توضیحات

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

 گزارش كارآموزی شركت داروسازی ثامن دارای 73 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد گزارش كارآموزی شركت داروسازی ثامن  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی گزارش كارآموزی شركت داروسازی ثامن،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن گزارش كارآموزی شركت داروسازی ثامن :

مقدمه :
شركت داروسازی ثامن .
شركت داروسازی ثامن، در سال 63 به منظور تولید 12 میلیون انواع فرآورده های تزریقی در شهر مشهد، با عنوان شركت سرم سازی ثامن، تاسیس شد و سپس به دلیل گسترش فعالیت شركت و تولید تعدادی از انواع محلول های تزریقی، علاوه بر تولید انواع سرم به پیشنهاد شركت ثامن و تایید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی در اسفند ماه سال 79 به شركت داروسازی ثامن تغییر نام یافت.

بر طبق مفاد اساس نامه شركت داروسازی ثامن، ایجاد یا مشاركت در تاسیس كارخانه ها، به منظور تهیه و تولید محلول های تزریقی، دیالیز خونی و صفاقی، شست و شوی استریل و فرآورده های لیوفلیزه و غیرلیوفلیزه، تجهیزات دارویی و پزشكی و تولید مواد اولیه و ماشین آلات صنعتی، قطعات یدكی مورد نیاز، فروش و صادرات محصولات كارخانه موضوع فعالیت اصلی این شركت است.

تنوع محصولات شركت داروسازی ثامن بالغ بر 62 نوع محصول است. تولید انواع فرآورده‌های دارویی و شست و شو در حجم 500 تا 5 هزار میلی لیتر، انواع داروها و آنتی بیوتیك های تزریقی، انواع آمپول و همچنین انواع محلول های همودیالیز و دیالیز صفاقی و انواع پپتیدهای نوتركیب با انواع بسته بندی شیشه ای و پلاستیكی، بطری و كیسه، با حجم های متفاوت از مهم ترین تولیدات این شركت است. كلایسین، شست و شوی سه لیتری، دولیتری، مودیفاید ژلاتین، بوسرلین، دیالیز صفاقی، منیزیم سولفات 10 درصد، 20 درصد، 50 درصد در حجم 10 سی سی و سدیم كلراید 5 درصد، از جمله محصولات تولید شده انحصاری شركت داروسازی ثامن است.

در سال گذشته، بزرگ زرینی در كارخانه درخشان شركت داروسازی ثامن ورق خورد، به طوری كه در بخش فرآورده های تزریقی، انواعی از آمپول منیزیوم سولفات 10 درصدی، 20 درصدی، 50 درصدی و 10 میلی لیتری تهیه شده است كه اولین سری ساخت آن به آزمایشگاه كنترل وزارت بهداشت ارسال شده است.

همچنین تهیه محلول سدیم كلراید9/0 درصد شست و شوی دو لیتری، محلول همودیالیز اسیدی 920 میلی لیتری و نیز سدیم كلراید 5 درصد 50 میلی لیتری و سدیم كلراید 45/0 درصد 500 میلی لیتری كه پروانه تولید آن صادر شده، در مرحله برنامه ریزی تولید شركت داروسازی ثامن است.

از آن جایی كه استراتژی شركت داروسازی ثامن، بر پایه تولید محصولات جدید با ارزش افزوده قابل قبول و حفظ و توسعه بازار محصولات باری در داخل و خارج كشور، استوار شده ، تغییرات قابل توجهی در تركیب و تعداد خطوط تولیدی صورت پذیرفته و با سرمایه گذاری جدید، سعی شده این مهم تحقق یابد. كسب رتبه برتر در زمینه به سازی مصرف انرژی، دارنده لوح صنعت سبز و همچنین اخذ عنوان صادر كننده نمونه در سه سال متوالی در استان خراسان رضوی، از جمله افتخارات شركت داروسازی ثامن است.

مجموعه كارخانه شامل ساختمان هایی از جمله:آبسازی- ساخت آب مقطر- ساخت محلول- محلول پركنی- استریلیزاسیون- بسته بندی- انبار مواد اولیه و محصولات و قرنطینه- آزمایشگاه های شیمی- فارماكولوژی و میكروبیولوژی- واحد بیوتكنوژی و نیروگاه میباشد.
بررسی داروهای تولیدی شركت داروسازی ثامن:
ـ بی‌كربنات سدیم (Sodium Bicarbonate):
گروه داروئی ـ درمانی: قلیائی‌كننده ـ قلیائی‌كننده سیستمیك و اداری، بافر سیستمیك

موارد مصرف:
درمان اسیدوز متابولیك، احیاء سیستم قلبی ـ ریوی بعضی مسمومیت‌ها. افزایش pH ادراری، واكنش‌های همولیتیك اسهال شدید، افزایش جذب پتاسیم، درمان اسیدوز متابولیك شدید ناشی از علل مختلف (نظیر الیست قلبی، شوك) كتواسیدوز دیابتی، كاهش آب شدید.

مكانیسم اثر:
بی‌كربنات سدیم در بدن تبدیل به یون بیكربنات می‌شود و در اثر تركیب با یون هیدروژن pH خون را قلیائی می‌كند. دفع یون‌های بیكربنات از ادرار باعث قلیائی شدن pH ادرار می‌شود. این محلول توسط كلیه فیلتر و بازجذب می‌شود و كمتر از 1% آن از راه دفع ادرار می‌شود و Co2 حاصل از بی‌كربنات از راه ریه دفع می‌گردد.
ـ كلرید پتاسیم (Potossium chloride) :

گروه داروئی ـ درمانی: جانشین پتاسیم ـ اصلاح تعادل الكترولیت‌ها
مكانیسم اثر:
در درمان كاهش پتاسیم به كار می‌رود. همچنین یك جانشین الكترولیت است. پتاسیم كاتیون غالب درون سلولی است (تقریباً 160 ـ 150 میلی اكی‌والان در لیتر)
گرادیان پتاسیم درون سلولی به خارج سلولی برای هدایت پیام‌های عصبی در بافت‌های تخصصی نظیر قلب، مغز و عضلات اسكلت ضروری است.
ژلاتین: (Gelatin Modified)
گروه داروئی ـ درمانی ـ پلی‌پپتید و الكترولیت و افزایش‌دهنده حجم پلاسما.

