولات هوازدگی توسط آب های جاری حمل شده و در ضمن تا حد اندازه های کوچکی خرد می شوند بنابراین مقدار طلای بیشتری آزاد می شود.
طلا به خاطر داشتن جرم حجمی بالا ، در میان توده های سیلت، ماسه و گراول جایگزین شده و به وسیله ی جریان رودخانه حمل می گردد بیشتر مواقع طلا مانند مواد سبک تر به مناطق دورتر حرکت می کند و در زمانی که سرعت جریان رودخانه برای حمل طلا به نقاط دورتر کافی نیست، مستقر شده و معمولا بر روی سنگ بستر متمرکز می شود و اصولا جرم حجمی بالای طلا در مقابل عمل حمل و نقل به آن مقاومتی مشابه به دانه های درشت تر از ماسه می دهد.
تشکیل پلاسرهای عظیم، با به وجود آمدن یک سطح مبنای جدید در منطقه که ناشی از تخریب عمیق و شدید سنگ هاست، همراه می باشد.ذخایر طلای پلاسری معمولا در مناطقی که رگه های طلادار وجود دارند یافت می شوند ولی ذخائر موجود در رگه ها ممکن است بسیار کمتر یا ریزدانه تر از آن حدی باشند که از نظر اقتصادی قابل توجه باشد.

شکل 15-1- طلای پلاسری شسته شده درون لاوک

شکل 16-1- نحوه طلاشویی درون لاوک
پلاسرها را به اشکال متنوعی تقسیم بندی می نمایند ولی می توان گفت که پلاسرها، نهایتا به دو گروه تقسیم بندی می شوند:
1- پلاسرهای کم عمق( پلاسرهای مدرن)
این گونه پلاسرها معمولا در داخل رودخانه ها و یا در نزدیکی آنها وجود داشته و توسط دیگر رسوبات پوشیده نشده است.
2- پلاسرهای عمیق( پلاسرهای قدیمی(
این پلاسرها در زیر انبوهی از سنگ های پیوسته coherent مدفون شده اند.
2-7-1- كانسارهای ماسیو سولفید:
این كانسارها در مراحل نهایی فعالیت آتشفشانهای زیر دریایی تشكیل می شوند. خصوصیات مهم این كانسارها عبارتند از داشتن 20 الی 60 درصد سولفید، همزمانی با سنگهای آتشفشانی زیر دریایی، ذخیره عدسی شكل با بافت توده ای و كانی شناسی ساده پیریت،كالكو پیریت، اسفالوریت (با یا بدون گالن و پیروتیت). این ذخائر در مراحل نهایی فعالیت های آتشفشانی زیر دریایی در یك افق خاص تشكیل می شوند. ضخامت این افق نسبت به ضخامت كل سنگهای آتشفشانی بسیار ناچیز است
ماسیو سولفیدها را بر اساس موقعیت تكتونیكی و سنگهای همراه به دو نوع كروكو و قبرس تقسیم می كنند. ماسیو سولفیدهای نوع قبرس در زون گسترش كف اقیانوسها، همزمان با بازالتهای بالشی تولئیتی با پتاسیم كم، نشكیل گردیده
از خصوصیات مهم این كانسارها بافت توده ای، بالا بودن درصد سولفیدها، آلتراسیون كلریتی و سیلیسی و قرار داشتن در زیر چرت های آهن و منگنز دار است. كانی های مهم این ذخائر عبارتند از: كلریت، اسفالوریت و پیریت. طلا بیشتر همراه سولفیدها یافت می شود. مقدار ذخیره 1/0 الی 25 میلیون تن است. این ذخائر حاوی 1/0 الی 5/1 گرم در تن طلا، 5/0 الی 5/8 درصد روی هستند. كانسارهای ماسیو سولفید نوع كروكو در زون فرورانش جزایر قوسی همراه با توف های داسیتی، ریولیتی، كالك آلكالن زیر دریایی تشكیل گردیده اند. این ذخائر در مرحله نهایی فعالیت آتشفشان تشكیل گردیده اند و به همین دلیل توسط چرت و رسوبات نرم دریایی پوشیده می شوند. این ذخائر حاوی 1/0 الی 3/2 گرم در تن طلا، 900 گرم در تن نقره، 5/1 درصد مس، 8/3 درصد روی و 1 درصد سرب هستند.
