توضیحات

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

 مقاله آجر دارای 35 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله آجر  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : توضیحات زیر بخشی از متن اصلی می باشد که بدون قالب و فرمت بندی کپی شده است

بخشی از فهرست مطالب پروژه مقاله آجر

آجر

آجـر

آجرپـزی : 

کوره‌های آجرپزی : 

طبقه‌بندی آجر

انواع آجر از لحاظ رنگ: 

انواع آجر از لحاظ ابعاد

مرغوبیت آجـر

وزن مخصوص آجر: 

خاصیت جذب آب آجر

امراض آجـر: 

مصالح مورد نیاز جهت تهیه آجر ماسه آهکی

بلوک سفالی

منـابع و مأخـذ : 

بخشی از منابع و مراجع پروژه مقاله آجر

 1-ساختمان و اجزاء ساختمان  ، تألیف همین نگارنده

2- دیقلهای ساختمانی ، تألیف همین نگارنده

2- مصالح ساختمانی : ، تألیف احمد حمامی

4- راهنمای بتن سازی ، تألیف احمد حمامی

5- تکنولوژی کار و مصالح : تألیف احمد حمامی  از انتشارات دانشگاه علم وصنعت

آجـر

آجر یا آجور یا آگور واژه‌ای است یونانی و به خشت‌هایی می‌گفتند که احکام و فرامین دولتی روی آن نوشته می‌شد (حک می‌گردید)و بوسیله پختن این خشت‌ها، نوشته‌ها را روی آن پایدار می‌کردند

بدرستی معلوم نیست که آجر از چه زمانی پیدا شده است ولی می‌توان آنرا هم
با پیدایش آتش دانست بدین طریق که گل موجود در کنار اجاق‌های انسانهای اولیه پخته شدو سخت‌تر از کلوخه‌های هم جوار خود گردید و با مشاهده آن بشر اولیه قطعه‌ای از آجررا کشف نمود

آجر یکی از مصالح ساختمانی است که با خلق و خوی بشر بسیار سازگار بوده و در هر دورانی از تاریخ به نوعی مورد استفاده او واقع شده است. از ابتدا که بشر زنددگی غارنشینی را پشت سر گذاشته و فکر تهیه سرپنهاهی در مغز او ایجاد گردید تا خود را از گزند عوامل جوی مانند باد و باران و سرما و گرما و هجوم جانوران درنده و گزنده محفوظ نگاهدارد. همچنین با گذشت زمان و هجوم قبایل مجاور به یکدیگر برای کسب ثروت و قدرت، بشر به فکر تهیه مصالحی افتاد که اولاً از لحاظ وزن کوچک باشد که بتواند آنرا حمل نماید و در ثانی از لحاظ شکل طوری باشد که بتواند با روی هم قرار دادن آن به مسکن خود از لحاظ هندسی شکل دلخواه خود را بدهد و همچنین باعث حفاظت او بشود. برای رسیدن به این مقصود ابتدا سنگهای کوچک را مورد استفاده قرار داد و بعد
از آن بفکر تهیه آجر افتاد و با آن توانست سرپناه مورد نیاز خود را بسازد و در ادوار بعد نیز از آجر برای ساختن قلعه و کشیدن دیوارهای بلند به دور شهرها جهت جلوگیری از هجوم دشمن استفاده نمود. در دورانهای بعد نیز آجر را برای ساختن پلها و بالاخره ساختن قصرهای باشکوه مورد استفاده قرار داد

ساده‌ترین تعریفی که بخواهیم برای آجر بنمائیم آن است که بگوئیم آجر سنگی است مصنوعی که از پختن خاک رس با استخوان‌بندی اصلی سنگ بدست می‌آید و ابعاد و تعداد آن مطابق احتیاج ما، قابل تغییر می‌باشد

مصرف آجر در ایران سابقه باستانی دارد و از زمان ساسانیان بناهایی بجا مانده است که در آنها آجر مصرف شده. مانند طاق کسری در تیسفون شهر باستانی اقامتگاه زمستانی شاهان اشکانی (عراق امروز) یا کف دالان مسجد جامع اصفهان که برای فرش آن از آجرهایی استفاده شده است که در آتشکده‌های ساخته شده در زمان ساسانیان بکار رفته بود

