توضیحات

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

 مقاله اهمیت امور اقتصادی در فرآیند تاریخی دارای 67 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله اهمیت امور اقتصادی در فرآیند تاریخی  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله اهمیت امور اقتصادی در فرآیند تاریخی،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله اهمیت امور اقتصادی در فرآیند تاریخی :

اهمیت امور اقتصادی در فرآیند تاریخی

پروفسور جان كنت گالبریت . (John K. Galbraith ) استاد ممتاز دانشگاه ها وارد و برنده جایز نوبل در اقتصاد كه درك عمیقی از تحولات اقتصادی – اجتماعی و فرهنگی جوامع بشری بویژه جوامع در حال توسعه دارد می گوید :‌« هیچ چیز و مطلقاً هیچ چیز در حد فقر و بی پولی آزادی انسان را نفی نمی كند . » فقر كشنده حق انتخاب
( آزادی )‌از یك طرف و بی اراده كردن و كشاندن انسان به سوی پیروی از نیروهای غریزی (حیوانی ) برای زنده ماندن از طرف دیگر است .

انسان بعنوان كاملترین و با شعورترین موجود زنده ،‌دستكم از بیست هزار سال پیش (آغاز عصر كشاورزی ) به گونه عریزی و تجربی درك كرده است كه كار توأم با برنامه ریزی و مدیریت (سنجش تركیب امكانات فنی ، زمان وعوامل تولید ) می تواند در تأمین نیازهای مادی و ایجاد آرامش ذهنی (‌احساس امنیت ) او نقش داشته باشد . برای انسان ابتدایی در شرایطی كه مالكیت وجود نداشت تأمین نیازهای مادی از راه كار و كوشش خود فرد و سپس فرد و خانواده و بردگان قابل تحصیل بود ولی آرامش ذهنی و امنیت مقوله ای بود كه به رابطه انسان با دیگران و واكنش دیگران نسبت به فرد بستگی داشت . متعدد و نامحدود بودن خواسته ها و نیازهای بشری ، آزادی او در بهره برداری از مواهب طبیعی اولیه ، و نیز تكامل تدریجی درك و شعور انسان از راه تجربه و خطا ، انسان را در راه تولید بیش از مصرف یعنی داشتن پس انداز و به كار بردن پس انداز برای تولید بیشتر یا به كارگیری پس اندازها برای تأمین رفاه ( مسكن ، وسایل زندگی ،‌ابزارهای تولید بهتر ) هدایت كرد .

تمدن بشر محصول كار وكوشش و برنامه ریزی انسان ها برای بهتر زیستن و دستیابی به امنیت است . تشكیل خانواده ، سكونت در روستاها و سپس ایجاد شهرها ،احداث مسكن و تأسیسات دفاعی ، ابداعی آزارهای تولیدی و دفاعی ، برقراری داد و ستد ، پاك سازی زمین و ایجاد مراكز كشاورزی و تولیدی ، همگی در طول بیش از چهل هزار سال انسانها را از موجوداتی پراكنده و صحرا گرد یا غارنشین به موجوداتی اجتماعی ساكن روستاها و شهرها و محتاج مكالمه ، مبادله افكار و داد و ستد كالاها و دارنده امكانات مادی سلطه گری و برتری جویی تبدیل كرد . پیدایش خط و ابزارهای نگارش ،‌تدوین قوانین و اصول رفتار اجتماعی ، ابداع شیوه حكومت و ساختار حفظ قدرت . همه عمری كوتاه كمتر از پنج هزار سال دارد .زندگی اجتماعی و فرهنگی جوامع در اشكال ابتدایی آن در واقع از زمانی آغاز شده است كه مسأله تأمین معاش فردی و جمعی در سایه رونق كشاورزی ، دامداری و صید و به كمك پیشرفت های فنی و تكنولوژیك عصرهای پارینه سنگی ، آهن و مس و مفرغ و ابداعات و اخ تراعاتی مانند اهلی كردن حیوانات ، درست كردن چرخ ، بافت الیات ، كشف نمك ، پخت نان ، انبار كردن و حفظ مواد غذایی برای انسان اولیه حل شد و فكر و ذهن تعدادی از انسانها از قید وبند تأمین معاش و امنیت فیزیكی آسوده گردید.

