توضیحات

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

 مقاله بررسی سطوح کود نیتروژن با پوشش گوگردی و اوره بر میزان خصوصیات رشدی، جذب عناصر، خصوصیات اکوفیزیولوژیک و درصد اسانس نعناع دارای 140 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله بررسی سطوح کود نیتروژن با پوشش گوگردی و اوره بر میزان خصوصیات رشدی، جذب عناصر، خصوصیات اکوفیزیولوژیک و درصد اسانس نعناع  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : توضیحات زیر بخشی از متن اصلی می باشد که بدون قالب و فرمت بندی کپی شده است

بخشی از فهرست مطالب پروژه مقاله بررسی سطوح کود نیتروژن با پوشش گوگردی و اوره بر میزان خصوصیات رشدی، جذب عناصر، خصوصیات اکوفیزیولوژیک و درصد اسانس نعناع

چکیده

مقدمه

فصل اول

کلیات

1-2 – پراکنش;

1-3- گونه های مختلف گیاه نعناع

1-3-1-گونه های خودروی نعناع در ایران

1-4 -گیاهشناسی

1-5 – موارد مصرف

1-6 ـ مواد موثره

1-7- نیازهای اکولوژیکی

1-8 – کاشت

1-9- نیازهای غذایی

1-10- مراقبت ونگهداری

1-11- برداشت

1-12 – ترکیبات شیمیایی نعناع

1-12-1- اسانس;

1-12-2 ـ ترکیبات اسانس;

1-12-3- استخراج اسانس

فصل دوم: بررسی منابع

2-1- تاثیر کود نیتروژن بر صفات مختلف گیاه

2-2- اثر نیتروژن برعملکرد

2-3- اثر نیتروژن بر اجزاء عملکرد

2-4- اثر نیتروژن بر روی اسانس

2-5- اوره با پوشش گوگردی

فصل سوم: مواد و روش ها

3-2- مشخصات خاک محل اجرای آزمایش

3-3-  مشخصات طرح آزمایشی

3-4- مراحل اجرای آزمایش

3-5- اندازه‌گیری پارامترها

3-5-1- اندازه‌گیری پارامترهای مرفولوژیکی و رشدی

3-5-2- اندازه‌گیری پارامترهای فیزیولوژیک;

3-5-3- استخراج و تعیین میزان کلروفیل

3-5-4- استخراج و اندازه‏گیری مواد معدنی برگ;

3-5-4-1- تهیه عصاره گیاهی

3-5-4-2-  اندازه گیری ازت

3-5-4-3-  اندازه گیری فسفر

3-5-4-4-  اندازه گیری پتاسیم

3-5-4-5- اندازه گیری کلسیم

3-5-4-6- منیزیم

3-5-4-7-  سدیم

3-5-4-8-  آهن، روی، منگنز، مس و بور

3-5-5-  اندازه گیری میزان اسنس در پیکره رویشی

فصل چهارم: نتایج و بحث

4-1- وزن خشک ریشه

4-2-  وزن تر ریشه

4-3- وزن خشک ساقه

4-4- وزن تر ساقه

4-5- سطح برگ

4-6- طول برگ

4-7- عرض برگ

4-8- میزان ازت

4-9- میزان فسفر

4-10- میزان پتاس

4-11- میزان کلسیم

4-12- میزان منیزیم

4-13- میزان روی

4-14- میزان منگنز

4-15- میزان مس

4-16- میزان آهن

4-17- تعداد برگ یک ماه پس از نشاء

4-18- طول ساقه یک ماه بعد از نشاء

4-19-تعداد برگ 3 ماه بعد از نشاء

4-20- طول ساقه 3 ماه بعد از نشا

4-21- تعداد برگ 5 ماه بعد از نشا

4-22- طول ساقه 5 ماه پس از نشاء

4-23- درصد اسانس

4-24- کلروفیل a

4-25-کلروفیل b

4-26-کلروفیل کل

4-27- فتوسنتز

4-28- هدایت روزنه ای

4-29- دمای برگ;

4-30- مقاومت روزنه ای

4-31- تعرق

4-32- فلورسانس کلروفیل متغیر

4-33- فلورسانس کلروفیل حداکثر

4-34- نسبت فلورسانس کلروفیل متغیر به حداکثر

نتیجه گیری

پیشنهادات

منابع

بخشی از منابع و مراجع پروژه مقاله بررسی سطوح کود نیتروژن با پوشش گوگردی و اوره بر میزان خصوصیات رشدی، جذب عناصر، خصوصیات اکوفیزیولوژیک و درصد اسانس نعناع

1- ابراهیمی ،م.1374 بررسی اثرات استفاده از نیتروژن ومراحل مختلف برداشت علوفه درکشت دو منظوره گندم هیرمند . پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد جیرفت . 157 صفحه

2- ابوعلی سینا . 1366 (428 ه-ق) . قانون در طب جلد 2 ترجمه : ش.ع. انتشارات شوش

3- اکبری ،غ،ع.ح، ایران نژاد .ن، شهبازیان .ز،جوانمردی (1385). بررسی تاثیر مقادیر مختلف ازت وفسفر بر عملکرد و میزان اسانس دانه انیسون.مجموعه مقالات اولین همایش گیاهان دارویی ،ادویه ای ومعطر .شهرکرد .صفحه 2

4- امید بیگی، ر . 1384 تولید و فراوری گیاهان دارویی .. دانشگاه تربیت مدرس.  انتشارات آستان قدس رضوی  . 347 صفحه

 5- امید بیگی، ر.1376 .رهیافتهای  تولید و فراوری گیاهان دارویی . انتشارات طراحان نشر .جلد دوم

6- امیدبیگی،ر.1379 رهیافتهای تولید وفراوری گیاهان دارویی . انتشارات آستان قدس رضوی . جلد سوم . چاپ چهارم

7- امیدبیگی،ر .1374 رهیافت های تولید و فراوری گیاهان دارویی .جلد اول.انتشارات فکر روز .283 صفحه

