توضیحات

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

  مقاله جایگاه و اهمیت كاربری فضای سبز در بین سایر كاربریها در word دارای 24 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله جایگاه و اهمیت كاربری فضای سبز در بین سایر كاربریها در word  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله جایگاه و اهمیت كاربری فضای سبز در بین سایر كاربریها در word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله جایگاه و اهمیت كاربری فضای سبز در بین سایر كاربریها در word :

فضاهای سبز را در ادبیات شهرسازی جزو كاربریها و در ضمن یكی از تسهیلات روبنایی بخش كالبدی محسوب می‌گردند.
از فضاهای سبط بعنوان یكی از شاخه‌های اصلی و در عین حال ابزار فنی محافظت محیط زیست در محیطهای انسان ساخت می‌توان نام برد. در گذشته نقش غالب فضاهای سبز به زیبا سازی و سپس به ظاهر سازی محیط مصنوع محدود می‌شد. لیكن امروزه كاركرد  این فضاها در سطح شهرها نقش به مراتب وسیع‌تر و اساسی‌تر  به خود گرفته و همانند دیگر خدمات شهری به پیروی از تقسیم‌بندی شهر به محله و منطقه واحد همسایگی به پاركهای محلی شهری و واحد همسایگی تفكیك می‌گردد.  
كاربریهای شهری به طور كلی به 9 دسته تقسیم می‌شوند و هر دسته از گروه‌های فرعی یا جزئی  تشكیل می‌شود. از نظر كدگذاری هر گروه فرعی با یك شماره اختصاصی و یك پیش شماره كاربری اصلی مشخص می‌شود.  برای نمونه كاربری فرهنگی و گذران اوقات فراغت با شماره 7 مشخص می‌شود و كاربری پاركهای شهری با شماره 6 بنابراین بین كاربری با شماره 76 كدگذاری می‌شود.
 
جدول طبق‌بندی و كد كاربریهای اصلی
كد     كاربری اصلی     كد     كاربری اصلی
1    مسكونی    6    خدماتی
2و3    صنعتی    7    فرهنگی و گذران اوقات فراغت
4    حمل و نقل و تاسیسات    8    منابع تولیدی و استخراج
5    تجاری    9    اراضی بایر و مناطق آبی

مفهوم و ضرورت سبز در زندگی شهری
منظور از فضاهای سبز شهری، نوعی از سطوح كاربری زمین شهری، با كوشش‌های گیاهی انسان ساخت است كه هم واجد بازدهی اجتماعی و هم واجد بازدهی اكولوژیكی هستند. فضای سبز شهری از دیدگاه شهرسازی در برگیرزد بخش از سیمای شهر است كه از انواع پوشش‌های گیاهی تشكیل شده است و به عنوان یك عامل زنده و حیاتی در كنار كالبدی جان شهر، تعیین كنند ساخت مرفولوژیك شهر است.
با توجه به مفهوم فضا، زمین‌هایی كه به پوشش گیاهی كوتاه  (نازك و كم حجم) اختصاص دارد، مثل همین و مراتع به عنوان سطوح سبز و زمینهایی كه به پوشش‌های گیاهی بلند با نسبتاً اختصاص دارند، نظیر جنگل، باغ و … به عنوان فضاهای سبز دسته‌بندی می‌شود.
از آن جا كه فضای سبز و محیط زیست شهری در زمره اساسی‌ترین عوامل پایدار حیات طبیعی و انسانی در امر سلامت اسكان انسان است لذا باید نیاز انسان به گیاهان كه از مهمترین عوامل اكوسیستم است را بالاتر از سایر نیازها منظور نمود و روند نابودی آنها را به دلیل اثرات مطلوب آنها، رنگ خطری برای جوامع بشری به حساب آورد.
مهمترین اثر فضای سبز در شهرها، كاركرد زیست محیطی آنهاست كه شهرها را به عنوان محیط زیست جامعه انسانی  معنی‌دار كرده است و سبب افزایش كیفیت زیستی شهرها می‌شوند: این كاركرد زیست محیطی شامل تعدیل‌ها، افزایش رطوبت نسبی، لطافت هوا و جذب گرد و غبار است. دیگر تأثیرات فضای سبز در شهرها نقش نسبی دارند.
عملكردهای فضای سبز
اگر چه در گذشته، به علت تعداد محدود شهرها در مقابل روستاها و وسعت كم شهرها: غالب فضاهای سبز در زیباسازی  و سپس در ظاهرسازی محیط‌های مصنوع محدودی شد، لیكن امروزه كاركرد این فضاها در سطح شهرها، نقشی به مراتب وسیعتر و اساسی‌تر به خود گرفته است كه بطور كلی در سه دسته ذیل قابل طرح می‌باشند.
1- عملكرد زیست محیطی فضای سبز . 2- عملكرد فضای سبز در ساخت كالبدی شهر. 3- عملكرد اجتماعی – روانی فضای سبز.
 