از زمان شناخت خواص فلزات و اختراع پول ، از یك طرف بخشی از پس انداز انسان ها از كالا ها و اموال فاسد شدنی و پرحجم به دارایی قابلیت انتقال سریع تبدیل شد و در نتیجه ،‌تلاشهای انسان از مرز محدود تأمین نیازهای فوری و ضروری غذایی تا بی نهایت گسترش یافت .

با همه تحولات در زندگی اقتصادی اجتماعی بشر طی اعصار و قرون و علیرغم همه اشگر كشی ها و فتوحات و پیدا شدن امپراتوری ها و افراد قدرتمند و ثروتمند در طول تاریخ ، تنها از زمان وقوع انقلاب صنعتی (1850 – 1750) و به كارگیری قوه بخار بعنوان نیروی محرك و اختراع موتور است كه زندگی بشر چه از نظر اقتصادی و چه از نظر اجتماعی و سیاسی دچار تحنول بنیادی و برگشت ناپذیر گردیده است . كشف و استخراج نفت . استفاده از آن به جای چوب و ذغال سنگ ، استفاده از موتور به جای نیروی بدنی انسان ، استفاده از آهن و فولاد به جای چوب ،اختراعات و اكتشافات و پیشرفت انواع علوم و فنون به كمك ثروت های تازه گرد آوری شده ،‌از یك طرف تولید انبوه محوصلات صنعتی و تجارت در مقیاس جهانی را ممكن ساخت و از طرف دیگر با تجمع انسان های بی شمار در شرهها و تمركز نامحدود انسانها د رمحیط های صنعتی و تولیدی ، كل روابط اجتماعی وسیاسی و روحی و فكری و رابطه مردم با مراكز قدرت تاریخی مانند مالكان و فئودالها ،‌اشرافیت و طبقه حاكم و صاحبان نفوذ و اقتدار مذهبی دگرگون شد .

دنیای متمدن در آغاز قرن بیستم شاهد هفت تحول بنیادی در زندگی اقتصادی – اجتماعی انسانها بوده است :‌
1- انتقال ثروت و قدرت مادی از زمین و كشاورزی به صنعت وتجارت و خدمات ؛
2- انتقال قدرت سیاسی از فئودال ها ،‌كلیسا و اشرافیت به صاحبان صنایع ، كارخانه ها و مؤسسات تولیدی و خدماتی ؛
3- انتقال رهبری سیاسی – اجتماعی جامعه به تحصیلكردگان و متخصصان و افراد حرفه ای شامل نویسندگان ، حقوق دانان ، روزنامه نگاران ، اقتصاددانان ، مهندسان ، بانكداران و سلب تدریجی امتیازات مبتنی بر روابط خانوادگی و وراثت یا وابستگی های طبقاتی خاص؛

4- پذیرفته شدن اصل آزادی و برابری انسانها و حركت به سوی حق رأی عمومی صرف نظر از جنس و ثروت و وابستگی های موروثی و نیز شناخت حقوق طبیعی برابر برای همه انسانها ؛
5- پذیرفته شدن اصل انتخابی بودن مقامات حكومتی ،‌محدود بودن مدت تصدی آنان واصل پاسخگو و مسؤول بودن و لزوم حساب پس دادن منتخبان ؛
6- پذیرفته شدن اصل دموكراتیزه و مردمی شدن حكومت ها مسؤولیت آنها در قبال شهروندان به گونه فردی و جمعی ؛

