توضیحات

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

 مقاله در مورد نگه داری گل ها دارای 21 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله در مورد نگه داری گل ها  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله در مورد نگه داری گل ها،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله در مورد نگه داری گل ها :

نگه داری گل ها

مقدمه
عوامل متعددی در طول عمر پس از برداشت یك محصول قبل از عرصه به بازار تأثیر می گذارند. محصول در بالاترین درجه كیفیت برداشت می شود و برای جلوگیری از افت كیفیت آن باید تكنیك هایی به اجرا درآید. آنچه مسلم است برای افزایش عمر پس از برداشت گل های گلدانی یا شاخه بریده، باید از خصوصیات آن گونه و رقم اطلاعات كافی در دست باشد.
برای خریدار (مصرف كننده ) طول عمر گل در واقع معادل كیفیت تلقی می شود و گل هایی با طول عمر زیاد، ارزش مضاعف داشته و تقاضا برای این گلها همیشه ادامه خواهد داشت.
به طور كلی مزایای نگهداری گل های شاخه بریده به قرار زیر می باشد:

1- تنظیم بازار و تعدیل نوسانات شدید قیمت در بازار عمده فروشی

2- كاهش زوال ناشی از كم شدن تقاضای پیش بینی نشده
3- پیش بینی تعطیلات و مناسبت های خاص
4- بهبود راندمان تولید و كاهش مصرف سوخت
5- امكان نقل و انتقال طولانی گل و افزایش صادرات
6- عرضه كل خارج از فصل

حفظ كیفیت گل های شاخه بریده از محل تولید تا محل مصرف مشكلات متعددی

از جمله :
تنوع شرایط جغرافیایی محل تولید، اصلاح و معرفی گونه ها و ارقام جدید، مساحت طولانی محل تولید تا مصرف، عدم رعایت دماهای مناسب برای نگهداری و جابجایی گلهای بریده و غیره را به همراه دارد.
به طور كلی تمام سعی گلكاران باید این باشد كه گل هایی با كیفیت مطلوب روانه بازارهای داخلی و بین المللی نمایند. بعضی از گلكاران به بازارهای محلی سرویس می دهند و بعضی با شبكه گسترده توزیع، از طریق اقیانوس ها، آسمان و زمین به خارج از مرزها سرویس می دهد. در گذشته گل های باز شده را به خزده فروشی ها، بازارهای كوچك محلی، سوپرماركیت ها و گل فروشی ها عرضه می گردند. اما امروزه كارها تقسیم شده و یك گلكار باید، هدف افزایش پس از برداشت، كیفیت محصولات خود را بالا برده و در بهترین زمان برداشت كارها را در مراحل مختلف چرخه توزیع به متخصصان آن بسپارد.
خواه هدف تولید گل های شاداب برای بازارهای محلی و خرده فروشی ها بوده یا برای بازارهای عمده فروشی بزرگ، می بایست گل های شاخه بریده از مزرعه تا محل مصرف با روشی مطمئن كیفیت خود را حفظ نمایند.
به 10 علت مهم كاهش طول عمر گل های شاخه بریده اشاره می شود:
1- كاهش ذخیره مواد غذایی موجود در ساقه یا برگ های گل
2- حمله باكتری ها، قارچ ها و عوامل بیماری زا
3- بلوغ و پیری طبیعی
4- پژمردگی، تنش آبی و انسداد آوندی
5- خراشیدگی، لهیدگی و آسیب دیدگی
6- نوسانات دمایی حین دوره انبارداری و حمل و نقل
7- تغییر رنگ گلبرگ ها، ساقه ها و برگ ها
8- تجمع اتیلن در هوای اطراف گل ها
9- كیفیت پایین آب برای نگهداری گل های شاخه بریده
10- شرایط و تكنیك های پایین تر از حد مطلوب
گذشته از عوامل ژنتیكی كه روی ماندگاری پس از برداشت گل های شاخه بریده اثر معنی دار و چشمگیری دارند، یكسری عوامل قبل از برداشت از قبیل : انتخاب گونه و رقم مناسب، خالك مناسب از نظر PH، زهكش، EC و غیره ;;. نور، دما، كوددهی، و تغذیه، آبیاری، رطوبت نسبی، آفات و بیماری ها، گازهای موجود در هوای اطراف گل و رعایت بهداشت روی این امر دخالت دارند.
2- تكنیك ها و شرایط پس از برداشت

