توضیحات

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

  مقاله پرورش قارچ دارای 26 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله پرورش قارچ  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله پرورش قارچ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله پرورش قارچ :

پرورش قارچ

تاریخچه استفاده از قارچ خوراکی
قارچها موجوداتی هستند که از ادوار قدیم با انسان بوده اند. سوابق فسیلی آنها به دوران پر کامبرین و دونین بر می‌گردد. تاریخ مصرف قارچ های خوراکی بعنوان غذا و دارو به زمانی بسیار دور برمی‌گردد و حتی انسان های نخستین از خواص ویژه قارچ ها اطلاع داشتند. آزتک ها از قارچها بعنوان مواد توهم زا در فالگیری استفاده می‌کردند و قارچ را گوشت خدا God’s flesh می‌نامیدند.

نوشابه مستی‌آور سوما نیز چیزی جز عصاره آمانیتا موسکاریای سمی نبوده که از گروه قارچ های کلاهکدار است . اگر تاریخچه تولید قارچهای خوراکی به دقت مورد بررسی قرار گیرد , تاریخی چند هزار ساله را میتوان برای آن قائل شد. پرورش قارچهای خوراکی حدوداً به 20 قرن پیش در ژاپن و چین بر می‌گردد. کاشت قارچ در گلخانه اولین بار در سوئد در سال 1754 میلادی ابداع شد.
کشور های مختلف جهان با توجه به فرهنگ غذایی در طی سالهای گذشته به نوعی از این

محصول ارزشمند برخوردار بوده اند و در حال حاضر , اکثر قریب به اتفاق کشورهای دنیا آن را به عنوان یک محصول کشاورزی و باغی قلمداد و حتی به منظور توسعه هر چه بیشتر تولید و مصرف آن , برنامه های کوتاه مدت و بلند مدت برای آن قائلند و سالانه هزینه های بسیاری را مصرف آن میسازند . در این میان کشورهای آمریکایی , اروپایی , اسیایی و آفریقایی هر کدام به نوعی نسبت به توسعه همه جانبه آن اقدام و گاهی در بعضی کشورها با توجه به فرهنگ غذایی , میزان قارچها بر دیگران پیشی گرفته و تولید آن گونه خاص , بیشتر است.کشورهایی مانند چین , از 2 هزار سال پیش قارچها را نیز به موازات سایر محصولات کشاورزی پنداشته و در حال حاضر , سالانه چند

میلیون تن تولید انواع قارچها را در برنامه های خود دارند . البته در این میان از خواص داروئی و درمانی قارچهای داروئی نیز غافل نمانده و در صنعت داروسازی در کشور مذکور در حد قابل توجهی رونق یافته است به طوری که در مراجعه به پزشکان چینی , انواع داروها از جمله قرص , کپسول , آمپول و;. تجویز میگردد.

البته شایان ذکر است که قارچها به لحاظ بافت فیبری و سلولزی و نیز داشتن پلی ساکاریدهایی در دیواره سلولی شان به عنوان ضد سرطان محسوب میگردند . در این میان می توان به قارچهایی اختصاصا ضد سرطان اشاره کرد مانند قارچهای گاندرما ,آریکولاریاو شیتاکه .

صنایع تبدیلی قارچها نیز امروزه به عنوان یکی از صنعت های روز , مورد توجه خاص قرار گرفته است . صنایع کنسرو سازی , مربا , ترشی و پودر قارچ , از جمله فرآورده های قارچ است که در دنیا از مصرف بالایی نیز برخوردار است. از نکات قابل توجه و تامل دراین صنعت این است که با توجه به تولید بالای ضایعات کشاورزی در اکثر کشورها از جمله ایران, استفاده بهینه از این ضایعات را میتوان نام برد.
اصولا قارچها از ضایعات کشاورزی تولید میگردند.از جمله کاه و کلش گندم , برنج , سویا , آفتابگردان , ذرت , خاک اره, علفهای هرز , گراسها و;.