7- پذیرفته شدن اصل تعیین وظایف و مسؤولیت حكومتها توسط خود مردم یا نمایندگان مردم و تعهد مردم در تأمین هزینه اداره امور عمومی به صورت پرداخت انواع مالیات.
همراه با این تحولات بنیادی و ساختاری در زندگی اجتماعی انسانهای متمدن ،‌تأسیس بانك ها و مؤسسات اعتباری و تبدیل شدن پول از فلز كمیاب و گران قیمت و دارای ارزش ذاتی به كاغذ كم ارزش و فراوان نیز ایجاد پول های دفتری و حسابداری و تأسیس شركت های سهامی ، تحول ضروری اساسی دیگر تحقق یافته است كه ضمن دادن قدرت مادی و فیزیكی نامحدود به دارندگان ابزارهای پولی و اعتباری و مدیریتی ، قدرت شهروندان اعم از كارگر و كارمند و در بسیاری ا زموارد كسبه و كاركنان و تولید كنندگان مستقل را سخت محدود كرده و تحت تأثیر قرار داده است .

وقوع جنگ بین الملل اول و بروز بحران اقتصادی 33-1929 و جنگ بین المللی دوم نشان داد كه نظم اقتصادی و سیاسی ظاهراص آزاد و رقابتی ، هم در درون كشورها و هم در مقیاس جهانی ، دارای مكانیزم های كنترل ، تعدیل و هدایت درونی نیست ومردم و حركت ها به نمایندگی از آنها باید در رفع نواقص نظام سرمایه داری و احیای تأسیسات مناسب و مربوط اقدام نمایند.

انقلاب اطلاعاتی ، شاهراههای مخابراتی ، شبكه های جهانی ، شبكه های جهانی و به هم پیوسته اطلاع رسانی كه در دسترس مردم عادی است ، وضعی پیش آورده كه در حال حاضر حجم مبادلات بین المللی در هر ساعت ، از كل حجم مبادلات در قرن نوزدهم بیشتر است.

از پایان جنگ جهانی دوم ( 1945 ) در ساختار و در درون جوامع پیشرفته صنعتی و در روابط میان كشورهای صنعتی تحولاتی رخ نموده است كه آینده بشررا برای همیشه تحت تأثیر قررا داده و مردمان پراكنده در دنیای ظاهراً وسیع را به ساكنان دهكده ای جهانی تبدیل كرده است. این تحولات عبارت است از:

1- خشكاندن ریشه های حكومت های خودكامه متمركز فردی یا گروهی بر پایه فاشیزم و كمونیزم یا احساسات و عقاید ناسیونالیستی افراطی. آنچه برسر مردم ژاپن و آلمان آمد و آنچه در شروری سابق و اقمار آن اتفاق افتاد ، پرونده این نوع حكومت های مبتنی بر زور و قلدری و بی توجهی به آمال و ارزوهای واقعی مردم را برای همیشه بست .
2- حركت در جهت تفاهم همكاری های بین المللی و رفع موانع داد و ستد كالا ، خدمات ،مبادله تجربیات و درك وابستگی متقابل و نیاز همه انسانها به یكدیگر. امضای قرارداد عمومی تعرفه و تجارت و دهها مقاوله نامه و قرارداد در مورد اختراعات اكتشافات ،‌علائم تجاری ، مابدلات علمی و فرهنی و برگزاری هزاران سمینار و كنفرانس بین المللی از این مقوله است.

3- درك ضرورت ایجاد و حمایت از تشكل های مردمی (‌غیر دولتی ) و درهمه زمینه ها مانند اتحادیه های كارگری ، كارفمایی ،‌دانشجویی ، بانوان ،‌دانش آموزی و تشكل های حرفه ای و صنفی ،‌انجمن های علمی و تخصصی به منظور گرد آوری نظرات مردم و طبقه بندی و تلفیق آنها به منظور ارائه به دولت ها و مقامات محلی و آسان سازی انطباق نظرات مردم با برنامه ها و سیاست ها و بودجه بندی ها در داخل كشورها و تدریجاً در مقیاس های منطقه ای و جهانی .
4- حركت بزرگ به سوی منطقه گرایی و جهان گرایی و كنار گذاشتن اهداف و آراء محدود و تنگ نظرانه محلی و ملی و توجه به منافع وسیعتر و عامتر از راه درست كردن اتحادیه های اقتصادی – سیاسی ، بازارهای مشترك ، مناطق اقتصادی و غیره كه امروز افزون بر آزاد سازی مبادله كالا ، ازاد سازی نقل و انتقال سرمایه و نیروی كار و یكسان سازی مقررات حاكم بر عوامل تولید ود رمناطق وسیعی از جهان به صورت چند جانبه یكسان و یكنواخت شده است .