3-7-1- كانسارهای مس پورفیری طلا دار:
عیار طلا در برخی كانسارهای مس پورفیری قابل توجه است. لذا به عنوان محصول جانبی در این كانسارها حائز اهمیت می باشد. كانسارهای مس پورفیری همراه سنگهای مونزونیتی، دیوریتی و گرانودیوریتی كالك آلكالن كشف می شوند. اصطلاح پورفیری از بافت پورفیری سنگهای همراه، بافت استوك ورك و پراكنده، ذخیره و ابعاد زیاد ذخیره اخذ شده است. كانسارهای مس پورفیری در كمربندهای تكتونیكی زون فرورانش حاشیه قاره ها و جزایر قوسی كشف شده اند. این كانسارها را بر اساس موقعیت تكتونیكی و سنگهای همراه آن به دو گروه تقسیم می كنند:
1- نوع مونزونیتی
2- نوع دیوریتی

شکل 17-1- نمایش سیستم کانی زایی مس پورفیری طلا دار
جدول 7-1- ذخیره طلا در كانسارهای مس پورفیری آسیا (سال 2000)

1- كانسارهای مس پورفیری نوع مونزونیتی: این كانسارها همراه با سنگهای مونزونیتی و گرانودیوریتی پورفیری كالك آلكالن واقع در كمربندهای تكتونیكی زون فرو رانش حاشیه قاره ها كشف شده اند. توده های نفوذی نیمه عمیق اكثرا تشكیل استوك و گاهی دایك و بندرت تشكیل باتولیت را می دهند. ماگمای كالك آلكالن حاصل از ذوب بخشی پوسته اقیانوسی منطقه زون فرو رانش، ضمن بالا آمدن، بدلیل آغشتگی با سنگهای مسیر، تغییراتی در تركیب شیمیایی آن رخ می دهد. به همین مناسبت مقدار سیلیس، عناصر آلكالی و مولیبدن كانسارهای مس پورفیری واقع در حاشیه قاره ها بیشتر از جزایر قوسی است و به عكس،مقدار كانسارهای جزایر قوسی بیشتر می باشد. 2_ كانسارهای مس پورفیری نوع دیوریتی: این كانسارها در كمربندهای زون فرورانش جزایر قوسی همراه با سنگهای دیوریتی_تونالیتی كالك آلكالن كشف می شوند. وجود اختلاف در تركیب شیمیایی محلول ماگمایی نوع دیوریتی، موجب تغییراتی در زونهای آلتراسیون، عیار و مواد جانبی ذخیره می شود. محصول جانبی این كانسارها طلاست. در صورتیكه در نوع مونزونیتی محصول جانبی مولیبدن است. بالا بودن فشار گاز اكسیژن در محلول ماگمایی سبب می شود كه طلا در مركز سیستم متمركز شود. عیار طلای در این كانسارها نسبت به نوع مونزونیتی بیشتر است. طبق نظر Sillitoe_1979 ، بالا بودن فشار اكسیژن در محلول ماگمایی موجب نا پایداری كمپلكس های طلا در مركز سیستم می شود. مطالعات انجام شده نیز نشان می دهد كه عیار بالای طلا در مركز سیستم ، بر زون پتاسیك منطبق است. در این زون، رابطه مستقیمی بین عیار طلا و مس دیده می شود. عیار طلا در نوع دیوریتی به طور متوسط 5/0 گرم در تن است. در صورتیكه در نوع مونزونیتی بندرت به 2/0 گرم در تن می رسد.طلا در این نوع ذخائر همراه كالكو پیریت است و بندرت به صورت خالص یافت شده است. اسكارنهای مس دار بیشتر در مجاورت ذخائر مس پورفیری در سنگهای كربناته تشكیل می شوند. مقدار ذخیره 10 الی 300 میلیون تن و عیا رطلا 8/0 الی 85/0 گرم در تن است. كه بیشتر ازعیار طلای مس پورفیری است.
