توضیحات

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

  مقاله در مورد ریشه گیاه و ساختار آن در pdf دارای 21 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله در مورد ریشه گیاه و ساختار آن در pdf  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله در مورد ریشه گیاه و ساختار آن در pdf،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله در مورد ریشه گیاه و ساختار آن در pdf :

ریشه گیاه و ساختار آن

ریشه یكی از اندامهای اصلی گیاه است و عموماً درون خاك قرار دارد. خاك خوب عناصر كانی مورد استفاده گیاه را در بر دارد. نقش اصلی ریشه در زندگی گیاه جذب آب و مواد كانی و نگاهداری گیاه است. بعلاوه ریشه كلیه گیاهان معمولاً مقداری مواد غذایی را، حداقل برای زمانی كوتاه، در خود ذخیره می‏كنند. ریشه گیاهانی مانند چغندر قند و هویج اندام ویژه ذخیره مواد غذایی است.

ریشه، علاوه بر سه نقش جذب آب و مواد كانی، نگاهداری گیاه و اندوختن مواد، عمل هدایت مواد غذایی و آب را نیز عهده‏دار است. آب و نمكهای كانی كه از خاك جذب شده‏اند، به ساقه و از آنجا به برگ و دیگر اندامهای گیاه، كه در بالای سطح خاك قرار دارند، هدایت می‏شوند. مواد آلی ساخته شده در برگها نیز از طریق ساقه به ریشه اصلی حمل می‏شود و سپس از ریشه اصلی به ریشه‏های فرعی و بالاخره به بافتهای زاینده كوچكترین ریشه‏ها می‏رسد.

نمو ریشه
اگر دانه لوبیا را یكی دو روز در آب خیس كنیم و پوسته بیرونی آن را جدا سازیم، در آن اندامكی مشاهده می‏شود كه گیاهك یا جنین نام دارد. در گیاهك دانه بعضی اندامها به صورت ابتدایی قابل مشاهده‏اند كه یكی از آنها ریشه چه است. ریشه معمولاً اولین اندامی است كه هنگام جوانه‏زدن و رویش دانه از نمو ریشه چه حاصل می‏شود. چون این اندام به صورت اولین ریشه پدید می‏آید، آن را ریشه نخستین می‏نامند. ریشه نخستین دارای ریشه‏های فرعی می‏شود. ریشه‏های فرعی نیز به نوبه خود واجد ریشه‏های فرعی كوچكتر می‏گردند. مجموع ریشه‏های فرعی را ریشه ثانوی می‏نامند. در بعضی از گیاهان، مانند چغندر و هویج و شلغم و تربچه، ریشه اولیه به صورت ریشه اصلی حاوی مواد ذخیره باقی میماند.

انواع ریشه
بر اساس منشأ تشكیل، دو نوع ریشه در گیاهان دیده می‏شود:
1) ریشه‏های نخستین كه از مریستم انتهای جنین و دایره محیطیه بخشهای بالغ ریشه منشأ می‏گیرند مانند ریشه راست و ریشه‏های افشان

هرگاه یك بوته گندم را با ریشه از خاك بیرون آوریم، تعداد زیادی ریشه‏های تقریباً همشكل ویك اندازه در انتهای پایینی ساقه می‏بینیم. این ریشه را افشان می‏نامند. در ریشه‏های افشان ابتدا تعدادی ریشه اصلی دیده می‏شوند كه تقریباً یك اندازه‏اند و هر كدام از آنها تعدادی ریشه‏های

كوچكتر فرعی دارند. ریشه‏های فرعی نیز می‏توانند ریشه‏های فرعی كوچكتری در جوانب خود داشته باشند. در ریشه‏های افشان، كلیه ریشه‏های اصلی باریك و بلندند و هیچیك از آنها مشخصتر و متمایزتر از بقیه ریشه‏ها نیست. اما در گیاهان واجد ریشه راست، مانند بلوط، ریشه‏ای نسبتاً بلند و متمایز وجود دارد كه ریشه اصلی یا ریشه راست گیاه است. در اطراف ریشه راست، ریشه‏های كوچكتر و باریكتر دیده می‏شوند.
ریشه راست از ریشه‏چه به وجود می‏آید و به ریشه نخستین تبدیل می‏شود. اگر منشأ ریشه، ریشه‏چه گیاهك نباشد و بر روی اندامهایی چون ساقه و برگ و لپه‏ها رشد كند، چنین ریشه‏ای را ریشه نابجا گویند. ریشه‏های نابجا اغلب در محل گره ساقه ظاهر می‏شوند. در حقیقت گرههای ساقه اغلب گیاهان تك لپه‏ای مانند گندم، ذرت و نیشكر دارای بافتهای نخستین تشكیل ریشه هستند كه ممكن است به حالت كمون باقی بمانند یا ریشه تشكیل دهند.