5- توجه جهانی به ضرورت حفظ طبیعت و محیط زیست و قیام مردم در برابر سیاست های دولت ها وشركتها و منافع خاص فردی و جمعی برای بقای جنگ ها ،‌فضاهای سبز ،‌پاكی آبها ، پاكی و تمیزی محیط ، آلوده نكردن خاك و از همه مهمتر تأمین هوای سالم برای مردم شهرها و مخصوصاً كودكان .

بررسیهای انجام شده نشان می دهد كه هرچه اصول آزادی ،‌رقابت ، مشاركت و شایسته سالاری بیشتر در جامعه ای حاكم باشد ، توان آن جامعه برای جذب انسانها ، سرمایه ها ، مغزها و نوآوری ها بیشتر و در نتیجه سرعت رشد اقتصادی و رفاه مادی مردم آن نیز بیشتر خواهد بود.

6- تحولات حیرت انگیز علمی از كوچكترین سطح مانند مطالعات ژنتیكی و نقشه برداری DNA تا بررسی كهكشان ها و مرزهای ناشناخته ابدیت كه هر روز و ساعت افق دانش و دید بشر را به اندازه دهه ها و گاه قرنها وسعت می بخشد . انقلاب اطلاعاتی ، شاهراههای مخابراتی ،‌شبكه های جهانی و به هم پیوسته اطلاعاتی در دسترس مردم عادی ؤضعی پیش آورده است كه در حال حاضر حجم مبادلات بین امللی در هر ساعت از كل حجم مبادلات در قرن نوزدهم بیشتر است . سرعت اطلاع رسانی ، عمق وسعت داده ها و نزدیكی درك و فهم افراد در اثر دسترسی به منابع اطلاعاتی و علمی مشترك اصطلاح دهكده جهانی را به واقعیتی ملموس تبدیل كرده است .

7- فرایند یكسان شدن نیازها ؛ آلام و دردها و ناراحتی های انسانها . جز از بین رفتن لایه ازون بر فراز نیمكره جنوبی بویژه قطب جنوب كه خبر از شیوع انواع سرطان دركشورهای منطقه می دهد یا گرم شدن كره زمین ،‌ذوب شدن یخ های قطبی كه در صورت ادامه یافتن ، نیمی از سرزمین های ساحلی را به زیر آب می برد یا واقعه چرنوبیل كه تا دهها سال دیگر اروپای مركزی را آلوده ساخته است یا اپیدمی ایدز كه سالانه از همه كشورها میلیونها نفر قربانی می گیرد ،‌جهانی شدن شبكه های اطلاع رسانی سبب شده است كه طوفان وسیل در بنگلادش یا برزیل ،‌كشتار فلسطینیان در خاورمیانه ، قتل عام در او گاندا ، سركوب مخالفان در چین یا راه افتادن محاكمات فرمایشی در هر جای دنیا ،رواج قاچاق مواد مخدی و روسپی گری ، به درد و غم جهانی مخصوصاً برای روشنفكران و آگاهان سیاسی تبدیل شود و واكنشهای گوناگون در مقیاس جهانی پدید آورد .