بطوری که میتوان گفت در تولید قارچ از ضایعات کشاورزی و دور ریز که اصولا کشاورزان هزینه و زحماتی برای نابودی آنها باید متحمل شوند میتوان غذای پروتئینی و مقوی تولید کرد که خود این یکی از مزایای عمده این رشته تولیدی است . از سوی دیگر , میتوان به ارزش غذایی قارچها نیز اشاره کرد. این صنعت در کشور ما از حدود 30 سال پیش در حوالی تهران آغاز و به صورت کم و بیش توسعه یافت ولیکن از دهه 60 بدین سو , نوعی از قارچها به نام تکمه ای در کشور به صورتی صنعتی کامل آغاز و دهها واحد تولیدی در کشور پا گرفت . البته در آغاز ارائه محصول به دلیل نو

بودن محصول و فرهنگ غذایی خاص ایرانیان , با استقبال خوبی روبرو نشد , ولی با گذشت سه دهه , امروزه از فرهنگ مصرف بالایی برخوردار شده است به طوری که واحدهای تولیدی فعال با ظرفیت کامل , در حال تولید و گسترش آن هستند .
جنبه های اقتصادی قارچ خوراكی
درآمد حاصل از قارچ خوراكی تحت تأثیر عوامل مختلف تولید قرار دارد از جمله سیستم تولید انتخاب شده، نوع ساختمان و مصالح مورد استفاده، میزان پیچیدگی و گرانی ماشین آلات و دستگاههای هوادهی و میزان سرمایه اولیه.
در تولید نهایی قارچ خوراكی هدف نهایی این است كه حداقل 70 درصد قارچ درجه یك تولید نمایند.
میزان محصول حاصل از یك تن كمپوست به شرح زیر طبقه بندی می شود:
تولید نامطلوب : كمتر از kg 135 قارچ
تولید ضعیف : حدود kg 135 – 160 قارچ
تولید نسبتاً مطلوب : kg 160 – 180 قارچ
تولید خوب : kg 180- 190 قارچ
تولید عالی : بیش از kg 200 قارچ

چنانچه برداشت پس از رشد كامل قارچ (باز شدن كلاهك) صورت گیرد، حدود 50 درصد افزایش محصول داریم ولی لازم به ذكر است كه از نقطه نظر بازارپسندی بشدت كاهش می‌یابد.
خواص غذایی و درمانی قارچ
به دنبال كمبود جهانی پروتئین بویژه در جهان سوم از سال 1960 به بعد تحقیقات بسیاری در رابطه با پروتئین انواع قارچ های خوراكی صورت گرفت و میزان پروتئین قارچهای خوراكی از حداقل 8/1 تا 9/5 درصد وزن خشک قارچ گزارش شد. میزان درصد پروتئین قارچ بستگی به نژاد قارچ، شرایط زراعی، اندام مورد آزمایش، مرحله رشدی، میزان آب موجود در بافت، چرخه باردهی، فاصله زمانی بین زمان برداشت و زمان اندازه گیری پروتئین دارد. به عبارتی پروتئین قارچ تازه در حدود دو برابر

پروتئین اغلب سبزیجات و حبوبات بوده و به علت درصد بالای رطوبت گوشت آن از نظر هضم مانند سبزیجات و حبوبات است. (پروتئین آن 70 تا 90% قابلیت هضم دارد) و اصولاً پروتئین قارچ خوراكی از لحاظ ارزش غذایی در حد فاصل پروتئین گوشت و سبزیجات قرار گرفته است و مصرف آن برای میانسالان و سالخوردگان به جای گوشت قرمز توصیه می‌‌‌شود.

همچنین یك فرد بالغ حدود 10000 كیلو ژول انرژی در روز نیاز دارد و قارچهای خوراكی به علت داشتن 2/4% وزن تر كربوهیدرات قادرند بطور میانگین 100 كیلو ژول در 100 گرم قارچ انرژی تولید كنند كه این میزان انرژی بر ارزش قارچ افزوده و امكان استفاده از آن را در رژیم های غذایی كم انرژی به بهترین نحو فراهم می‌سازد. همچنین از آنجا كه قارچ های خوراكی دارای درصد كم چربی (1/0 تا 3/0 درصد وزن تر) می‌باشد، لذا برای رژیمهای لاغری بسیار مناسبند.
اسفگنولیپیدها نیز كه از گروههای مهم لیپیدی موجود در سیستم مغز و اعصاب محسوب می‌شوند، در قارچ های خوراكی شناسایی شده اند. از نظر ویتامین نیز مصرف روزانه 100 گرم قارچ خوراكی نیاز بدن به ویتامین C را برطرف كرده و بعلت داشتن تیامین (B1) كافی،‌ جلوگیری از بری بری كرده و نیز به علت داشتن B12 جلوگیری از ضایعات مغزی و ستون فقرات و كم‌خونی می‌كند. از نظر سایر ویتامین ها نظیر A، D، K، E نیز مصرف قارچ می‌تواند مفید باشد. مصرف 100 گرم قارچ خوراكی تازه بیش از نیاز روزانه افراد بالغ به ویتامینهای محلول در آب را برطرف می‌كند.
عناصر معدنی قارچ نیز بیش از سبزیجات و میوه جات است. قارچ خوراكی دارای میزان چشمگیری پتاسیم، مس و آهن است و قادر است فسفر مورد نیاز بدن را تأمین كند كه این فسفر معمولا در تیغه‌های كلاهك موجود است. لایه های سطحی قارچ نیز دارای مقادیر زیادی آهن است كه