8- امیدی ،ا.م.ا،توکلی ،مظاهری .1382 .بررسی اثرات قطع آبیاری برروی صفات مهم زراعی سه رقم گلرنگ بهاره ،چکیده مقالات هشتمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران . دانشکده علوم کشاورزی . دانشگاه گیلان .343 صفحه

9- امین پور، ر.وموسوی ، م. 1374اثرات تعداد دفعات آبیاری برمراحل نمونه عملکرد واجزای عملکرد دانه زیره سبز .مجله علوم کشاورزی ومنابع طبیعی .دانشگاه صنعتی اصفهان ،شماره 1: 6-1

10- آقارحیمی ، ج،1378 بررسی اثر تراکم وکود نیتروژن بر عملکردواجزای عملکرد گیاه دارویی مارتیغال ؛ گزارش نهایی طرح پژوهشی دانشگاه آزاد واحد جیرفت

11- آرویی ،ح. 1379بررسی سطوح مختلف نیتروژن برروی برخی صفات گیاه دارویی کدوی تخم کاغذی ، مجله پژوهش وسازندگی .شماره 48 پائیز 1379صفحات 4-9

12- بابایی ،آ.،1375 بررسی اثر تنش آبی در مراحل رشد ونمو ،ریال کمیت وکیفیت اسانس و مقدار روغن سیاه دانه .پایان نامه فوق لیسانس علوم گیاهی . دانشگاه آزاد اسلامی واحد شمال تهران. 161 صفحه

13- باقری ، م.1376 بررسی اثر مقادیر تقسیط  کود نیتروژن برعملکرد کلزای پائیزه . پایان نامه کارشناسی ارشد . دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج

14- بخشنده، عبدالمهدی و  قبادی، محمد اقبال. (1378).بررسی اثر تقسیط کود نیتروژنه از نوع اوره و اوره با پوشش گوگردی بر عملکرد و اجزای عملکرد دو رقم گندم. دانشور. ، سال 7 ، شماره 26 مکرر، صفحات 34-27 (1378)

15- بیتافر، پروانه. (1379).کود اوره با پوشش گوگردی. پایان نامه (کارشناسی ارشد) – دانشگاه شیراز، دانشکده تحصیلات تکمیلی،

16- جایمند ،ک.م،ب ، رضایی. (1385).اسانس ،تقطیر ،روشهای آزمون وشاخص های بازداری درتجزیه اسانس .چاپ اول .ناشر : انجمن گیاهان دارویی ، تهران .354 صفحه

17- جعفر زاده کنار سری ،م.ک،پوستین.1376 بررسی اثر تنش درمراحل مختلف رشد بربرخی از ویژگی های مورفولوژیکی (رقم رکورد ). مجله علوم کشاورزی ایران .جلد 29شماره (2) .صفحات 353-361

18- جهان آرا ،ف.ب،م.حائری زاده. (1380) . اطلاعات وکاربرد داروهای گیاهی رسمی ایران .چاپ اول .ناشر ،شرکت داروگستر رازی .تهران .صفحات :26:170-27

19- حسینی ، سید محسن . 1372اثر مقادیر مختلف کود نیتروژن ، دور آبیاری و تراکم بوته روی برخی خصوصیات کمی وکیفی منحنی رشد کلزا .پایان نامه کارشناسی ارشد . دانشگاه آزاد تربیت مدرس

20- حق نیا ،خ.1370خاک شناخت . انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد .630 صفحه

21- محمودی،ج.ر،حیدری.م،نوجوان وص،زارع.1379اثر تنش خشکی برروی برخی خصوصیات بیوشیمیایی وفیزیولوژیکی گیاه آفتابگردان (رقم رکورد ) . پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه ارومیه .102 صفحه

22- حیدری شریف آبادی ،حسین. (1380). گیاه وشوری .سازمان تحقیقات ،آموزش و ترویج

23-  خاوری نژاد،رمضان علی.  1379 تاثیر سه کود وK ,P ,N بر مقدار ترکیبات اسانس گیاه نعناع فلفلی در مراحل گلدهی و بعد از گلدهی. مجله علوم وفنون کشاورزی ومنابع طبیعی. 10(38):2699-

24- خواجه پور ،م.1376 اصول زراعت در مناطق خشک ،انتشارات دانشگاه صنعتی اصفهان .  386 صفحه

25- خوش نظر پرشکوهی ،ر.ا.ح،شیرانی راد . 1383 بررسی تعیین زمان مناسب آخرین آبیاری کلزا در منطقه قزوین ،چکیده مقالات هشتمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران ،دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان. 376 صفحه

26- دادیان ،ع.م.ر،اردکانی .ح. دانشیان وم.دادپور.1383بررسی تاثیردور آبیاری وتراکم بوته برروی عملکرد واجزاء ژنوتیپ های سویا دراستان مرکزی .چکیده مقالات هشتمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران ، دانشکده کشاورزی .دانشگاه گیلان . 376 صفحه

27- دانشیان ،ا.م،کریمی .ع،رضایی.وس.ف،موسوی .1375اثرات میزان آبیاری وکود ازته سرک برعملکرد واجزاءعملکرد آفتابگردان .پایان نامه کارشناسی ارشد .دانشگاه اسلامی خوراسگان .115 صفحه

28- راضی ،ه.م،آساد .1377 مقایسه معیارهای انتخاب درشرایط آبیاری مطلوب وآبیاری محدود در آفتابگردان .چکیده مقالات پنجمین کنگره علوم زراعت واصلاح نباتات ایران ،موسسه تحقیقات وتهیه نهال وبذر کرج،صفحه 441

29- رشدی ،م. س،رضادوست .1383 . اثرات سطوح مختلف آبیاری برخصوصیات کمی وکیفی ارقام آفتابگردان . چکیده مقالات هشتمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران . دانشکده علوم کشاورزی . دانشگاه گیلان .صفحه 383

30-زاهدی ،م .ر،رمامقانی.م،مسگر باشی و ع، کاشانی. 1383 بررسی اثرات تاریخ های کاشت وتیمارهای آبیاری بر شاخص های فیزیولوژیک دو رقم گلرنگ بهاره . چکیده مقالات هشتمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ، دانشکده علوم کشاورزی . دانشگاه گیلان . صفحه 392