8- حركت به سوی یكسان شدن سیاست ها و برنامه ها وانتظارات از دولت ها و مقامات منتخب و حتی غیر انتخابی در مقیاس جهانی. امروز نه تنها سازمان هایی مانند صندوق بین المللی پول و بانك جهانی و سازمان تجارت جهانی به دنبال یكسان سازی عمل ها و روش ها در زمینه امور اقتصادی ،‌اجتماعی و پولی هستند یا اتحادیه اروپا تا مرز حذف پول های ملی ، حذف سیاست های پولی و مالی جداگانه ، حذف مرزها و سرحدات اقتصادی پیش رفته است ،‌بلكه هیچ امر اجتماعی – سیاسی و اقتصادی تنها مربوط به داخل یك كشور و تحت حاكمیت فرد یا دولت خاصی نیست و آثار آن در ممالك همجوار و دیگر كشورها بلافاصله حس می شود .خرابی اوضاع اقتصادی – سیاسی مكزیك سیل مهاجرت به ایالات متحده را تشدید می كند ؛ جنگ داخلی اوگاندامیلیونها نفر را به كشورهای مجاور می فرستد ؛ سازمان ملل باید صدها میلیون دلار برای آوارگان خرج كند ؛‌مسائل سیاسی كردها در تركیه ، فقر در پاكستان ،‌جنگ داخلی در افغانستان ، بحران عراق و … جمگلی مسائل قاچاق انسان و كالا ؤ حمل و نقل مواد مخدر ،‌نقل و انتقالات غیر قانونی سرمایه ها ،‌اسلحه و غیره را در مقیاس اروپا ، خاورمیانه و آسیا به وجود آورده است و رواج یافتن تروریسم ، قتل های فرقه ای ، قتل ها ی سیاسی ، خفه شدن پناه جویان و … انعكاس نابسامانی ها در سرزمین های خاص است و راه حل همه آنها تقریباً مشابه و یكسان است .

ترس از جهانی شدن تنها دلسوزی بخاطر از دست درفتن مشاغل یا صدمه دیدن بخش هایی از اقتصاد نیست ، ترس از جهانی شدن در بسیاری از كشورهای در حال توسعه ،‌ترس از عدم امكان بهره گیری از امتیازات خاص و انحصاری و سوء‌استفاده از قدرت بطور مخفی و پوشیده است كه با آزاد سازی ها و جهانی شدن داد و ستدها و اطلاعات ، منافع گروههای خاص را به خطر می اندازد و تداوم تسلط ها را مشكل می كند .
9- مسابقه دولت ها در كسب ارقام رشد و توسعه اقتصادی هر چه بالاتر و تورم و بیكاری هر چه كمتر برای اثبات شایستگی حزب حاكم در امر حكومت و ادامه رهبری افراد برجسته حزب در مشاغل انتخابی و انتصابی . امروز در نظام های حكومتی دموكراتیك كار كردن برای مردم و پاسخ دادن به نیازهای آنها ( پیش از هر چیز اشتغال و در آمد مطمئن و مداوم و فزاینده همراه با ثبات نسبی قیمت ها كه سطح زندگی بالاتری را تضمین می نماید و آرامش و امنیت جان و مال )‌عامل اصلی و كلید برسر كار ماندن دولتها به شمار می رود . از این رو همه احزاب و گروهها اعم از موافق و مخالف در هر حكومت می كوشند بهترین مغزها . بهترین مدیران و باتجربه ترین و كار كشته ترین افراد را برای احراز مقامات تعیین و گاه حتی پیش از انتخابات ،‌همكاران خود را به جامعه معرفی و بر مبنای احترام اجتماعی و كاردانی آنها كسب رأی كنند . در بین كشورها و بر مبنای تطبیقی . جنگ ، جنگ مغزها ،‌تجربه ها و مدیریت ها است . یك مدیر موفق كه كارخانه ای را با ده هزار كارگر دایر و سودآور نگاه می دارد مانند ژنرالی است كه در جنگ لشگری را در جهت اهداف ملی به پیروزی رسانده است .