4-7-1- چگونگی تشكیل كانسارهای طلای اپی ترمال:
آبهای سطحی از طریق گسل ها و شكستگیهای واقع در مناطق آتشفشانی به طرف پایین به حركت در آمده، تحت تاثیر حرارت آزاد شده از سنگهای منطقه تشكیل چرخه آبگرم را خواهند داد.تركیب شیمیایی آبگرم ارتباط مستقیم با تركیب شیمیایی و مینرالوژی سنگهای منطقه، میزان تخلخل، شكستگی و درجه حرارت محلول را خواهند داشت. تحقیقات Henly نشان می دهد كه طلا در محلولهای گرمابی در حرارت پایین بیشتر به صورت كمپلكس های بی سولفید حمل می شوند، و كمپلكس های كلر نقش مهمی در انتقال طلا ندارند. بر این اساس می توان گفت كه سنگهای آتشفشانی كه در محیط آب دریا سرد شده اند. بدلیل بالا بودن املاح آب، محیط مناسبی برای تشكیل ذخیره طلا نخواهند بود. آرسنیك، جیوه و آنتیموان در محلولهای اپی ترمال بیشتر به صورت كمپلكس های بی سولفید حمل شده، اما نقره، سرب و روی اكثرا به صورت كمپلكس های كلر در محلول حل می شوند.ضمن بالا آمدن محلول بدلیل كاهش فشار ایستایی، به تدریج گازهایHCl,H2S,CO2 شروع به ظاهر شدن در محلول می كنند. عمقی كه گازها شروع به ظاهر شدن می كنند تابع غلظت گازها و مقدا املاح محلول است. ظهور گازهای H2s,CO2 موجب افزایش PH محلول و در نتیجه باعث ناپایداری كمپلكس های كلر گردیده و سرب، روی و نقره به صورت سولفید برجای گذاشته خواهند شد.
در محلهای جدایی فاز بدلیل بالا رفتن PH ، زون آلتراسیون می تواند از نوع پتاسیك باشد. كانی مهم زون پتاسیك در ذخائر اپی ترمال، آدولاریا می باشد. بتدریج كه عمق كاهش می یابد، محلول شروع به جوشیدن می نماید. این عمق تابع حرارت محلول، املاح و میزان ساختمان های اولیه و ثانویه مفید محل می باشد. تغییرات عمقی كه در زون جوشش رخ می دهند عبارتند از: كاهش گازهای HCl,H2S,CO2 محلول، كاهش سریع حرارت، افزایش PH در قسمت تحتانی و كاهش آن در بخش فوقانی و سرانجام افزایش شرایط اكسیدان محلول. شرایط اساسی در ناپایداری كمپلكس های بی سولفید طلا را می توان كاهش سریع H2S محلول، كاهش حرارت و اكسیداسیون نام برد. مطالعات Kamilli_1977 و Drummond_1985 نشان می دهد كه در زونی كه طلا برجای گذاشته می شده، محلول در حال جوشیدن بوده است. از خصوصیات مهم زون جوشش، وجود دو نوع سیال درگیر می باشد. یكی سیال غنی از گاز و دیگری سیال غنی از محلول. در شرایطی كه سیستم بسته باشد (سنگهای غیر قابل نفوذ و یا مسدود شدن ساختمان های ثانویه) گازهای HCl,H2S,CO2 در محلول باقی مانده، بنابراین كمپلكس های بی سولفید پایدار خواهند ماند. در صورتیكه فشار بخار آب و گازها خیلی بالا و عمق كم باشد انفجار رخ داده و برش هیدروترمالی بوجود می آید. كه در این حالت ذخیره طلا تشكیل نخواهد شد. در مواردی كه حرارت اولیه محلول پایین است بدلیل عدم جوشش محلول، كمپلكس های بی سولفید به صورت محلول در آمده و در سطح پخش خواهند شد. در مورد زون های آلتراسیون نیز قسمت اعظم ذخیره طلا در زون سریتیك و بخشی از آن در زون آرژیلیك تشكیل خواهد گردید.
5-7-1-انواع كانسارهای طلای اپی ترمال:
كانسارهای طلای اپی ترمال به سه حالت كلی یافت می شوند: 1- نوع پراكنده در سنگهای كربناته، 2- نوع پراكنده در سنگهای آتشفشانی(نوع چشمه های آبگرم) و 3- نوع رگه ای.