مكانیسم اثر:
این فرآورده مثل دكستران یك حجم‌دهنده پلاسماست و در شوك‌های ناشی از كاهش حجم خون بكار می‌رود.
ـ مترونیدازول (Metronidazole):
گروه داروئی ـ درمانی: مشتق صناعی، ایمیدازول ـ ضدباكتری، ضد پروتوزآ
موارد مصرف: پیشگیری از عفونت قبل، حین و بعد از جراحی و كاهش عفونت در جراحی روده بزرگ و شكم.
مكانیسم اثر: به نظر می‌رسد مترونیدازول برعلیه اكثر باكتری‌های بی‌هوازی اجباری و پروتوزآها مؤثر باشد. این دارو باید در داخل سلول تحت احیاء شیمیائی قرار گیرد تا فعال گردد. احیاء شیمیائی مختص متابولیسم بی‌هوازی می‌باشد و نهایتاً این دارو سبب مهار سنتز اسید نوكلئیك و مرگ سلول می‌شود.
ـ رینگر (Ringer’s ):

گروه داروئی ـ درمانی: محلول حاوی الكترولیت، جانشین مایع و الكترولیت‌ها.
موارد مصرف: به عنوان محلول همگن جهت جایگزین كردن آب و املاح خصوصاً مواردی كه پتاسیم بین سلولی هم كاهش یافته باشد و به منظور افزایش حجم داخل عروقی مصرف می‌شود.
ـ دكستروز (Dextrose):
گروه داروئی ـ درمانی: كربوهیدرات، جانشین مایعات ـ تأمین‌كننده كالری.
موارد مصرف:

تأمین كالری موردنیاز بدن
كاهش فشار خون مغزی ـ نخاعی و ادم مغزی.
درمان علامتی كاهش قند خون حاد.

درمان كاهش قند خون شدید مخصوصاً پس از مصرف بیش از حد انسولین.
سولفات منیزم (Magnesium sultate.7H2o)

گروه داروئی ـ درمانی: سولفات منیزیم ـ ضدتشنج
موارد مصرف: نمك‌های منیزیم در درمان كمی منیزیم خون و حالات كمبود منیزیم به كار می‌رود. این دارو با مهار آزادسازی استیل كولین در محل اتصال عصب ـ عضله، انقباضاات عضلات مخطط را كاهش می‌دهد. نمك‌های منیزیم اساساً از طریق ادرار دفع می‌شوند. بیش از %90 مقداری كه توسط كلیه‌ها فیلتره می‌شود مجدداً بازجذب می‌شود.

منیزیم برای عملكرد بسیاری از آنزیم‌های مهم بدن از جمله آنزیم‌هائی كه در انتقال گروه‌های فسفات و تولید ATP نقش دارند و نیز جهت واكنش‌های فسفاتاز مختلف، در سنتز پروتئین واسیدهای نوكلئیك ضروری می‌باشد. همچنین در هدایت عضلانی فعالیت كانال‌های كلسیم، انتقال آهن، عملكرد هورمون پاراتیروئید معدنی شدن استخوان‌ها نقش مهمی را ایفا می‌كند همچنین اثرات گشادكنندگی عروق سیستمیك و عروق كرونر و نیز اثرات ضدتشنج دارو به علت بلوك انتقال عصبی، عضلانی از طریق كاهش آزادسازی استیل كولین می‌باشد.
ـ سیپروفلوكساسین (Ciprofloxacin):

مكانیسم اثر دارو:
سیپروفلوكساسین دارای اثر كشندگی روی بعضی باكتری‌های گرم‌منفی وگرم‌مثبت است و این اثر به دلیل اثر دارو از طریق مهار آنزیم‌های توپوایزومراز II و I است كه آنزیم‌های ضروری جهت تكثیر باكتری‌ها هستند.
موارد مصرف: در هریك از عفونت‌های مجاری ادراری، عفونت‌های مجاری تحتانی تنفسی، عفونت باكتریال ریه، عفونت‌های بیمارستانی، عفونت‌های پوست، استخوان و مفصل، سینوزیت حاد، پروستاتیت‌ حاد باكتریائی و سیاه‌زخم تنفسی.

واحد نیروگاه:
Mechanical room شامل تأسیسات موتورخانه، حرارتی، برودتی، كمپرسورهای هوای فشرده و ژنراتورهای تأمین برق اضطراری می‌باشد. در نگاه اجمالی دستگاه‌های نیروگاه عبارتند از:
1) چلیرهای جذبی و تراكمی
2) دیزل ژنراتورهای برق اضطراری كه در زمان قطع شدن برق شهری، برق شركت را تأمین می‌كنند.
3) كمپرسورهای هوای فشرده
4) سیستم‌های تبرید

5) بویلرهای تولید بخار اشباع (دیگ‌های بخار) كه به دو صورت فایرتیوب و واترتیوب موجوداند.
در نیروگاه ابتدا آب از چاه‌های با عمق m150 استخراج می‌شود. سپس از فیلتر شنی عبور داده می‌شود و كلرزنی انجام می‌شود. آب كلر زده شده با وارد قسمت تولید می‌شود و برای تولید دارو در محلول‌سازی و… استفاده می‌شود و یا برای مصارف 3نعتی (آب چیلد، كولینگ، هیتینگ) و بهداشتی در شركت به مصرف می‌رسد. آبی كه برای مصارف صنعتی استفاده می‌شود، بایستی حتماً سختی‌گیری شود.