مجموعه تحولات سیاسی – اقتصادی و اجتماعی پیش آمده در كشورهای پیشرفته و صنعتی كه به تسلط آنها (5/15 درصد جمعیت جهان )‌بر بقیه دنیا منجر شده است حاصل پذیرش و پیروی از دو اصل است :‌
1- آزادی مشاركت و رقابت همه افراد .‌مؤسسات و نیروها واشخاص اعم ازحقیقی و حقوقی در كلیه امور سیاسی – اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی در كلیه سیاسی – اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی جامعه و كوشش مداوم در حذف عوامل بازدارنده و مزاحم مشاركت و رقابت . وضع انواع قوانین ضد تر است . ضد انحصارات ،‌ضد تبعیض ،‌ضد دسته بندی ، ضد پارتی بازی ، ضد مافیاگری ، ضد استفاده از اطلاعات درونی شركتها ،‌همه برای رواج هر چه بیشتر آزادی در مشاركت و رقابت است كه سبب بروز و عرضه شدن بهترین استعداد ها و امكانات می شود .
2- شایسته سالاری یعنی برگزیدن ، معرفی كردن وفرصت دادن به بهترین ها و شایسته ترین ها بریا كار كردن ، مقام یافتن ، مدیریت كردن و پاداش مادی و معنوی گرفتن . احترام داشتن در جامعه و به ع كس طرد افراد ، مؤسسات ،‌رفتارها ، طرز كارها ، تكنولوژی ها و ماشین آلات بی خاصیت . كم بازده ، مزاحم و پرهزینه به منظور صرفه جویی و جلوگیری از اتلاق منابع و جا باز كردن برای شایستگان و نخبگان و افراد ، ماشین آلات و تكنولوژی ها یمؤثر و پربازده. در نظام های اقتصادی – اجتماعی و سیاسی موفق ، درست مانند طبیعت كه در آن اصل بقای اصلح حاكم است ،‌این اعتقاد وجود دارد كه جامعه بشری بعنوان بخشی از طبیعت تابع همان اصول حاكم بر طبیعت است .

افزایش جمعیت در سن كار از نخستین سالهای دهه 1370 ( نرخ رشد بالای 4 درصد در سال ) ناشی از سیاستهای جمعیتی سالهای 63 – 1375 است كه حدود 8/16 میلیون نفر جمعیت اضافی و مشكل عظیم تأیمن نیازها و اشتغال آنان را پدید آورده است.

نتیجه پذیرش و پیروی از اصول دو گانه فوق ، عملكرد علمی ،‌تكنولوژیك ، اقتصادی و سیاسی این جوامع است كه با وجود جمعیت و منابع اندك ،‌امروز تقریباً 4 برابر نسبت خود تولید ( 4/57 درصد كل تولیدات جهانی )‌و بیش از 5 برابر نسبت خود (6/77 درصد تجارت جهانی )‌دادوستدهای جهانی را در اختیار دارند .
نگاهی به ارقام اقتصادی مربوط به بعضی از كشورهای موفق در جدول 1 ،‌اثر معجزه آسای رقابت و شایسته سالاری را به خوبی منعكس می نماید و برعكس مقایسه در آمد سرانه روسیه با آیالات متحده در سال 2000 كه تقریباً نسبت یك به بیست ودورا نشان م یدهد ( 1740 دلار در مقایسه با 37900 دلار) ‌تبلور عملی و واقعی عدم توجه به اصول رقابت و شایسته سالاری در گذشته در یك نظام كمونیستی و دیكتاتوری است .

جمعیت ( میلیون ) تولید ناخالص داخلی
( میلیارد دلار ) درآمد سرانه (دلار) رشد سالانه درآمد
( درصد ) تورم (درصد) بیكاری
سویس 28/7 6/286 39400 5/2 9/1
سوئد 88/8 4/275 31000 5/3 8/1
نروژ 51/4 7/177 39400 2/2 2/2
ایتالیا 92/57 3/1260 21800 9/2 3/2
دانمارك 36/5 2/186 34800 4/2 2/2
آلمان 85/82 9/2242 27100 9/2 5/1
فرانسه 66/59 7/1543 25900 2/3 5/1
ایالات‌متحده‌آمریكا 06/278 4/10533 37900 1/3 9/2
كانادا 16/31 9/760 24400 0/3 3/2
ژاپن 85/127 9/4852 38000 0/2 1/0