استفاده از آ جر در ساختمان چنان با خلق و خوی ما ایرانیان عجین می‌باشد که ساختن بناهای آجری در تمام دوران طول تاریخ همراه ما بوده و تاسالهای 1340 نیز ادامه داشته و بناهای بسیارزیبایی در تهران با آجر ساخته شده که نمونه‌های آن در خیابان لاله‌زار و فردوسی تهران نیز موجود می‌باشد و اکنون که بعلت تراکم جمعیت و ساختن بناهای چندین طبقه استفاده از آجر در اسکلت اصلی ساختمان مقدور نیست و اسکلت آنرا با فولاد یا بتن می‌سازند از آجر بعنوان نماسازی استفاده می‌نمایند و یا در قسمتی از سالن و سایر فضاها، آجر را بطور نمایان)اکسپز) بکار می‌برند

1-تهیه خاک رس: خاک رسی را که برای تهیه آجر انتخاب می‌کنند لازم نیست که رس خالص بوده و بدون ترکیبات دیگر باشد. فقط کافی ناخالصیهایی از قبیل ریشه گیاهی ـ چوب ـ زغال و غیره در آن وجود نداشته باشد. زیرا این مواد هنگام پختن آجر در داخل کوره سوختن و جای آن خالی می‌ماند و از مقاومت آجر کم می‌کند. خاک مصرف شده برای آجرپزی تحت شماره 1162 موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران استاندارد شده و فرمول کلی آن NH2O و Si2O و Al2o3  است و باید دارای موادی به شرح زیر باشد

2-عمل آوردن خاک : منظور از عمل آوردن خاک آنست که خاکی حتی‌المقدور یکدست و عاری از کلوخه و مواد خارجی مخصوصاً مواد آلی داشتهباشیم. برای اینکار خاک را هوا می‌دهند و بعد اگز لازم باشد آنرا آسیاب می‌کنند و اگر بخواهند آجر مرغوب تهیه نماید آنرا می‌شویند و پس از خشک شدن از الکلهای مخصوص گذرانیده و دانه‌های درشت آنرا جدا می‌نمایند. و همچنین در این مرحله مواد خارجی خاک را از آن جدا می‌سازندا توجه به مرغوبیت آجر در موقع عمل آوردن خاک دقت‌های لازم را بعمل می‌آورند. مثلاً وقتی که رنگ آجر مطرح باشد باید دانه‌هایی که مانع بوجود آمدن رنگ دلخواه می‌شود از مصالحی که برای پختن آجر تهیه می‌گردد خارج می‌شود، در صورتی که اگر رنگ آجر مطرح نباشد این دقت لازم نیست

بعد از تهیه مصالح اگر بخواهند از آن بلافاصله استفاده نمایند آنرا به سالهای ساختن گل می‌برند و در غیر این صورت آنرا در سیلوهای مخصوص انبار می‌نمائید

سیلوهای ذخیره مواد اولیه آجر برخلاف سایر سیلوها فاقد هرگونه وسائل جنبی مانند آنچه که در سیلوهای سیمان توضیح داده شد می‌باشد و فقط کافی است که این سیلوها مکانی سرپوشیده باشند تا مصالح ذخیره شده در خود را از گزند عوامل جوی محفوظ نگاهدارد

3-ساختن گل: در حدود 20 درصد وزن خاک به آن آب اضافه می‌نمایند. آب مورد نیاز برای ساختن گل باید فاقد مواد خارجی بوده و همچنین نباید آبی باشد که در مراحل مختلف تهیه آجر با خاک‌رس ترکیب شیمیایی بدهد بدین علت بهتر است برای تهیه گل از فاضل‌آب کارخانه‌ها استفاده نشود. بعد از مخلوط کردن آب با خاک آنرا خوب مخلوط می‌کنند. تا تمام ذرات خاک در مجاورت آب قرار گیرد (تر بشود) در کارخانه‌های پیشرفته آجرپزی، این عمل بوسیله مخلوط‌کن‌های مکانیکی انجام می‌شود ولی در کوره‌های قدیمی بعد از آنکه آب و خاک را مخلوط کردند مدتی آنرا بحال خود رها می نمایند (در حدود 3 الی 4 روز) تا رفته رفته آب به تمام ذرات  خاک نفوذ کرده و آنرا تر نماید و همچنین با نفوذ آب در ذرات خاک، کلوخه‌های موجود در آن باز شده و گل بشکل خمیر یکنواخت و نرمی در می‌آید، آنگاه آنرا با لگد زدن و ورز می دهند و بدین وسیله بع یکنواخت شدن گل و باز شدن کلوخه‌هایی که هنوز در مجاورت آب قرار نگرفته‌اند هر چه بیشتر کمک می‌کنند

