توضیحات

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

  دانشجویی مقاله کودهای شیمیایی فایل ورد (word) دارای 27 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد دانشجویی مقاله کودهای شیمیایی فایل ورد (word)  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانشجویی مقاله کودهای شیمیایی فایل ورد (word)،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن دانشجویی مقاله کودهای شیمیایی فایل ورد (word) :

کودهای شیمیایی

مقدمه (کودهای شیمیایی )
از زمان های دیرین مصرف فضولات دامی بعنوان كود دركشت و زرع یك عمل معمول و متداول بوده است درصد سال اخیر استفاده از املاح معدنی وموادشیمیایی در تولیدات كشاورزی توسعه یافته تا اینكه امروزه این عمل از اركان اولیه واقتصادی كشت و زرع در اكثر خاك های دنیا می باشد . كودهای تجاری شامل مواد معدنی و آلی می باشد كه در بازار قابل خریداری بوده و جهت تولید محصول به خاك اضافه می شوند .

عناصر كودی
نباتاب حداقل 13 عنصر از عناصر لازم را از طریق خاك جذب می نماید. از این گروه از مواد غذایی كلسیم ، منیزیم بیشتر بصورت آهك به اراضی فقیر از این عناصر اضافه می شوند . گرچه معمولاً آهك را نمی توان یك ماده كودی محسوب نمود ولیكن این نوع تركیبات اثرات فوق العاده محسوسی روی تغذیه نبات دارند .

گوگرد در اكثر كودهای تجارتی بعنوان یك ماده فرعی یافت می شود . كودهای تجارتی اكثراً شامل تركیباتی از عناصر سه گانه فسفر و پتاس ( MPK) می باشد كه بطور رایج و معمول عرضه شده و در تولیدات كشاورزی مصرف می گردند . بهمین علت این را عناصر كودی گویند .

توازن غذایی
پیش از اینكه درباره انواع تركیبات كودی بحث می شود اهمیت توازن غذایی بایستی مورد تاكید قرار گیرد سه عنصر مودی ( ازت ، فسفر و پتاس ) درصورت اضافه شدن در یگ نسبت مناسب اثبات متقابل و تشدید كننده روی یكدیگر و سایر عناصر غذایی دارنده توازن غذایی یك عامل بسیار مهم در بازده اقتصادی و عملكرد محصول نسبت به مصرف و استفاده از كودهای شیمیایی می باشد .

مقدار عناصر كودی اضافه شده بایستی مكمل میزان غذایی موجود در خاك بوده تا اینكه مقادیر ازت ، فسفر و پتاس قابل جذاب نبات به یك حد نصاب مطلوب برسد از طرف دیگر توازن مناسب بین سایر عناصر غذایی قابل جذب بایستی حفظ گردد . به طور كلی توازن غذایی و حاصلخیزی خاك بایستی بنحوی برقرار شود كه حداكثر محصول و رشد عادی نبات میسر گردد .

درعمل فراهم نمودن شرایط ایده آل فوق كار دشواری میباشد . مقدار عناصر قابل جذب موجود در خاك ثابت و مشخص نبوده و تابع نوسانات زمان و سال می باشد . بعلاوه در تمام موارد نمی توان نوع فعل در نفعالاتیكه در نتیجه تماس كود با خاك انجام می گیرد پیش بینی نمود . در اكثر شرایط وجود عناصری چون كلسیم ، منیزیم ، منگنز ، آهن و آلومنیوم در خاك اثرات كود را تحت الشعاع قرار می دهند .

انواع كودهای شیمیایی :
تركیبات كودی را بر حسب عنصر مؤثر به سه گروه تقسیم بندی نمود : 1- كودهای ازتی 2- كودهای فسفری 3- كودهای پتاسی ولیكن در تمام موارد یك گروه منحصر را نمی توان مشخص نمود زیرا بعضی مواد كودی حامل بیش از یك عنصر غذایی می باشند بعنوان مثال نیترات پتاسیم و فسفات آمونیوم را می توان نام برد . اكنون خصوصیات هر یك از این گروههای سه گانه بطور اختصار بررسی می گردد .