31- زرگری ،علی. 1376گیاهان دارویی.جلد چهارم .چاپ ششم. انتشارات دانشگاه تهران

32- زرین کفش، م. 1371 حاصلخیزی خاک وکود . انتشارات دانشگاه تهران. صفحه

33- سبحانی ،م .1383بررسی اثرات دورهای آبیاری وروشهای کاشت برخصوصیات کمی وکیفی گلرنگ بهاره رقم اراک 2811 در استان مرکزی . چکیده مقالات هشتمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ، دانشکده علوم کشاورزی . دانشگاه گیلان

34- سرمدنیا.غ،ع.کوچکی .1372 فیزیولوژِ ی گیاهان زراعی . انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد

34-سعید شریعتی ،ش.1375بررسی اثر تراکم وزمان توزیع کود سرک برعملکرد واجزای عملکرد ومراحل فنولوژیکی ارقام کلزای بهاره . پایان نامه کارشناسی ارشد .دانشگاه مشهد ،دانشکده کشاورزی

35- سرمدنیا ،غ. ع، کوچکی .1366 جنبه های فیزیولوژیکی زراعت دیم . انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد

36- صادقی ، ب.، 1373 اثر مقادیر ازت وآبیاری برعملکرد زیره سبز .سازمان پژوهشهای علمی وصنعتی ایران .پژوهشکده خراسان ، مجموعه مقالات دومین همایش زعفران وگیاهان دارویی

37- صادقی ، ح . م، ج،بحرانی .1379تاثیر تراکم بوته ومقادیر کود نیتروژن برعملکرد واجزای عملکرد ودرصد پروتئین دانه ذرت دانه ای . ششمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران . دانشگاه مازندران .صفحات 8-15

38- صمصام شریعت ، ه .1371عصاره گیری و استخراج مواد موثره گیاهان دارویی وروشهای شناسایی وارزیابی آنها ، دانشکده داروسازی ،دانشگاه علوم پزشکی اصفهان . انتشارات مانی .132 صفحه

39- طاهرخانی مهدی,گلچین احمد,نورمحمدی قربان   . (1384).  بررسی کارایی و تاثیر مقادیر مختلف اوره با پوشش گوگردی و سایر منابع کودی نیتروژن دار بر عملکرد کمی و کیفی کلزا . علوم کشاورزی  تابستان 1384; 11(2):179-191

40- طباطبائی ، م. 1365 .گیاه شناسی کاربردی .انتشارات جهاد دانشگاهی تهران. چاپ اول

41- عجم نوروزی ،ح.م.ج.بحرانی. 1377 تاثیر آرایش کاشت وتراکم بوته بر عملکرد دانه واجزاء آن در هیبرید ذرت دانه ای دیر رس در منطقه علی آباد کمین پنجمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات. دانشگاه صنعتی اصفهان.SC704, SC604 ایران

42- عزیزی .م،م.راشد محصل .1377 . اثر رژیم های مختلف آبیاری و کود پتاسیم بر عملکرد و اجزای عملکرد سویا .مجله علوم وفنون وصنایع کشاورزی ،جلد 12 ،شماره 2،صفحات 74-81

43-فرخزاد کاظمی، س.، فرهی آشتیانی ، ص. وشریفی عاشورآبادی ،ا.، 1381 اثر تنش کم آبی برمولفه های پژوهش وسازندگی  عملکرد بذر در گیاه دارویی زیره سبز(Cuminum cyminum)  شماره 54

44- فرشی ،م.م،شهابی .م،قائمی،ر،جاراللهی .1376 برآورد آب مورد نیاز گیاهان عمده زراعی وباغی کشور ،جلد اول (گیاهان زراعی ). نشر آموزش کشاورزی

45- قائمی،م و ح.سیادت، 1373 بررسی اثر رژیم های مختلف رطوبت قابل استفاده خاک در عملکرد پنبه ، موسسه تحقیقات خاک وآب ،نشریه فنی شماره 936،  صفحه8

46-قبادی، محمداقبال. (1373). بررسی اثر تقسیط کود ازت از نوع اوره و اوره با پوشش گوگردی (S.C.U) بر مراحل نموی راس ساقه و عملکرد دو رقم گندم در شرایط آب و هوایی اهواز. پایان نامه (کارشناسی ارشد) — دانشگاه شهید چمران اهواز

47-کارپر ،جین . ترجمه : پروانه، کاریکا. 1376 کیمیای جوانی. چاپ اول.  انتشارات دانشگاه الزهرا

48- کریم زاده ، خ. د.مظاهری،وس.ع،پیغمبری .1382 اثر چهار دور آبیاری بر عملکرد وصفات کمی سه رقم آفتابگردان .مجله علوم کشاورزی ،جلد 34 ،شماره 2 ،صفحه 293-301

49- کریمی ،پ.1368 بررسی شیمیایی اسانس های گیاهان تیره جعفری پایان نامه دوره دکترا دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تبریز .96 صفحه

50-کوچکی ، ع و م،ح.بنایان.1373 فیزیولوژی عملکرد گیاهان زراعی . انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد .380 صفحه

51- کوچکی .ع،الف .زند .1375 کشاورزی از دیدگاه اکولوژی . انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد

52- کوچکی ،ع وم،ح،راشد محصل .م. نصیری وصدر آبادی . 1370 مبانی فیزیولوژیکی رشد و نمو گیاهان زراعی ،انتشارات بنیاد فرهنگی رضوی .403 صفحه

53- لطیفی ،ن.1374اثر کمبود رطوبت بر ویژگی های مورفولوژیک ،تولید ماده خشک وشاخص برداشت قبل وبعد از گلدهی گیاه کلزا .مجله علوم وصنایع کشاورزی.جلد 9 شماره 2

54-محمدزاده، علیرضا.  (1378) .مقایسه اثرهای اوره و اوره با پوشش گوگردی بر عملکرد گوجه‌فرنگی (رقم امپریال) در استان بوشهر/مجله علوم خاک و آب . ، سال 13 ، شماره 2، صفحات 168-159

