مقاله شناخت الكل دارای 24 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله شناخت الكل کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله شناخت الكل،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
– الكل و انواع آن
از نظر علم شیمى هر مادهاى كه در فرمول شیمیایى آن عاملهیدروكسیل (-OH) وجود داشته باشد، یك الكل محسوب مىشود.الكل از مشتقات هیدروكربن هاست كه در آنها هرمولكول، تركیبى ازچند اتم هیدروژن و كربن مىباشد. نهایت، یك عامل (OH) جانشینیك اتم هیدروژن مىگردد. و بنابر تعداد عامل (OH) ، الكلها را یك یاچند ظرفیت مىگویند. (1) الكل انواع زیادى دارد كه ذیلا به برخى ازآنها اشاره مىكنیم:
الف) الكل متیلیك
سادهترین الكلها، الكل متیلیك (2) است كه مبناى الكلهاى یكظرفیتى مىباشد. الكل متیلیك از تقطیر چوب به دست مىآید و ازاین رو به آن عرق چوب نیز مىگویند. این ماده مایعى استبى رنگكه در 66 درجه سانتى گراد مىجوشد، با شعله كمى آبى رنگمىسوزد و چون با آب مخلوط گردد، تقلیل حجم یافته و تولیدحرارت مىكند.
الكل متیلیك، در صنایع رنگسازى كاربرد دارد. به علاوه سمىاست قوى كه با شرب 8 تا 10 گرم آن اختلالات هاضمه و اغلبكورى دست داده و تلف مىكند. (3) .
پس از الكل متیلیك یا متانول بقیه الكلهاى یك ظرفیتى یا یكعاملى را به الكلهاى نوع اول، دوم و سوم طبقهبندى مىكنند. (4) اتانول كه موضوع بحث ماست، در زمره الكلهاى نوع اول است.هم چنین الكلهاى دو ظرفیتى و سه ظرفیتى و ; نیز وجود دارد كهمىتوان از ضدیخ به عنوان الكل دو ظرفیتى (یا الكل دو عاملىاشباع) و گلیسیرین به عنوان الكل سه ظرفیتى (یا الكل سه عاملىاشباع) نام برد. (5) .
ب) الكل اتیلیك
اگر واژه الكل بدون هیچ پسوند یا پیشوندى به كار رود، مقصود الكلاتیلیك یا اتانول (6) است كه معروفترین انواع الكل مىباشد. در آیندهخواهیم دید كه الكل اتیلیك در صنایع گوناگون و در زندگى روز مرهمردم، كاربرد زیادى دارد.
چنان كه در مقدمه اشاره شد، موضوع بحث ما در این نوشتارمنحصرا الكل اتیلیك یا اتانول است. و هر كجا در این رساله، واژهالكل را بدون افزودن كلمه دیگر به كار بریم مقصودمان همین نوعالكل مىباشد.
اتانول به طور طبیعى و به مقدار بسیار كم در نان (5/0 درصد)،مغزانسان و گیاهان وجود دارد. علاوه بر مخمر (7) و بعضى باكترىها،بدن انسان نیز مقدار چشمگیرى الكل تولید مىكند. در اكثر موارد،تمام این تولید، مربوط به میكروبهاى موجود در روده انسانمىباشد. براى آشنایى بیش تر با این ماده، به تبیین اوصاف الكل وآثار ظاهرى الكل برجسم و روان آدمى مىپردازیم.
2 – ویژگىهاى الكل و آثار آن
الكل اتیلیك در 3/78 درجه سانتى گراد به جوش مىآید و در114-درجه ذوب مىشود. الكل مطلق، آب گونهاى استبىرنگ وزود آتشگیر، با بویى ویژه، در برودت زیاد ابتدا قوام آمده و سپسمانند شیشه منجمد مىگردد. (8) .