كودهای شیمیایی حامل ازت : كودهای شیمیایی ازتی را می توان به دو گروه : 1- كودهای آبی و 2- كودهای معدنی تقسیم بندی نمود این دو گروه دارای خصوصیات كاملاً متمایز كننده بوده و به تفكیك مورد بررسی قرار می گیرند .

كودهای ازته : انواع زیادی كودهای ازته وجود دارند كه امروز فقط قسمت كمی از آنها از
معادن طبیعی ( نیترات شیلی ) بدست می آید و قسمت اعظم این كودها به طریقه مصنوعی تولید می گردد .

چون ازت در خاكها عامل مینیمم متداولی می باشد لذا كودهای ازته مهمترین كودهای گیاهی ، عامل محرك تولیدات گیاهی است .
كودهای ازته كودهایی هستند كه قسمت اعظم آنها از ازت هوا تهیه گردیده و محتوی نیترات یا آمونیوم هستند و یا بعد از تغییر حالت نتیرات و آمونیوم از آنها حاصل می گردد.

اثر و مصرف كودهای ازته :
اثر انواع كودهای ازته در راندمان محصول تقریباً یكنواخت بوده لیكن اختلافی در بین آنها از لحاظ سرعت اثر ، تأثیر بر روی pH خاك و اثرات جانبی دیگر مشاهده می گردد .

سرعت اثر كودهای ازته :
كودهای ازته سریع الاثر ( باسانی محلول و فوری قابل دسترس ) كه در موقع بذر افشانی یا بعنوان كود سرك در كوددهی های بعدی برای گیاهانی با نمو سریع در مدت كوتاه یا برای كوددهی دیر وقت مانند هنگام افزایش نمو طولی ساقه غلات مصرف می شوند و خطر آبشویی آنها وجود دارد ،

مانند نیترات سدیم كه بویژه مناسب برای گیاهان سدیم دوست ( چغندر قند ) است لیكن استعمال آن در خاكهای متوسط و سنگین به آسانی موجب گلی شدن وسله بستن آنها می شود . اوره كود زوداثر دیگری است كه در هنگام كودهی از طریق برگ سریعتر از هم قابل دسترس می باشد .

كودهای ازته كند اثر عبارتند از : اوره و كلسیم سیال آمید كه بیش همه در هوای خشك و خنك مدت زیادی را برای تبدیل بشكل قابل دسترس لازم دارند از این جهت بایستی به موقع
در هنگام بذرافشانی مصرف گردند .

كودهای ازته خیلی كند اثر: از نظر تقسیم بندی اصولاً كودهای ازته ( بجز كود طویله ) جزو كودهای زود اثر بوده . و اغلب خیلی زود اثر می كند از این جهت برای توسعه كودهای ازته كند اثر ویژه ای همواره كوششهای فراوان بعمل آمده است ، از آن جمله تولید مواد تغلیظ
شده اوره بنام CD اوره و غیره می باشد .
این تركیبات دارای اثر مناسب بود ولی بعلت قیمت زیادشان منحصراً در باغبانی مصرف می شود . كند كردن اثر كودهای ازته نیز از طریق ترمز كننده های مكانیكی ( محاصره كردن دانه های كود بوسیله سطح پلاستیكی نازك و غیره ) یا بوسیله مواد بازدارنده عمل تغییر و تحول تركیبات ازته ( مواد هورمونی كه عمل نیتریفیكاسیون را مانع می شود ) بنام سرویس كننده ازت امكان پذیر است .
تهیه كودهای ازته سریع و كند اثر كه از نتیرات آمونیوم آهكی ( ارزان ) یا سولفات آمونیوم نیتراته مانند فلورانید ساخته می گردند ، تشكیل كود ازته حد واسط دیگری است كه برای منظورهای خاص كوددهی بكار می روند .