قسمت تصفیه خانه به منظور برآورده شدن اهداف سازمان محیط زیست مبنی بر اینكه آب آلوده شده در هر مكان حتماً بایستی تصفیه گردد تا از آلودگی سفره‌های آب زیرزمینی جلوگیری انجام شود. در فضای كارخانه قرار گرفته است. پساب‌های صنعتی از جمله آب CIP، آب ناشی از شستشوی سالن‌ها و… همچنین فاضلاب سبك (سپتیك انسانی) به این قسمت وارد شده و بازیافت فاضلاب صورت می‌گیرد. این قسمت شامل چند حوضچه به قرار زیر می‌باشد:
حوضچه اول:حوضچه آشغال‌گیر است.

حوضچه دوم: حوضچه متعادل‌سازی یا حوضچه ورودی است.
حوضچه سوم: در این حوضچه آب و روغن دوفازی می‌شوند و روغن از محیط خارج می‌شود.
حوضچه چهارم: حوضچه هوادهی است كه میكروارگانیسم‌ها در آن نگهداری می‌شوند، برای نگهداری این موجودات زند بایستی هوادهی توسط دهنده‌های هوا انجام گیرد كه اگر كم باشد، این میكروارگانیسم‌ها سیاه می‌شود و مواد مغذی این میكروارگانیسم سپتیك انسانی می‌باشد.

حوضچه پنجم: حوضچه ته‌نشینی دارای قیف استیل می‌باشد كه باعث ایجاد دوفازی بین آب و میكروارگانیسم می‌شود آب تولیدی این حوضچه، نیازی به كلرزنی ندارد و شفاف می‌باشد و به حوضچه پایانی از طریق یك كانال باریك انتقال می‌یابد.
طبق استاندارد سازمان محیط زیست، میزان COD (اكسیژن موردنیاز برای واكنش‌های شیمیائی در آب و فاضلاب) این آب باید زیر 100 و میزان BOD (مقدار اكسیژن یك لیتر از نمونه آب یا فاضلاب كه در مدت 50 روز از محیطی غنی از اكسیژن در حرارت 25 درجه مصرف نماید) این آب بایستی زیر 100 باشد.

آبی كه از منابع استخراج شده و كلرزنی می‌شود، چنانچه برای مصارف صنعتی مورد استفاده گیرد، بایستی سختی‌گیری شود. آبی كه تولید رسوب می‌كند در اصطلاح آب سخت نامیده می‌شود. این سختی موقتی یا دائم و یا از هر دوی آنهاست. سختی موقت ممكن است با حرارت دادن آب تغذیه تا 212 درجه فارنهاست در یك گرمكن حذف شود.
در این موارد نمك‌هائی كه باعث سختی موقت بوده ته‌نشین می‌گردند. سختی دائم بایستی با تصفیه آب توسط سختی‌گیرها و یا با تصفیه آب كنترل شوند. در زمینه رسوب بستن سطوح حرارتی دیگ بخار دو ایراد مشخص به شكل زیر ظاهر می‌گردد:

الف) رسوب یك عایق مؤثر حرارتی است و درجه هادی نبودن آن تا مقداری با وزن مخصوص آن متغیر است.
ب) به علت این حقیقت كه رسوب از لحاظ هدایت حرارتی ناتوان است. سطوح حرارتی كه از یك طرف بدین صورت عایق شده‌اند و از طرف دیگر در معرض گازهای داغ قرار دارند ممكن است سریعاً به درجه بالای خطرآوری برسند كه در اینحالت شكافتگی لوله‌ها و حتی پوسته دیگ‌ها اجتنا‌ب‌ناپذیر است.

وجود رسوبات سنگین معمولاً نمایانگر بی‌توجهی می‌باشند، چون این رسوبات می‌توانند در اكثر موارد با تصفیه كامل آب از بین بروند.
آبی كه از استخر كولینگ وارد سیستم می‌شود، %3 ـ %2 كلر دارد، برای جلوگیری از ایجاد خزه در استخر، در هنگام عدم تولید، ایجاد شوك توسط كلر می‌شود و غلظت كلر آب ناگهانی بالا می‌رود، همچنین سیركوله كردن آب باعث انهدام جلبك‌ها می‌گردد.

عمل نرم كردن آب تغذیه معمولاً در سختی‌گیرها انجام می‌گیرد كه به دستگاه‌های تعویض یونی معروفند. در این دستگاه‌هامعمولاً كاتیون نمكی كه در آب ایجاد مزاحمت می‌كند (Ca2+,Mg2+) با كاتیون نمك موجود در سختی‌گیرها (مثلاً Na+) كه مزاحمتی ندارد و تعویض می‌شود. پس از مدتی كه تمام یون‌های مفید موجود در نمك سختی‌گیر به مصرف رسید می‌بایستی با عمل شستشو یون‌های جذب شده مضر را با یون‌های مفید مثل Na+ تعویض نمود. ذیلاً مثالی از واكنش‌های یونی در یك سختی‌گیر صورت می‌گیرد، ملاحظه می‌گردد:

واكنش بالا را نرم كردن می‌گویند. فعل و انفعال بازیابی نمك:

بازدهی یك سختی‌گیر به انتخاب رزین تعویض یونی مناسب بستگی نام دارد. این رزین‌ها در بازار به اسم تجارتی موجود است و فرمول شیمیائی دقیق آن در اختیار سازنده‌ها قرار دارد. اكثر این صمغ‌ها دارای پایه استرین Styrene) هستند و خواص تعویض یونی آنها به خاطر گروه‌های سولفونه می‌باشد. احیاء این ستون‌ها توسط آب نمك صورت می‌گیرد.
سختی‌گیر تك‌ظرفیتی:

احیاء اكسیژن در آب تغذیه به عنوان یكی از واكنش‌های كاتدی میزان خوردگی را افزایش می‌دهند كه با افزودن 88/7 میلی‌گرم در لیتر سولفیت سدیم به ازاء هر میلی‌گرم در لیتر اكسیژن نامحلول می‌توان آن را حذف كرد:

رنگ لایه‌های اكسید آهن:
بیكربنات فرو (FeHCO3) : سفید
اكسیدفرو: سیاه
مگنتیت: سیاه
اكسیدفریك و هیدروكسید آهن: قهوه‌ای قرمز
حذف اكسیژن توسط هیدرازین مطابق واكنش زیر صورت می‌گیرد:

تری‌سدیم فسفات به عنوان یك ماده اكسنده برای جلوگیری از خوردگی فلزات و آلیاژهائی كه حالت فعال و غیرفعال (اكتیو ـ پسیو) دارند مثل فولاد و آلیاژهایی مانند فولاد زنگ‌نزن به كار برده می‌شود.
منبع آب تغذیه باید هرچه ممكن است به پمپ نزدیك‌تر و اتصالات لوله‌ای تا حد امكان مستقیم باشد. همچنین مخزن آب بایستی بالاتر از پمپ قرار گرفته و محل خروج آب از مخزن بالاتر از ته مخزن باشد. اگر تزریق مواد شیمیائی برای تصفیه آب تنها از طریق شیر كنترل تغذیه ممكن باشد، باید یك پمپ كوچك جداگانه برای این كار نصب و تزریق مواد شیمیائی در فواصل زمانی منظم انجام گردد. شیر نمونه‌برداری روی مخزن روزانه مورد آزمایش قرار می‌گیرد.
شرایط آب تغذیه:

آب طبیعی برای تغذیه دیگ مناسب نیست مگر آنكه به طور صحیح تصفیه و سختی آن گرفته و با افزودن مواد شیمیائی احیاءكننده از خاصیت اكسیدكنندگی آن جلوگیری شده باشد. اكسیژن محلول در آب موجب زنگ‌زدگی سطوح فلزات داخلی بخصوص لوله‌های دود می‌شود. تشكیل رسوبات حاصل از املاح موجب خرابی كوره و لوله‌های تیوب پلیت و همچنین كاهش میزان انتقال حرارت شده و بدین ترتیب حرارت فلز را بالا برده و راندمان دستگاه را پائین می‌آورد. تصفیه داخلی با افزودن دائمی مواد شیمیائی به مقدار كافی برای ته‌نشین كردن املاح

دیگ و واكنش در برابر اكسیژن غیرمحلول انجام می‌گیرد، آب بایستی دارای 5/8 = pH باشد. چون سنگینی آب دلیل بر تشكیل رسوبات املاح است، بنابراین مواد شیمیائی به مقدار كافی باشد تا این حالت از بین برود. مقدار كل مواد قلیائی مثل CaCo3¬ بایستی بین 20ـ15 درصد غلظت اجسام جامد غیرمحلول باشد. مقدار كل اجسام غیرمحلول در آب دیگ كه در نتیجه غلظت اجسام جامد غیرمحلول آب منبع بوجود می‌آید به اضافه آن مقدار مواد شیمیائی كه اضافه می‌گردد نباید بیش از ppm3000 (ذره در میلیون) باشد. اكسیژن محلول را می‌توان با اضافه كردن سولفیت سدیم، تنین (TANINI) یا مخلوط آنها از بین برد، تنظیم pH قلیائی توسط افزودن آمونیاك یا هیدرازین یا مورفورین انجام می‌شود.

تشكیل رسوب بر روی سطوح حرارت خوار مجاور در آب دیگ بخار، به علت تماس ناخالصی‌های موجود در آب دیگ بخار با سطوح داغ آن می‌باشد. از میان این ناخالصی‌ها مهمترین آنها عبارتند از: Ca، Mg، Sio2.

كلسیم و منیزم ممكن است تشكیل نمك سولفات و كربنات بدهند كه نشانگر تشكیل رسوب هستند. وجود كلسیم در آب خام به علت حضور آن به شكل‌های مختلف از قبیل آهك و گچ و… عمومیت دارد. منیزیم نیز به اشكال گوناگون از منابع زیادی در آب وجود دارد. یك شكل مشهور آن به صورت MgSO4 موجود است. سیلیس كه در ماسه و شیشه پیدا می‌شود، تشكیل یك رسوب متراكم، بی‌نهایت سخت و عملاً شیشه‌ای را می‌دهد كه فقط توسط HF شستشو داده شده و از بین می‌رود.
بررسی خوردگی در قطعات و اجزا:

خوردگی عبارتست از یك خرابی الكتروشیمیائی سطوح كه معمولاً زیر سطح آب قرار دارد. مقدار pH آب معیاری جهت اسیدی یا قلیائی آن بوده و طبیعتاً تأثیر مستقیمی بر خواص مواد خورنده دارد. تأثیر زیان‌آور خوردگی ناشی از سرعت نفوذ آن می‌باشد. خوردگی‌هائی كه بر نواحی زیاد تأثیر می‌گذارند احتمالاً سرعت زیادی نسبت به خوردگی موضعی در نواحی كم ندارند. خوردگی‌های نوع اول گاهی اوقات به سختی مشاهده می‌شوند و ممكن است تا مقدار زیادی گسترش یابند. خوردگی موضعی معمولاً مجاور درزهای پرچ شده و یا نقاطی كه دارای شیب ناگهانی در ضخامت هستند رخ دهد.

در حین احتراق سوخت‌های مایع، تركیبات آلی (از جمله تركیبات حاوی وانادیوم و گوگرد) تجزیه شده و با اكسیژن تركیب می‌شوند اكسیدهای فرار حاصله همراه با دود (گازهای حاصل از احتراق) منتقل می‌گردند. سدیم كه معمولاً در سوخت‌های مایع به صورت كلرور حضور دارد و با اكسید گوگرد تركیب شده و تشكیل سولفات می‌دهد. در ضمن پنتااكسید وانادیوم (V2O5 به صورت گاز نیمه سیال بر روی دیواره‌های كوره وغیره قرار می‌گیرند. اكسید سدیم با V2O5 تركیب شده و تشكیل تركیبات كمپلكس به خصوص وانادات: V2O5، nNa2o، وانادات وانادیل mv2o5. V2O4. nNa2O می‌دهد كه بعضی از این تركیبات كمپلكس دارای درجه حرارت ذوب تا حد 249 درجه سانتیگراد بوده كه نه تنها سطح لوله ویا كوره را می‌پوشانند بلكه فعالانه موجب خوردگی می‌شوند.