الكل برخلاف پندار بعضى، اثر تحریكى بر اعضاى بدن ندارد،بلكه اثر آن تخدیر یعنى تضعیف فعالیتهاى بدن و كاستن از دقت درانجام رفتارهاى گوناگون است. در كتابهاى علمى نیز، الكل را درردیف تخدیر كنندهها هم چون اتر و غیره مىآورند. یكى ازدانشمندان در این زمینه مىگوید: «این واقعیت كه افراد تحت تاثیرالكل، خجالتشان از بین مىرود و زیاد حرف مىزنند، به علت اثرتحریكى الكل بر مغز نیست، بلكه به دلیل از بین رفتن كنترلى است كهمراكز عالى مغز در میانهروى و اعتدال شخص از خود انجاممىدهند.» (9) .
به هر حال، تمامى مشروبات الكلى، حاوى مقدارى الكلمىباشند و هرگونه آثار تخدیرى كه از مشروبات الكلى بروز مىكندمربوط به وجود این ماده در آن هاست. میزان این تخدیر كه ما از آن به«مستى» تعبیر مىكنیم بستگى به درصد الكل موجود در این گونهمشروبات دارد. چنان چه شخص مقدارى الكل بنوشد، قریب 15 آنفورا به وسیله جدار معده داخل در خون و بقیه در امعاء واردمىگردد. مقدارى هم ممكن استبه وسیله ریتین یا با ادرار خارجشود. ولى قسمت اعظم آن در هر حال در بدن مىماند و در آن جامتدرجا اكسید شده و احتیاجى به هضم و گوارش ندارد. (10) .
كبد انسان قادر است در هر ساعت، 8 گرم الكل را اكسید كند.مقادیر زیادتر در جریان خون ظاهر شده ولى غلظت كم تر از 05/0%علامتى در شخص به وجود نمىآورد. از غلظت 05/0% به بالاستكه علائمى نظیر كاهش توازن اعمال فیزیكى و اختلال در دید پیشخواهد آمد.
غلظتبالاتر از 25/0% علائم مشخصى به وجود مىآورد. و اگرغلظتبه 1% در خون برسد، اختلال تنفسى و قلبى و نهایتا مرگایجاد مىشود هر چند مقدار كشنده آن برحسب افراد فرق مىكند.
پیتركوپر نیز در این زمینه چنین مىنویسد: «الكل از تمام راههاجذب بدن مىشود ولى جذب آن از راه دهان و معده بسیار كم است.روده كوچك 80% یا بیش تر مقدار خورده شده را جذب مىكند.كم تر از 10% بىتغییر از راه ادرار و تنفس دفع مىشود. الكل دربافتها به سرعت منتشر شده و در حدود 8 گرم در ساعت اكسید وبه گاز كربنیك و آب تبدیل مىشود. (11) بدین ترتیب مهمترین اثر
الكل،تضعیف دستگاه اعصاب مركزى است. الكل در نتیجه تاثیر برروىاعصاب، واكنش در رگها ایجاد نموده و خون را به سطح بدن جریانمىدهد و از این طریق، پوست را قرمز مىكند و ابتداءا در بدن ایجادحرارت مىنماید. اما این اثر دیرى نمىپاید، چرا كه پس از مدتكوتاهى، بدن حرارت خود را تا دو برابر از دست مىدهد.
شخصى كه الكل مىنوشد ابتدا فعالیت او بیش از حد معمولمىشود و به ترتیبى كه ذكر شد، درجه حرارت بدن بالا رفته و تنفسشدید مىشود. آن گاه مركز تكلم در مغز تحت تاثیر الكل قرار گرفته وشخص پرچانگى مىكند. سپس مركز سمعى مغز متاثر شده و شخصصداهاى بىخود مىشنود. بعد مركز بینایى مغز دچار اختلال گشته وشخص تصاویر موهوم مىبیند. و بالاخره مركز حفظ تعادل تحتتاثیر الكل قرار گرفته
و كسى كه مشروب الكلى نوشیده، توازن اعمالفیزیكى خود را از دست مىدهد. (12) .
بدین ترتیب با نوشیدن الكل، خویشتندارى شخص كه به عنوانمنشا حجب و حیا در انسان پایهگذارى شده است، تقریبا از بین رفتهو باعثبروز اعمال ناهنجار مىشود.