تأثیر اشكال ازت در رابطه با PHخاك :
اصولاً استعمالNH4 و NO3 برای گیاهان یكسان می باشد . لیكن در نتیجه اثرات جانبی كود مورد نظر اثر مختلفی در تولید محصول در رابطه با PH خاك از خود نشان می دهد . استفاده از كودهای ازته برای اغلب كودها در سال اول 50 – 60 % است .

كودهای آلی حامل ازت :
این دسته از كودهای ازتی بعلت هزینه زیاد نسبت به واحد ازت موجود تدریجاً توسط سایر مواد كودی ارزانتر جایگزین شده اند . معذالك بعضی از این مواد بعنوان كودهای نباتات زینتی در چمن منازل ، بوستان و گلخانه مصرف می شوند . ازت موجود در این مواد آلی در اثر تجربی میكربی بتدریج رها می شود و قابل جذب نبات در ایام گرم تابستان میگردد .

 

كودهای معدنی حامل ازت :
تركیبات گوناگونی كودهای معدنی ازتی وجود دارند كه این نوع مواد برحسب خصوصیات شیمیایی و منبع یا نحوه تهیه تقسیم بندی شده اند . مقدار ازت موجود از حدود 3 درصد در تركیبات آمونیاكی سوپرفسفات تا 82 درصد در سود آمونیاك مایع تغییر می كند . همچنین این مواد شامل تركیبات شیمیایی مختلفی از جمله آمونیوم ، نیترات اوره و سیانور می باشد.

تركیبات اوره وسیانور در خاك هیدرولیز شده و ایجاد یون آمونیوم می نماید آمونیوم مستقیماً قابل جذب بوده و یا اینكه پس از اكسیده شدن به نیترات جذب نبات می گردد و از مواد ذكر شده تركیبات كودی آمونیوم و نیترات رایج تر می باشند .

وجه مشترك مواد ذكر شده انیست كه تمامی این تركیبات را می توان بطریق مصنوعی از ماده خام اولیه یعنی ازت موجود در جو تولید نمود . این حقیقت حائز اهمیت بسزائی است زیرا ذخیره طبیعی كودهای ازتی یعنی ازت موجود در جو نامحدود می باشد .

همچنین تولید مصنوعی كودهای ازتی در كاهش قیمت این عنصر كه بطور معمول گرانتر از فسفر و پتاس بوده و نقش بسیار مهمی را ایفا نموده است بعلاوه امروزه كودهای شیمیایی مصنوعی تركیبات شیمیایی گوناكون و متناوب بطریق مصنوعی تولید شده در سطح تجارتی عرضه می شوند. زمانیكه معادن و ذخایر طبیعی شما منبع تهیه كودهای شمیایی بودند و تكنولوژی تولید مصنوعی ناشناخته بود این تنوع در كودهای شیمیایی موجود در بازار مصرف وجود نداشت.

امروزه كودهای شیمیایی حامل ازت كه به طور مصنوعی تهیه میشوند اهمیت روزافزونی را به دست می آورند ودر آمریكا بیش از سه چهارم كودهای شیمیایی مصرفی شامل این نوع
مواد می باشد اكنون طریق تهیه كودهای ازتی بطور اجمالی بررسی می گردد .

تهیه گاز و محلول آمونیاک
مهمترین مرحله در تولید مصنوعی كود ازتی تهیه گاز آمونیاك از عناصر اولیه یعنی هیدروژن و ازت می باشد . این عمل طی واكنش زیر انجام می گیرد :
N2+H2 2NH3
گاز آمونیاك یكی از مهمترین و ارزانترین ماده حامل ازت بوده و آن را می توان بعنوان ماده خام اولیه سایر تركیبات ازتی محسوب نمود .