55- محمودی، معصومه. (1386). بررسی اثرات کود نیتروژن ودورآبیاری برعملکرد واسانس گیاه داروئی نعناع فلفلیMentha piperita L.. پایان نامه کارشناسی ارشد گروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد جیرفت

56- مظاهری ،د.ن،مجنون حسینی .1380مبانی زراعت عمومی .انتشارات دانشگاه تهران .320 صفحه

57- مظفری ،ک.ی،عرشی وح.زینالی خانقاه .1375 بررسی اثر خشکی بر برخی از صفات مرفولوژیکی واجزاءعملکرد دانه آفتابگردان .مجله نهال وبذر ،جلد 12، شماره (3) ،صفحات 24-33

58- ملکوتی ، م وم،همایی. 1373 حاصلخیز خاکهای مناطق خشک مشکلات و راه حل ها . انتشارات دانشگاه تربیت مدرس .494 صفحه

59- ملکوتی ،م.ج.،1375کشاورزی پایدار وافزایش عملکرد با بهینه سازی مصرف کود در ایران ،نشر آموزش کشاورزی

60- ملکوتی ،م.ریاضی همدانی .1370 کودها وحاصلخیزی خاک .مرکز نشر دانشگاه تهران .  صفحه

61- مومنی فردالنگه ،س.ر،فرغانی .ج. دانشیان .س،رئیسی وب،تجاب. 1383 بررسی اثردور آبیاری وکاربرد کود سرک برعملکرد ارقام سویا دراستان گیلان .چکیده مقالات هشتمین کنگره زراعت واصلاح نباتات ،دانشکده کشاورزی .دانشگاه گیلان .448 صفحه

62- میرزا،م.،سفیدکن ،ف واحمدی ،ل.،1375اسانس های طبیعی ،انتشارات موسسه تحقیقات وجنگلها

63- میر حیدر ،ح. معارف گیاهی (کاربرد گیاهان در پیشگیری ودرمان بیماریها). 1382 . جلد پنجم . نشریه فرهنگ اسلامی

64- ناصری ، ف. 1371 دانه های روغنی . انتشارات آستان قدس رضوی .823 صفحه

65- ناصری پور یزدی ،م . ت. 1370بررسی اثر N-P-K بررشد وعملکرد زیره سبز . پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشکده کشاورزی فردوسی مشهد .91 صفحه

66-نخعی نژاد ،ا.1377 بررسی اثر مقادیر مختلف کود نیتروژن و تراکم بر روی عملکرد کمی وکیفی ذرت سیلویی وبررسی منحنی رشد آن در منطقه جیرفت ،پایان نامه کارشناسی ارشد . دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد جیرفت

67- نجفی ،ف. ورضوانی مقدم ، پ.، 1381 اثر رژیم های مختلف آبیاری و تراکم بر عملکرد وخصوصیات زراعی گیاه  دارویی اسفرزه.  مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی .دانشگاه صنعتی اصفهان. شماره 45

68- نجفی نژاد ،ح.ح.ا، مداحیان .1382 اثر رژیم های مختلف آبیاری و تراکم کاشت وعملکرد دانه و برخی خصوصیات زراعی ذرت ، مجله نهال و بذر ،جلد 19،شماره 2 ،صفحه 155-166

69-نیاکان،م.1383اثر نسبتهای سه کود N/P/K بروزن تر ،وزن خشک ،سطح برگ ومیزان اسانس گیاه نعناع فلفلی. Mentha piperita L .فصلنامه پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی ومعطر ایران .جلد20 شماره 2 صفحه 131-148

70-هاشمی دزفولی ، ا.ع،کوچکی وم،بنایان اول. 1374 مبانی فیزیولوژیکی رشد ونمو گیاهان زراعی . انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد . 404 صفحه

1-1- تاریخچه

 در تیره نعناع (Labiatae) طبق بررسی های جدیدی که بعمل آمده ،4000 گونه گیاه وجود دارد که در200 جنس جای داده شده اند . این گیاهان به وضعی در کره زمین پراکندگی دارند که در غالب نواحی یافت می گردند ولی پیشینه انتشار آنها درمدیترانه است . گیاهانی عموما” علفی یکساله یا پایا ودارای ساقه های راست یا خزنده اند(55)

 بعضی  از   آنها مانند.  ، Thymus و Lavandula ظاهربوته مانند  وساقه های متعدد وچوبی شده دارند. یا به صورت درختچه مانند ممکن است یافت گردد. از مشخصات این گیاهان آن است که ساقه های چهار گوش دارند . از قاعده ساقه آنها نیز غالبا” ساقه های فرعی منشاء می گیرد که حالت خزنده درسطح زمین پیدا می کنند ویا درون خاک وارد گردیده به صورت ساقه زیرزمینی درمی آیند . درانواع چند ساله این گیاهان ، ساقه های مسن ظاهر مدور دارد واین نیز بر اثر پیدایش لایه زاینده ای در ناحیه پوست ساقه های جوان است که با ایجاد بافت های جدید ، موجب ریزش وازبین رفتن لایه های بیرونی ، از خارج میگردد وبا این عمل ،ظاهر چهارگوش ساقه را ازبین میبرد . عده زیادی ازگیاهان تیره نعناع ،سریعا” تحت تاثیر شرایط متفاوت محیط زندگی قرار می گیرند مانند آنکه انواعی از آنها که در دشت ها واماکن مرطوب میرویند اگر درمحیط های خشک قرار گیرند ،به سرعت تغییراتی ازنظر سازش و تطابق با محیط حاصل می کنند تا مقاومت آنها درمقابل تعرق ،زیاد شود بطوری که برگهای آنها پوشیده از کرک می شود ،یا کناره پهنک برگهای آنها به سمت پائین خمیدگی حاصل می کند ویا روزنه ها ، به حالت فرورفته دربشره باقی می ماند ویا ممکن است هیپودرم در آنها به صورت کاملا” کلانشیمی درآید ویا برگ حالت نسبتا” ضخیم وچرمی پیدا  می کند وحتی سطح آن ممکن است کاهش حاصل نماید به حدی که بکلی از بین برود(5 و 31)