این نوع خوردگی بر روی كلیه فولادها آلیاژی ساختمانی مؤثر است، حتی مواد ضدخوردگی عالی از قبیل آلیاژهای: (60Cr-40Ni و 50Cr -50Ni) كه غالباً جهت تكیه‌گاه‌های بخار داغ‌كن بكار می‌روند ایمن نیستند.
راهكارهای كنترل خوردگی:
1 انتخاب سوخت مناسب 2 كنترل احتراق 4 خارج كردن متناوب خاكستر3 طراحی و ساخت اجزا 5 استفاده از مواد افزودنی به سوخت
مهمترین وسیله كاهش خوردگی استفاده از سوخت عاری از خاكستر و گوگرد می‌باشد. اكثر سوخت‌های مایع انواع زغال سنگی دارای خاكستر و سوخت‌های گازی طبیعی و صنعتی فاقد خاكستراند.
چیلرها:
چیلر دستگاهی است كه برای سرد كردن آبی كه مصارف صنعتی دارد استفاده می‌شود و بر دو نوع جذبی و تراكمی است. در چیلر تراكمی اصل سرد كردن براساس انقباض و انبساط گاز فریون است. به طور كلی چیلرهای تراكمی از انرژی الكتریكی و چیلرهای جذبی از انرژی حرارتی به عنوان منبع اصلی برای ایجاد سرمایش استفاده می‌كنند. در یك تقسیم‌بندی

عمومی می‌توان چیلرهای جذبی را در دو دسته چیلرهای جذبی آب و آمونیاك و چیلرهای جذبی لیتیم بروماید و آب طبقه‌بندی نمود. در واقع در هر سیكل تبرید جذبی یك سیال جاذب و یك سیال مبرد وجود دارد كه تقسیم‌بندی فوق بر این مبنا انجام شده است. در سیستم آب و آمونیاك سیال مبرد آمونیاك و سیال جاذب آب است. در سیستم لیتیم بروماید و آب، سیال مبرد آب و سیال جاذب محلول لیتیم بروماید است. چیلرهای جذبی كه از LiBr به عنوان ماده جاذب استفاده می‌كنند ثابت كرده‌اند كه گزینه مناسب‌تری هم از لحاظ هزینه و هم از نظر

حفاظت محیط زیست، نسبت به چیلرهای تراكمی با مبرد Choloro Flouro carbon هستند ولی باید به صورت مناسبی كنترل شوند، زیرا لیتیم بروماید ماده‌ای بسیار خورنده است و می‌تواند به سرعت باعث خوردگی در سطوح آهنی داخل چیلر جذبی می‌گردد كه علاوه بر آلوده شدن لیتیم بروماید، در موارد حاد، احتمال سوراخ شدن بدنه دستگاه نیز وجود خواهد داشت. به همین علت یك ماده بازدارنده Inhibitor) باید قبل از راه‌اندازی در محلول موجود باشد. در اثر واكنش شیمیائی كه بین این بازدارنده و جدار داخلی دستگاه رخ می‌دهد، یك لایه‌ محافظ از اكسید آهن روی سطح داخلی تشكیل می‌شود كه از خوردگی لایه زیرین حفاظت می‌كند. در اثر این واكنش گاز هیدروژن تولید می‌شود كه برای حفظ این بازدارنده در اثر واكنش مذكور در طول عمر دستگاه چیلر، همواره كاهش می‌یابد، لذا كسری آن می‌بایستی هر ساله پس از آزمایش‌های لازم جبران گردد.

بازدارنده‌های نیترات:
این نوع از بازدارنده‌ها معمولاً تولید بخار آمونیاك می‌كنند كه ممكن است باعث تخریب لوله‌های مسی و آلیاژهای آن شوند. بخار آمونیاك همچنین مانند یك گاز غیر قابل چگالش عمل می‌كند كه باعث پائین آمدن راندمان چیلر می‌گردد.

بازدارنده‌های كرومات:
این بازدارنده‌ها حاوی تركیبات خطرناك كرومات هستند كه سرطان‌زا می‌باشند. آژانش محفاظت از محیط زیست آمریكا استفاده از این مواد را در سیستم‌های باز در اتمسفر ممنوع اعلام كرده است. البته چیلرهای جذبی سیستم‌هائی بسته هستند، ولی مقداری از سیال كاری می‌تواند در حین نمونه‌گیری و فرآیند شارژ به چیلر، به اتمسفر راه پیدا كند. همچنین در آخر در عمر سرویس، سیستم نیاز به تعویض سیال كاری كه حاوی تركیبات كرومات است دارد. پس ماده‌ای كه چیلرهای جذبی نیاز دارند، یك بازدارنده است كه مانع خوردگی شود و در عین حال، زیانی به محیط زیست نرساند.