گاز آمونیاكی كه طی واكنش فوق تولید می شود به سه طریق قابل مصرف می باشد طریق اول تهیه آمونیاك مایع خشك تحت فشار می باشد . این ماده را می توان مستقیماً بعنوان كود بكار برد و یا اینكه در تولید فسفات امونیوم و كودهای مخلوط مصرف نمود. طریقه دوم حل نمودن گاز آمونیاك در آب و تهیه محلول آمونیاك یاNH4OH می باشد این تركیب را می توان به تنهایی بعنوان كود آمونیاك مایع مصرف نمود و یا اینكه بیشتر بعنوان ماده حل كننده برای سایر تركیبات حامل ازت از جمله نیترات آمونیوم و اوره جهت تهیه كودهای محلول ازتی بكار برد .

در سالهای اخیر كودهای محلول ازتی مورد توجه بیشتر فرار گرفته و قسمت عمده ای از كودهای تجارتی موجود در بازار را تشكیل می دهند .
سومین و مهمترین مصرف گاز آمونیاك استفاده از این ماده جهت تولید مصنوعی سایر مواد كودی معدنی حامل ازت می باشد .

سولفات آمونیوم :
این ماده از تركیب گاز آمونیاك با اسید سولفوریك تهیه می شود سولفات آمونیوم از سالهای
پیش یكی از مهمترین مواد حامل ازت بخصوص جهت تهیه كودهای مخلوط بوده است این كود
منبع ازتی ارزانتر نسبت به نیترات سدیم بوده ولكین از كودهای منبع ازتی نسبت به نیترات
سدیم بوده و لیكن از كودهای مایع گرانتر می باشد . بعلت اثرات اسیدی زائی ، این كود در خاكهای بازی و آهكی و یا خاكهای اسیدی آهك داده شده نتیجه بهتری می دهد .

اوره :
یكی از فرآورده های كودی مهم می باشد كه در سال های اخیر به بازار عرضه شده است. مقدار ازت موجود در این ماده تقریباً بیش از سه برابر مقدار موجود در نیترات سدیم می باشد . این كود در خاك به فوریت هیدرولیز شده و تولید كربنات آمونیوم ( CO (NH2)2+2H20(NH4)2CO3 ) می كند با بوجود آمدن این تركیب واكنش خاك بطرف بازی سوق داده می شود ولیكن طی فعل و انفعالات بعدی و عمل نیتریفیكاسیون اثرات باقیمانده كود اوره در خاك اسیدی زائی می باشد عمل نیتریفیكاسیون روی كربنات آمونیوم بفوریت انجام می گیرد بخصوص اگر مقادیر زیادی كالیتونهای بازی قابل تبادل در خاك وجود داشته باشد .

بنابراین نتیجه نهائی اضافه نمودن اوره در خاك فراهم نمودن یونهای NH4 و NO3 قابل جذب نبات میباشد. اوره جاذب رطوبت می باشد ولیكن پوشش سطحی ذرات كود توسط مواد پودری مناسب این نقص را برطرف می نماید .

فسفاتهای آمونیوم :
این مواد مهمترین تركیبات حامل دو عنصر ازت و فسفر بوده و شامل تركیبات مونوودی آمونیوم فسفات می باشند این مواد از تركیب آمونیاك با اسید فسفریك تهیه می شوند . ازت و فسفر موجود در این نوع تركیبات كودی محلول در آب بوده و بنابراین بیشتر به همین منظور مورد نیاز بوده و مصرف می گردند . پلی فسفاتهای آمونیوم مصرف روز افزون در تهیه كودهای مایع پیدا می كنند .

این مواد مقادیر خیلی زیادی فسفر(61-85 درصد P2O5) و مقدار
قابل توجهی ( 15-12 درصد ) ازت مؤثر دارند .
سایر مواد مصنوعی حامل ازت :
مصرف سیانور كلسیم در آمریكا بعلت گرائی نسبی آن رو به كاهش بوده و لیكن اهمیت آن در بازارهای اروپا بقوت خود باقی است این مواد محتوی مقادیری ca(OH)2 بوده كه در ترمیم PH خاكهای اسیدی مؤثر می باشد . این مواد در خاك بفوریت قابل تبدیل به كرنبات آمونیوم می باشند . تحت شرایط بخصوصی عمل فوق بطور ناقص انجام شده و تركیبات موقتی در خاك ظاهر می شوند كه به رشد گیاه لطمه می زنند .