1- نوع پراكنده در سنگهای كربناته: محلولهای هیدروترمال غنی از طلا، در صورتیكه ضمن حركت به طرف سطح زمین از سنگهای كربناته عبور نمایند ، تحت شرایط خاصی طلا و دیگر مواد را بر جای خواهند گذاشت. فاكتورهای مهم و موثر در تشكیل این ذخائر را می توان منبع حرارتی، گسل ها، شكستگی ها، سنگهای غنی از سولفید و سنگ میزبان مناسب را نام برد. از معادن مهم این نوع می توان Carlin و Pinson در ایالت نوادای آمریكا نام برد. در این ذخائر طلا به صورت خالص، به همراه جیوه و آرسنیك، سطح پیریت را می پوشاند و بندرت به صورت انكلوزیون در داخل پیریت و آرسنو پیریت قرار می گیرد. در زون اكسید شده، طلا بیشتر به صورت خالص و آزاد یافت می شود. مقدار ذخیره این كانسارها بین 1 تا 150 میلیون تن متغیر است. اما به طور متوسط در محدوده 10 میلیون تن می باشد. عیار طلا 5/1 الی 11 گرم در تن و نقره 3 الی 40 گرم در تن است.
2- كانسارهای طلای نوع پراكنده در سنگهای آتشفشانی : محلول های گرمابی ضمن چرخش در سنگهای داسیتی، ریولیتی و آندزیتی در شرایط مناسب طلا ودیگر مواد را بر جای خواهند گذاشت. طلا در این كانسارها در سنگهای آلتره به صورت خالص، الكتروم، همراه با پیریت، آرسنو پیریت و سینابر یافت می شود. بافت ذخیره بین 1 تا 200 میلیون تن متغیر است. عیار طلا 5/1 تا 5 گرم در تن می باشد. از معادن مهم این نوع می توان Round Montain واقع در ایالت نوادای آمریكا و Wau در گینه جدید را نام برد.
3- كانسارهای اپی ترمال نوع رگه ای: این كانسارها را در سنگهای آتشفشانی و رسوبی دگرگون شده (رخساره شیست سبز)، در بخش فوقانی كانسارهای مس پورفیری و در برخی سنگهای آتشفشانی می توان یافت. طلا بیشتر همراه سولفیدها و آرسنیدهاست و بندرت به حالت آزاد یافت می شود. مقدار ذخیره این كانسارها كمتر از 1 میلیون تن است. عیار طلا در رگه های قابل استخراج برای آن بیش از 5 گرم در تن میباشد.
8-1- كانسارهای طلا:
طلا در طبیعت به صورت كانسارهای ماگمائی، رسوبی، گرمابی و دگرگونی یافت می شود. _ تقسیم بندی كانسارهای طلا بر اساس سن، منشا و پتانسیل اقتصادی آنها: كانسارهای طلا را به دو گروه سنی پركامبرین و فانروزوئیك می توان تقسیم نمود.
الف_ گروه پركامبرین كه خود شامل دو دسته كانسارهای آركئن و پروتروزوئیك می باشد.
1-كانسارهای آركئن: _كانسارهای طلا به همراه رسوبات شیمیایی آهن لایه ای _ كانسارهای طلای نوع رگه ای در شیست های سبز آركئن _ كانسارهای نوع ماسیو سولفید Cu_Zn _ كانسارهای نوع پلاسر
2- پروتروزوئیك:كانسارهای طلای نوع پلاسر _ كانسارهای طلای نوع ماسیو سولفید Cu_Zn
ب_ گروه فانروزوئیك:
1_ كانسارهای طلای اپی ترمال: _ نوع پراكنده در سنگهای كربناته _ نوع پراكنده در سنگهای آتشفشانی _ نوع رگه ای 2- كانسارهای طلای نوع پلاسر
3- كانسار های طلای نوع ماسیو سولفید: _نوع كروكو _ نوع قبرس
4- كانسار های مس پورفیری طلا دار: _ مدل مونزونیتی _ مدل دیوریتی
1-8-1- كانسارهای طلای پركامبرین:
كانسارهای مهم طلای دنیا در سپرهای گرینستون آركئن و رسوبات آواری پروتروزوئیك كشف شده اند. كمربندهای گرینستون آركئن كه گروهی از ایالتهای زمین شناسی در آنها قرار دارند، در بیشتر سپرهای قدیمی مشاهده می شوند. برای مثال می توان كمربند Barberten آفریقای جنوبی، كمربند رودزیا، كمربند Kalgoorlie غرب استرالیا و كمربند Dharwar را ذكر كرد. كانی سازی در این كمربندها تا حدود زیادی مشابه یكدیگرند و نحوه كانی سازی یكسانی برای همه آنها متصور است. فراوانی طلا در این كمربندها به قدری است كه در گذشته به نام كمربندهای طلا معروف بودند. امروزه حدود 65% طلای دنیا از معادن واقع در سپرهای گرینستون آفریقا، استرالیا، كانادا، برزیل، هندوستان و آمریكا استخراج می شود. كانسارهای طلای پركامبرین به حالتهای مختلف زیر یافت می شوند: 1- همراه با رسوبات شیمیایی آهن دار 2- ماسیو سولفیدهای Cu-Zn-Au 3- رگه های طلا 4- به صورت پلاسر، كه در اواخر آركئن و اوایل پروتروزوئیك تشكیل شده است. شرح:
1- كانسارهای طلا همراه با رسوبات شیمیایی آهن دار: در سری سنگهای گرینستون آركئن، در افق هائی كه رسوبات شیمیایی دریایی از جمله چرت، كربنات و آهن به همراه توف تشكیل شده اند، طلا یافت می شود. این نوع كانسارها در سپر برزیل، آفریقا، هندوستان و آمریكا كشف و در حال بهره برداری اند. كانی های مهم این كانسارها عبارتند از: پیروتیت، پیریت، آرسنو پیریت و كالكو پیریت كه طلا در اطراف و داخل سولفید قرار دارد. مقدار ذخیره هر كانسار به طور متوسط 10 میلیون تن با عیار متوسط 8 گرم در تن است.
2- كانسار های نوع ماسیو سولفید Cu-Zn-Au : این كانسارها به دو گروه آركئن و پروتروزوئیك قابل تقسیم اند. كانسارهای آركئن، مهم ترین كانسارهای ماسیو سولفید را تشكیل می دهند. كه عمدتا از مس و روی تشكیل شده اند و در سپرهای گرینستون دنیا بخصوص كانادا كشف شده اند. سپرهای آركئن كه ضخامت سنگهای آتشفشانی آن گاهی به 12 كیلومتر می رسد، از بازالت، داسیت، آندزیت و ریولیت تشكیل شده اند. ماسیو سولفیدهای Cu-Zn-Au در بخش فوقانی این سری سنگهای آتشفشانی زیر دریایی كشف شده اند. سنگهای آتشفشانی از سری تولئیتی و كالك آلكالن بوده و اكثرا دگرگون شده اند. ذخیره ماده معدنی در توف های اسیدی زیر رسوبات نرم دریایی واقع می شود. شكل ذخیره مربوطه عدسی مانند و كشیده است كه در بخش فوقانی حاوی پیریت، اسفالوریت، كالكو پیریت و در قسمت تحتانی حاوی كالكو پیریت، پیریت(با یا بدون پیروتیت) می باشد. طلا در زون غنی از اسفالوریت یافت می شود. زون های آلتراسیون از مركز سیستم به طرف خارج شامل زون كلریتی، سرسیتی و كربناتی هستند. ذخیره معدنی عمدتا در زون كلریتی قرار دارد. مقدار ذخیره این كانسارها از حدود چند صد تن تا 50 میلیون تن د ر نوسان است. این كانسارها حاوی 1/0 الی 5 گرم در تن طلا، 15 الی 100 گرم در تن نقره، 5/0 الی 5% مس و 5/0 الی 12 درصد روی هستند. كانسارهای ماسیو سولفید پروتروزوئیك اكثرا در كمربندهایی كه در اطراف سپرهای آركئن تشكیل شده، یافت می شوند. معادن ماسیو سولفید آركئن، پروتروزوئیك به طور عمده در سپر كانادا، استرالیا و تعداد اندكی در آفریقا كشف شده اند.
3-كانسارها نوع رگه ای: این كانسارها در شیست سبز آركئن یافت می شوند. سنگ اولیه شامل سنگهای مافیكی، اولترامافیكی، ولكانیكی و رسوبات شیمیایی می شود. طلا به صورت آزاد و در داخل پیریت، آرسنوپیریت و دیگر سولفیدها یافت می شود. مقدار ذخیره در بیشتر موارد كمتر از یك میلیون تن و عیار طلا بین 15 تا 100 گرم در تن در نوسان است. این ذخائر در سپرهای آركئن كانادا، رودزیا و استرالیا كشف شده اند.