بازدارنده‌های مولیبدات:
در حال حاضر در سیستم‌های خنك‌كننده از این بازدارنده‌ها استفاده می‌شود كه نسبت به بازدارنده‌های نیتراتی و كروماتی اثر آلوده‌كنندگی كمتری برای محیط زیست دارند.
هواساز:
هواسازها تولیدكننده هوای دلخواه هستند كه دارای استانداردهای مطلوب دما، particle، رطوبت و دما می‌باشد. هواسازها دارای یك mixing box هستند كه از یك طرف fresh air به آن وارد می‌شود و دارای كانال‌های قابل تنظیم‌اند. همچنین یك هوای برگشتی با سرعت قابل تنظیم كه خاصیت آن تنظیم سیر انرژی است به آن وارد می‌شود. قبل از ورود هوای آزاد، یك prefilter قرار دارد كه ذرات درشت را می‌گیرد. وقتی هوا وارد سیستم می‌شود به bag filter می‌رسد كه بستر فیلتر كیسه‌ای نام دارد. این فیلترها قابل تعویض‌اند و زمان تعویض آنها زمانی مشخص می‌شود كه اختلاف فشار گیج‌های نصب شده در دو طرف كیسه وقتی كه بالاتر رود، زمان تعویض است. بعد از فیلتر كیسه‌ای Coilهای آب گرم وجود دارد كه از یك طرف آب داغ (از پائین) به آن وارد می‌شود و از بالا خارج می‌شود. پس از آن كویل سرمایش وجود دارد كه در آن آب از بالا وارد شده و از پائین خارج می‌شود.

در مبدل‌های حرارتی هواساز، بخار صنعتی تولید شده در پائین واحد تأسیسات توسط لوله‌هائی از جنس چدن و فولاد وارد این مبدل می‌شود. به طور همزمان از پائین آبی كه سختی آن گرفته شده وارد این مبدل می‌شود آب و بخار صنعتی در مجاورت هم قرار گرفته و دمای آب از 70 درجه به 90 درجه می‌رسد. آب گرم وارد seprator و بخار سرد شده كه اكنون مایع است از مبدل خارج می‌شود اما آب گرم شده كه وارد seprator می‌شود بخار تولید شده‌اش گرفته می‌شود به این ترتیب كه بخار تولید شده از طریق لوله‌هائی كه در بالای seprator خارج و وارد تانك می‌شود این تانك حاوی آب می‌باشد. هنگامی كه بخار وارد تانك می‌شود در لوله خلأ ایجاد می‌شود كه سبب كشیده شدن آب درون لوله می‌شود. این آب وارد شده به درون لوله seprator رفته و كمبود آب را تا حدی جبران می‌كند. سپس وارد پمپ می‌شود و از آنجا به شیر یك طرفه می‌رسد. سپس آب در بالای یك لوله جمع‌آوری شده و به بخش‌های مختلف فرستاده می‌شود.

 

رسوبزدائی و تمیزكاری:
واضح است كه قسمت‌های اصلی تولید انرژی مانند دیگ بخار، سیكل تغذیه و كندانسور به طور محسوسی با انتقال حرارت بین مایع و دیواره فلز ارتباط دارد و هدایت حرارت فلز اساساً مهمتر از سایر عوامل می‌باشد. بنابراین رسوبات غیرفلزی بعلاوه اكسیدهای فلزی كه روی سطح فلز قرار می‌گیرد، راندمان تبادل حرارتی را به شدت كاهش می‌دهد. چنین رسوباتی نه تنها راندمان بهره‌برداری را كاهش می‌دهد بلكه باعث خوردگی هم می‌شود و یا باعث حرارت بحرانی لوله‌ دیگ بخار شده و آن را یا ضعیف می‌كند و یا باعث ترك خوردگی می‌شود.
قبل از اینكه اقدام به رسوب‌زدائی شود، باید اقدامات زیر صورت پذیرد:
1 بازدید از نظر وضع رسوب و جنس فلز

2 نمونه‌برداری
3 آزمایش فیزیكی از نظر ضخامت رسوب
4 آزمایش شیمیائی رسوب از نظر تركیبات تشكیل‌دهنده آن
ـ قلیاشوئی:

قبل از انجام اسیدشوئی، قلیاشوئی (جوشاندن قلیا) انجام می‌شود، زیرا اولاً روغن و گریس از سطح فلز پاك شود و ثانیاً قلیاشوئی سطح فلز را برای اسیدشوئی آماده می‌كند، اگر روغن و گریس در سطح فلز باقی بماند مانع نفوذ اسید بر جرم‌ها و زنگ‌ها شده و راندمان اسید را كاهش می‌دهد. بعلاوه اگر قبلاً در مسیر سیكل آب خوراك دیگ پوشش حفاظتی موقت تشكیل شده باشد، قلیا آن را تمیز می‌كند. یكی دیگر از كارهائی كه قلیای جوشان انجام می‌دهد، اینست كه اكسیدهای فلزی را برمی‌دارد و یا شل می‌كند و زمینه را برای اسیدشوئی آماده می‌كند تا اسید بتواند به راحتی این گونه اكسیدها و زنگ‌ها و آشغال را یا حل كند و یا به صورت ذرات از محیط عمل خارج كند. مواد شیمیائی كه برای قلیاشوئی بكار برده می‌شود، عبارتند از:

ـ فسفات تری سدیم (Na3Po4) و هیدروكسید سدیم كه پاك‌كننده روغن و گریس بوده و آنها را به صورت امولسیون درمی‌آورد و جرمها را شل می‌كنند و لیساپول سی (Lissapol c) كه یك ماده مرطوب‌كننده می‌باشد و قدرت كششی مواد را كاهش می‌دهد.

نحوه‌ انجام عملیات به این صورت است كه به تدریج (طی 24 ساعت) فشار را بالا برده و به psi600 می‌رسانند. سپس آهسته، آهسته سطح آب را بالا می‌برند و به مدت 4 ساعت به همین حالت نگه داشته می‌شود. آنگاه شیر تخلیه را باز كرده تا كلیه آب‌ها و آشغال‌ها به بیرون فرستاده شود و لازم است كه هم قبل و هم بعد از شستشوی شیمیائی آبكشی صورت گیرد.