1-2 – پراکنش

برخی محققان منشا نعناع را قاره آسیا و بعضی دیگر منشا آنرا کشور انگلیس می دانند . نعناع  در نواحی معتدله اروپا ،آسیا ، شمال آمریکا و استرالیا در سطوح وسیعی می روید . مهمترین کشور تولید کننده این گیاه امریکاست . از کشورهای دیگر تولید کننده نعناع می توان روسیه ، بلغارستان ، برزیل ، ژاپن ، فرانسه ، آرژانتین ، مجارستان ، مراکش ورومانی را نام برد (5 و 55). این گیاه در اکثر نقاط کشور به صورت خودرو رشد میکند و طبق گزارش دفتر گل و گیاهان زینتی ، دارویی و قارچ های خوراکی معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی ، سطح زیر کشت نعناع در سال 1378 بالغ بر 258 هکتار در استانهای تهران ،کهکیلویه و بویراحمد ، آذربایجان غربی وشرقی ، کرمان و فارس بوده است. مصرف این گیاه بیشتر به منظور تولید ادویه می باشد (5)

1-3- گونه های مختلف گیاه نعناع

نعناع بیابانی –نعناع صحرائی – نعناع وحشی – نعناع آبی – ضمیران – نعناع  – نعناع کوهی (55)

1-3-1-گونه های خودروی نعناع در ایران

نعناع بومی ایران – که در شمال و مرکز ایران می روید و دارای طعم و عطر و اسانس ملایم تری است . نعناع اهوازی ، نعناع بلوچی – ( خودرو ) با عطر زیاد و مزه تند  (5)

روی هم رفته گونه نعناع دارای واریته ها و دور گها و فرمهای بسیار زیاد است که از نظر خواص ظاهری ،شکل و ابعاد برگها و گلها ، رنگ برگها و ساقه ،کرک دار بودن و صاف بودن اندامها و بویژه برگها ،مقدار و ترکیبات اسانس ، زود رشدی و کند رشدی و غیره با هم بسیار متفاوت هستند ، ولی اکثر آنها دارای خواص مشابه داروئی می باشد . لازم به ذکر است که دورگهای زیادی هم بین نعناع و پونه ها که گیاهان بسیار نزدیک به نعناع هستند ،در سر تاسر جهان وجود دارد و اکثر مردم عادی آنها را با هم اشتباه می کنند و نمی توانند بخوبی تمیز بدهند . نعناع پونه و گل پونه عبارت است از پونه های تازه و نورس وبا طراوت که در نیمه اول فروردین ماه در کنار جوی ها روئیده و قبل از بلند شدن ساقه آنرا بنام نعناع پونه و گل پونه چیده و به مصرف خوردن می رسانند (47 و40)

1-4 -گیاهشناسی

نعناع (Mentha piperita L  . ) گیاهی علفی ، پایا و چند ساله ، دارای ساقه های خزنده و زیرزمینی است ریشه ، استولون ها و ریزوم ها دارای گره های متعددی هستند که محل رویش ریشه های باریک و درنتیجه تشکیل گیاهان کوچک در اطراف پایه مادری است (5 و 55). اندام های زیرزمینی نعناع به رنگ سفید ، نازک و به طول 5 تا 20 سانتیمترند . ریشه نعناع چندان عمیق نیست و به صورت پراکنده در سطح خاک قرار دارد. برگ های آن متقابل ، بیضوی ، نوک تیز و دندانه دار و کمی پوشیده از کرک وبه طول 4 تا 8 سانتی متر و به عرض 2 تا 3 سانتی متر هستند(5)

 ساقه گیاه چهار گوش و به رنگ قرمز مایل به بنفش است ودر محل هر یک از گره های آن دو برگ متقابل دیده می شود . طول ساقه ، با توجه به شرایط اقلیمی محل رویش ، بین 30 تا 100 سانتی متر متغیر است . قسمت های بالایی ساقه نسبت به قسمت های پایین از انشعابات بیشتری برخوردارند. گل های نعناع که در ماههای مرداد وشهریور ظاهر میگردند ، به رنگ بنفش روشن و به صورت خوشه‌های مجتمع هستند . برخی از شاخه های این گیاه عقیم وعاری ازگل باقی می ماند (4 و31). عمر گل ها بسیار کوتاه است و مدت کمی پس از تشکیل از گیاه جدا می شوند . میوه کپسولی ، کوچک و به رنگ قرمز تیره است . بذر این گیاه فاقد قوه رویشی است و بواسطه وجود اسانس در پیکر رویشی ، گیاهان از بویی مطبوع و مزه ای خنک و کمی تند برخوردارند. دوره رویش نعناع از آغاز رویش تا مرحله گلدهی ، 80 تا 100 روز به طول می انجامد . ابتدا رویش گیاهان به کندی صورت می گیرد ، ولی پس از 2 تا3 هفته ، رشد آنهاسرعت می یابد . پس از اولین برداشت چنانچه شرایط اقلیمی مناسب باشد ، گیاهان مجددا” به گل خواهند نشست (82 و 112 )

1-5 – موارد مصرف

در اکثر فارماکوپه ها خواص دارویی پیکره رویشی ، برگ و اسانس نعناع   را مورد تاکید قرار گرفته است.(4) در طب سنتی از گیاه دارویی نعناع  به عنوان ضد نفخ ، مقوی معده ، ضد سرفه ، ضد تشنج ، قابض، محرک ، مسکن ، آرام بخش ، خنک کننده استفاده می شود (18)

همچنین از آن برای درمان درد شکم ، سوء هاضمه ، سرماخوردگی ، آنفولانزا ، ناراحتی های اعصاب در بچه ها ، خون ریزی بینی ، بیماری گلو وسردرد استفاده می شود . عصاره نعناع نیز به عنوان ضد سم در موارد مارگزیدگی و نیش حشرات به کار میرود  (31)