4 -كانسارهای طلای نوع پلاسر: حدود 5% طلای دنیا از پلاسرهای آركئن و پروتروزوئیك بدست می آید. بزرگترین معادن طلای پلاسر پركامبرین در آفریقای جنوبی واقع شده اند. نظیر ناحیه Witwatersrand كه طلای آن در داخل كنگلومرایی كه قطعات آن را رگه های كوارتز رگه ای، چرت، ماسه سنگ، قطعات سنگهای آتشفشانی و پلوتونیكی و سنگهای دگرگونی تشكیل داده اند، یافت می شود. این پلاسر كه عیاری نسبتا پایین دارد(2/0 تا 3/0 اونس درتن ) فقط در سال 1961 تولیدی متجاوز از 20 میلیون اونس طلا داشته است. این ذخیره كه از سال 1886 مورد بهره برداری قرار گرفته است، در محدوده بیضی شكلی به وسعت بیش از 60000 كیلومتر مربع در جنوب_ جنوب غربی ژوهانسبورگ گسترده شده است.
2-8-1- عیار و میزان ذخیره كانسارهای طلای پركامبرین:
بیشترین میزان طلای تولیدی معادن طلای پركامبرین اختصاص به آفریقای جنوبی داردكه یك میلیارد اونس درمدت 90 سال گذشته می باشد. طبق آمار منتشر شده تا سال 1975، 71% طلای تولیدی از كانسارهای پركامبرین، از پلاسر بدست آمده است. معادن مهم پلاسر پركامبرین در آفریقای جنوبی واقع شده اند. عیا ر و مقدار ذخیره پلاسرها پركامبرین از سایر كانسارهای پركامبرین بیشتر است. مقدار طلای تولیدی از سپرهای گرینستون آركئن- پروتروزوئیك دنیا تا سال 1975 بالغ بر 390 میلیون اونس می شود. كانادا با 44% بیشترین و هندوستان با5/6% كمترین تولید را داشته است. كانسارهای نوع رگه ای دارای عیار بالا و ذخیره كم، در صورتیكه ماسیو سولفیدها دارای عیار كم و ذخیره بالا هستند.
3-8-1- كانسارهای طلای فانروزوئیك:
این كانسارها شامل ذخائر اپی ترمال، ماسیو سولفید، مس پورفیری و پلاسرها می شوند. طلای تولیدی اكثر كشورها نظیر فیلیپین، زلاند نو، ژاپن، گینه جدید، اندونزی، شیلی، پرو، مكزیك و غیره از كانسارهای فانروزوئیك استخراج می شود. دركانسارهای طلای اپی ترمال بدلیل ذخیره نسبتازیاد، امكان بهره برداری به روش روباز و مینرالوژی ساده كه روش تغلیظ آن را آسانتر می سازد، مورد توجه زیادی قرار گرفته اند. ذخایر طلای اپی ترمال بیشتر به همراه سنگهای پیروكلاستیكی اسیدی و حد واسط نوع كالك آلكالن دوران سوم، كه در خارج از آب تشكیل شده اند، یافت می شود. آبهای سطحی نقش مهمی را در تشكیل ذخایر اپی ترمال دارند. حرارت تشكیل این ذخائر در حدود 50 تا 200 درجه سانتیگراد گزارش شده است.بافت ذخیره اكثرا از نوع پركننده فضای خالی، استوك ورك، برشیا، افشان و جانشینی می باشد. با در نظر گرفتن درجه حرارت، بافت و محیط تشكیل، این ذخائر از سطح تا عمق حداكثر 800 متری تشكیل شده اند. تحقیقات Henly_1986 و Krupp_1987 نشان می دهد كه شباهت نزدیكی بین زونهای ژئوشیمیایی و آلتراسیون ذخائر طلای اپی ترمال و چشمه های آب گرم وجود دارد. چشمه های آب گرم را بر اساس تكتونیك صفحه ای می توان به چشمه های آبگرم كمربند تكتونیكی مخرب، چشمه های آبگرم رژیم تكتونیكلی سازنده و چشمه های آبگرم گسلهای عمیق تقسیم نمود.
چشمه های نوع اول و دوم حرارت خود را از ماگما می گیرند. در صورتی كه نوع سوم بدلیل نفوذ به اعماق زیاد گرم می شوند. مطالعه تركیب شیمیایی سیالات درگیر، بررسی موقعیت تكتونیكی و پترولوژی سنگ میزبان ذخائر اپی ترمال، ارتباط زیاد آنها را با چشمه های آبگرم كمربند تكتونیكی مخرب تایید می نماید.