از دیدگاه متخصصین اعصاب و روان، الكل، عالىترین اعمالتوقفى را فلج مىكند و انسان را به سیرت و منش عارى از ملكاتاخلاقى و برى از دانش و بینش سوق مىدهد. استعمال الكل موجبدگرگونى در شخصیت انسان مىشود و انسان با شرم و حیا راافسارگسیخته و بىبندوبار مىنماید.
عوارض مصرف الكل، غالبا منشا ارتكاب اعمال شنیع و ارتكابجرایم مىگردد. طبق مطالعاتى كه مؤسسات جرمشناسى به عملآوردهاند، اغلب جنایات جنسى و در حدود 70% جرایم ضرب وجرح و 80% قتلها، خود آزارى و دیگر آزارىها در اثر استعمالنوشابههاى الكلى واقع مىشوند. ازدیاد تصادفات وسایط نقلیه دركشورهایى كه مجاز به نوشیدن الكل هستند براثر مستى رانندگانمزاحم است و روى همین اصل، استعمال مشروبات الكلى را اغلبقوانین ممنوع دانسته یا محدود نمودهاند. (13) .
در كشورهاى سویس و فرانسه اگر میزان الكل در خون بیش از 5/0سانتىگرم در لیتر خون باشد، شخص مجاز به رانندگى نیست و تكراركننده این جرایم از حق رانندگى براى ش
ش ماه محروم مىشود. دردانمارك این مقدار یك سانتىگرم و در انگلستان 8/0 مىباشد. (14) .
اثرات سوء نوشیدن الكل منحصر در آن چه گفتیم نیست. الكل نهتنها اعتدال روانى و تنظیم حركات و فعالیتهاى انسان را مختلمىسازد بلكه آثار مخرب دیگرى بر دستگاههاى مختلف بدنمىگذارد; به عنوان نمونه، مصرف الكل، باعثسوءهاضمه واختلال دستگاه گوارش و كبد مىشود، زیرا به علت جاذب الرطوبهبودن آن، آلبومینهاى سلولهاى كبد و معده را منعقد مىكند. درنتیجه معده اسیدكلریدریك پس نمىدهد و سلولهاى كبد حالتمومى شكل (تشمع كبدى) به خود مىگیرند. (15)
این است كه اسلام با نوشیدن هر نوع مشروبات الكلى، خرید وفروش و هر نوع بهرهبردارى از آنها به شدت برخورد كرده است.خمر در آیات قرآنى، پلیدى و رفتار شیطانى تلقى گردیده، نوشیدنآن، گناه كبیره قلمداد و هم چون قمار بازى موجب برانگیختن بذرعداوت و دشمنى دانسته شده است. (16) .
براساس روایات اسلامى، كسى كه خمر مىنوشد، تا چهل روز،نماز او پذیرفته نمىشود. بلكه در تمامى ادیان الهى، هنگامى كه كاملگشتهاند، تحریم خمر جزء برنامههاى قطعى آنها بوده است. (17) نوشنده خمر در روز قیامتبا صورت سیاه و زبان بیرون آمده درحالى كه آب دهان او بر سینهاش مىریزد و فریاد العطش برمىآورد، محشور مىگردد. كسى كه جرعهاى شراب بنوشد، روح ایمان از وىگرفته مىشود و روح ناپاك و پست جایگزین آن مىگردد. (18) .
متاسفانه هم اكنون در كشورهاى لائیك و عمدتا در كشورهاىغربى مقادیر زیادى الكل به صورت مشروبات الكلى مصرفمىشود. تنها در سال 1955 در فرانسه مطابق گزارش رسمى وزارتدارایى این كشور، تعداد 455054 مشروب فروشى دایر بود; یعنىبراى هر 86 نفر یك باب مشروب فروشى وجود داشته است.