ـ اسیدشوئی:
برای اینكه سطح فلز كاملاً تمیز شده و كلیه جرم‌های چسبیده و سایر آشغال‌ها و زنگ‌های باقی‌مانده بعد از جوشاندن قلیا حذف گردد آن را اسیدشوئی می‌كنند. بعضی از لایه‌های رسوبی در هنگام ساخت بوجود می‌آید. بوجود آمدن لایه‌های رسوبی اكسید مغناطیسی غیریكنواخت در هنگام ساخت و نصب به علت بالا بودن درجه‌ حرارت می‌باشد. كه این اكسید مغناطیسی در آب و قلیا حل نمی‌شود و فقط اسید است كه می‌تواند آن را حل كند.
معمولاً برای شستشوی شیمیائی دیگ‌ها و سیكل تغذیه از اسیدهای مختلف می‌توان استاده كرد. منتها برای انتخاب اسید باید به پارامترهای زیر توجه كرد:
1 راندمان وسرعت حل‌كنندگی اكسیدهای فلزی

2 قابلیت دسترسی و قیمت خود اسید و سایر مواد مربوطه
3 امنیت و حفاظت
4 جنس فلز و آلیاژ
اسیدهای معدنی وآلی كه در اسیدشوئی به كار می‌رود عبارتند از:
الف) اسیدهای معدنی:
1 اسیدكلریدریك (HCL):

در جائی كه قرار است اسید معدنی برای اسیدشوئی استفاده شود، این اسید از لحاظ فراوانی و قیمت مناسب در رأس قرار دارد اما این اسید ضرر مهمی كه بوجود می‌آورد، ایجاد خوردگی كششی (stress-corrosion) در آلیاژ رنگین مثل برنج و مس می‌باشد.

واژه خوردگی كششی به این مفهوم است كه فشاری كه بر فلز وارد می‌آید، اگر در حضور مواد خورنده باشد، خوردگی كششی اتفاق می‌افتد. به هر جهت اگر فشار به اندازه كافی نباشد و یا قبلاً به فلز فشار وارد نشده باشد، می‌توان با احتیاط شستشو با اسید كلریدریك را انجام داد. HCl تولید گازهای قابل انفجار در محل اسیدشوئی می‌كند و نیاز به تهویه وجود دارد.

2 اسیدفسفریك (phosphoric acid):
مصرف اسیدفسفریك در جاهائی كه قبلاً فیلم حفاظتی تشكیل شده و بخواهند فیلم جدیدی ایجاد نمایند، استفاده می‌شود. زیرا فسفات آهن غیرمحلول می‌باشد. در حقیقت اسید فسفریك در جائی مصرف می‌شود كه منظور تمیز كردن جزئی سطح فلز بوده و بعد سطح لوله‌ها برداشته شده و وارد محلول می‌گردد.
ضمناً اسیدفسفریك گران است و درست نیست برای تشكیل یك فیلم بسیار نازك فسفات آهن برای شستشوی دیگ بخار استفاده شود.
اسیدسولفوریك: (Sulfuric acid)
اشكالی كه این اسید دارد اینست كه بخار نمی‌شود و اگر به شكاف‌ها، درزها نفوذ نكند به راحتی از آنها خارج نمی‌شود و اگر خنثی هم شود در همانجا باقی می‌ماند و موجب خوردگی می‌شود. بعلاوه اشكال دیگر اسید غلیظ %96 آنست كه وقتی با آب رقیق می‌گردد، حرارت زیاد تولید می‌كند، لذا كاربرد آن احتیاط‌های زیادی لازم دارد.
مشكل دیگر این اسید ایجاد می‌كند اینست كه خوردگی اسید رقیق شده زیاد بوده و كندكننده‌ها اثری كه در مجاورت سایر اسیدهای معدنی دارند، در مجاور این اسید ندارند بعلاوه رقیق كردن اسیدسولفوریك هم راحت نیست.

ب) اسیدهای آلی (organic acids)
اسیدهای آلی از لحاظ حل كردن جرم‌ها و اكسیدها و رنگ‌ها مثل اسیدكلریدریك نیستند ولی یك مزیت بسیار مهمی دارند كه هر نوع آلیاژی را بدون احساس خطر و بدون اینكه خوردگی كششی بوجود آید می‌توان با اسید آلی تمیز كرد.
pH محلول اسیدهای آلی در مقایسه با pH محلول‌های اسیدهای معدنی با غلظت مساوی بالاتر بوده و علت آن اینست كه اسیدهای آلی كمتر یونیزه می‌شوند. به همین علت است كه این خاصیت جزء مزایای این اسیدها محسوب می‌شود، زیرا كندكننده‌ها در این pH ها بیشترین اثر خود را به جا می‌گذارند و مانع اثر اسید روی خود فلز می‌شوند.
اگر مقدار كمی آمونیوم بی‌فلورید به محلول اكثر اسیدهای آلی اضافه گردد سبب می‌گردد اكسید مغناطیسی (Mill Seale) سریع‌تر حل گردد.
اسید سیتریك (Citric Acid):
این اسید در درجه حرارت ْ c85 بر روی اكسید مغناطیسی و جرم‌ها بیشترین اثر را دارد و یك اسید آلی بلوری است، با فرمول: Hoc (Ch¬2CooH)2 CooH اگر مقداری آمونیاك به محلول اسید اضافه شود تولید آمونیوم دی هیدروژن سیتریك می‌كند و این محلول تولید محلول كمپلكس سیتریك آمونیوم فرو می‌كند كه بسیار محلول بوده و از تشكیل رسوب جلوگیری به عمل می‌آورد. به همین دلیل است كه اسید به تنهائی جرم‌ها و اكسیدهای مغناطیسی را خیلی به كندی حل می‌كند و امروزه اسید سیتریك معمولاً آمونیاكی شده و pH آن را بین 5/3 تا 4 تنظیم كرده و در این حالت محلول به صورت آمونیوم دی‌هیدروژن سیتریك می‌باشد

سایر اسیدهای آلی دیگر بسته به شرایط و آلیاژ بكار برده شده در دستگاه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند مثلاً اسیدسولفامیك كه inhibitor مربوط به آن سولفامیك می‌باشد.