1- عملكرد زیست محیطی:
ایجاد  فضای سبز یكی از راه‌هایی است كه به شكل موثر آلودگی محیط زیست، اعم از آلودگی گازی، ذره‌ای، صوتی، تشعشی، بوهای نامطبوع و دیگر آلاینده‌های موجود در هوا و آب و خاك  را كنترل كرده، محیط سالمتری برای انسان فراهم می‌كند.
تأثیر فضای سبز زیست بر اقلیم شهر زمانی به حداكثر خود می‌رسد كه اولاً فضای سبز از لحاظ اقلیمی به درستی مكان یابی شده و ثانیاً در طراحی فضای سبز عمدتاً از درختان و درخچه‌ها بهره گرفته باشند.
2- عملكرد فضای سبز در ساخت كالبدی شهر
امروزه فضای سبز به علت نقشی كه در حكم سازی می‌دهند. و هدایت كننده رشد و توسعه كالبدی فیزیكی شهرها ایفا می‌كند بطور اساسی مورد توجه قرار گرفته و در هماهنگی با بخش بی‌جان شهر (كالبد)، ساختار، بافت و سیمای آن را تشكیل می‌دهد در این حالت فضای سبز می‌تواند نقش ؟؟ شهر، تفكیك فضای شهر و آرایش شبكه راه‌ها را برعهده گیرد.  
در واقع می‌توانند در خدمات مدیریت فرم شهر، بهبود شرایط اكولوژیكی، حفظ منابع آب و خاك، فقط چشم‌اندازهای روستایی، توسعه امكانات فراغت، حفظ و تقویت عناصر هویت بخش قرار گیرند.
بطور كلی از نقطه نظر شهرسازی، جهت حصول بدین امر ( تحت تأثیر قرار دادن عامل توسعه بخش كالبدی و هدایت فرم فیزیكی) دو دیدگاه عمده مطرح گشته است: در دیدگاه اول فضای باز و سبز نه تنها مانع توسعه بلكه آنها به صورت مداوم استمرار‌ می‌یابد.  در دیدگاه دوم فضاهای باز، كوچك بوده و در گستره كالبدی شهر توزیع می‌‌گردند تا بدین ترتیب موجب تسهیل دسترسی عموم شود. توزیع فضاهای باز در نقاط مختلف شهر ادراك مطلوبی برای مردم و تمام ساكنین بوجود می‌آورد. علاوه بر این خصوصیات كیفی آن را می‌توان برحسب موراد ذیل مطرح ساخت.
ارتقاء كیفیت هوا
ایجاد تنوع در زندگی روزانه در اثر تركیب آن با فضاهای شهری
بطور كلی دیدگاه اول فضایی باز را به عنوان عاملی در نظر می‌گیرد كه فعالیت معین معمولی را داشته و نسبت به محیط متراكم شهری تنوعی را ارائه می‌دهد در حالیكه دیدگاه دوم فضای باز را از حیث كیفیت مد نظر دارد. جنبه مورد توجه دیگر از نقطه نظر دیدگاه اول ادراك مطلوب از فضاهای شهری بواسطه تمركز این فضاها در جریان فعالیتهای روزانه مردم است. حال آنكه دیدگاه دوم بر این اعتقادات كه یك محیط خوب با دلپذیر بخشی جدایی ناپذیر از محل سكونت بوده و محیط مسكونی بایستی با این عامل عجین گردد.
 