با حل نمودن سنگ فسفات در اسید نیتریك یك نوع تركیبات كودی بنام نیترو فسفاتها تهیه می شوند . این مواد از لحاظ خاصیت كودی مشابه با سایر مواد حامل ازت می باشند ولیكن مورد مصرف اولیه آنها تهیه كودهای مركب است .

كودهای فسفاته :
فسفات خام بعنوان ماده اولیه كودهای فسفره از آبرفتهای مواد آتشفشانی یا از بقایای حیوانی تغییر یافته دورانهای ژئولوژیكی سابق بوجود آمده اند . مخازن آن در افریقای شمالی ( مراكش ، الجزایر ، تونس ) امریكا ( فلوریدا ) ، روسیه ( كولا) می باشد .

تركیبات فسفات خام آپاتیت ها بیش از همه فسفوریت است كه با مخلوطی از خاك نرم تا سنگ سخت همراه می باشد و محتوی 10-20% است از لحاظ اقتصادی ذخایر معروف قابل استفاده فسفات ( بیش از 6 درصد P ) شامل حدود 50 میلیارد تن است كه این ذخایر با استخراج سالیانه كنونی كه بیش از 70 میلیون تن است . فقط برای 500 سال كافی می باشد از این جهت فسفر كمترین عنصر غذایی روی زمین است .

فسفر موجود در فسفات خام كمتر بطور مستقیم قابل استفاده است از این جهت آزاد سازی فسفر موجود در آن حداقل از طریق فیزیكی با نرم و آسیاب كردن كودهای فسفاته خام ضروری می باشد . تغییر شیمیایی آن از طریق ca توسط H یا Na تا حدودی انجام می شود . استعمال دیگر كودهای فسفره به منظور اصلاح كودهای طویله می باشد .

كودهای فسفره از دگرگونی شیمیایی یا نرم و آسیاب كردن فسفاتهای طبیعی باشكال قابل استفاده حاصل می گردد .
اثر و مصرف كودهای فسفاته :
ارزش كودهای فسفره با مقدار فسفات قابل دسترس تعیین می گردد كه یا متحرك است یا به آسانی تحرك پذیر می باشد . مقدار این فسفات موثر توسط انحلال آنها در محلولهای عصاره گیری ضعیف بطور تقریبا مشخی می شود

( این محلولهای عصاره گیری بر اثر شدت انحلال فسفاتها بترتیب زیر می باشد : آب ، نیترات آمونیوم قلیائی 22 درصدی ، اسید سیتریك 2 درصدی ، اسید فوریك 2 درصدی ) از این جهت برای مقایسه فسفاتهای قابل دسترس اغلب مقادیر حاصل از این محلولها عصاره گیری ملاك عمل می باشد . لازم به تذكر است كه بهترین ارزیابی كودهای فسفر براساس انحلالشان صورت نگرفته بلكه توسط تولیدات محصولات گیاهی در مزرعه انجام می شود

زیرا در این شرایط از همه امكان تغییر و انحلال كودهای فسفره در خاك وجود دارد مانند تثبیت فسفاتهای زود حل یا متحرك شدن فسفاتهای ذخیره و علاوه بر این تركیبات همراه كودها ( مانند سدیم ، گوگرد ، آهك ، عناصر غذایی كم مصرف ) نیز دارای اثر اضافی می باشند.