2-1- زمان و نحوه برداشت گل
زمان و نحوه برداشت گل های شاخه بریده از اصلی ترین عوامل تعیین كننده طول عمر پس از برداشت آن می باشد. سه عامل برداشت به موقع، چگونگی و محل دقیق برش و نحوه برش از مهم ترین عوامل در برداشت گل های شاخه بریده هستند. گل های شاخه بریده برای عرضه به بازار بایستی در مرحله نموی مناسبی برداشت شوند. بهترین مرحله برداشت، به نوع محصول و نیاز بازار بستگی دارد.
در گل شاخه بریده میخك، بهترین مرحله برداشت در ارقام استاندارد مرحله لبرنگی یا قلمویی.
– وقتی گلبرگ ها هنوز به طرف بیرون كج نشده اند- می باشد. با توجه به محل مصرف می توان از وقتی تا تقریباً تمام گل باز شده است، نیز برداشت انجام می شود. ارقام اسپری باید زمانی برداشت شوند كه دو گل روی ساقه كاملاً باز شده باشد. ارقام استاندارد را می توان در مرحله بلوغ با غنچه بزرگ اما بسته با كالیكس های پر با گلبرگ هایی كه تازه شروع به ظاهر شدن از بخش بالایی كرده اند (یعنی مرحله صلیبی ) نیز برداشت نمود. این غنچه را ممكن است در شرایط 6-5 ماه (به جز ارقام زرد رنگ ) انبار نمود. گل هایی كه كمی باز شده اند و در مرحله ستاره ای هستند. (گلبرك ها 5/0 سانتی متر بالاتر از كالیكس قرار دارند ) را می توان 8 هفته نگهداری كرد.
مفهوم دوم بهترین زمان برداشت، بهترین زمان در طول شبانه روز است. گل های شاخه بریده می بایست در سردترین زمان روز و زمانی كه آب شبنم یا باران روی سطح گیاه باشد، برداشت شوند. معمولاً صبح زود و پس از خشك شدن شبنم بهترین وقت برداشت است. اواخر عصر یا غروب نیز خوب است چرا كه گیاهان در طول روز كربوهیدرات كافی ذخیره كرده اند و ذخیره غذایی خوبی برای ماده گیاهی فراهم است.
اما چگونه و از كجا گل را باید برداشت كرد ؟ معمولاً بلندترین ساقه ها را باید برداشت نمود بدون اینكه تولید آینده محصول، با زوال روبه رو شود. می بایست 2 تا 5 گره (نقطه رشد) در زیر محل برش باقی گذاشته شود تا از رشد جدید اطمینان حاصل شود. گیاهان قوی تر را می توان

از گره های پایین تر قطع نمود. بیشتر ساقه ها باید حداقل 38 تا 45 سانتیمتر ارتفاع داشته باشند و ساقه های طویل تر معمولاً بهتر هستند.
اینكه برش باید مورب یا صاف باشد زیاد مهم نیست بلكه مهم تیز و تمیز بودن چاقو و قیچی است. این وسایل نباید باعث لهیدگی و انسداد جریان آب به بالا شوند؛ در عین حال باید تمیز و ضدعفونی بوده تا باعث آلودگی ساقه به میكروب ها نشوند. ابزار برش باید هر روز با محلول 10 درصد

كلرین و آب مقطر ضدعفونی شوند. گل هایی كه شیره چسبنده دارند، بلافاصله پس از برداشت باید تیمارهایی خاص روی آنها صورت گیرد. به منظور جلوگیری از جریان شیره چسبنده كه می تواند باعث انسداد آوندها شود، می بایست انتهای ساقه را مدت 10 ثانیه در آب جوش قرار داد یا بلافاصله پس از برداشت آن را روی شعله آتش گرفت.
توصیه می شود ساقه ها زیر آب دی یونیزه مجدداً بریده شوند. در میخك ساقه هایی كه در آب دی یونیزه داده می شوند 2 تا 3 روز بیشتر از ساقه هایی كه در آب معمولی برش داده شده بودند عمر كردند. علت آن جلوگیری از ورود هوا به داخل آوندهای ساقه گل دهنده است.