3- عملكرد اجتماعی – روانی فضای سبز
كاركردهای اجتماعی روانی فضای سیز شهری به مسائل اجتماعی حاكم بر شهرهای امروزی از اهمیت بالائی برخوردار است. چشم اندازی سبز می‌توانند در سلامت و بهبود وضعیت روحی و جسمی افراد از طریق ایجاد مكانهای تفریح و نیز معاشرت گروه‌های مختلف نقش ارزنده‌ای داشته باشند. بدین ترتیب فضاهای سبز یا اكوسیستم شبه طبیعی موجب تجدید قوای جسمی و روحی انسان شهرنشین می‌شود.
نقش و اثرات فضای سبز در محیط زیست شهری
– تعدیل آب و هوا و افزایش رطوبت نسبی
دمای یك هكتار فضای سبز در مرداد ماه 5/4 درجه سانتیگراد كمتر از فضای مجاور خالی از درخت است. به همین نحو رطوبت نسبی درون یك فضای سبز تا 11% بیش از محیط خارج، اندازه‌گیری شده است. با تعدیل ایندوپارامتر، فضای سبز میكرولیكی بوجود می‌آورد كه آسایش و فیزیكی مناسبی برای زیست انسان در پی دارد.
تولید اكسیژن
هوای مورد نیاز هر فرد 15 كیلوگرم در روز است. بر اساس تحقیقات انجام شده تنها 5/1 متر مربع چم كوتاه نشده می‌تواند به اندازه نیاز یك انسان در سال اكسیژن تولید كند.
 