4-8-1- عیار و میزان ذخیره كانسارهای طلای فانروزوئیك:
عیار طلای ذخائر رگه ای از سایر ذخائر بیشتر است. لیكن میزان ذخیره كم و هزینه های بهره برداری و كانه آرایی آنها به نسبت زیاد است. كانسارهای اپی ترمال نوع پراكنده در سنگهای كربناته و آتشفشانی هر چند دارای عیار پایین هستند، اما بدلیل بالا بودن مقدار ذخیره و پایین بودن هزینه های بهره برداری و تغلیظ و تصفیه،‌ دارای ارزش اقتصادی بیش از سایر كانسارهای فانروزوئیك می باشند. كانسارهای مس پورفیری حداقل عیار طلا را دارند و فقط به عنوان محصول جانبی مورد توجه می باشند. بنابراین از بین كانسارهای طلای فانروزوئیك كه در آنها طلا به عنوان محصول اصلی است، فقط كانسارهای اپی ترمال و پلاسر حائز اهمیت هستند كه از این مجموعه كانسارهای نوع پراكنده در سنگهای كربناته و نوع چشمه های آبگرم بیشترین ارزش اقتصادی را دارند.
9-1- ژئو شیمی طلا:
طلا یك عنصر سیدروفیل با خاصیت ضعیف كالكوفیلی است. فراوانی طلا در پوسته جامد زمین 7- 10 * 5/4 یا 5/4 گرم در تن است. كه این مقدار تقریبا بیست مرتبه كمتر از مقدار نقره در تركیب پوسته جامد زمین می باشد.فراوانی طلا در آب دریا و سنگهای مختلف به صورت زیر است:
آب دریا 4/0 گرم در تن _سنگهای رسوبی 1 گرم در تن _ سنگهای متامورف 2/4-7/0 گرم در تن _ سنگهای آذرین اسید 2 گرم در تن _ سنگهای آذرین بازیك 10-2 گرم در تن سری بازالتی مانتو (قسمت تحتانی پوسته زمین) در بر دارنده مقدار نسبتا بالایی طلا می باشد. كه این خود گواهی است بر نشات گرفتن این سری بازالتی، از طبقه زیرین خارجی ترین قشر زمین. با این وجود در بازالتها و سنگهای گرانیتی، تمركزهای عمده ای از طلا بوجود نمی آید و این بدان سبب است كه طلا در مرحله ماگماتیسم تاخیری مهاجرت كرده و تشكیل كمپلكس های تیو سولفیت و كلرید را می دهد. اجزای این كمپلكس ها بوسیله محلولهای آبدوست حمل شده و ذخائر هیدروترمال متنوعی را تشكیل می دهند. در شرایط برون زا، طلا، از كانیهای درون زای همراهش جدا شده و تمركز های ثانویه ای را در قسمتهای آلتره و در پلاسرها بوجود می آورد.

شکل 18-1- دستگاه XRF به منظور آنالیز عناصر اصلی

شکل 19-1- دستگاه الکترون میکروپروپ جهت آنالیز عنصری کانیها
طلا در درجه اول همراه كانی های نقره یا به طور مستقل در داخل كوارتز، آرسنو پیریت و یا پیریت از منشا گرمابی تشكیل می شود. مقاومت زیاد طلا در برابر عوامل تجزیه(برخلاف نقره) موجب تمركز این فلز در پلاسر ها می گردد. از این لحاظ محلولهای تجزیه ای فقط به مقدار كم حاوی طلا هستند، به طوری كه مقدار آن در تشكیلات رسوبی تجزیه ای به زحمت به حد قابل توجه می رسد. درجه خلوص طلا، یعنی مقدار طلا در 1000 واحد وزنی، از رسوبات با دمای پائین به رسوبات با دمای بالا، از رسوبات كم عمق به رسوبات عمیق و از سنگهای آلتره شده اولیه به سنگهای مجددا رسوب شده افزایش می یابد. طلا اكثرا به حالت فلزی یافت می شود، با این وجود این فلز به هیچ وجه خالص نیست. بلكه تقریبا همیشه با مقداری نقره (2 تا 20 %) بلور مختلط تشكیل می دهد. طلای پلاسرها دارای نقره كمتری نسبت به طلای اولیه است؛ زیرا نقره در طی تجزیه كانسنگ از آن جدا می گردد. مس، بیسموت و جیوه نیز ممكن است به مقدار كم در طلا وجود داشته باشد و طلا غالبا با مقدار زیادی پالادیوم و رودیوم همراه است.