2) ریشه‏های نابجا كه از بافتهای دیگر ریشه بالغ از بخشهای دیگر گیاه، مانند ساقه و برگ، سرچشمه می‏گیرند.

ریشه‏های نابجا، غیر از محل گره ساقه، ممكن است در هر نقطه آن نیز تشكیل شوند. مثلاً قطعات ساقه یا قلمه گل سرخ و تعدادی گیاهان دیگر در تماس با خاك مرطوب ممكن است در هر نقطه از طول قلمه ریشه تولید كنند.
در بعضی از گیاهان، بخشهای ویژه‏ای از دستگاه ریشه ای، ضخیم و آبدار می‏شوند. در بسیاری از گیاهان (مانند هویج) نوك ریشه و محور زیر لپه چنین تغییراتی حاصل می‏كنند. به طوركلی، نمو رأسی ریشه‏های اصلی و فرعی پس از مراحل رشد معمولی آنها، متوقف می‏شود و سپس مواد ذخیره‏ای در بافتهایشان متراكم می‏گردند. چنین ریشه‏هایی را ریشه‏های ذخیره‏ای یا غده‏ای نامند (مانند تربچه، چغندر، هویج، كوكب و سیب‏زمینی شیرین.

بسیاری از گیاهان نواحی گرمسیری، مانند گونه‏های انجیر و بعضی از ثعلبیان، ریشه‏هایی را از ساقه یا شاخه‏های خود تولید می‏كنند كه در هوا آزادند و ریشه‏های هوایی نام دارند، اگر این ریشه‏ها به طرف زمین رشد كنند و در خاك فرو روند، ریشه های نگاهدارنده (ذرت و انجیر هندی) نامیده می‏شوند و اگر خود را به اجسام سختی متصل كنند، ریشه‏های بالارونده (عشقه یا

داردوست و وانیل) یا چسبنده را تشكیل می‏دهند. بعضی گیاهان، مانند سس ، به وسیله اندام مكنده‏ای به نام هوستوریوم كه در گیاه میزبان فرو می‏برند مواد غدایی خود را به دست می‏آورند. این نوع ریشه را ریشه مكنده (انگلی) گویند. بعضی ریشه‏ها نقش تنفسی دارند و به این علت آنها را ریشه‏های تنفسی می‏نامند، چنین ریشه‏هایی معمولاً در گیاهان مردابی دیده می‏شوند.

ساختار بیرونی ریشه
بهترین روش مطالعه ساختار بیرونی ریشه استفاده از گیاه جوانی است كه در ماسه یا در لابلای كاغذ صافی در محیطی مرطوب كاشته شده باشد. قسمتی از ریشه كه از تارهای كشنده پوشیده است به نام منطقه تارهای كشنده نامیده می‏شود. در پایین منطقه تارهای كشنده بترتیب از بالا به پایین ناحیه نمو ، منطقه مریستمی و كلاهك قرار دارند. قسمت كمی از انتهای ر

یشه فاقد تارهای كشنده است. منطقه تارهای كشنده و همچنین انتهای ریشه كه بدون تارهای كشنده است جمعاً قسمتی از ریشه را تشكیل می‏دهند كه حایز اهمیت است، زیرا در این قسمت است كه رشد طولی ریشه صورت می‏گیرد و بیشتر آب و مواد كانی به وسیله آن از خاك جذب می‏گردد و بافتهای جدید ایجاد می‏شوند.
بافت مریستم انتهایی ریشه توسط توده یاخته‏ای به نام كلاهك حفاظت می‏شود. یاخته‏های بافت مریستم فعالانه تقسیم می‏شوند و مرتباً یاخته‏های جدیدی را از یك سو به كلاهك و از سوی دیگر به منظقه نمو می‏افزایند. اما رشد سریع ریشه نتیجه دراز شدن یاخته‏هایی است كه درست بالای بخش مریستم قرار دارند و به همین مناسبت نیز این قسمت را منطقه نمو نامگذاری كرده‏اند. چنانكه ملاحظه می‏شود، رشد قسمت كوتاهی از انتهای ریشه (حدود 2 تا 5 میلیمتر) باعث نفوذ آن به درون خاك می‏شود. نقش حفاظتی كلاهك ریشه در این جریان به وضوح معلوم است. یاخته‏های