 به طور کلی نعناع گیاهی گرم کننده ، مقوی و رقیق کننده خون است . جویدن برگ آن موجب تسکین درد دندان می شود و آشامیدن عصاره آن خونریزی را قطع می کند . خوردن جوشانده آن مخلوط با پر سیاوشان برای دردهای قلب تقویت معده و افزایش نیروی هاضمه بسیار نافع است . امروزه در صنایع داروسازی از مواد موثره نعناع ، داروهایی برای مداوای دل درد و نفخ شکم تهیه می شود (18)

نام تجارتی داروی ساخته شده از گیاه

GER: Chinaminze.UK.Switz: Colpermin(82 و 112)

1-6 ـ مواد موثره

برگ تازه گیاه نعناع دارای تانن ،یک ماده تلخ و25 درصد اسانس است . اسانس در ابتدای رشد ،در پیکر رویشی ساخته وذخیره می شود . بارشد گیاه سرعت سنتز اسانس افزایش می یابد و اسانس در حفره های زیر کوتیکول ساخته وذخیره  می شود(82 و 112) . ساقه ها معمولا” فاقد اسانس هستند . به طور متوسط مقدار اسانس در اندام های هوایی گیاه 1 تا 15 درصد گزارش شده است . اسانس نعناع  از تقطیر برگ و سرشاخه های گلدار گیاهان مذکور ،تحت اثر بخار آب تهیه می گردد وبرای این کار نیز معمولا” گیاه دوساله راکه واجد مقدار بیشتری از اسانس است،انتخاب می کنند. معمولا”برگ تازه تا 25 درصد اسانس داشته ،درحالیکه درصد اسانس دربرگ خشک به 2 درصد ویا حتی یک درصد تقلیل می یابد . گیاه پرورش یافته درکشورهای به نسبت سردومرطوب ،مقدار زیادتری اسانس تولید می کند . در ضمن اگر گیاه در زمین زراعتی در سایه قرار گرفته باشد ،مقداردرصد استرهای مانتول در آن کم میگردد درحالیکه یخبندان عمل عکس را دارد (31، 82 و 112). روغن نعناع  همچنین دارای خاصیت ضد باکتری ، ضد خورندگی بسیاری از ویروس هایی که سبب مشکلات گوارشی می شوند را دارد

1-7- نیازهای اکولوژیکی

گیاه دارویی نعناع  را می توان در اکثر نقاط کشت کرد . اما مناطق خیلی سرد برای کشت این گیاه مناسب نیستند . مواد و عناصر غذایی فراوان و آب کافی برای رویش نعناع ضروری است( 5 و 55) . چنانچه سطح خاک از برف پوشیده شده باشد ، اندام های زیر زمینی در 17- درجه سانتی گراد زنده نمانده و فعالیت بسیار خفیفی خواهند داشت . این اندام ها قادرند تا سرمای 30- درجه سانتی گراد را هم برای مدت محدودی تحمل کنند . گیاه در 2 تا 3 درجه سانتی گراد  شروع به رویش می کند ،ولی درجه حرارات مطلوب برای رویش نعناع 10 درجه سانتی گراد است . درجه حرارت مناسب به منظور تسریع در رشد ونمو گیاه و همچنین افزایش در تولید اسانس 18 تا 20 درجه سانتی گراد است . برخی از محققان اعتقاد دارند که هرچند در درجه حرارت های بالاتر (22 تا 25 درجه سانتیگراد ) مقدار تولید اسانس در گیاه افزایش می یابد ، ولی این میزان حرارت در مقدار منتول اسانس تاثیر منفی داشته و سبب کاهش آن می شود . نعناع گیاهی روز بلند است و تابش نور سبب افزایش محصول نعناع میشود ودر سنتز اسانس آن نیز تاثیر مثبت دارد . نعناع در طول رویش به حداقل 700 تا 800 میلیمتر بارندگی نیاز دارد (5 و 55) . خاک مناسب برای کشت این گیاه خاک لوم شنی حاوی مقادیر زیاد ترکیبات هوموسی است . (pH) خاک مناسب برای نعناع بین 5 تا 8 است . باید از کاشت نعناع  در خاک های رسی  واشباع از آب و آنها بالاتر از 5/8 است، اجتناب کرد  .خاک های اسیدی و زهکشی شده خاک های مناسبی برای کشت نعناع محسوب می شوند (23 و 69)

 1-8 – کاشت

نعناع  مانند هر گیاه هیبرید دیگر بذر تولید نمی کند و تکثیر آن به وسیله استولون ، قلمه ساقه و یا جدا کردن پا جوش از گیاه مادری انجام می شود . کشت و تکثیر نعناع از طریق اندامهای زیر زمینی را می توان در پاییز یا در بهار به سبب وجود شرایط رطوبتی و اقلیمی مناسب انجام داد . مناسب ترین زمان در کشت های بهاره اواسط بهار است  (31 و 55) . در تکثیر توسط استولون ، فاصله ردیف ها از یکدیگر 50 تا 60 سانتی متر و عمق مناسب برای کاشت آن 10 تا12 سانتی متر است . عمق کاشت نباید از میزان مذکور تجاوز کند ، زیرا قدرت رویشی گیاه کاهش می یابد . اواخر بهار زمان مناسبی برای تکثیر نعناع از طریق قلمه های ساقه است . در این روش فاصله ردیف ها از یکدیگر بین 50 تا 70 سانتی متر است . همچنین اواخر بهار زمان مناسبی برای جدا کردن پاجوش هااز پایه مادری و انتقال آنها به زمین مورد نظر است . پاجوشها در ردیف هایی به فاصله 60 سانتی متر کشت میشوند . فاصله بوته ها برروی هر ردیف 20 تا30 سانتی متر است. (31 و 55)