طلا به همراه مس و نقره به گروهIB جدول تناوبی عناصر تعلق دارد.و عموماً این عناصر با فرآیندهاییَ چون تفریق ماگمایی مرتبط اند.تجزیه متئوریتها نشان داده که طلا تمایل سیدروفیلی واضح و تمایل کالکوفیلی ثانوی دارد،درحالیکه نقره و مس تمایل کالکوفیلی قوی دارند.طلا در فاز فلزی و در غیاب فلز در فاز سولفیدی متمرکز می‌شود.متئوریتهای سیدریتی تا ppm 10 طلا(با میانگین (ppm 2/1 دارند.متوسط مقدار طلای کندریتها بسته به نوع آنها بین ppm 17/0 تا ppm 34/0 است.
در برخی تحقیقات اولیه ای که روی رفتار طلا در خلال فرآیندهای ماگمایی صورت گرفت،همبستگی مثبتی بین طلا و مس به اثبات رسید.
مقدار طلای بین ppb 3 و ppb 7 شاخص مواد مانتوی فوقانی است و تغییرات آن در نتیجه اختلاف درجه ذوب بخشی در خلال تشکیل ماگما است.بخش عمده طلای مانتو فوقانی به صورت بین دانه ای است.این حالت پیدایش طلا ممکن است معرف وجود مذاب سولفیدی غیر قابل امتزاج باشد.مقدار ماگما در خلال تبلور تفریقی ماگما افزایش نشان می دهد و گابروهای درون کمپلکس بیشترین غلظت را که حدود ppb 7/1 است دارا می باشند.این محققین بیان داشتند که اشباع ماگما از سولفور ممکن است در غنی شدگی طلا در محصولات تفریق پسین نقش داشته باشد.

شکل 20-1- وجود طلا در سنگ‌های كوارتزی
وجود طلا در رگه کوارتزی در سنگ های اولترامافیک و مافیک آرکئن به این واقعیت که طلا در این سنگ ها به طور غیرعادی بالاست ،نسبت داده می شود و این سنگ ها منابع خوبی برای طلا هستند،هر چند اختلاف آشکاری بین سنگ های مینرالیزه و غیر مینرالیزه مشاهده نشده است.

فصل دوم
فعالیتهای اکتشافی و استخراجی در بعضی نقاط کشور

1-2- حوزه فلززایی طلا – پلی متال ترود – چاه شیرین:
این حوزه در حقیقت یك كمان ماگمایی آتشفشانی – نفوذی با زمان ترسیر‌(ائوسن، الیگوسن، میوپلیوسن) است كه بر روی پی سنگ دگرگونه پركامبرین و پالئوزوئیك به صورت نواری با امتداد تقریباً شرقی – غربی در حاشیه شمالی كویر مركزی قرار داشته و دارای توان معدنی طلا، مس، سرب و روی، نقره، قلع و تنگستن می باشد.
2-2- حوزه فلززایی طلای مزوترمال مهاباد – مریوان:
در این حوزه سنگهایی از قبیل گنیس، آمفیبولیت، شیست، گرانیتهای گنایسی، گرانیت و سنگهای آهكی متبلور و فیلیت برونزد داشته و رگه های سیلیسی آغشته به اكسیدهای آهن و گاه پیریت‌دار و افق های منیتیت كه بعضاً دولومیتی نیز می باشند در منطقه رخنمون دارند. شیرابه های سیلیسی كه احتمالاً مربوط به فعالیتهای پس از ماگماتیسم هستند كم و بیش در منطقه مشاهده می شود. ‌كانی سازی طلا در زون های برشی شكننده واقع در این حوزه نظیر سقز و آلوت مشاهده شده است.

برای دریافت اینجا کلیک کنید

سوالات و نظرات شما

برچسب ها

سایت پروژه word, دانلود پروژه word, سایت پروژه, پروژه دات کام,
Copyright © 2014 icbc.ir