ظریف بافت مریستم، ضمن نفوذ ریشه به درون خاك، توسط كلاهك در برابر فشار یا هر نوع صدمه مكانیكی محافظت می‏شوند. یاخته‏های منطقه نمو ضمن رشد به دو قسمت تقسیم می‏گردند: قسمت درونی بافت نخستین آوندها را تشكیل می‏دهد و قسمت بیرونی لایه بشره و تارهای كشنده را به وجود می‏آورد. تارهای كشنده، كه در حقیقت عامل مهم جذب‏اند، همراه با دستگاه هادی (بافت آوندی) از مریستم انتهای ریشه به وجود می‏آیند. یاخته‏های این منطقه رشد طولی ندارند، زیرا در غیر این صورت تارهای كشنده، كه به دور ذرات خاك پیچیده و به آنها چسبیده‏اند، هنگام رشد طولی پاره می‏شوند.

ساختار درونی ریشه
ساختار درونی نخستین ریشه
در ریشه گیاهان عالی دو ناحیه اصلی تشخیص داده می‏شود:
الف) بخش آرام : این بخش از یاخته‏های كوچك و بدون نظم و ترتیب تشكیل شده است. در این بخش تقسیم یاخته‏ای بندرت صورت می‏گیرد.
ب) بخش فعال: این بخش در پیرامون بخش آرام قرار دارد و بترتیب زیر، ناحیه مزبور را به طور كامل در بر می‏گیرد.

در پهلوها، در بالا و زیر بخش آرام.
در تك لپه‏ایها، كلاهك مستقل از پوست و لایه تارهای كشنده به وجود می‏آید. تارهای كشنده معمولاً به وسیله یاخته‏های بنیادی پوست به وجود می‏آیند، بر عكس در دو لپه‏ایها كلاهك و لایه تارهای كشنده هر دو از فعالیت یاخته‏های بنیادی پایین بخش آرام منشأ می‏گیرند.
مریستم انتهایی ریشه از یاخته‏هایی تشكیل شده است كه دیواره نازك دارند و تقریباً همشكل و عاری از فواصل بین یاخته‏ای‏اند. برش این قسمت معمولاً یاخته‏هایی را نشان می‏دهد كه هسته‏هایشان در مراحل مختلف تقسیم (میتوز) هستند.

تنوع یاخته‏های منطقه نمو نسبت به یاخته‏های بخش مریستم انتهایی بیشتر است. تنوع یاخته‏های مریستمی و تبدیل آنها به بافتهای نخستین، بدین ترتیب است: پروتودرم، یاخته‏های بشره را ایجاد می‏كند كه بر خلاف بشره ساقه فاقد كوتیكول (پوستك) و روزنه است ولی در عوض تارهای كشنده دارد. از مریستم اصلی، بافت پوستی به وجود می‏آید كه شامل یاخته‏های پارانشیمی است. لایه درونی پارانشیم پوستی تغییر شكل می‏دهد و از نظر جذب آب و مواد كانی دارای اهمیت ویژه می‏شود. این یاخته‏های پوستی ویژه را آندودرم گویند. پروكامبیوم، استوانه مركزی را تولید می‏كند. لایه

بیرونی پروكامبیوم در مراحل اولیه متمایز می‏شود و دایره محیطیه را به وجود می‏آورد. اولین دسته یاخته‏های بافت آوندی متشكله شامل 2 – 4 یاخته آبكشی جدا از هم‏اند كه در قسمت بیرونی پروكامبیوم به وجود می‏آیند. پس از آن آوندهای چوبی تقریباً به همان تعداد ولی به صورت دسته جمعی در اطراف یاخته‏های آبكشی تشكیل می‏شوند. تمایز آوند چوبی در مركز و بین آوندهای