چین 00/1278 6/1161 909 5/7 4/1
روسیه 08/145 6/252 1740 0/4 0/18
هندوستان 000/1017 7/496 488 6/6 0/8
اندونزی 39/214 7/174 815 8/6 3/6

نكته قابل توجه دیگر ، رقابت یبین خود جوامع بپیشرفته صنعتی است . بررسی های انجام شده نشان می دهد كه هر چه اصول آزادی ،‌رقابت و مشاركت و شایسته سالاری بیشتر در جامعه ای مستقر باشد ، قابلیت آن جامعه برای جذب انسانها ، سرمایه ها ،‌مغزها و نواوری ها بیشتر و در نتیجه سرعت رشد اقتصادی و رفاه مادی مردم آن بیشتر و سریعتر خواهد بود . برا یمثال ،در ایالات متحده آمریكا كه بازترین و آزاد ترین كشور جهان شناخته شده است بیش از نیمی از برندگان جایزه نوبل آن در خارج از ایالات متحده متولد شده اند و هم ا كنون 500 دانشمند علوم هسته ای از دیگر كشورها به ایالات متحده مهاجرت كرده اند . وزارت امور خارجه امریكا ورود غزها به آمریكا را هدیه های داوطلبانه سایر كشورها به آمریكا می نامد و ارزش آن را بین سالهای 97-1972 معادل 8/1 میلیارد دلار بر آورد می كند وسازمان ملل م تحد ارزش مغزهای فراری از جهان سوم بین سالهای 1977-1961 را 20 میلیارد دلار بر آورد كرده است . ورود بیشتر سرمایه های خارجی به ایالات متحده آمریكا به دلیل بازده بیشتر عوامل تولید صورت می پذیرد ،‌و این كه در پرتو انقلاب اطلاعاتی ،‌پیشرفت های دانش فنی سریعتر و زود صورت می پذیرد . (جدول های 2و3 )

جدول 2
ورود سرمایه ها به ایالات متحده آمریكا
سال میلیارد دلار
1997 270
1998 140
1999 320
2000 410
2001 270
جدول 3
تأثیر تكنولوژی اطلاعات بر افزایش بازده عوامل تولید در اثر تزریق سرمایه ، تكنولوژی و مدیریت تازه در ایالات متحده 2000 – 1970
دوره درصد رشد
75-1970 35/2
80-1975 16/1
1985-1980 72/1
1990-1985 31/1
1995-1990 53/1
2000-1995 9/2

رشد و توسعه اقتصادی ،‌بالا رفتن در آمدها و بهبود سطح اشتغال و رفاه ، حاصل مدیریت صحیح امور اقتصادی و توجه به اصول علم اقتصادی است . توجه به اصول علم اقتصاد است . توجه به اصول علم اقتصاد مانند حداكثر كردن بازده ، صرفه جویی ،‌حداقل كردن هزینه ،‌حداقل كردن استفاده از عوامل تولید و توجه به نیروهای حاكم بر بازار ، بریا اكثریت افراد جامعه فرصت كار و تلاش و امكان اعتلای مادی و معنوی را فراهم می سازد . یك اقتصاد شكوفا می تواند برای تك تك افراد خود سرمایه گذاری كند .