2-2- دما
پیش از سرد كردن از جمله تیمارهایی است كه به سرعت دمای گل ها در مزرعه را به دمای مناسب انبار كاهش می دهد. دمای كم باعث كاهش میزان تنفس گل ها شده و به آنها كمك می كند تا عمر بیشتری داشته باشند.
سرد كردن به وسیله فن هایی صورت می گیرد كه هوای سرد را از روی دسته های گل عبور می دهند و بهترین روش برای سرد كردن می باشد. این كار می تواند زمانی انجام شود كه گل ها در سطل های آب یا در جعبه های خشك قرار دارند. پیش سرد كردن مرحله مهمی در ارسال گل به بازارهای دور دست و یا انبار كردن بلند مدت آن هاست. فروش گل در بازارهای خرده فروشی و محلی، نیازی به پیش سرد كردن ندارد.
دمای مطلوب در انبار، وسایل حمل و نقل، عمده فروشی ها، خرده فروشی ها، و حتی منازل مهم ترین كلید تازه نگه داشتن گل های شاخه بریده از محل تولید به مصرف می باشد. بیشتر گل های شاخه بریده از هنگام برداشت تا زمان قرار گرفتن در گلدان مصرف كننده می بایست در دمای 5/0 تا 2 درجه سانتی گراد را كرده اند.

برای میخك، انبار سرد و خشك با دمای 5/0 درجه سانتی گراد مناسب است، این در حالی است كه دماهای 1 تا 6 درجه سانتی گراد نیز برای نگهداری میخك توصیه شده است. در حالی كه گل های شاخه بریده بومی مناطق گرمسیری مثل آنتوریوم، پرنده بهشتی، اركیده ها و غیره باید در دمای 10 تا 13 درجه سانتی گراد نگهداری شوند.

2-3- رطوبت نسبی
كمبود رطوبت نسبی (كمتر از 70 تا 95 درصد) باعث از دست دادن آب گل های شاخه بریده شده و میخك با از دست دادن 20 درصد وزن تر اولیه خود، در آستانه پژمردگی قرار خواهد گرفت.

2-4- رعایت بهداشت
گل های شاخه بریده و شاداب ممكن است آلودگی های میكروبی داشته باشند كه در آب موجود در انبار تكثیر یافته و باعث انسداد آوندها و مانع جذب آب می شود. ساقه گل مملو از شیره های قندی است كه پس از بریدن گل از سلولها بیرون زده و وارد محاول نگه دارنده می شود. این شیره برای باكتری ها، قارچ ها و مخمرها بسیار مطلوب هستند. میكروب ها از شیره قندی ذخیره كرده و به سرعت تكثیر می یابند. تولیدكنندگان می بایست از سطل ها، ظروف و ابزارهای تیز استفاده كرده و در محلول های غذایی جدید از بیوسایدها استفاده نمایند و بدین وسیله از رشد میكروارگانیزم های مسدود كننده ساقه پیشگیری نماید.

2-5- استفاده از محلول های نگه دارنده
یك سری مواد با هدف افزایش عمر گلدانی گل های شاخه بریده به آب اضافه می شود. این مواد شامل یك میكروب كش، یك منبع غذایی، یك تنظیم كننده pII ، آب و گاهی اوقات یك مویان یا هورمون است. عمر گلدانی گل هایی كه در محلول های نگه دارنده نگهداری می شوند به صورت معنی داری بیشتر از گل هایی است كه فقط در آب دی یونیزه نگهداری می شوند.