نحوه اجرای اسیدشوئی:
اكثر واكنش‌های شیمیائی، اثر خوردگی اسید بر روی اكسیدهای آهن و رسوبات با افزایش درجه حرارت زیاد خواهد شد اما در عمل افزایش بیش از حد درجه حرارت سبب كاهش اثر كندكننده‌ها می‌شود. روی این اصل یك حداكثر درجه حرارت برای آن مشخص گردیده به طوری كه مثلاً برای اسیدسیتریك C ْ90 و برای اسیدكلریدریك ْc75 بهترین درجه حرارتی است كه هم این اسیدها بیشترین اثر را خواهند داشت و هم مواد كندكننده تجزیه نمی‌شوند و اثر منفی نمی‌گذارند. ابتدا تمام آمونیوم بی‌فلوراید را در حدود kg200 اسید كاملاً حل نموده و سپس inhibitor را به آن اضاه نموده و هم می‌زنیم. سپس بویلر را تا سطح بالای كوره از آب سرد پر نموده و اسید را اضافه می‌كنیم. سپس محلول بازدارنده و آمونیوم بی‌فلوراید را كه قبلاً در اسید به طور كامل حل شده‌اند بلافاصله به محلول داخل بویلر اضافه می‌كنیم. سپس پمپ سیركولاتور را روشن كرده و به جریان می‌اندازیم تا محلول داخل بویلر دارای غلظت یكنواخت شده و به تمام نقاط بازدارنده كافی رسیده باشد. پس از 15 دقیقه گردش پمپ محلول داخل بویلر را به حالت راكد گذاشته و تهویه باید در حد مناسب باشد. سپس با شیلنگ آب و با فشار زیاد محلول سود و یا پتاس اضافه می‌كنیم (خنثی‌سازی) و بعد از حدوداً یك ساعت مجدداً تخلیه اسید و آبكشی با آب سرد انجام می‌شود.
كندكننده‌ها: (inhibitors)
باید تا آنجا كه ممكن است از اثر عمل حل‌كنندگی محلول اسیدهائی كه در اسیدشوئی بكار گرفته می‌شود بر فلز آهن برهنه جلوگیری كرد بدون اینكه كار اصلی اسید كه همان حل كردن اكسیدهای آهن می‌باشد، كاسته شود. برای این منظور از مواد كندكننده یا بازدارنده استفاده كرد.

حفاظت از فلزاتی كه بر اثر محلول‌های الكتروشیمیائی، خنثی و یا قلیائی خورده می‌شوند كار خیلی دشواری نیست. به راحتی می‌توان مواد شیمیائی مصرف كرد كه اثرات كاتدی وآندی را كاهش داده و جلوی پیشرفت آنها را در سطحقابل قبولی گرفت. در حالت محلول‌های اسیدی عمل بازدارندگی خوردگی بسیار مشكل می‌باشد. گرچه مواد آلی بسیاری پیدا شده كه اثر حملات خوردگی اسید بر روی فلز را كاهش می‌دهد. علت كندكنندگی بازدارنده‌ها را تشكیل فیلم محافظ روی سطح فلز می‌دانند. از جمله این مواد: فرمالین، تولیدات جنبی قطران، هیدرازین می‌باشد.

واحد تولید
ـ واحد آب‌سازی:
آبی كه از چاه استخراج می‌شود ابتدا وارد تله آشغال‌گیر شده، كه دارای فیلترهای 50 میكرون است و سپس وارد برج‌های دارای فیلتر كربن فعال ـ كوارتز می‌شود، رنگ،بو، مزه و طعم آب گرفته می‌شود. سپس آب از داخل این تانك وارد لوله شیشه‌ای می‌شود كه در آن لوله آب در معرض اشعه UV قرار می‌گیرد. در این مرحله میكروب‌های ضعیف كشته شده و میكروب‌های قوی ضعیف می‌شوند. در فیلتر كربن ـ كوارتز كلر آزاد آب گرفته می‌شود در ابتدا به منظور ضدعفونی كردن آب مقداری كلر به آن می‌افزایند، از آنجا كه در مرحله احیاء آنیونی از سود استفاده می‌شود و كلر اضافی با Na+ واكنش داده و رسوب Nacl می‌كند و این رسوب منجر به گرفتگی منافذ تانك‌ها می‌شود.

بر روی تانك‌های این واحد گیج وجود دارد كه فشار bar5 را نشان می‌دهد، در اینجا قسمت Header tank وجود دارد كه نقش تنظیم فشار در سیستم را برعهده دارد و در صورت كم و زیاد شدن فشار آب، توسط تیوپی كه از یك گاز مخصوص پر شده است، انجام می‌شود.

در برج فیلتر كربن ـ كوارتز آب از بالا وارد می‌شود و پس از عبور از فیلترها از پائین خارج می‌شود، شیرهائی برای تغییر جهت عبور جریان آب از فیلتر وجود دارد كه آب از طرف پائین به بالا جریان می‌یابد به این ترتیب لایه‌های گرفته شده روی فیلترها جدا می‌شود و به این عمل (Back wash) گفته می‌شود.
مرحله بعد واحد تصفیه یونی توسط رزین‌های آنیونی و كاتیونی استفاده می‌شود كه در اینجا آب از پائین وارد شده و از بالا خارج می‌شود و سیستم Back wash هم عكس این مسیر انجام می‌شود.

از آنجا كه آنیون‌های موجود در آب بیشتر از كاتیون‌ها می‌باشد، برج‌های حاوی رزین‌های كاتیونی دارای سایر كوچكتری است، جنس ساختمان كاتیونی از RCOOH+ و ساختمان آنیونی از جنس R(NH¬s)+OH- می‌باشد.

برای دریافت اینجا کلیک کنید

سوالات و نظرات شما

برچسب ها

سایت پروژه word, دانلود پروژه word, سایت پروژه, پروژه دات کام,
Copyright © 2014 icbc.ir