آبكشی صورت می‏گیرد.
آرایش بافتهای نخستین در ریشه
در فاصله معینی از مریستم انتهای ریشه بخشهایی تشخیصی داده می‏شوند كه عبارت‏اند از: كلاهك، بشره، پوست و استوانه مركزی.
كلاهك
كلاهك در نوك ریشه قرار دارد و پرومریستم (پیش مریستم) را حفظ می‏كند و همچنین باعث سهولت نفوذ ریشه به درون خاك می‏شود. كلاهك از یاخته‏های پارانشیم مانندی تشكیل شده كه عمرشان كوتاه است و از یاخته‏های بنیادی منشأ می‏گیرند.
بشره

بشره، كه تارهای كشنده بخشی از آن است، از لایه‏ای یك یاخته‏ای تشكیل شده است. با این حال، در موارد استثنایی ممكن است دارای چند لایه یاخته باشد، تار كشنده در حققیقت از رشد جانبی یك یاخته بشره به وجود می‏آید. معمولاً در سطح بیرونی یاخته‏های بشره ای كوتین وجود دارد.
عمر تارهای كشنده ریشه بیشتر گیاهان كوتاه است (چند روز تا چند هفته). تارهای كشنده جدیددایماًدرزیربخش‏تارهای‏كشنده‏به‏وجودمی‏آیند و در بالای این بخش از بین می‏روند.
پوست
پوست ریشه، كه از پوست ساقه ضخیمتر است، از مریستم اصلی به وجود می‏آید. در بیشتر دولپه‏ایها و بازدانگان، پوست بیشتر از یاخته‏های پارانشیمی تشكیل شده است. در بسیاری از تك لپه‏ایها كه ریشه بادوام دارند، علاوه بر پارانشیم، اسكلرانشیم هم دیده می‏شود. منطقه پوستی ریشه عریضتر از ساقه است و بنابراین نقش بیشتری را در ذخیره مواد دارد. درونیترین لایه پوست، آندودرم (درون پوست) راتشكیل می‏دهد كه یكی از ویژگیهای ساختاری ریشه است. این یاخته‏ها به شكل مكعب مستطیل و كاملاً به هم فشرده‏اند. سطوح درونی و بیرونی آنها سلولوز است امّا در

سطوح دیگرشان نوار ضخیمی از جنس چوب پنبه یا كوتین دیده می‏شود كه همانند قاب یا كمربندی به دور یاخته قرار دارد ( نوار كاسپاری ). تشكیل نوار كاسپاری و تغییرات بعدی دیواره یاخته‏ای ابتدا در مقابل آوندهای آبكشی و سپس آوندهای چوبی انجام می‏گیرد. این نابرابریها سبب می‏شوند ك

ه یاخته‏های آندودرمی بدون نوار كاسپاری (به نام یاخته‏های معبر ) در مقابل آوندهای چوبی تشكیل شوند و مقادیر مشخصی از مواد را بین پوست و استوانه مركزی انتقال دهند.

دایره محیطیه
در مراحل نخستین تشكیل استوانه مركزی از پروكامبیوم یك لایه یاخته پارانشیمی از قسمت بیرونی آن تنوع حاصل می‏كند و به صورت دایره محیطیه ظاهر می‏شود. دایره محیطیه به عنوان نوعی بافت مریستمی نامشخص تا آغاز ساختار پسین در ریشه به فعالیت خود ادامه می دهد و ریشه‏های جانبی تولید می‏كند. یاخته‏های ویژه‏ای از آن: كامبیوم آوندی و یاخته‏های دیگر آن، كامبیوم چوب پنبه‏ای را به وجود می‏آورند.

استوانه مركزی
استوانه مركزی از بقیه یاخته‏های قسمت درونی پروكامبیوم به وجود می‏آید و بخش مركزی ریشه را تشكیل می‏دهد. استوانه مركزی در پوست ریشه مشخصتر از ساقه است، زیرا آندودرم در ریشه رشد بیشتری دارد.