می‌تواند نیاز معمول بدن را تأمین كند. مس هم در كلاهك و هم در تیغه ها موجود است. با خوردن 100 گرم قارچ تازه نیاز روزانه بدن به پتاسیم تأمین می‌شود. عناصری همچون Mn ، Mo و بخصوص Zn به میزان مناسبی در قارچ خوراكی موجودند كه این عناصر در فعل و انفعالات آنزیمی بدن نقش دارند. قارچ ها به علت خاصیت كنترل چربی و قندخون برای مبتلایان به بیماری قلبی و دیابت مفید بوده و بعلت داشتن اسید فولیك برای اشخاص كم خون مفیدند. با توجه به موارد فوق،‌ قارچ خوراكی غذایی بسیار ارزشمند است كه هم می‌تواند در كشورهای در حال توسعه كه سوء تغذیه مشكل آفرین است نقش مؤثر خود را ایفا كند و هم در جهان توسعه یافته كه مواد غذایی پر انرژی بوفور یافت می‌شود، به علت پایین بودن كالری نقش مهمی در تغذیه و تعدیل كالری موجود در جیره غذایی جامعه بعهده گیرد.

نكته: وجود عناصر سمی از جمله كادمیوم ، جیوه ، نقره باعث جذب توسط قارچ شده و در نتیجه باعث مسمومیت فرد می‌شود. باید توجه داشت كه از ورود این عناصر به بستر باید جلوگیری شود.
هم خوراک قارچی صد درصد مطمئن , پروتئینی و مقوی برای منزل خودتان تهیه نمائید و هم در ادامه کار پس از کسب تجربه و تهیه جزوه دوم می توانید قارچ تولیدیتان را در بازار با قیمت مناسب به فروش برسانید .
صنعت تولید قارچ خوراکی در ایران نوپاست و تا به حال کمتر به آن پرداخته شده است و مستعد توسعه و گسترش می باشد و از طرفی مواد ویتامینی و پروتئین سرشار قارچ و طیف گسترده غذاهای امروزی که با قارچ تهیه می شوند باعث تشدید نیاز بازار به این کالای ارزشمند خوراکی شده است .

برخلاف قارچ دکمه ای که پرورش آن به بیش از 30 ملیون تومان سرمایه و مکان مخصوص نیاز دارد , پرورش قارچ صدفی به سرمایه زیاد و یا مکان خاصی نیاز ندارد و در طیف گسترده تری از غذاها قابل استفاده است و از نظر مواد غذائی نیز غنی تر می باشد .
از طرفی سادگی و کم بودن هزینه اولیه این کار بر جذابیت این شغل می افزاید.(بعد از حدود 20 روز قارچ محصول می دهد و تا چند ماه هر بستر رشد قارچ ثمر می دهد)
قارچهای صدفی

قارچهای صدفی همگی متعلق به جنس پلوروتوس(Pleurotus ) می باشند.این
قارچها که به نام اویستر مشروم(Oyster mushroom ) معروف هستند به دلیل سهولت در کشت ، عدم نیاز به کمپوست ، مقاومت در برابر شرایط سخت محیطی همانند گرما ، سرما ، خشکی و آفات کشت آن بسیار آسان است . این قارچ گونه های زیادی دارد که چند گونه زیر بیشتر در ایران کشت می شود .

1- پلوروتوس ساجور کاجو: قارچی است سفید رنگ نسبتا پر محصول خوش طعم و خوش عطر می باشد . زادگاه آن هند می باشد .
2- پلوروتوس فلوریدا : زادگاه آن آمریکا می باشد . قارچی است کاملا سفید،کلاهک آن زیاد گوشتی نیست پر محصول است و به دلیل مقاوم بودن به گرما در تابستان بازده خوبی دارد .
3- پلوروتوس استراتوس : قارچی است بسیار بسیار پر محصول و رنگ آن خاکستری است به دلیل بلوغ سریع این قارچ ، هاگ آن در فضای سالن پخش شده و بیماریهای پوستی و ریوی را ایجاد می کند .
4- پلوروتوس فیزیوس : قارچی است بسیار محصول از تلفیق استراتوس و فلوریدا به وجود آمده است . رنگ آن سفید است با کلاهک گوشتی و بین قارچهای صدفی بیشتر از بقیه مشتری پسند است . اسم صنعتی این قارچ است5- پلوروتوس فلابلاتوس : قارچی است صورتی رنگ،بسیار کم محصول و بیشتر به منظور خواص دارویی آن کشت می شود . یکی از موارد استفاده درمانی آن در درمان بیماری ایدز می باشد.