2-5-1- میكروب كش
برای كنترل باكتری ها، مخمرها و كپك های قارچی استفاده می شوند. این میكروارگانیزم ها از طریق تولید اتیلن، انسداد آوندهای چوبی، تولید توكسین و افزایش حساسیت به دماهای كم خسارت می زنند. تعداد 100-10 میلیون باكتری در یك میلی لیتر محلول، جذب آب را مختل می كند و 3 میلیارد باكتری در یك میلی لیتر باعث پژمردگی گل ها می شود. 8- هیدروكسی كینولین، هیپوكلرید سدیم (ماده موثر وایتكس ) و كلرین از مهمترین موادی هستند كه جهت میكروب كشی استفاده می شوند. در میخك غلظت مطلوب 8-HQ بین 200 تا 600 میلی گرم در لیتر و غلظت هیپوكلریت سدیم بین 5/0 L 1 در هزار است.

2-5-2- منبع غذایی
محدودیت منابع غذایی در ساقه بریده، از جمله عوامل مهم در كاهش عمر گلدانی گل های شاخه بریده به حساب می آید. گل های بریده در حال تنفس بوده و قندها برای تنفس ضرورت دارند. ساكرز معمول ترین ماده قندی مورد استفاده در محلول های نگه دارنده است، این ماده انرژی لازم جهت بقای بیشتر گل ها و باز شدن جوانه ها را تأمین می كند. مركز ساكارز نباید بدون میكروب كش استفاده شود. ساكارز علاوه بر تأمین مواد غذایی، ساختمان و وظیفه غشای سلولی را همچنان حفظ كرده و پتانسیل اسمزی مورد نیاز را جهت جذب آب فراهم می نماید.

به طور طبیعی در گل های شاخه بریده میخك اولین مخزن مواد غذایی گلبرگ ها و سپس تخمدان می باشند. تداوم فعالیت این دو مخزن به تداوم متابولیسم یا ذخیره ساكارز در میخك ارتباط دارد. فعالیت آنزیم اینورتاز اسید- كه فعال ترین آنزیم در متابولیسم ساكارز در میخك است. در تخمدان گل های تیمار شاهد بالاتر از گل های تیمار شده با تیوسولفات نقره بود. برای نگهداری بلند مدت گل ها، غلظت ساكارز در محلول نگه دارنده 2-5/0 درصد پیشنهاد می شود. در حالی كه تیمار گل

های شاخه بریده میخك با غلظت های بالای ساكارز (5 تا 40 درصد ) به مدت كوتاه- قبل از حمل و نقل و انبار طولانی مدت- كیفیت آنها را تا حد زیادی بهبود می بخشد؛ دلیل این امر ارزش قند به عنوان یك ماده غذایی و اثر اسمزی آن در كاهش پتانسیل آب و تحریك جذب آب برای رشد و نمو سلول ها هنگام باز شدن غنچه گل است.
نكته كلیدی در تیمار كوتاه مدت شاخه گل با قند این است كه غلظت بالای قند در محلول می ت

واند به برگ یا غنچه آسیب وارد كند. در گل داودی به علت داشتن برگ های نازك صدمات برگی ناشی از محلول های قندی شایع است ولی تیمارهای كوتاه مدت قند در میخك ها- حتی با غلظت های زیاد- به ساختمان برگ آن خسارتی وارد نمی كند.

2-5-3- اسیدها یا نمك های اسیدی
اسیدها برای تنظیم PH (5/3 تا 5) محلول نگه دارنده مورد استفاده قرار می گیرند. در این PH میكروب كمتری می تواند رشد كند و جذب آب راحت تر صورت می گیرد. مویان یا مواد مرطوب كننده، مكش آب را تعدیل می كنند، طوری كه آب راحت تر جذب شود. تویین 20 و تریتون از مویان های مهم در صنعت گل های شاخه بریده به شمار می روند.

برای دریافت اینجا کلیک کنید

سوالات و نظرات شما

برچسب ها

سایت پروژه word, دانلود پروژه word, سایت پروژه, پروژه دات کام,
Copyright © 2014 icbc.ir