آوندهای چوبی نخستین در ریشه متشكل از توده‏ای یاخته در مركز و چند انشعاب به طرف خارج‏اند، یعنی یاخته‏های چوبی طوری قرار گرفته‏اند كه در برش عرضی، از مركز، انشعابات شعاعی تشكیل می‏دهند. یاخته‏های آبكشی به صورت دستجاتی بین این بازوان قرار می‏گیرند. اغلب ریشه‏ها بافت پارانشیم مغزی ندارند.

ساختار پسین ریشه
نمو قطری ریشه مربوط به فعالیت دو لایه زاینده كامبیوم و فلوژن است. نحوه تشكیل كامبیوم آوندی بدین ترتیب است كه: 1) پس از كامل‏شدن رشد نخستین، پروكامبیوم بین انشعابات آوندهای چوبی نخستین و آوندهای آبكشی نخستین باقی نمی‏ماند، بلكه به صورت قطعات جدااز هم‏است و بخشی از كامبیوم آوندی راتشكیل می‏دهد. 2) یاخته‏های دایره محیطیه كه بر روی قسمت بیرونی‏ انشعابات ‏آوندهای چوبی قراردارند، به‏ یاخته‏ های‏ مریستمی تبدیل می‏شوند.

بنابراین لایه‏ای پیوسته از كامبیوم آوندی از طریق تبدیل دایره محیطیه به یاخته‏های مریستمی و پروكامبیوم آوندی باقیمانده (كه به كامبیوم آوندی تبدیل شده است) به وجود می‏آید. این لایه ابتدا موج‏دار است و از قسمت بیرونی آوندهای چوبی نخستین و قسمت درونی آوندهای آبكشی

نخستین می‏گذرد. كامبیوم آوندی از طرف داخل، آوندهای چوبی پسین و از طرف خارج، آوندهای آبكشی پسین را تولید می‏كند. از آنجا كه رشد آوندهای چوبی پسین در بین انشعابات آوند چوبی نخستین سریعتر است، حلقه كامبیوم آوندی رفته رفته به صورت دایره كاملی ظاهر می‏شود. در نتیجه ادامه رشد ریشه، بشره و پوست پاره می‏شوند و بالاخره از ریشه جدا می‏گردند. ساختار پسین ریشه در دو لپه‏ایها و بازدانگان وجود دارد.

فعالیت كامبیوم با نزدیك شدن زمستان قطع می‏شود و هنگام بهار مجدداً آغاز می‏گردد. آوندهای‏بهاره از آوندهای پاییزه فراخترند و دیواره آنها نازكتر است. تناوب این دو نوع آوند كاملاً مشخص است وحدفاصل‏ چوب های‏ هر سال‏ با سال قبل‏ یا سال ‏بعد به‏ آسانی تشخیص داده می‏شود

رابطه خاك و آب با گیاه

بخش عمده پیكر گیاهان را آب تشكیل می‏دهد. گیاهان آبزی، مانند جلبكها، آب مورد نیاز خود را مستقیماً از راه یاخته‏های بشره‏ای به دست می‏آورند. برگ و ساقه بعضی گیاهان كویری و گرمسیری نیز می‏توانند مقداری از آب مورد نیاز خود را مستقیماً از شبنم و مه موجود در هوا جذب كنند، اما بیشتر گیاهان آب را به وسیله ریشه از خاك جذب می‏كنند. از این رو می‏توان گفت كه آب مورد نیاز گیاهان از خاك تأمین می‏شود. خاك منبع تأمین مواد كانی گیاهان نیز هست.
خاك
خاك مخلوطی از مواد كانی و آلی مختلف است كه از ذراتی با اندازه وشكل و تركیب متفاوت تشكیل شده است.

مواد آلی خاك اجساد و بقایای جانوران و گیاهان اند كه تجزیه نشده‏اند. بخشی از این مواد به آسانی تجزیه می‏شوند و از بین می‏روند و تنها مواد آلی مقاوم در برابر تجزیه در خاك می‏مانند و هوموس را تشكیل می دهند. هوموس در زیر میكروسكوپ مركب از ذراتی به نظر می‏رسد كه قطر آنها 2 میكرون یا كمتر است. این ذرات آن‏قدر كوچك‏اند كه خواص كلوئیدی دارند.

برای دریافت اینجا کلیک کنید

سوالات و نظرات شما

برچسب ها

سایت پروژه word, دانلود پروژه word, سایت پروژه, پروژه دات کام,
Copyright © 2014 icbc.ir