6- پلوروتوس سیترینو پلاتوس( قارچ صدفی طلایی) : در نگاه اول رنگ زرد و درخشان این گونه توجه بیننده را به خود جلب می کند .بسیار پر محصول ، طعم این قارچ در ابتدا تند و تلخ است اما بعد از پخت طعمی با بوی تند گردو که گاهی نیز بوی ماهی با عطری خاص می دهد.
روش کشت قارچ های صدفی
جهت کشت قارچ صدفی ابتدا ماده سلولزداری انتخاب می کنیم . بهترین ماده کاه
گندم و جو است و توصیه می کنیم از کاه برنج استفاده نشود . کاه گندم یا جو باید دارای خصوصیات زیر باشد :
1- کاه تازه باشد یعنی رنگ آن طلایی و فاقد ساقه هایی با رنگ قهوه ای یا سیاه
باشد
2- ساقه های کاه بلند باشد . استفاده از کاه بسیار ریز و خاکه باعث به هم

چسبیدگی ساقه های کاه شده و عبور و نفوذ آب و هوا را به داخل بافت آن مختل می کند و باعث افت شدید تولید می شود .
کاه را قبل از استفاده کمی می کوبیم . این کار توسط بیل یا ریختن کاه بر روی زمین و حرکت دادن غلتک و یا ماشین برروی آن انجام می دهیم . در اثر این عمل ساقه های کاه ترک خورده و نفوذپذیری میسیلیم درون سا قه های کاه به راحتی انجام می شود سپس کاه را درون حوضچه ای ریخته و پس از کمی نگهداری آن را از داخل حوضچه جمع آوری کرده و درون آبکش می ریزیم حال

به یکی از دو روش زیر کاه شسته شده را پاستوریزه می کنیم : 1- کاه شسته شده را درون یک دیگ می ریزیم به آن آب اضافه کرده و آن را حرارت می دهیم پس از 5 دقیقه جوشیدن درب دیگرا گذاشته ( در حالیکه اجاق خاموش است ) به مدت 20 دقیقه کاه را در آب جوش نگهداری می کنیم . میکروارگانیسم های موجود در کاه در دمای 90 درجه همگی از بین می روند ولی علت اینکه ما کاه را به مدت 5 دقیقه می جوشانیم اینست که ممکن است درون کاه دانه های گندم و جو وجود داشته باشد که با جوشاندن آنها باعث مرگ دانه ها می شویم و اگر این کار را نکنیم دانه ها در حین کشت جوانه می زند .

2- در این روش ابتدا آب درون دیگ ریخته می شود آن را حرارت داده تا به جوش آید سپس کاه شسته شده را درون آب در حال جوش می ریزیم.پس از چند دقیقه و هنگامی که کاه کمی در آب جوشید درب دیگ را بسته به مدت 20 تا 30 دقیقه آن را درون آب جوش نگهداری می کنیم لازم به ذکر است که در این زمان اجاق خاموش است. . پس از این زمان ، کاه پاستوریزه شده و بافت آن نیز کمی نرم می شود در اتمام این مرحله کاه را آبکش نموده و تا خنک شدن آن یعنی رسیدن به دمای 25 درجه سانتیگراد آن را در اتاق در بسته نگهداری می کنیم . با خنک شدن کاه می توان

عمل مایه زنی را انجام داد . برای کشت از کیسه ی پلاستیکی شفاف استفاده می کنیمقبل از استفاده از این پلاستیک مقداری آب جوشیده درون آن می ریزیم و آن را تکان داده و بعد خالی می کنیم این کار بدلیل ضد عفونی محیط داخلی پلاستیک می باشد سپس پلاستیک را از کنار لوله تا به نزدیک کف آن برسیم . سپس به ارتفاع 4 تا 5 سانتیمتر کاه پاستوریزه شده خنک کف آن می ریزیم سپس میسیلیم مورد نظر را خوب بهم زده تا بدانه های گندم تبدیل شود

برای دریافت اینجا کلیک کنید

سوالات و نظرات شما

برچسب ها

سایت پروژه word, دانلود پروژه word, سایت پروژه, پروژه دات کام,
Copyright © 2014 icbc.ir