اثر كودها ( بر اساس آزمایشات متعدد )
بهترین اثر سوپر فسفات كه در آغاز استعمال سریع الاثر و سپس به آسانی تثبیت می شود بر
روی خاكهای خنثی تا قلیایی ضعیف است و مناسبترین موقع مصرف آن هنگام بذرافشانی
می باشد . رنانیا فسفات در آغاز استعمال بخوبی اثر نموده و دارای اثرات بعدی نیز می باشد
( كاملاً غیر وابسته به واكنشهای خاك ) تومس فسفات در آغاز استعمال كمتر سریع الاثر بود و به آسانی هم تثبیت نمی شود . بهترین اثر آن در محدوده PH اسیدی است و مناسبترین موقع مصرف آن مدتی قبل از بذرافشانی می باشد .

فسفات خام كه دارای اثر خیلی كندی بوده و از این جهت آنرا به منظور تكمیل ذخیره فسفر خاكهای زارعی بویژه خاكهای اسیدی یا خاكهایی كه از لحاظ بیولوژیكی فعال هستند و می توانند تغییر تحول شیمیایی در این کود انجام دهند مصرف می نمائید . اثر این کود با ازدیاد انحلال آن در اسید فورمیک افزایش می یابد .

با وجود آزمایشات زیادی که در این زمینه انجام گرفته است باز هم نارسایی هایی در مورد ارزیابی نهایی فسفاتها در حدودی بعلت عدم وجود روشهای کافی وجود دارد مثلاً در عمل استعمال یکنواخت کودهای مقایسه ای مفهومی نداشته بلکه استفاده اثر ویپه آنها مورد نظر می باشد مانند قرار گرفتن فسفاتهای محلول در محل ریشه با حداقل ارتباط ممکنه آنها با خاک و اختلاط کمتر فسفاتها با خاک در جوار سایر کودهای دیگر .

موقع مصرف کودهای فسفره بعلت تامین دراز مدت خاک با این کودها خیلی مهم نیست ، از این جهت استعمال این کودها از پیش ( تقریباً برای 2 – 3 سال ) امکان پذیر می باشد . استفاده گیاهان از این کودها در سال اول 10 تا 15 درصد ( بطور متوسط 15 درصد ) می باشد و استفاده بعدی از این کودها ( برای کلیه کودهای فسفره ) تقریباً 1 درصد در هر سال است یعنی در مدت 30 سال تقریباً نصف کود استعمال شده مورد استفاده قرار می گیرد. قیمت تقریبی آن 50/2 مارک برای هر کیلوگرم P و 10/1 مارک برای هر کیلوگرم P2O5 است.

کودهای پتاسه :
کودهای پتاسیم از طریق آسیاب نمودن نمکهای پتاسیم طبیعی ، یا جدا نمودن مواد ضمیمه از
این نمکها تهیه می شوند. نمکهای خام پتاسیم تحت عنوان ماده اولیه کودهای پتاسیم از طریق خشک شدن آب اقیانوسها در دورانهای ژئولوژیکی سابق ( مانند دوران برمین رامان تشکیل سنگهای دریایی ) توسط چین خوردگی ها به سطح زمین راه یافتند و امروزه از آنجا به عنوان سنگ پتاسه مورد استخراج قرار می گیرند . نمکهای خام بعد از آسیاب شدن یا مستقیماً بعنوان کائی نیت بفروش می رسد یا اینکه برای تهیه کودهای دیگر بکار می رود.

اثر و مصرف کودهای پتاسه :
کودهای پتاسه از نقطه نظر اثر عملاً یکسان هستند و اختلاف آنها به آنیونها و مواد ضمیمه همراه آنها مربوط می گردد . از آنیونهای موجود در این کودها کلریدو سولفات مهم می باشند. کلرید برای گیاهان کلرو دوست و کلیه گیاهانی که نسبت به کلر بی تفاوت هستند ( چون ارزانتر از سولفات می باشند ) و سولفات نیز برای گیاهان حساس به کلر ( گیاهان سولفات پسند مثل سیب زمینی ) مناسب است.