 1-9- نیازهای غذایی

نعناع  در طول رویش و تولید مواد موثره به مقدار زیادی مواد و عناصر غذایی نیاز دارد . تحقیقات نشان داده است که مقادیر مناسب ازت به میزان قابل توجهی موجب افزایش اسانس نعناع می شود (31 و 55). گیاه برای تولید یک تن پیکره رویشی تازه به 25 کیلوگرم ازت و8 کیلوگرم اکسید فسفر و10 کیلوگرم اکسید پتاسیم نیاز دارد . بنابر این نیاز غذایی نعناع تا مرحله گلدهی بسیار زیاد است . به طور کلی در سال اول قبل از کشت ، 50 تا 90 کیلوگرم در هکتار اکسید فسفر و 60 تا 90 کیلوگرم در هکتار کودهای ازته باید به زمین هایی که برای کشت نعناع اختصاص می یابد اضافه شود . ازسال دوم کشت هر ساله در فصل پاییز افزودن 50 تا 80 کیلوگرم در هکتار اکسید فسفر و 60 تا 80 کیلوگرم در هکتار اکسید پتاس به خاک سبب افزایش عملکرد وبهبود کیفیت مواد موثره نعناع می شود . کمبود عناصری نظیر بر ، منگنز ، مولیبدن و کبالت در کاهش عملکرد ونیز کاهش اسانس نعناع تاثیر بسزایی دارد و در طول رویش گیاهان ، کاربرد مواد غذایی محلول که حاوی ریزمغذی های مناسب هستند ، سبب افزایش عملکرد خواهد شد (23 و 69)

همچنین باید به این نکته توجه داشت که اگر آهک زمین زراعتی زیاد باشد ،مقدار نسبی اسانس درگیاه،کاهش حاصل می نماید (5 و34)

1-10- مراقبت ونگهداری

در طول رویش نعناع ، علفهای هرز موجب ایجاد اختلال در رشد گیاه می شوند . مبارزه با علف های هرز به دو روش شیمیایی و مکانیکی انجام می گیرد . اوایل بهار زمان مناسبی برای مبارزه مکانیکی با علفهای هرز است. برای مبارزه شیمیایی با علف های هرز در کشت پاییزه، درفصل بهار و قبل از رویش گیاه و در کشت بهاره پس از کشت نعناع ، می توان از علف کش مرکازین به مقدار 35 تا 4 کیلوگرم در هکتار استفاده کرد. در سال دوم وسوم رویش ، اوایل بهار ، قبل از رویش مجددگیاهان ، کاربرد علف کش های مرکازین به مقدار 4 تا 5 کیلوگرم در هکتار وآرزین به مقدار 3 تا4 کیلوگرم در هکتار نتایج مطلوبی در ازبین بردن علف های هرز دارد

نعناع در طول رویش ، ممکن است تحت تاثیر عوامل بیماریزای خطرناک قرار بگیرد و صدمات جبران ناپذیری به محصول وارد آید . از بیماریهای قارچی می توان از زنگ نعناع نام برد . برای مبارزه با این قارچ می توان از ماده شیمیایی ضد قارچ کرزونیت به مقدار 8 تا9 کیلوگرم در هکتار پس از رویش گیاه ، زمانی که ارتفاع ساقه کم است ، به صورت محلول پاشی استفاده کرد (125) . در طول رویش، آفات ممکن است خسارات زیادی به بار آورند ، از اینرو ، در فصل بهار می توان از آفت کش وقارچ کش های مناسب استفاده کرد (31 و63)

1-11- برداشت

نعناع را می توان 2 تا3 بار در سال برداشت کرد .روش وزمان برداشت بستگی به چگونگی استفاده از اندام‌های جمع آوری شده دارد . در اکثر کشورها نعناع را برای استخراج اسانس آن کشت می کنند . بنابراین مرحله گلدهی  زمان مناسبی برای برداشت محصول است (31 و 55). در صورت کشت نعناع درسطوح وسیع ، باید به وسیله ماشین های مناسب اقدام به برداشت اندام های مورد نظر کرد . در این صورت گیاهان از فاصله 4 تا5 سانتیمتر از سطح زمین بریده می شوند سپس برای مدتی روی زمین می مانند تا حدود 25 تا 40 درصد رطوبت آنها تبخیر شود (16 و 55). در صورتی که گیاهان در پاییز برداشت شوند ، باید مستقیما” به کارخانه برای استخراج اسانس منتقل شوند . قرار دادن گیاهان بر روی زمین به منظور تبخیر آب آنها سبب کاهش اسانس نعناع می شود . ولی از آنجا که 25 تا 40 درصد از رطوبت آنها کاسته میشود وحجم آنها نیز به طور قابل ملاحظه ای کاهش می یابد ، حمل ونقل آنها آسانتر می شود (5). برطبق نظر محققان محصول نعناع را تا قبل از خرداد نباید برداشت کرد ، زیرا اسانس در این مرحله کیفیت چندان مطلوبی ندارد و حاوی مقدار زیادی منتون است . عقیده بر این است که زمان مناسب برای اولین برداشت ، آخر خرداد تا 25 تیر ماه ، دومین مرحله برداشت 10 مرداد تا 15 مهر و سومین مرحله برداشت تا 15 آذر است . (31) عملکرد سالانه وزن تازه گیاه 12تا 30 تن در هکتار است که از آن 30 تا60 کیلوگرم اسانس به دست می آید . چنانچه گیاه را به منظور استفاده از پیکر رویشی آن و به عنوان استفاده از سبزی یا ادویه کشت کنند ، می توان 3 تا4 بار در سال محصول برداشت کرد . اولین برداشت قبل ازگلدهی انجام می گیرد و اندام خشک حاصله 25 تا 3 تن ازهرهکتار خواهد بود . پس از برداشت ،محصول را به طور طبیعی یا مصنوعی درحرارت 40 تا 45 درجه سانتی گراد  خشک می نمایند . پس از خشک کردن ،آنها را درظروف کاملا” دربسته انبار نموده وسپس درعدلهای کنفی 20 تا25 کیلوگرمی بسته بندی کرده ووارد بازار تجارت می نمایند (5 و31)