این در حالى است كه مصرف الكل سال به سال به طور مرتب دراین كشورها افزایش یافته است. هم اكنون دانشمندان كتابهاىمتعددى درباره الكلىسم و مسائل كیفرى و ناهنجارىهاىاجتماعىنوشتهاند. پروفسور سیگار در كتاب خود تحت عنوان«الكلىسم از گذرگاه اجتماعى» الكلىسم را یكى از مهمترین عللشكست فرانسه در جنگ دانسته و آكادمى علوم فرانسه، قطع نامهاىبه همین مضمون در محكومیت مصرف نوشابههاى الكلى صادرنموده است.
از لحاظ علم ژنیتك نیز، اكثر فرزندان افراد الكلى، مبتلا بهروانپریشانىهاى شدید مىگردند و به همان جهت، عقبماندگىهاى مختلف شعورى در آنان ایجاد مىشود. (19) .
3- كاربرد الكل
از الكل، به عنوان پرمصرفترین ماده شیمیایى در فرایند ساخت وسنتز، جدا سازى و تولید مىتوان نام برد.
در صنعت، الكل را جهت تهیه لاك، ورنى و رنگهاى انیلین ودواجات به كار مىگیرند. الكل در آزمایشگاهها به عنوان سوختكاربرد دارد. ولى استفاده از آن به این منظور، به صرفه نیست.
الكلى كه در صنعتبه كار گرفته مىشود، از لحاظ ماهیت، هیچتفاوتى با الكل طبى ندارد و هر دو همان الكل اتیلیك یا اتانولمىباشند. منتها به دلایلى نظیر گرفتن مالیات از نوشابههاى الكلى و یاجلوگیرى از سوءاستفاده از آنها، كارخانجات تولید كننده الكل، موادسمى، بد بوكننده (هم چون متانول یا عرق چوب) و مواد رنگینكننده (هم چون پریدین) به آن مىافزایند. (20) .
الكل بهترین حلال آلى است و لذا در آزمایشگاهها و صنایع داروسازى كاربرد بسیار زیادى دارد. در مواردى نیز الكل جهت محافظتاز رشد میكروبى در فرآوردههاى دارویى، ساخت روكش قرصها، وضدعفونى كننده وستبه كار مىرود. (21) .
در پزشكى نیز الكل جهت ضدعفونى كردن ابزارهاى طبى و غیرهبه كار گرفته مىشود. به علاوه قطعات تشریحى را به خوبى مىتواندر الكل از گندیدن و عفونت محافظت نمود. هم چنین الكل درساختن ادكلنها و لوازم آرایشى نیز كاربرد فراوان دارد.
4 – روشهاى تهیه الكل
الكل اتیلیك یا اتانول اولین تركیب آلى است كه انسان تهیه نموده است، چرا كه قدمت صنعت الكل تقریبا به اندازه قدمتصنعتنان است.
الكل مورد بحث از راههاى گوناگونى تهیه مىشود كه مىتوانآنها را به دو روش كلى تقسیم نمود: روش طبیعى(تخمیر) و روشصنعتى. ذیلا این روشها را مورد مطالعه قرار مىدهیم:
الف – روش تخمیر یا فرمانتاسیون (22)
در حقیقت پدیده تخمیر چیزى جز تجزیه قند نی
ست. نهایت قند بهصورتهاى گوناگون در طبیعتیافت مىشود:انگور،كشمش،خرما،جو،برنج، سیبزمینى، ذرت و مانند این ها به میزان زیادى قند در بردارند ولذا اینگونه مواد مىتواند منابع اولیه جهت تهیه مایع الكلى باشد.
قارچ یا مخمرها موجوداتى هستند كه قادرند به طریق بىهوازىرشد نمایند; یعنى در محیط واجد اكسیژن فراوان، مخمرها موادقندى را با تنفس هوازى به گاز كربنیك و آب تجزیه مىكنند. و درغیاب اكسیژن، مواد قندى را تخمیر و گاز كربنیك و اتانول یا الكلاتیل تولید مىكنند.
برای دریافت اینجا کلیک کنید
تعداد کل پیام ها : 0