عوامل موثر در تثبیت پتاس در خاکها :
گرچه مکانیسم یا مکانیسم های تثبیت و رها شدن پتاس در خاکها کاملاً روشن نشده ، ولیکن شرایط یا عوامل موثر در تثبیت پتاس کمابیش شناخته شده اند . از جمله عوامل موثر را می توان : 1- ماهیت کلوئیدهای خاک 2- تر و خشک شدن 3- انجماد و ذوب شدن 4- رفور آهک در خاک را نام برد .

رها شدن پتاس تثبیت شده :
پتاس تثبیت شده در اکثر موارد یک رقم قابل ملاحظه از پتاس کل خاک را تشکیل می دهد .
پتاس تثبیت شده در خاکها بصورت قابل تبادل رها شده و مقادیری که از این طریق قابل جذب می گردد معمولاً قابل ملاحظه بوده و از جوانب عملی در خور توجه می باشد . برای مثال در بعضی از خاکها مشاهده شده است که تا 280 کیلو در هکتار پتاس از منابع تثبیت شده این عنصر در خاک رها می گردد.

کودهای شیمیایی حامل پتاس :
یکی از بزرگترین معادن املاح پتاس در کشور آلمان می باشد . در این معادن لایه هایی از نمک بر ضخامت 50 تا 150 پا یافت می شود . این بسترهای نمکی از زیر کوههای مارش تا نواحی رودخانه آلپ وسعت داشته مجموعاً معادن استرانسفورت را تشکیل می دهند . سایر معادن پتاسی در قسمتهای درگر کشور آلمان ، فرانسه ، ایالات متحده آمریکا و کانادا وجود دارند.

گرچه معادن پتاسی در سایر مناطق دنیا یافت می شوند ولیکن معادن موجود در آلمان ، فرانسه و آمریکا بیشترین بازده تولیدی دارند . وقوع جنگ جهانی تحرکی پیگیر در تجسس معادن پتاس بخصوص در کشور آمریکا ایجاد نمود و بسیاری از معادن زیرزمینی و نیز نشست های ابهای شور کشف و مورد بهره برداری قرار گرفت . ترکیبات نمکی کائی نیت و منیور معمولی ترین و مهمترین ذخایر طبیعی پتاس را تشکیل می دهند . این مواد از ترکیبات کلرورها و سولفاتها بوده و از بقایای آبهای شور دریایی و یا دریاچه های قدیمی می باشند.

ترکیبات و قابلیت جذب پتاس در خاکها
ترکیبات پتاس خاکها را از لحاظ قابل جذب بودن می توان به سه گروه تقسیم کرد :
1- پتاس غیر قابل جذب ، 2 – پتاس قابل جذب 3- پتاس نسبتاً قابل جذب.
گرچه از لحاظ کمی قسمت عمده پتاس خاک از نوع گروه اول می باشد ولی دو نوع دیگر اهمیت
عملی بیشتری دارند.

رابطه بین سه گروه ترکیبات پتاس در خاک را می توان بطور شماتیک ئر شکل زیر مشاهده کرد .

15% 95%

پتاس محلول پتاس قابل تبادل پتاس غیر قابل تبادل

یک نوع تعادل شیمیایی بین انواع ترکیبات پتاس وجود داشته و این حالت مخصوصاً در مورد پتاس نسبتاً قابل جذب و سریع جذب دارای اهمیت به سزایی می باشد . تغییر از یک حالت دیگر امکان پذیر می باشد، چنانکه پتاس محلول تدریجاً تثبیت شده در این فرم در خاک باقی می ماند و یا اینکه در اثر تقلیل پتاس محلول خاک ، مقداری از فرم تثبیت شده این عنصر رها می شود.

برای دریافت اینجا کلیک کنید

سوالات و نظرات شما

برچسب ها

سایت پروژه word, دانلود پروژه word, سایت پروژه, پروژه دات کام,
Copyright © 2014 icbc.ir