جذب گرد و غبار
درختان به سبب پراكندگی شاخ و برگ خود بر تمام زوایا و سطوح یك گردگیر عمل می‌كنند و طی بررسی‌های به عمل آمده مشخص گردیده است كه یك هكتار فضای سبز كه حدود 200 درخت‌ در آن كاشته شده باشد تا 68 تن گرد و غبار را در هر بارندگی جذب می‌كند.
– تولید فیتوسیند
درختانی مانند گردو، كاج، فراو، بلوط، فندق، سروكوهی، اكالیپوس، سرو، افرا، زبان گنجشك و داغداغان از خود ماده‌ای به نام فیتوسیند تولید می‌كنند كه بر بسیاری از باكتریها و قارچ‌های تك سلولی و برخی از حشرات ریز كشندگی دارد و در عین حال تولید چنین مواردی توسط درختان بر روی انسان اثر فرح بخشی دارد. تعدیل بین دو نیمكره مغز را به خوبی برقرار می‌سازد و حالت آرام بخشی را در انسان ایجاد می‌كند.
– كاهش آلودگی صوتی:
قدرت صداگیری انواع مختلف درختان تفاوت چندانی با یكدیگر ندارند. بلكه بافت باز با متراكم بودن آنها حائز اهمیت است. به علاوه درختان دائمی و همیشه سبز در تمام مدت سال به صورت یكنواخت صدا را كاهش می‌دهد در صورتی كه درختان خزان پذیر تا وقتی برگهای آنها خزان نكرده قادر هستند صداهای بیشتری را بگیرند. به علاوه از كشت درختان بلند و دامنه كشت وسیع‌تر نتایج بهتری حاصل گشته است. افزودن بر این تراكم بوته‌های كاشته شده باید كاملاً از سطح زمین رو به بالا ادامه یابد.
امواج صدا بر سطوح سخت مثل آسفالت و سیمان سریع‌تر عبور می‌كند ولی بر سطوح نرم مانند چمن یا هر گونه پوشش گیاهی دیگر صداگیری می‌شود. بنا به مطالعات انجام شده هر 33 متر عرض بخش پوشیده از گیاه 7 دسی بل صدا را می‌كاهد. هم چنینی گفته شده كه یك پرچین سوزی برگ به عرض 1 متر 4 دسی بل فركانس صدا را پایین می‌آورد.  
در مورد شهرها و درون شهرها برای كاهش آلودگی هوا و آلودگی صوتی می‌توان اقدامات زیر را انجام داد:
1-حفظ واحدهای معین میان كاربریهای بالقوه و آلاینده و محدوده‌های حساس به آلودگی‌ها هوا و آلودگی صوتی.
2- پیش‌بینی یك حریم حفاظتی سبز میان واحدهای بالقوه آلاینده و محدودهای حساس به آلودگی هوا و آلودگی صوتی.
3- در صورتی كه حساسیت كاربریهای واقع در فاصله 50 متری از لبه خیابان نسبت به آلودگی صوتی زیاد نباشد، می‌توان دو ردیف پرچین و در میان آن یك ردیف درختكاری احداث كرد.
– حساسیت كم كاربری نسبت به آلودگی صوتی
4- احداث فضای سبط اگر با توجه به شرایط اقلیمی، جهت باد و سرعت آن مكانیابی و مطرح شود، بازهی زیست اقلیمی بالا خواهد داشت.
5- اگر كاهش شدید بارآلودگی ضروری باشد می‌توان خاكریزی، به ارتفاع حداقل 2متر ایجاد كرده بر روی آن فضای سبز احداث نمود.
نقش فضای سبز در جذب پرتوها و ذخیره انرژی
اشعه‌های نور خورشید در طیف‌های ماورای بنفش و مادون قرمز با طولی  موجهای بلند وقتی  به سطح زمین برخورد می‌كنند در نواحی شهری بخصوص در سطوح آسفالت و ساختمانها و زمینهای خالی به گرما تبدیل شده و درجه حرارت شهرها را بالا می‌برد ولی همین پرتوها پس از برخورد به فضاهای سبز جذب درختان شده و با عمل فتوسنتز درختان به انرژی جنبشی تبدیل شده و باعث رشد درختان و پوششهای گیاهی ‌می‌شود. بر همین احساس آرامشی كه در سایه درختان به انسان دست می‌دهد مربوط به جذب همین پرتوهاست. در واقع درختان می‌توانند 9 درصد انرژی خورشیدی را در تابستان جذب كنند و گرمای واضحی ساختمانها را كاهش دهند. همچنین اثر تعدیلی درختان و فضای سبز  روی دمای شهرها باعث كاهش در مصرف انرژی لازم جهت سرمایش و انتشار گازهای گلخانه متصادعد شده از واحدهای مبدل انرژی می‌گردد.
 
تأثیر هیدرولوژیك و جذب برگاب
توسعه مناطق شهری باعث افزایش سطوح غیر قابل نفوذ آب می‌گردد به عنوان مثال افزایش سطوح پاركینگ، جاده‌ها و خیابانها و ساختمانها همگی نشان دهنده افزایش مساحت زمینهای غیر قابل نفوذ نسبت به سطوح پوشیده از گیاهان می‌باشد.
در چنینی شرایطی جذب آب در خاك كاهش یافته و در نتیجه بارندگیها، جریان آبی موجب بروز سیل و سایر مشكلات می‌شود افزایش پوشش گیاهی در شهرها و حومه‌های آنها می‌تواند به طور موثری در مسائل هیدرولوژیك ناشی از توسعه شهری موثر باشد. گیاهان از طریق جذب، ذخیره و استفاده از آب نقش موثری را در چرخه آب به عهده دارند.

برای دریافت اینجا کلیک کنید

سوالات و نظرات شما

برچسب ها

سایت پروژه word, دانلود پروژه word, سایت پروژه, پروژه دات کام,
Copyright © 2014 icbc.ir