بالا رفتن سحط بهداشت و درمان ،‌آموزش عمومی و آموزش های تخصص ،‌افزایش طول عمر ، موفقیت در مسابقات ورزشی ،‌داشتن فرصت استراحت ، مسافرت و تفریح و بطور كلی لذت بردن از زندگی و راضی بودن از زندگی ،‌همه تنها در پرتو رشد و توسعه اقتصادی به دست می آید . گرچه توسعه اقتصادی به منزله از میان رفتن مفاسد اجتماعی و انحرافات روحی و اخلاقی مردم جامعه نیست ، ولی جامعه ثروتمند قادر است برای رفع نابسامانی ها و مفاسد اجتماعی سرمایه گذاری كند. ایالات متحد آمریكا با داشتن دو میلیون نفر زندانی ،‌25 درصد زندانیان جهان را دارد در حالی كه جمعیت آن تنها 5 درصد جمعیت جهان است . گذشته از چگونگی تعریف جرم و شدت اجرای قانون كه به زندانی شدن مجرم و بالا رفتن ارقام می انجام د ، جامعه آزاد و ثروتمند می تواند هزینه اجرای قانون را بپردازد . ایالات متحده در سال 2001 حدود 40 میلیارد دلار برای مبارزه با مواد مخدر هزینه كرده است ولی تعداد جوانانی كه تازه موادمخدر را تجربه می كنند حدود 30 درصد افزایش یافته است . نكته ای كه باید مورد توجه و تأكید قرار گیرد تفاوت اساسی انحرافات اجتماعی و فرهنگی در یك جامعه مرفه و یك جامعه فقر زده است . غیر از انحرافات و جرایم ناشی از نقایص فیزیكی و روحی انسانی كه در همه جوامع وجود دارد ،‌اختلاف انحرافی و جرایم در جوامع غنی صنعتی و كشورهای فقیر ،‌ناشی از اختلاف فقر مطلق و فقر نسبی و تطبیقی است.

از ویژگیهای یك جامعه فقیر و مردم فقیر ، بالا بودن سهم هزینه های خوراكی در بودجه خانواده است ؛ در حالی كه در یك جامعه ثروتمند هزینه های خوراكی حدود 14 تا 15 درصد كل هزینه خانوار را تشكیل می دهد. در ایران ،درسال 1377 ،‌تقریباً 6/29 درصد هزینه خانوار شهری و 4/46 درصد هزینه خانوار روستایی صرف غذاشده است. این درصد برای خانوارهای زیر خط فقر به ترتیب 42 و 56 درصدبوده است .

2- عملكرد اقتصاد ایران
میانگین رشد سالانه اقتصادی ایران در دوره 20 سال پس از انقلاب 2/1 درصد بوده است . یعنی تولید ناخالص داخلی كشور از 939/11 میلیارد ریال (1/15 میلیارد دلار )‌در سال 1356 به قیمت های ثابت سال 1361 به 455/17 هزار میلیارد ریال (8/131 میلیارد دلار ) در سال 1378 رسیده است. (‌جدول 4 ) جمعیت كشور در همین دوره از 8/36 میلیون نفر به 6/64 میلیون نفر افزایش یافته و در نتیجه در آمد سرانه هر ایرانی بطور متوسط حداقل 30 درصد كمتر شده است . این رشد اقتصادی اندك ،‌در مقایسه با امكانات مالی فراوان ، پرسشهای زیادی در رابطه با مدیریت اقتصاد مطرح می سازد . در آمدهای ارزی ایران از محص لدور نفت ، صادرات غیر نفتی ،‌موجودهای ارزی كشور در زمان انقلاب ،‌طلب های ارزی ایران از كشورهای مختلف كه پس از انقلاب وصول شده است و نیز وام ها و اعتبارات اخذ شده در سالهای پس از خاتمه جنگ به بیش از 400 میلیارد دلار بالغ شده است .در همین مدت دولت تقریباً تا نیمه اول سال 1379 از حدود 8/125 هزار میلیارد ریال اعتبارات سیستم بانكی داخلی (‌وام بدون بهره و بازپرداخت ) استفاده كرده است . این امكانات و در آمدهای مالیاتی ،‌حقوق و عوارض گمركی دریافتنی و صدها هزار میلیارد ریال اموال و دارایی های در اختیار دولت و نهادهای عمومی نتوانسته است به رشد و توسعه اقتصادی مناسب منجر شود .

برای دریافت اینجا کلیک کنید

سوالات و نظرات شما

برچسب ها

سایت پروژه word, دانلود پروژه word, سایت پروژه, پروژه دات کام,
Copyright © 2014 icbc.ir