1-12 – ترکیبات شیمیایی نعناع

1-12-1- اسانس

  اسانس ها ترکیبات معطری هستند ، که به علت تبخیر شدن در مجاورت هوا ودردمای معمولی روغن های فرار (Volatile oils)  یا روغن های اتری (Ethereal oils ) یا اسانس های روغنی (Essential oils) یا به طور کلی اسانس نامیده می شوند .اسانس ها بیرنگ بوده ولی براثر مرور زمان بعلت اکسایش ورزین شدن ابتدا زرد رنگ وسپس قهوه ای می شوند . این مواد در آب تا حدودی غیر محلول هستند. ولی می توانند به اندازه کافی درآب حل شده و بوی خودرا به آب انتقال دهند .اسانس ها به خوبی دراتر ، الکل و حلال های آلی حل می شوند . این مواد دراعمال فیزیولوژیکی گیاه  (تنفس ، تشکیل کلروفیل ، قابلیت نفوذ سلولی و;) نقش موثری دارند  (38)

1-12-2 ـ ترکیبات اسانس

ترکیبات تشکیل دهنده اسانس نعناع  به بیش از 20 نوع می رسد که مهمترین آنها منتول (40 تا 60 درصد ) است . بیشترین مقدار مانتول دراسانس استخراج شده در برگ های جوان وجود دارد . اسانس گل ها مقدار کمی منتول دارد که مهمترین ترکیب آن را منتوفوران (10 تا12 درصد ) تشکیل می دهد . از مواد دیگر اسانس نعناع  می توان  به سینئول ،اوسیمن و کاریوفیلن  اشاره کرد. منتول یک منوترپن حلقوی اشباع شده الکلی است که به عنوان یک ماده شیمیایی بی نظیر در ایجاد حس سرما معرفی شده  وبر روی پوست و غشاء مخاطی تاثیر می گذارد . وهمچنین خاصیت ضد باکتریایی دارد و از آن در تهیه محلول هایی برای شستشوی دهان و گلو استفاده می شودونیز دارای خاصیت ضد خارش نیز می باشد .و همچنین به مصارف تهیه لیکور وانواع شیرینی می رسد . درعطر سازی مخصوصا” معطر ساختن سیگار مورد توجه است بعلاوه در تهیه بعضی از فراورده های داروئی مانند محلول های رفع سرفه ،بخور وغیره مورد استفاده قرار میگیرد (62). در دامپزشکی ،بعنوان یک ماده بی حس کننده سطحی با اثر ملایم ،ضد عفونی کننده به کار میرود (88). منتول همچنین به حالت متبلور یا به حالت گرانول به دست می آید . طعم وبوی نعناع دارد . درگرمای 41-43 درجه ذوب می شود . به مقدار خیلی زیاد درالکل ،کلروفرم ،اتر ،اتر-دوپترول ولی به مقادیر کمتر دراسید استیک گلاسیال محلول است (31). 18-Cineol سینئول نیز یک منوترپن اکسیژن دار حلقوی است،  مایعی بیرنگ با بویی شبیه کافور است که طعمی سرد وادویه ای دارد  چگالی آن در25 درجه سانتی گراد برابر923/0-921/0 نقطه جوش آن درفشار اتمسفر یک 176-177 درجه سانتیگراد  ونقطه ذوب آن 15+ درجه سانتیگراد وضریب شکست نوری آن 455/1-460/1 می باشد( 88 و 112). درعمل در آب نامحلول بوده (9/1در 100 قسمت آب ) ولی به هرنسبتی با الکل و اتر مخلوط میگردد . درکلروفرم ،اسید استیک وروغن های دیگر نیز محلول است  (101). از سینئول  درتهیه شربت اکسپکتورانت ودرمان برونشیت های مزمن مورد اسفاده قرار می گیرد. این ماده درداروهای شستشوکننده وانواع روغنهای پوست ومو مصرف دارد (62). اوسیمن یک منوترپن خطی است که به طورخالص درتهیه اسانس های شیمیایی مثل عطر بهار نارنج،گلابی ،پرتقال وریحان استفاده میشود  (62) . B-Caryophyllen کاریوفیلن نیز یک سزکوئی ترپن دو حلقه ای است که در بسیاری ازروغن های اسانسی به ویژه در روغن میخک)        (Clove oil وروغن حاصل از شاخه و گل  وجوددارد . به حالت مایع بویی ترپنی دارد که هم شبیه بوی تربانتین  (سقز) Syzigium aromaticum L.  وهم شبیه بوی میخک است. نقطه جوش آن 13-129 درجه سانتی گراد وچگالی آن در 17 درجه سانتی گراد نسبت به آب 4 درجه سانتی گراد برابر 905 میباشد (101) . از کاریوفیلن به عنوان طعم دهنده درادویه وآدامس به کار می رود (62) . MenthofuranCarles آنرا از تقطیر شکوفه های نعناع بدست آوردو دارای وزن مولکولی 15021 می باشد. wienhaus,Dewein  ترکیب جدید را با فرمول 3,6,Dimethyl coumarone   این را Tetrachydride(4,5,6,7) مشخص کرده ومنتوفوران نامگذاری کردند. به نظر می آید این ترکیب به تدریج در گیاه تشکیل شده ودرطی زمان شکوفه دهی به حداکثر مقدار می رسد وبا افزایش مقدار مانتول در گیاه ، به آرامی ناپدید میگردد .بوی آن شبیه بوی مانتول بوده ورنگ آن آبی می باشد .درمجاورت هوا به یک اسید((C7H10O2 تبدیل میگردد .به طور عمده درصنعت عطر سازی از آن استفاده به عمل می آید  (135) . اسانس نعناع در صنایع غذایی ، بهداشتی و آرایشی ، شیرینی سازی ، نوشابه سازی و صنایع ادویه ای مورد استفاده قرار می گیرد .  از گیاه نعناع  د ربلغارستان کالتیواری به نام متا (Meta) با 46%کارون (Carvon)در اسانس و کالتیوار دیگری به نام لینا (Lina) با 90% لینالول در اسانس بدست آورده اند . چگالی اسانس حاصل از برگ نعناع تازه 908% ، چگالی اسانس حاصل از برگ نعناع خشک 912% می باشد (4)

1-12-3- استخراج اسانس

 

برای دریافت اینجا کلیک کنید

سوالات و نظرات شما

برچسب ها

سایت پروژه word, دانلود پروژه word, سایت پروژه, پروژه دات کام,
Copyright © 2014 icbc.ir