مقدار آب موجود در گل باید به حداقل ممکن برسد و این آب باید آنقدر کم باشد که فقط شکل دادن گل را ممکن سازد زیرا هر قدر آب درون گل زیادتر باشد اولاً خشک کردن خشت مشکل‌تر و پرهزینه‌تر می‌شود در ثانی بعد از آن که خشت خشک شد و آب درون متصاعد گردید فضای خالی آن در خشت باقی مانده و موجب پوکی آجر می‌گردد

4-قالب‌گیری یا خشت‌زنی: بعد از تهیه گل و بعمل آوردن آن آنرا به شکل آجری که می‌خواهند بپزند قالب‌گیری می‌کنند و یا خشت می‌زنند در کارخانه‌های قدیمی خشت‌زنی با دست انجام می‌گردید بدین طریق که قالبی چوبی به شکل آجری که می‌خواستند تهیه نمایند می‌ساختند

این قالب ممکن بود هر بار یک خشت را قالب‌گیری نماید و یا ممکن بود آنرا طوری بسازند که در هر مرحله دو یا چهار و یا حتی شش خشت را در یک زمان قالب‌گیری کند آنگاه آنرا با دست از گلی که قبلاً تهیه شده و آماده بود پر می‌کردند و با فشار انگشتان کلیه فضاهای خالی که ممکن بود در گوشه قالب بوجود آید پر می‌نمودند آنگاه سطح خارجی آنرا با دست صاف و صیقلی کرده و بعد قالب را که ته نداشت و فقط یک چهارچوب بود بلند می‌کردنددر نتیجه خشت‌های قالب‌گیری شده در محل خود باقی می‌ماند و قالب را کنار خشتها گذاشته و دوباره خشت‌زنی را ادامه می‌دادند بدین طریق یک کارگر معمولی می‌توانست در یک روز کاری 1500 تا 2000 قالب خشت تهیه نماید

در کارخانه‌های جدید کلیه اعمال خشت زنی با ماشین انجام می‌شود بدین طریق
که گل‌ورز داده شده را به داخل محفظه ماشین خشت‌زنی وارد می‌کنند این ماشین به لوله مارپیچی با فشار به جلو هدایت شده و از دهانه ماشین که به صورت مکعب مستطیل به طول و عرض آجر مورد نیاز می‌باشد خارج می‌شود (در حدود 20 سانتیمتر در 10 سانتیمتر) آنگاه آنرا به ضخامت آجر (حدود 5 سانتی‌متر) با سیم یا گیوتین و یا هر وسیله دیگر می‌برند خشت بریده شده روی تسمه نقاله که به قسمت خشک‌کن متنهی می‌گردد هدایت می‌شود

در کارخانه‌هایی که قالب زدن با پرس‌های سنگین انجام می‌شود یعنی برای شکل دادن به آجر از لغزندگی دانه ها به رویهم بوسیله آب استفاده نمی‌شود بلکه شکل دادن آجر بوسیله فشار انجام می‌شود. میزان آب را در خاک به 8 درصد تقلیل داده در نتیجه آجر احتیاج به خشک شدن ندارد و مستقیماً از قسمت قالب‌گیری به کوره پخت هدایت می‌شود. میزان فشار لازم برای خشت‌زنی با توجه به مقدار آب خاک متغیر است

برای دریافت اینجا کلیک کنید

سوالات و نظرات شما

برچسب ها

سایت پروژه word, دانلود پروژه word, سایت پروژه, پروژه دات کام,
Copyright © 2014 icbc.ir